De voormalige Britse premier Tony Blair en Kofi Annan, voormalig VN secretaris-generaal en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, nemen deel aan het verzoeningsforum. Het forum, een ideetje van premier Yingluck om een eind te maken aan alle politieke conflicten, wordt op 2 september in Bangkok gehouden.

De komst van Blair en Annan is bekend gemaakt door Yingluck, alhoewel beiden deze nog officieel moeten bevestigen. Zij zullen ’s ochtends een toespraak houden, die met Thaise vertaling op de tv wordt uitgezonden. De middag is uitgetrokken voor een seminar met alle betrokken Thaise partijen. Behalve deze twee is een tiental internationale leiders uitgenodigd om hun ervaringen op het gebied van verzoening met Thailand te delen.

Oppositiepartij Democraten en de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) hebben al laten weten niet aan het forum te zullen deelnemen, tenzij de amnestievoorstellen worden ingetrokken. Eén is deze week al in eerste lezing door het parlement aangenomen. Yingluck hoopt dat ze van gedachte zullen veranderen.

Vice-premier Phongthep Thepkanchana en Varathep Rattanakorn (PM’s Office) proberen momenteel prominente Thais over te halen om aan Yingluck’s ronde tafel aan te schuiven. Bhichai Rattakul, voormalig Democratisch partijleider, heeft al toegezegd.

Gisteren kreeg hij bezoek van beide bewindslieden. Bhichai zei bereid te zijn om aan elke maatregel mee te werken die vrede in het land kan brengen. Maar hij waarschuwde wel dat het forum niet de belangen van één politieke partij of individu mag dienen. Degenen die aan het forum deelnemen, dienen geen voorwaarden vooraf te stellen.

Phongthep en Varathep hebben ook Anuthin Charnvirakul, leider van oppositiepartij Bhumjaithai, uitgenodigd. Informeel heeft hij laten weten de uitnodiging te willen aannemen, maar dinsdag selecteert de partij wie ze afvaardigt. Behalve politici benaderen beiden ook vertegenwoordigers van de particuliere sector, zoals de voorzitter van de Federation of Thai Industries en de Thai Chamber of Commerce.

(Bron: Bangkok Post, 10 augustus 2013)

Foto: Phongthep Thepkanchana en Varathep Rattanakorn op bezoek bij Bhichai Rattakul (links).

7 reacties op “Tony Blair en Kofi Annan komen naar Yingluck’s verzoeningsforum”

 1. GerrieQ8 zegt op

  Toen ik dit artikel las, moest ik terugdenken aan mijn lagere school periode en specifiek aan het vak Nederlandse taal. We kregen dan iets opgeschreven en moesten dan vertellen in welke tijd die stond. Je weet wel, de tegenwoordige tijd, de verleden tijd, de toekomende tijd.
  Maar de bijeenkomst zoals beschreven in het artikel is zeker en vast in de “verloren” tijd.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik ben toch wat minder somber dan jij, beste Gerrie. Het is altijd goed om te praten en laten we eerst zien hoe het afloopt. Ik vind dat Yingluck vaker een verzoenende toon aanslaan dan haar confronterende oudste broer.

 2. Cor Verkerk zegt op

  Dit zou natuurlijk een geweldig initiatief zijn om deze 2 zwaargewichten erbij te betrekken maar er zit natuurlijk altijd wat achter bij de Shinawatra familie.

  Wat te denken van het volgende:
  Tony Blair en Thaksin zijn beide aandeelhouders van de Carlyle Group
  Kofi Annan en Thaksin zijn beide aandeelhouders van JP Morgan en George Soros

  Dus zullen zonder meer “onbevooroordeeld” meepraten.

  Er schijnt toch altijd wel een adder (tje) in het gras te zitten.

 3. cor verhoef zegt op

  Een schoolvoorbeeld van een PR stunt van heb ik jou daar, courtesy Thaksin. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat een ei als Blair begrijpt hoe gecompliceerd de Thaise politiek en de huidige verdeeldheid in elkaar steekt, laat staan dat ie begrijpt hoe de huidige politieke malaise tot stand gekomen is. We hebben het toch over dezelfde Blair, die net als zijn vriendje George W. Bush er heilig van overtuigd was dat Irak weapons of mass destruction bezat? Die Blair toch? Dan Kofi. Aardige man, maar op zijn cv valt ook niets te bespeuren waarvan je gaat denken: “Wow, die man heeft werkelijk voor een omwenteling gezorgd.”

  Waarom ben ik zo cynisch? De twee heren hebben een prijskaartje. Voor een uurtje Blair ben je toch al gauw een 200.000 euris kwijt. Geloof je me niet, google maar. Mijnheer Anan doet het niet voor veel minder en Thaksin heeft de centen, notabene de man die ooit riep “The UN is not my father” toen ie door de VN op het matje geroepen werd omdat ie de persvrijheid in dit prachtige land aan banden wilde leggen.

  Thaksin is een meester in het bespelen van de publieke opinie en laat geen gelegenheid voorbij gaan om in het nieuws te blijven. Het gaat volgens Thaksin alleen maar om Thaksin en Blair en Anan zijn slechts zijn nieuwe speeltjes.

  • ruud NK zegt op

   Blair en Anan hebben nog niet toegestemd. Gezien de tijdsspanne, 2 september, en de agenda van beide mannen moet ik nog zien of ze inderdaad komen. Het is wel een goede PR voor PP.
   Overigens hoop ik wel dat dit seminair doorgaat en met partijen die geen voorwaarden vooraf stellen. Tevens dat alle partijen ook openstaan voor de ideeen van de andere kant. Het wordt tijd dat er eerlijk over de problemen wordt gesproken zonder voorbehoud.
   Geen blanco amnestie, maar staffen degene die fout waren. Je ziet dagelijks in het zuiden wat de gevolge zijn van schuld ontkennen, inmiddels ruim 5.000 doden.

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Ruud NK Bangkok Post schrijft: Prime minister Yingluck Shinawatra said Mr Blair and Mr Annan have unofficially accepted the invitation, but the government was still awaiting official confirmation. Voor wat het waard is, want BP schrijft het en dan weet je het wel.

 4. Maarten zegt op

  Fraai staaltje propaganda. Onbegrijpelijk dat deze heren zich daarvoor lenen. Van de geloogwaardigheid van die Blair is toch al niks meer over, maar van Annan had ik dit niet verwacht. Cor zal wel gelijk hebben. Volstrekt belachelijke poppenkast.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website