Voortvluchtig oud-premier Thaksin krijgt ‘very soon’ zijn paspoort terug, dat door de vorige regering is ingetrokken.

Deze mededeling van minister Surapong Towijakchaikul (Buitenlandse Zaken) is begrijpelijkerwijs niet in goede aarde gevallen bij tegenstanders van Thaksin. Tul Sitthisomwong, coördinator van het Network of Citizen Volunteers to Protect the Land, zegt dat hij de minister zal voordragen om te worden afgezet, wanneer hij doorzet.

Maar de minister zit daar niet mee. ‘It is the foreign minister’s privilege to issue or revoke passports.’ Hij is van plan het paspoort als nieuwjaarsgeschenk te retourneren, maar het zou zelfs nog eerder kunnen. De minister wijst erop dat Thaksin’s paspoort niet is ingetrokken door de rechtbank of de politie, maar door zijn voorganger.

Tul zegt dat een persoon die gevlucht is om zijn gevangenisstraf te ontlopen, geen Thais paspoort zou mogen hebben. Wanneer die persoon in het land is, dient de politie hem aan te houden en wanneer die persoon in het buitenland woont, dienen de procureur-generaal en het ministerie van Buitenlandse Zaken samen te werken om hem terug te brengen.

De People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) laat bij monde van PAD-woordvoerder Parnthep Pourpongpan weten geen protestdemonstratie te houden, maar de juridische weg te willen bewandelen. Zodra Thaksin het paspoort heeft, dient de PAD een klacht in bij de National Anti-Corruption Commission. Volgens Parnthep dient een aanvrager van een paspoort zich in persoon bij de autoriteiten te melden. Op dat moment kan Thaksin worden aangehouden.

Woorvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij vindt dat de minister aan de bevolking moet uitleggen welk voordeel het teruggeven van het paspoort heeft. De vorige door de Democraten geleide regering trok Thaksin’s paspoort in wegens zijn veroordeling voor machtsmisbruik. ‘This obviously is not a New Years’ gift for the Thai people. […] The people want to see the government help them restore the country and economy after the floods.’

Noppadon Pattama, Thaksin’s juridisch adviseur, vindt dat de kwestie niet misbruikt mag worden om politieke conflicten aan te wakkeren. Hij gelooft niet dat het teruggeven van het paspoort Thaksin’s terugkeer naar Thailand vergemakkelijkt.

www.dickvanderlugt.nl

6 reacties op “Thaksin krijgt ‘heel snel’ paspoort terug”

 1. marcos zegt op

  Ofifcieel op thaivisa.com latest news: Thai King Birthday Pardon excludes Thaksin

  • Dick van der Lugt zegt op

   Was al eerder bekend dat Thaksin geen gebruik kan maken van de amnestie t.g.v. de verjaardag van de koning. Hij heeft ook al laten weten dat hij dat niet eens zou willen. Het paspoort staat hier los van. Wedden dat hij dat binnenkort terugkrijgt?

   • marcos zegt op

    Ok Dick, er staat ook nog dat die minister dat paspoort wil terug geven om zijn baan te kunnen redden. Ook de bron latest news thaivisa.com.
    Iedereen zal er een mening over hebben en die is te respecteren, maar dat me niemand meer komt om zoals de laatste maanden het geval was om geld te sturen naar Thailand. We weten toch hoe het werkt of willen sommigen mensen het niet weten? Er komt nog geen 10% van dat geld bij die mensen. Denkt u echt Dick dat die dat pardon niet zou willen? Ik geloof er niks van! Maar ja, hoe ken je je kiezers inpakken, ook een kunst….

    • dick van der lugt zegt op

     Uiteraard denk ik dat Thaksin wil terugkeren naar Thailand, maar hij is slim en niet gek. Als het pardon ook voor hem had gegolden, zouden er ongetwijfeld rellen zijn uitgebroken en dat zal hij zijn zuster niet hebben willen aandoen.
     Voranai Vanijaka heeft er in zijn column al eens op gewezen dat er voortdurend proefballonnetjes worden opgelaten om te zien hoe de bevolking reageert. Een mogelijk pardon voor Thaksin was zo’n ballon.
     Dat de minister zijn baan wil redden, heb ik nog niet gelezen, maar het zou me niet verbazen. Er was al veel kritiek op zijn benoeming.

     • marcos zegt op

      De oppositie opperde dat vandaag in The Nation. hij staat er vrolijk en heel slecht bij met 2 foto’s Dhr. Thaksin.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Lees vaker de tweets, Marcos. Dan ben je van alles in Thailand op de hoogte…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website