We hebben er wel vaker over geschreven, maar ook dit onderzoek bevestigd het probleem met groente en fruit in Thailand. Het zit vol met restanten van bestrijdingsmiddelen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden worden in verband gebracht met diverse gezondheidsproblemen waaronder kanker.

Schokkend is het dan ook dat het met de voedselveiligheid in Thailand zeer slecht gesteld is, zo blijkt uit een onderzoek van groente en fruit naar restanten van bestrijdingsmiddelen. Zelfs het Q-keurmerk, ingevoerd door de overheid, blijkt geen garantie voor veilig voedsel.

In maart zijn de resultaten van 138 monsters uit Bangkok, Chiang Mai en Ubon Ratchathani verzameld. Hiervoor werden zowel grootwinkelbedrijven als versmarkten bezocht. Het Thai-Pesticide Alert Network liet monsters van het groente en fruit in Engeland testen. Ze werden onderzocht op 145 residuen van bestrijdingsmiddelen.

Meer dan 46 procent van de monsters bevatten resten die hoger waren dan het geaccepteerde veiligheidsniveau. Zelfs 57,1 procent van fruit en groentes met het Q-keurmerk waren verontreinigd. Daarnaast waren 25 procent van de producten die verkocht werden als organisch, ook verontreinigd en overstegen de limiet. Producten in grootwinkelbedrijven en versmarkten ontliepen elkaar nauwelijks voor wat betreft de verontreiniging, respectievelijk 46 en 48 procent. In de monsters werden 11 verboden stoffen gevonden. Alleen kool en watermeloen bevatten geen resten van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen, al het andere groente en fruit wel.

BioThai, een organisatie die duurzame landbouw en voedselveiligheid promoot, zegt dat het ministerie van Landbouw actie moet ondernemen en ervoor moet zorgen dat het Q-teken werkelijk garant staat voor veilig voedsel.

Bron: Bangkok Post

17 reacties op “Thaise groente en fruit vol met restanten bestrijdingsmiddelen”

 1. Nicole zegt op

  Dat is dus de reden dat wij bijna geen groenten Meer kopen. En als we dan kopen, op de lokale markt waarvan we zeker weten, dat deze boertjes, hun fruit en groenten biologisch verbouwen, op dezelfde Manier als wijzelf doen.

 2. Slagerij van Kampen zegt op

  Dit lezende denk ik mij maar te beperken tot ingeblikt fruit en groente uit de supermarkt. Mits dat niet is ingeblikt in Thailand! Ze exporteren ook nogal wat daarnaast! Hopelijk controleert de EU hun producten zorgvuldig. Heb inderdaad menigmaal agrariërs erg smerig bezig gezien. Een goed masker? Dat kost geld. Dus dan maar niet. Door chemicaliën vervuilde afvoerbeekjes enz. Nu is het beslist niet zo dat men niet weet waar men mee bezig is.
  Ik heb me zelfs laten vertellen dat sommige agrariërs hun eigen commercieel geteelde zwaar bespoten groente niet meer eten.
  Ze hebben dan aanpalend aan hun woning onbespoten groentetuintjes. Wat betreft de commerciële teelt: de schoorsteen moet roken.

 3. Rene Martin zegt op

  Weet iemand waar je in Bangkok echt biologische groente en fruit kan kopen?

 4. Harrybr zegt op

  Het kan wel…
  Al sinds 1994 importeer ik groenten- en fruitconserven uit o.a. Thailand: baby corn, mixed veg, mango, enz. Voor een voedselveilig certificaat ( BRC, IFS, ISO 22000) zijn jaarlijks bevestigende lab testen door onafhankelijke instanties ( Bureau Veritas, Det Norske Veritas, Intertek, SGS, TUV enz ) noodzakelijk, naast een onderzoek naar de eigen controles door het bedrijf zelf gedaan.
  Ook de div keuringsdiensten in de EU doen nogal wat onderzoeken: op pesticiden ca 75-80.000 per jaar. Tolerantie-overschrijdingen worden in de EU database van alle samenwerkende gov. voedselautoriteiten gemeld, de RASFF sinds 1979, zie https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/?event=SearchForm&cleanSea1986/rch=1.
  Daarin staan, over al die 37 jaren voor conserven producten afkomstig uit heel de wereld TWEE (2 ) overtredingen: nr 2011/0344 BIO lentils uit Turkije en 1986/04 tomaten ( het eerste getal is het jaar, waarin het probleem geconstateerd is).
  Haal in de zoekcriteria het woord “canned” weg, en neem enkel Thailand, dus alle vers, frozen, gedroogd enz en je krijgt maar liefst 267 problemen gemeld.
  Wat importeurs, supermarkten enz zelf gevonden hebben, en… tegen de regels in… NIET gemeld, staat er natuurlijk niet in.

  Bij afspoelen wordt al veel pesticide residuen verwijderd, bij schillen helemaal. Als het dan ook nog eens gekookt/gestoomd enz wordt, worden niet alleen de voedingswaarden beter ontsloten ( beter te verteren), alle bacteriën, virussen, schimmels en gisten gedood, doch ook…85-95 % van alle pesticiden ontbonden. Geen wonder dus, dat er in conserven nooit iets gevonden wordt.

 5. Kees 2 zegt op

  Met water met daarin wat zout of azijn kunnen de resten die aan de oppervlakte zitten redelijk goed verwijderd worden las ik ergens, maar via de volgende link wordt gemeld dat borstelen onder stromend kraanwater al effectief genoeg is: http://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/health/whats-the-best-way-of-removing-pesticides-from-fruits-and-vegetables/article27178000/

  Maar via de wortels wordt natuurlijk ook het nodige opgenomen.
  Ik ben dus nieuwsgierig hoeveel gif er na grondig wassen nog aanwezig is… Iemand die daarover iets gevonden heeft? Ik heb wat gegoogled, maar geen cijfers gevonden.

  Overigens (http://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/health/whats-the-best-way-of-removing-pesticides-from-fruits-and-vegetables/article27178000) :
  “Keep in mind that the health benefits of eating a diet plentiful in fruits and vegetables outweigh the potential risks of pesticide residues.” Pesticiden zijn vooral slecht voor kinderen en zwangere vrouwen

  Dit is overigens een site die gaat over voedsel in Canada….

 6. Jan zegt op

  Het is een ernstige zaak dat groenten die we voor de gezondheid eten vaak besmet zijn met restanten van gif. Dat is niet alleen in Thailand zo.
  Maar in Thailand heb ik als toerist nooit veel groente op mijn bord gezien (ik eet in restaurants). Dus de inname is dan beperkt. Maar gif blijft gif.
  Voor degenen onder u die langere tijd in Thailand verblijven is het het beste om zelf een groentetuin te hebben (als die mogelijkheid er ook is 🙂 ).

 7. John Chiang rai zegt op

  Zelfs op een lokale markt heb je geen zekerheid of de producten behandeld zijn,of niet. Als je in handelaar vraagt of Chemie gebruikt is,zal haast iedereen zeggen dat alles,, tammashaad” is en mai sai chemie.
  Je vraagt eigenlijk naar het bekende antwoordt,omdat niemand het product alsnog zou kopen als men alles precies zou vertellen. Wij eten alleen nog groente die bij mijn schoonzus uit de tuin komt,waarvan ik 100%zeker ben dat ze niets gebruikt. Er zijn veel bestrijdingsmiddelen op de markt in Thailand ,die in Europa en de rest van de wereld reeds lang verboden zijn. Met name de fa Bayer heeft in Thailand nog grote afnemers,en wettelijk niets te vrezen,en het zijn vaak de kleine lokale producenten,die onvoldoende op de hoogte zijn van de gezondheidlijke gevaren.

 8. Dave zegt op

  biologisch of niet, als je nog echt verse groete en fruit wilt zul je zelf moeten tuinieren en dan nog is het uitkijken i.v.m. de luchtvervuiling.
  Dit onderzoek zou wel eens grote overeenkomsten kunnen vertonen met de voedselveiligheid in de rest van de wereld
  We leven in andere tijden en helaas schokkend om te zien hoe bedrijven als o.a. Monsanto met haar GMO en onkruidbestrijding niet alleen de natuur, maar ook druk bezig is de mens alleen maar zieker te maken.

 9. Peter zegt op

  Durf mij dus bijna niet af te vragen hoe het dan gesteld is met het vlees, kip, vis en schaaldieren?

 10. janbeute zegt op

  Ik zie elke dag hier op het platteland .
  Er wordt gespoten bij het leven , niet te geloven .
  Alleen al wat je ziet wat er te koop is aan pesticide pompen veelal van goedkope Chineze makelij .
  Naast ons grondstuk is een logan of lumyai boomgaard , de eigenaar is van beroep leraar op een highschool .
  Spuit elke week vroeg in de morgen al rond 5 uur , en soms twee maal in de week .
  Mijn ega heeft een goede neus en zegt soms Jan blijf thuis dit is niet gezond meer .
  En maar spuiten , het gaat tenslotte om de vruchten zo groot en zo goed mogelijk te kunnen verkopen .
  Het gaat tenslotte om de poen wat er daarna gebeurt zal hem een zorg zijn .
  Maar ook hij krijgt zijn portie mee , want met een simpel maskertje op lopen , helpt niet veel .
  Moet nog zien of hij ook oud wordt .
  In mijn omgeving zijn zelfs al enkele farangs op retirement gestorven aan kanker zelfs een Hollander voor dat ze de 65 jarige leeftijd ooit hebben kunnen bereiken .
  Het is dan ook niet voor niks dat kanker in Thailand boven de Aids sterfte staat .

  Jan Beute .

 11. Khun Peter zegt op

  Wassen help wellicht iets, schillen ook, maar wassen moet dan wel met azijn: http://www.medicalfacts.nl/2013/09/09/hoe-kan-je-het-meeste-landbouwgif-van-groente-en-fruit-af-wassen/
  Neemt niet weg dat fruit en groente het gif ook via de wortels opnemen en dat spoel je niet weg met wassen.

 12. René Chiangmai zegt op

  – Het verkeer en de doden die daar in vallen.
  – Het geweld door groepjes dronken Thais.
  – De corruptie.
  – De minachting voor de Farang.
  – Het mai-pen-rai-gedrag en geen verantwoordelijkheid nemen. Niet leren van je ervaringen.

  Ik overweeg al lange tijd om na mijn pensioen (parttime) in Thailand te gaan wonen.

  Het land heeft veel mooie kanten, maar ik overweeg het steeds minder.

  Wat misschien wel de doorslag gaat geven is het eten.
  In Nederland eet ik al een jaar of 20 vegetarisch en biologisch.
  Voor zover mogelijk. Het blijft natuurlijk gaan om de kwaliteit van het leven.
  Vegetarisch 100%, biologisch 80%.

  De laatste 2 jaar heb ik een concessie gedaan aan vegetarisch eten. Ik had het gevoel dat ik teveel miste van de lokale keuken.
  Oké, in ZOA eet ik nu dus niet altijd meer vegetarisch.
  Geen probleem.
  Eerste hapje vlees wel trouwens. Toen moest ik wel even slikken. 😉
  Biologisch in ZOA had ik al heel snel opgegeven.

  Als ik in Zuidoost-Azië ben heb ik echt geen behoefte aan de Nederlandse keuken.
  Ik vind de keuken daar heerlijk.

  Maar als ik besef wat voor een rotzooi daar allemaal in het eten zit en dat het zowat onmogelijk is om redelijk gezonde ingrediënten te krijgen, dan denk ik dat ik me nog maar eens heel goed moet gaan bedenken.

  • NicoB zegt op

   René, je kunt in Thailand bij de Makro organic groenten kopen, ook bij Tesco Lotus begint het in de schappen te komen, geïmporteerd vlees en vis uit wat betrouwbaarder landen, ook Noorse zalm, kun je ook kopen bij de Makro, maar goed, dat is niet zo geschikt voor je.
   Zoals duidelijk is uit de andere reacties, goed wassen en even ietsje koken en het probleem met gronten en fruit is goeddeels opgelost.
   Indien mogelijk zelf groenten en kruiden verbouwen en fruit van eigen bodem, evenals chinese pataoes, zoek naar organic boerderijen, kortom, het kost wat extra aandacht en moeite, maar er is ook hier in Thailand veel mogelijk.
   Misschien put je hier enige nieuwe hoop uit.
   NicoB

   • René Chiangmai zegt op

    Dankjewel.

    Ik heb inderdaad wel wat biologische zaken gezien.
    Restaurants in Chiangmai, een hele biologische afdeling op de markt in Buriram.
    Dat deed me wel goed.
    Op internet is er ook wel wat te vinden.
    Maar je moet er inderdaad naar zoeken. Of nog beter, zelf verbouwen.

    Maar het blijft wel een overweging.

 13. Slagerij van Kampen zegt op

  Ach, vroeger zei men dat een jaar in de tropen stond voor 2 jaar in Nederland. Men wordt er sneller oud. Oorzaken (vroeger en nu) Gebrekkige hygiëne, moordende hitte, fijn stof door droogte. Luchtvervuiling: uitlaatgassen bovendien staat in de Isan altijd wel iets in brand (lijken wel pyromanen), en dus nu ook nog de chemische vervuiling. Verhuizen naar Thailand kost je wellicht wat levensjaren, maar daar staat dan ook iets tegenover. (Al ben ik nog steeds op zoek wat dat nu eigenlijk precies is. )

 14. Rooie Rob zegt op

  Mijn vriendin is eigenaar van 140 rai land waarop veel voedsel verbouwd wordt. De schrik slaat je om de oren als je ziet de hoeveelheid landbouwgift wat wordt gebruikt. Voor de export naar o.a. Bangkok komt er veel snijafval vrij. Mijn vraag was: geeft dat snijafval toch aan de koeien of varkens. Het antwoord was: kan niet ze worden er ziek van. Namelijk kort voor de oogst van de producten wordt gif gespoten om de insecten te doden/verwijderen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website