Het is nu officieel: twee Thaise baby’s met een ongebruikelijk klein hoofd zijn besmet met het Zika virus. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dat gisteren bevestigd.

De baby’s zijn de eerste bevestigde gevallen van microcefalie in Thailand door een Zika besmetting van de moeder. Het Zika-virus wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug.

Microcefalie (micro= klein, cefalie= hoofd) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel en wordt gekenmerkt door een te kleine omvang van de schedel, waarbij de hersenen zich niet volledig ontwikkelen. Vaak is er dan sprake van een verstandelijke beperking. Daarnaast is er veelal ook sprake van een vertraagde motorische ontwikkeling en aangeboren afwijkingen in andere orgaansystemen.

Eén van de besmette Thaise baby’s testte positief bij een zuigelingencontrole. De andere baby testte positief bij een urinetest. De moeder was wel besmet en had een huiduitslag, wat een symptoom is van de besmetting met het virus.

Bij een derde baby is ook microcefalie gediagnosticeerd, echter er kan nog worden vastgesteld of een Zika besmetting daar de oorzaak van is.

De gezondheidsautoriteiten in Verenigde Staten hebben zwangere vrouwen afgeraden naar elf landen in Azië en Zuidoost-Azië te reizen, waaronder Thailand. Deze waarschuwing gold al langere tijd voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Inmiddels behoort ook Singapore tot en risicogebied.

Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Twee Thaise baby’s met microcefalie door het Zika-virus”

  1. Nicole zegt op

    Men gaat dit toch niet kunnen tegenhouden. Men kan dan wel verzoeken om zwangere vrouwen niet naar deze landen te laten reizen, maar dit kan je in huidige tijden niet meer stoppen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website