Zika-virus nu ook in Bangkok

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Zika
Tags: , ,
12 september 2016

Het leek er op dat het Zika-virus vooral in het noorden van Thailand actief was, nu is ook Bangkok aan de beurt. Deze week werden 22 nieuwe gevallen van Zika infecties in Bangkok (district Sathon) bekend, waaronder een zwangere vrouw.

De patiënten worden 30 dagen in quarantaine gehouden. Dertig personen die in contact zijn geweest met de geïnfecteerden, krijgen een bloedtest. Het Sathon district en aangrenzende districten zijn uitgeroepen tot Zika-zones waar extra maatregelen gelden.

Elders in Thailand zijn dertig zwangere vrouwen besmet geraakt met Zika-virus. Zes hebben gelukkig een gezonde baby ter wereld gebracht. Met Zika besmette zwangere vrouwen lopen de kans een baby met ernstige hersenafwijkingen te krijgen.

Het ministerie van Volksgezondheid roept wederom dat niemand zich zorgen hoeft te maken. Zika is al sinds 2012 actief in Thailand, destijds werd de eerste besmetting gediagnosticeerd. Adjunct-directeur generaal Opart benadrukt het nog een keer: Raak niet in paniek, want Zika is niet dodelijk of ernstig besmettelijk.

Bangkok Post is het niet eens met deze vorm van bagatellisering, zo bleek uit een eerder redactioneel artikel.

Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Zika-virus nu ook in Bangkok”

 1. Henri zegt op

  Nee natuurlijk hoeft niemand zich zorgen te maken, want stel je voor dat het toerisme een deuk oploopt.
  En natuurlijk waarschuwt de WHO, wereld gezondheids organisatie niet voor niets, om Zika besmette landen te mijden, met name in de eerste drie maanden van de zwangerschap.
  Voor gezonde mensen is Zika een redelijk ongevaarlijke aandoening, soms merk je het niet eens dat je drager van het virus bent. Ook nu is bekend dat het sexueel overdraagbaar is. Eerst stond Zuidamerika en met name Brazielie onder een vergrootglas, maar het kan en daar ziet het nu naar uit dat het razendsnel over de wereld verspreid.
  Preventie, bewustzijn, en bestrijding zijn moeilijk hanteerbare begrippen in Thailand. Mai pen rai, laat maar gaan, is iets wat hier de samenleving staaft. Ondanks het feit, dat Zika weinig of geen dodelijke slachtoffers maakt, behoudens het risico voor zwangere vrouwen, die een kindje met zwaar en ongeneselijke hersenafwijkingen op de wereld kunnen zetten, moeten we ons rekenschap geven van het gevaar dat muggen de dodelijkste diersoort op aarde is.
  Ieder jaar sterven 700.000 mensen aan een muggenziekte. In Afrika sterft nu elke minuut een kind, dat uw horloge loopt aan een muggenziekte meestal malaria.
  Stof tot nadenken dus en niet te licht opvatten.

 2. ruud zegt op

  De zes vrouwen die gediagnotiseerd zijn met Zika en die al een baby kregen, zijn waarschijnlijk al ver in hun zwangerschap geweest, want zolang wordt er nog niet getest op Zika.
  Dat de babies gezond waren, is dus niet zo verwonderlijk.

 3. prometheus zegt op

  Moderator: Als u twijfelt over Zika en mogelijke consequenties moet u contact opnemen met uw huisarts.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website