Veel Thaise 60-plussers werken nog

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
18 april 2016

Ruim 37 procent van de 60-plussers in Thailand werkt om in hun onderhoud te voorzien. Van de genoemde 37 procent heeft 23 procent een maandinkomen van gemiddeld 23.752 baht. De overigen werken als dagloner, dat blijkt uit een onderzoek van het National Institute of Development Administration (Nida Poll).

Zeker 63 procent van de ouderen werkt niet meer, van wie slechts 19 procent omdat ze de pensioenleeftijd hebben bereikt. De overigen noemen als reden dat ze oud zijn, een zwakke gezondheid hebben, omdat de kinderen niet willen dat ze werken (15 procent) of omdat ze geen werk kunnen vinden.

Een kleine meerderheid (51 pct) zegt geen financiële verplichtingen meer te hebben, maar 48 procent kan nauwelijks rondkomen. Krijgen puderen geld van hun kinderen? Ja regelmatig, zegt 24,8 procent; nee, zegt 21,2 procent; heel af en toe bijvoorbeeld op een verjaardag of met Songkran en de jaarwisseling, zegt 17 procent. Zeker 10 procent heeft geen kinderen omdat ze ongetrouwd zijn of gescheiden.

Op de vraag op wie ze een beroep kunnen doen bij financiële problemen zegt 41 procent: Op mijn kinderen. Ver worden genoemd: financiële instellingen (9 pct), echtgenoot (7 pct), familieleden (7 pct), mezelf (3,92 pct); de rest weet het niet.

Bron: Bangkok Post

7 reacties op “Veel Thaise 60-plussers werken nog”

 1. John Chiang rai zegt op

  Dit fenomeen dat ouderen moeten blijven werken is niet alleen in Thailand,maar ook in veel landen in Europa. In Duitsland een der rijkste landen, zijn veel oude mensen aangewezen op een bijbaantje,omdat ze anders de enorme huurprijzen,en verdere kosten niet meer betalen kunnen. Ook in de toekomst zal dit nog erger worden,omdat we steeds meer ouderen krijgen,en steeds minder jongeren die een bijdrag leveren in de sociale verzekeringen.

 2. Rob V. zegt op

  Met de enorme vergrijzing die Thailand (en veel andere landen) treft, kan het niet anders dat men tot ver in de 60 blijft werken. Leuk is anders maar financieel is er geen keus. Met 37+% werkende 60- plussers zou de titel zou dan ook moeten zijn dat weinig 60 plussers nog werken. Of hebben ze alle baan bij de Belgische verkeersleiding die het normaal vinden met eind 50 er uit te stappen? 😉

  • Fransamsterdam zegt op

   Als ik het goed begrijp gaat het om 37% van ALLE 60+ers, dus ook die van ouder dan 65 of ouder dan 80. In de sociale-zekerheidslanden wordt dit percentage berekend over een groep vanaf een bepaalde leeftijd tot de pensioengerechtigde leeftijd.
   Dat maakt de cijfers lastig vergelijkbaar en interpreteerbaar.
   Het vaste gemiddelde maandinkomen is trouwens best hoog, ongeveer vier keer het minimumloon. Vier keer het minimumloon is in Nederland ruim 6000 euro bruto per maand.
   Ook hier weer oppassen: De dagloners, de veel grotere groep, zullen wel veel minder verdienen.
   Waar blijft toch de wereld waarin we dankzij de technologie en kennis en automatisering minder hoeven te werken en fijner kunnen leven?

 3. Gerard zegt op

  Als laatste toevlucht hebben vele ouderen de WAT (tempel) waar het teveel geofferde eten aan de monniken beschikbaar wordt gesteld. Ook zijn er tempels die door (zeer) rijken werden gebouwd en vaak, zeker bij speciale vieringen, zorgen die er ook voor dat voor alle aanwezigen in de tempel en haar bezoekers een buffet wordt aangeboden.
  Of ze dit uit dankbaarheid doen voor de voorspoed die ze hebben gehad in hun werkzaam leven of om hun ziel schoon te wassen voor de wijze waarop ze hun voorpoed hebben bewerkstelligd ………. ik weet het niet, maar het is wel fijn dat ze het doen.

  Mocht de farang aan de bedelstaf komen in Thailand dan kan hij/zij altijd nog het “klooster” ingaan om monnik/non te worden. hier zijn speciale regels voor bij de immigratiedienst en bij de tempel geef je je laatste restje welvaart af heb ik me laten vertellen dus voor wat het waard is om toch in Thialand te willen verblijven ………

  groet,
  Gerard

 4. serkokke zegt op

  Ja, veel 60 plussers in Thailand werken nog, alleen ze verdienen het zout in de pap niet.
  Dat is trouwens niet verschillend van toen ze nog geen 60 plusser waren.
  Ze blijven gewoon door doen om dat er toch niets anders te is en passen op de kleinkinderen.
  Ik geloof dat er geen honger is in Thailand, maar dan heb je het wel gehad.
  En ook dat is hier heel gewoon voor iedereen.
  En dat maandloon van bijna 24.000 Bath voor die oudjes, dat verdienen hier de gemiddelde werknemers van de overheid niet eens.

 5. harry zegt op

  vreemde stelling: het gemiddelde loon van alle werkenden in thailand is minder dan 14.000 baht per maand!
  waarom zijn er dan zoveel oudjes die het dubbele verdienen? zijn waarschijnlijk ondernemers met bedrijf en doen zelf niet veel

 6. theoS zegt op

  Wel, wat moeten ze anders? Er is hier geen Bijstand, AOW is Baht 600- per maand, huurtoeslag bestaat hier niet, kosten voor levens onderhoud rijzen de pan uit, en ga zo maar door. En waar komt dat maandloon van Baht 23.000 – vandaan? Mijn dochter werkt op een accountants afdeling van een groot bedrijf en het maandloon is Baht 14000 tot 15000-. De gewone arbeider heeft, als hij voor een groot bedrijf werkt, Baht 300- per dag en werkt 30 dgn per mnd is Baht 9000-. 1 dag niet werken verliest hij/zij Baht 300-. De kleine Mom en Pop shoppies betalen nog steeds niet meer dan Baht 200- per dag en geen verzekering of iets dergelijks. Schrijnende toestanden!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website