Jannarong / Shutterstock.com – Christian volunteers team from Thama Center Church teaching English to Thai students

In Thailand zijn nogal wat buitenlandse vrijwilligers actief, die zich bezighouden met hulp in bijvoorbeeld kindertehuizen, gezondheidszorg, onderwijs of dierenverzorging. Op dit blog heeft al eens verhaal over dat vrijwilligerswerk gestaan, u kunt dat nog eens nalezen op www.thailandblog.nl/achtergrond/vrijwilligerswerk-thailand.

Er zijn (commerciële) organisaties, die vrijwilligersplaatsen tegen betaling aanbieden en ik vrees, dat daar een aanzienlijk probleem is ontstaan, met name in Chiang Mai. en de gezondheidszorg. Thaivisa meldt namelijk, dat er een impasse is geopenbaard tussen een nieuw aangesteld hoofd van het arbeidsbureau van Chiang Mai en de immigratieafdeling van de stad, dat problemen oplevert voor wel duizend buitenlanders die vrijwilligerswerk (willen) doen bij liefdadigheidsinstellingen in de provincie.

Visum geweigerd

Sinds de leiding van het arbeidsbureau is vernieuwd, worden werkvergunningen niet mee “zo maar” afgegeven. Vervolgens wordt op het immigratiekantoor gezegd: “Sorry, we kunnen geen visum afgeven omdat u geen werkvergunning hebt”. Dit zou ernstige problemen veroorzaken voor langdurig niet-immigrant “O” -vrijwilligers en liefdadige stichtingen. Het zou om meer dan 1.000 buitenlanders gaan, die hierdoor worden getroffen. In reacties wordt er schande gesproken over dit door Thaise autoriteiten veroorzaakt probleem. “De mensen komen vrijwillig en krijgen er niets voor terug, zelfs geen dankjewel”

Oplichting

De meeste reacties wijzen er echter op, dat er organisaties zijn, die weliswaar tegen betaling vrijwilligerswerk aanbieden, dat uiteindelijk een wassen neus blijkt te zijn. De werkvergunning wordt geregeld, visum voor een jaar verkregen en de “vrijwilliger” kon daarna een vol jaar in Thailand blijven zonder echt dat vrijwilligerswerk te hoeven doen. Twee reacties: “Ik begrijp de maatregel van het arbeidsbureau, er lopen nogal wat “bogus” vrijwilligers in Chiang Mai rond. Zij betalen geld, krijgen een jaarvisum, werken misschien een paar dagen en je ziet ze pas na een jaar weer terug voor vernieuwing van werkvergunning en visum”. “Onder die zogenaamde vrijwilligers zit een hoog percentage minderwaardige figuren zonder opleiding of ervaring, die in hun thuisland grote problemen had en nu de wereld komen redden in Chiang Mai”

Tenslotte

Ik had altijd wel een positief gevoel voor die vrijwilligers, maar deze berichten over deze in feite oplichtingspraktijken doen aan dat gevoel geen goed. Ik ken dat wereldje niet, maar het lijkt er op, dat na het zogeheten Education Visa nu de werkvergunning voor de vrijwilligers aan de beurt is om volgens de exacte Thaise regels te worden verleend.

7 reacties op “Thais vrijwilligerswerk in een kwaad daglicht”

 1. Bert zegt op

  Terecht natuurlijk, net zo goed als in NL en Belgie het schijnhuwelijk een heel eind is uitgebannen zal ook dit soort misbruik van de visumregels worden aangepakt.
  Voor de echte student en de echte vrijwilliger zal er altijd de mogelijkheid bestaan om een visum te bekomen denk ik.

 2. niek zegt op

  Dat vrijwilligers werk is nog meer een probleem in Cambodja .
  De directies verdienen er aan en er is geen diploma vereist om een kinder- of weeshuis te beginnen.
  Het trekt pedofielen aan. Kinderen hechten zich aan vrijwilligers die toch weer na enkele maanden verdwijnen. Veel kinderen hebben wel ouders, maar om allerlei redenen vinden die ouders het beter dat ze in een tehuis verblijven.
  En dat nog los van de motieven en vaardigheden van al die vrijwilligers.

 3. ruud zegt op

  Het lijkt me, dat je bij een instantie die tegen betaling vrijwilligers onderbrengt, je je wenkbrauwen moet gaan fronsen.
  Mogelijk zou het visum geen jaar geldig moeten zijn, of met tussentijdse controles, of iemand ook inderdaad vrijwilligerswerk verricht.
  Iedere 90 dagen bijvoorbeeld, net als bij de extension of stay.
  Met een verklaring van de organisatie waar iemand zijn werk verricht.

 4. TH.NL zegt op

  De Thaise autoriteiten hebben groot gelijk. In feite zijn dat soort mensen gewoon illegalen. Ook nog eens mensen zoals Gringo schrijft die in hun thuisland grote problemen had. Snel terug naar hun thuisland!

 5. Rob zegt op

  Sowieso vind ik het absurd dat vrijwilligers gaan betalen voor onbetaald werk, dan kan ik bij mij in Nederland ook nog wel wat vrijwilligers gebruiken, kom maar op wie wil er voor €100,= (te betalen aan mij uiteraard) mijn huis schilderen ik durf de ladder niet op.

 6. rob zegt op

  De reden waardoor sommigen daarvoor kiezen, is een soort van support aan arme landen, of landen waar geen overheidsgeld is voor bepaalde voorzieningen, zoals Cambodja.Of dat principieel is? Wij kunnen dat betalen(en dus makkelijk principes hebben)..Sommigen vinden principes soms ondergeschikt aan hulpvaardigheid.

 7. Laksi zegt op

  Tja,

  Je heb ook nog een groep die stage moeten lopen voor school, een half jaar of zo, deze willen ook graag in het buitenland stage lopen, dus ook Thailand.

  Gewoon naar het arbeidsbureau gaan en door onbeperkt een werkvergunning krijgen en dus ook een jaar visum is natuurlijk ook niet goed. Zo kan je jaren in Thailand blijven zonder toegevoegde waarde.

  Dat daar nu strengere controle op komt, kan ik alleen maar toejuichen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website