Het toerisme in Thailand zit flink in de lift. Dit jaar zal naar verwachting 33,87 miljoen toeristen Thailand bezoeken, dat is 13,35 procent meer dan vorig jaar. De stijging heeft voornamelijk te maken met de groei van het aantal Chinese toeristen, desondanks zijn er toch zorgen.

De sector noemt daarvoor de onzekere economische situatie in het land, de felle concurrentie, de concentratie van toeristen in slechts enkele streken en de afgenomen bestedingen per toerist.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Tourism Council of Thailand, Tourism Authority of Thailand en Chulalongkorn University onder 600 bedrijven, 350 buitenlandse en 350 Thaise toeristen in het tweede kwartaal. Vergeleken met het eerste kwartaal was er iets meer vertrouwen, maar voor het laagseizoen in het derde kwartaal is men somber gestemd.

Uit het onderzoek bleek tevens dat buitenlandse toeristen minder enthousiast zijn over het bezoek aan Thailand, voornamelijk vanwege het slechte transport. De Thaise touroperators en Thaise toeristen denken er net zo over. Buitenlandse toeristen willen lagere tarieven, meer binnenlandse vluchten, beter lokaal vervoer, meer alternatieven zoals vervoer over water, kwalitatief betere bestemmingen en een betere serviceverlening. Als belangrijkste concurrent voor Thailand worden Hong Kong, Laos en Maleisië genoemt.

Veel toeristen bezoeken Thailand vaker dan één keer. Ze zijn te spreken over de toeristische attracties, cultuur, religie, het eten en omdat ze relatief veel waar krijgen voor hun geld.

Thaise toeristen hechten voornamelijk aan een goede hygiëne, optimale dienstverlening en comfortabel vervoer. Thai die naar het buitenland gaan, hebben een voorkeur voor Zuid-Korea en Laos.

Bron: Bangkok Post

6 reacties op “Thailand ontvangt dit jaar 34 miljoen toeristen, desondanks toch zorgen”

 1. HansNL zegt op

  De afgenomen bestedingen per toerist zijn geheel op het conto van de Chinese groepstoeristen te schrijven.
  Deze komen met georganiseerde reizen, verblijven in kapotonderhandelde hotels, eten per groep in kapotonderhandelde restaurants, reizen in bussen voor een habbekrats, en spenderen zo goed als niets in de locale economie.
  De man, en vrouw, op de straat, hebben totaal niets aan de hordes chinezen.
  Het geld wat over blijft voor de Thaise economie strijkt neer in de zakken van enkelen.
  Ik vraag me toch af hoe de toename van het aantal toeristen spoort met de veel gehoorde klachten vanuit de locale economie……..

  • Jan zegt op

   Er is geen sprake van afgenomen bestedingen per toerist. Het aantal toeristen is met 13.35% toegenomen, en de bestedingen met aanzienlijk meer: 17.85%, dat is maar liefst een 30% hogere stijging: Based on the survey, the number of visitors to Thailand should reach 33.87 million this year, up 13.35% on last year, and revenue from foreign tourists is estimated at 1.71 trillion baht, up by 17.83%.(bron: TCT). De verklaring daarvoor is dat men uit groepsspecifieke cijfers kan opmaken dat Chinese toeristen zo’n 15% per dag meer besteden dan Westerse toeristen.

 2. T zegt op

  Een reden dat ( westerse ) toeristen minder positief zijn over hun verblijf in Thailand komt denk ik meer omdat het in de meeste delen van het land kapot gestampt word door massa toerisme door vnl. de altijd gezellige bevolking uit de BRIC landen. Ik denk dat dit een groter probleem is voor Europeanen, Noord Amerikanen en Aussie’s dan het transport e.d.

 3. Peter zegt op

  Thailand richt zich momenteel meer en meer op de Chinese toerist, althans in Chiang Mai. Een aantal jaren geleden zag je bijvoorbeeld grote uithangborden bij restaurants in Thai en Engels, nu is dat Thai en Chinees geworden.
  In de shoppingmalls in en rond Chiang Mai zie je de Chinezen toestromen met volle bussen, doch ik zie maar weinigen die werkelijk iets kopen en bijdragen aan de economie hier. De meesten zijn ‘window’ shoppers en lopen rond met een flesje water in de hand dat ze voor 7 baht kochten in de 7/11.
  Ik persoonlijk stoor mij aan de Chinese toerist omdat ze erg luidruchtig zijn en weinig of geen respect tonen. Ik verblijf in een condo en hier worden geen Chinezen toegelaten omdat men het rustig wil houden.

  • Rien van de Vorle zegt op

   Helemaal waar Peter. Waarschijnlijk wordt het bestedingspercentage vertekend omdat niet alle bestedingen van ‘Wersterse touristen’ worden meegerekend zoals bestedingen in restaurants en vooral aan bars, in de Thaise Horeca zo gezegd. Het imago van de Chinese massa touristen word ‘Keeniau’ genoemd. Welke Westerse tourist wil nog naar Touristische trekpleisters waar men steeds met massale groepen Chinezen wordt geconfronteerd? Als men dat wil ontwijken, dan kan men dat aan de barretjes. Terug bij af dus. Worden die bestedingen meegerekend in de bestedingen van de ‘Westerse Touristen’?

 4. Jan zegt op

  In de gemiddelde toeristische bestedingen zijn uiteraard ook de consumptieve bestedingen meegenomen. Daar zijn wereldwijd gebruikte modellen en maatstaven voor. Die consumptie maakt zelfs een aanzienlijk deel uit van het bestede budget van de toeristen. Ook zoiets als het bedrag besteed aan dames en heren in de erotiek zit in de ramingen. De cijfers geven een verschil aan dat veel groter is dan een eventuele statistische foutmarge : The average Chinese tourist spends 6,400 baht (US$180) per day—more than the average visitor’s 5,690 baht (US$160). (TCT). Omdat hun voor de westerse toerist zichtbare gedrag anders is, komen westerlingen al gauw in de verleiding om hun (voor)oordelen jegens Chinese toeristen te versterken met negatieve economische kwalificaties. De Thai mogen graag kankeren op hun grote broer, maar ze verdienen er goed aan. En ja, meer dan aan ons.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website