Op 7 juni ontving Thailand erkenning van de WHO omdat het haar gelukt was de overdracht van HIV en syfilis van moeder op kind te stoppen. Thailand was het eerste land in Azië, die het gelukt is een HIV vrije generatie groot te gaan brengen.

De Thaise minister van gezondheid kreeg tijdens een ceremonie in New York een certificaat van erkenning overhandigd van de United Nations General-Assembly High-Level Meeting on Ending AIDS.

Dit is een grootse prestatie voor een land waar duizenden mensen met HIV leven en een enorme stap voorwaarts om de HIV epidemie terug te dringen door de overdracht moeder – kind besmetting aan te kunnen pakken. Thailand toonde de wereld dat HIV op deze wijze te bestrijden valt. Deze vooruitgang in Thailand toont aan hoeveel bereikt kan worden wanneer wetenschap en gezondheidszorg mede door de politiek ondersteund worden. De prestatie van Thailand inspireert de buurlanden tot meer  actie.

Jaarlijks worden er nog 21.000 kinderen Z.O. Azië  met HIV geboren en meer dan 200.000 groeien op met HIV. Bij onbehandelde vrouwen is de kans op overdracht van HIV op het kind, tussen de 15 – 45%. Dat kan na de geboorte ook nog plaatsvinden door borstvoeding. Door de juiste medicatie kan dit risico teruggebracht worden tot 1%. Volgens de gezondheidsautoriteiten zou het aantal nieuwe gevallen van HIV besmettingen bij niet zwangere ook met 87% verminderd zijn.

Thailand’s Universal Health Coverage benadrukt dat deze hulp beschikbaar moet zijn voor zowel rijk als arm en niet alleen voor Thais maar ook voor migranten.

4 reacties op “Thailand eerste land in Azië die overdracht van HIV (moeder – kind) elimineert”

 1. Jan Belg zegt op

  Ik ben zeer sceptisch aangaande dit onderwerp
  Thailand heeft jaren lang het bestaan van aids ontkend om het toerisme te promoten. Tot het te schandalig werd .
  En nu een erkenning? Geloof er niet veel van .
  Jan

 2. Tino Kuis zegt op

  Zeker, nadat in 1984 voor het eerst AIDS/HIV in Thailand werd geconstateerd heeft de overheid zich koest gehouden tot 1991. Toen werd Meechai Viravaidya , ofwel Mr. Condoom, minister van Tourisme , Informatie en AIDS. Ik herinner mij nog de beelden van deze voortreffelijke man toen hij hoogst persoonlijk condooms uitdeelde in Bangkok en Pattaya. Een minister! Het taboe wat AIDS en condooms betreft was daarna voor een groot deel verdwenen.
  Sindsdien heeft Thailand behoorlijk goed werk verricht wat AIDS bestrijding betreft. De WHO prijst Thailand daarvoor, die erkenning (‘Een van de beste ter wereld’) heeft Thailand al jaren. Maar het kan altijd beter.
  500.000 mensen zijn sinds 1984 gestorven aan AIDS, er leven nu nog 500.00 mensen in Thailand met het AIDS-virus, verreweg de meesten slikken antiretrovirale middelen. De sterfte aan AIDS is nu 18.000 personen per jaar. Per jaar zijn er nu 8.000 nieuwe HIV gevallen, waarvan relatief veel bij MSM (men having sex with men), drugsverslaafden en werkmigranten (60 procent van de nieuwe gevallen) daar moet meer voorlichting naar toe.
  De moeder-kind besmetting met HIV in Thailand in nu slechts 1.6 procent en dat is erg goed, geheel volgens het programma. Thailand is goed op weg HIV/AIDS uit te roeien.

  http://www.avert.org/professionals/hiv-around-world/asia-pacific/thailand

 3. l.lagemaat zegt op

  Twee reacties als het mag:

  – Mr.Meechai Viravaidya heeft baanbrekend werk op dit gebied verricht en kreeg daarvoor de fantastische The Bill @ Melinda Gates Foundation prijs. Hij staat samen met dit echtpaar op foto’s in de cabbages. Dit is zijn restaurant bij de Phratamnak Road en bij soi 4 linksaf bijna aan het eind rechts.

  -In een andere posting “condooms nog steeds taboe” blijkt dat er nog veel te verbeteren valt.

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Louis,

   Ik geloof niet dat er nog een ’taboe’ ligt op condooms. De pubers die bij mij het huis platlopen (16-19 jaar) hebben bijna allemaal een condoom in hun portemonnee, naast hun ID-kaart. Je ziet ook veel grote billboards met reclame. De eerste reclame voor condooms verscheen al in kranten in 1920, uit Duitsland, ze werden ‘No Rip’ genoemd, ik weet niet waarom… Maar het wordt te weinig gebruikt, ik meen in 40 procent niet bij de jeugd. Dat heeft misschien ook andere redenen….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website