Thailand is een aantrekkelijke bestemming voor toeristen en was dat ook voor expats, maar vooral de laatste groep is niet meer zo enthousiast over het land, zo blijkt uit een onderzoeker van Expat Insider. Het ‘Land van de Glimlach’ scoorde een magere vierde plaats in de regio Zuid-oost Azië en moest Singapore, Vietnam en Maleisië voor laten gaan.

Het onderzoek is gedaan onder 18.135 expats met 178 verschillende nationaliteiten die in 187 landen wonen. Hen werd gevraagd het land waar ze woonden te beoordelen aan de hand van 48 factoren, die varieerden van kwaliteit van leven tot financiële faciliteiten.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Thailand niet meer de topbestemming voor expats in Zuidoost-Azië”

 1. Thallay zegt op

  ik ken nogal wat expats, die naar Cambodja, Vietnam of hun thuisland zijn vertrokken vanwege financiële problemen. Thailand stelt hoge financiële eisen om een visum te verkrijgen vergeleken met Cambodja en Vietnam. Ook is het leven er goedkoper en soberder. Vooral voormalige inwoners uit Angelsaksische landen hebben niet zo´n goede pensioenvoorziening als wij in Nederland gewend zijn en zien zich gedwongen naar omliggende landen te vertrekken of huiswaarts te keren. Of dat laatste een goedkopere oplossing is, daar ben ik niet zeker van.

 2. Ruud Vorster zegt op

  En hoe zit het met Indonesie !? Iemand ervaring?

  • rori zegt op

   Indonesie alleen interessant in de geeigende touristische plaatsen. zoals bv Bali, Djakarta, Surabaja en de molukken.

   Verder op dit moment erg streng wat betreft moslim en sharia tradities.
   Heb een oud indonesische collega die medio 2005 terug is gegaan om voor moeders te zorgen. Hij wil graag terug naar nederland echter heeft al zijn geld dar geinvesteerd en zit nu dus vast.

   Ga geen stereotypen gebruiken maar alles is daar gewoon.
   Mannen en vrouwen gescheiden in de bus. Mijn collega word dagelijks gevraagd of hij al naar de mskee is geweest en al heeft gebeden (is ras communist). As je met je vrouw gaat huwelijks akte mee nemen anders in hotels gescheiden kamers (buiten touristische gebieden).
   Nergens date babi. etc

   • Rob zegt op

    Hoi Rori,

    Iets is me niet helemaal duidelijk ” Ga geen stereotypen gebruiken MAAR ALLES IS DAAR GEWOON. Bedoel je wat je hieronder beschrijft dus niet gewoon is t.o.v. onze westerse vrijere cultuur of is dit gewoon nu in Indonesië, dus al die strengere regels en vragen e.d.?

    Mannen en vrouwen gescheiden in de bus. Mijn collega word dagelijks gevraagd of hij al naar de mskee is geweest en al heeft gebeden (is ras communist). As je met je vrouw gaat huwelijks akte mee nemen anders in hotels gescheiden kamers (buiten touristische gebieden) “.

    Groeten, Rob

   • Mister BP zegt op

    Beste Rori

    Jouw ervaring deel ik niet. Was dit jaar met mijn vrouw in Sulawesi. Het zuiden is zeer Islamitisch maar behalve het tegen elkaar opboksende geluid van de moskeeën word je geen strobreed in de weg gelegd. En dan heb ik het dus niet over het Christelijke midden en noorden! Misschien dat het geldt voir delen van Atjeh op Sumatra.

   • Ruud Vorster zegt op

    Bovenstaand geldt misschien voor Atjeh maar toch zeer zeker niet in de rest van Indonesie.
    Noch gescheiden in de bus , noch gescheiden kamers in Hotels . Ben op vacantie in Padang en Bukitingi op Sumatra geweest en heel veel plaatsen op Java-Bali-Lombok-Sumbawa en Flores nergens geen probleem ! Kerken en moskees staan vaak bij elkaar in de buurt enz .

    • rori zegt op

     Ik heb twee vrienden in Indonesie en ben er medio 2006 voor het laatst geweest voor werk.
     Mijn oude neder indische collega woont centraal tussen Medan en Padang (laatst op 180 km) op Sumatra.
     Ik ben 2 keer van zins geweest om bij hem op bezoek te gaan. Hij heeft mij zeer gemotiveerd om NIET te gaan. Dit met een uitgebreide motivatie. Zeker de houding tov van Buddhisten en Hindoes is uitermate ter sprake geweest.

     Mijn andere kennis is indonesische en komt van Zuid Sulawesi. Zij woont nu in Gent. Een aantal jaren terug zouden wij samen met haar daar naar toe. Op advies van haar ouders met ongeveer dezelfde motivatie als eerder zijn we niet gegaan.
     Onze vriendin is teruggekomen en stelde zelf dat zij van de situatie geschrokken was. Is zelf ook moslima trouwens. Kon zich niet meer vinden in de verharding die zij ervoer vanaf 2014 tot 2017.

     Ik ben zelf regelmating in West Maleisie en kan me daar best vinden. Ook ben ik regelmatig in Kuching. Laatste keer eind 2017. Wij hebben dar kennissen wonen waarvan er enkele op landelijk bestuursnivo werken. Monumenten zorg en stadsbestuur. Daar komen er wel meer hoofddoeken dan een jaar of 8 terug. Dit word zelfs door mijn kennissen ervaren. Verder wil ik me ook niet negatief over Maleisie uitlaten.

 3. rori zegt op

  Expats zijn werkenden veelal dus in hoeverre representatief voor laat ik het kort noemen halve immigranten.
  Vanuit deze optiek kan ik me er iets bij voorstellen.

  Als ik geen thaise relatie had misschien ook anders gekozen.
  Voor een expat die voor zijn werk ergens moet zitten zou ik echter ook anders kiezen maar hnagt af waarop je kiets.
  Ik heb subjectief 4 criteria gepakt. Relatie, Werk, Natuur en Taal. Kunnen er 100 meer zijn maar even.
  Thailand. Relatie 1. Werk 4, Natuur 3, Taal 4
  Vietnam Relatie 4, Werk 3, Natuur 2 of 1 Taal 3 (hun schrift is duidelijk)
  Maleisie Relatie 4,Werk 3, Natuur 1 of 2 Hangt er vanaf waar. Taal 2. Oh ik spreek Bahasa en Engels
  Singapore Relatie 4, Werk 1, Natuur 4. Taal 1.

  Maar dan verder> Ik heb voor mijn werk inderdaad ook in de Filippijnen, China en Nieuw Zeeland gewoond (langer dan 9 maanden aaneengesloten).
  Als ik dan moet kiezen uit al deze en vergeet Nieuw Zeeland.

  Kom ik sorry maar als ik alles en ook andere zaken toevoeg uit op de Filippijnen als nummer 1 land. Daarbij is mijn drijfveer en de motivatie dat het een toch meer toegankelijke maatschappij is welke het dichtste bij onze westerse maatschappij en cultuur staat ruim 90% van de mensen spreekt engels is katholiek en voelt zich amerikaan met een spaans sausje.

  Ik heb het dan NIET over Metro Manilla en of Cebu etc maar over het wonen op een 300 a 500 km van deze plaatsen in bijvoorbeeld Tueguegarao, Laoag, Kandon etc Of meer naar het zuiden naar Legaspi bijvoorbeeld.

  Ik zit nu ook het meeste in een dorpje valk bij Uttaradit en heb het daar prima naar mijn zin. Echter de communicatie naar de locals laat te wensen over door taalproblematiek.
  Ik ben al vier jaar ( af en aan) bezig met thaise les maar heb er grote moeite mee om de zinsopbouw en de uitspraak onder de knie te krijgen. Laat staan het alfabet. Daarnaast spreken de mensen in mijn omgeving meer met een Laotiaans gelijkend dialect. Zit ik gelukkig nog aan de west kant van de rivier..
  Ik spreek engels, duits, schwietser, duetch, vloeiend en kan me met frans,spaans,italiaans en portugees heel goed technisch redden.
  Kan me met Bahasa ook redelijk uitdrukken vanwege mijn jeugd tussen de molukkers.
  Dit is voor mijn een voordeel in de Filippijnen want veel woorden zijn toch gelijkend op Bahasa, Spaans en Engels.

 4. ton zegt op

  Laat ik het kort houden
  In Thailand betaal je 1900 bath voor een married visa wat een gedoe je daar voor nodig heb is niet normaal. ik denk 30 A4tjes foto van je vrouw foto van de kinderen is niet normaal.
  Daarom kan ik mij goed inleven in de buitenlander die bv naar maleisie gaat geen visum voor de eerste 90 dagen.
  Cambodja 290 dollar voor een jaar visum niet elke 90 dagen naar immigration het zijn zo maar wat opsommingen waarom de Nederlander en ik zeg het expres de Nederlander Thailand de rug toe keert
  ook in Cambodja zijn er de mensen met de mooie glimlach Maleisie kan ik eigenlijk niet oordelen omdat ik daar maar een paar weken ben geweest.
  maar dat er een omgekeerde wereld gaande is en ik bedoel hiermee Nederlanders die Thailand verlaten staat buiten keif

  • Bert Schimmel zegt op

   Als je 55 jaar of ouder bent, kun je zonder enig probleem in Cambodja een retirement extension of stay met multiple entree (het wordt ook wel een visa genoemd, maar is het niet) krijgen.Je gaat gewoon naar een travel agent met visa service Je hoeft geen bewijs van inkomen en/of bankrekening(en) overleggen.
   Wel is het zo dat je bij de eerste aanvraag een door de aanvrager ondertekende brief moet bijvoegen, waarin je beloofd niet te zullen werken. De meeste bureaus hebben een degelijke brief voorhanden in de computer, die ze dan voor jou uitprinten.

 5. lung addie zegt op

  Een onderzoek in 187 landen en een 4de plaats scoren. Dat kan ik moeilijk een ‘magere’ score noemen maar eerder een ‘eervolle’ plaats. Dat is dus maar hoe je het interpreteert.

  • Het gaat over landen in Zuidoost-Azie, niet over alle landen in de wereld. Staat in de titel.

   • De Inquisiteur zegt op

    187 landen in Zuid Oost Azie alleen? Lijkt me iets te veel.

    • Misschien even handiger het artikel in Bangkok Post te lezen, wellicht is het dan duidelijk: https://www.bangkokpost.com/news/general/1535962/expat-survey-puts-thailand-fourth-in-asean


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website