Taxi oplichting op Phuket

Nederlandse toeristen in Thailand zijn op grote schaal slachtoffer van oplichting. De Nederlandse ambassadeur Joan Boer is in gesprek met de Thaise regering om maatregelen te nemen. Boer spreekt van ‘maffia-achtige praktijken’ en roept toeristen op om voorzichtig te zijn, meldt het AD.

Vooral op het schiereiland Phuket, een populair vakantiegebied voor Nederlanders, gaat het vaak mis. Oplichters bieden een ritje met een tuktuk aan en vragen daarna absurd hoge prijzen. Als ze hun geld niet krijgen, schuwen ze geweld niet. Verhuurders van jetski’s en brommers dwingen hun klanten regelmatig te betalen voor al eerder veroorzaakte schade. Daarbij gebruiken ze de vooraf ingenomen paspoorten als stok achter de deur, aldus de ambassadeur.

‘Maffia-achtige praktijken’

Boer spreekt van ‘maffia-achtige praktijken’. ‘Ik ken gevallen van mensen die zijn bewerkt met ijzeren staven voor 200 of 300 baht, 5 tot 7 euro.’ De pakkans is klein, zegt Boer. De oplichters werken vaak samen en worden beschermd door lokale politici met invloedrijke vrienden. ‘Het is een soort maffia waartegen het moeilijk vechten is.’

Thailand is de populairste niet-Europese bestemming van Nederlandse vakantiegangers. Jaarlijks reizen zo’n 200.000 landgenoten af naar het land.

Bezorgdheid geuit

Vorige week heeft Boer zijn bezorgdheid over de systematische oplichting geuit bij de gouverneur van Phuket, samen met de ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk en Canada. Dat heeft al een eerste succes opgeleverd. ‘Van de Thaise regering hebben we nu zwart-op-wit dat het innemen van paspoorten van toeristen voortaan illegaal is.’

Bron: AD

31 reacties op “Thai op Phuket lichten Nederlandse toeristen op”

 1. J.Jordaan zegt op

  Nadat Joan Boer deze waarschuwing heeft geplaatst kijk wat anders tegen hem aan.
  Alleen met de ambassadeurs van het verenigd koninkrijk en Canada. Waar blijven Amerika ,Rusland en de landen van de EU. Hebben die geen schade.
  Kijk alleen maar hoeveel Russen de laatste tijd het slachtoffer zijn geworden van de criminaliteit in Thailand.
  Denk je echt dat die Thaien daar geen probleem mee hebben.
  Geef samen maar eens een negatief reisadvies af voor Thailand.
  Kijken of de arrogantie van die hoge politie politie figuur nog lang duurt.
  Ik denk dat de hoge jongens die hun geld verdienen aan toeristen hem allang hebben verbannen.
  J.Jordaan.

 2. Cornelis zegt op

  Goede actie van onze ambassadeur – al zullen er vast en zeker weer mensen zijn die het daar niet mee eens zijn.

 3. Rob V. zegt op

  Prima actie van ambassadeur Boer, maar er zal toch nog wat water door de Mekong moeten stromen voordat de veranderingen in de praktijk zichtbaar zullen worden.

 4. Folkert zegt op

  In feite is dit oud nieuws het is de naviteit van de toerist die van tevoren geen info verzameld
  voor vertrek naar zijn vakantie bestemming.In Nederland worden ook toeristen opgelicht, beroofd etc. dan maar in de Bangkok plaatsen dat Nederland gevaarlijk is voor toeristen.
  En wat corruptie betreft dat is er ook in Nederland zie de crisis waar men deel of part aan heeft wat door misplaatste figuren is veroorzaakt die met andermans geld gegokt
  hebben lijkt ook maffia praktijk. Waar om Thailand aan de schandpaal voor zaken die overal ter wereld voorkomen.

  • math zegt op

   Moderator: uw opmerking is te fel en op de man.

   • folkert zegt op

    Moderator: Bij het onderwerp blijven svp.

  • Maarten zegt op

   Die doceurtjes kun je wel afnemen door toeristen te bewegen om Phuket links te laten liggen, daar gaat het nu juist om.

  • math zegt op

   Beste Tjamuk, hebt u enig idee hoe tegenstrijdig dat u spreekt? U hebt het over belangen en die zullen ze zich niet laten afnemen. U komt met het voorbeeld Phuket, Pattaya,Samui waarom opzoeken? Hebt u enig idee hoeveel toeristen hier jaarlijks komen , hebt u enig idee hoeveel geld er hier omgaat in het toerisme? Hebt u enig idee wat de gevolgen zijn voor Thailand als hier niemand meer zou komen? Hebt u enig idee hoeveel mensen afhankelijk zijn van het toerisme? Ik geloof het niet, anders zou u dit niet zeggen! U hebt het over het paspoort afgeven, ten eerste is dat ten strengste verboden en mag ik mijn paspoort helemaal niet aan dat soort mensen afgeven. Als nu eens iedereen begint met geen paspoort af te geven valt er ook niks te verhuren en komt er ook geen bahtje binnen. Maar dat zullen ze pas begrijpen als ze een maand geen jetski, scooter or what ever verhuurd hebben, kijken hoe snel ze verhuren zonder paspoort. Hopelijk begint daar iedere toerist eerst eens mee door weg te lopen als ze vragen voor n paspoort. Er bestaat een spreekwoord beste Tjamuk, wie het laatst lacht, lacht het best en een andere is al duurt het nog zo lang, de waarheid achterhaald je wel. Ze krijgen hun verdiende loon nog wel, hoe lang het ook moge duren! Triest dat sommigen mensen het totaal niet veroordelen wat er gebeurt, maar komen met verdiep je eens hoe het werkt etc. etc. Het zou iedereen meer sieren als ze dit a sociaal gedrag eerst zouden afkeuren en dan met andere argumenten komen.

  • Roswita zegt op

   Folkert je hebt niet geheel ongelijk maar hier in Nederland is de politie, misschien op een enkeling na, niet corrupt en spelen ze niet samen met de oplichters onder één hoedje.
   Ik kan alleen maar zeggen als je iets huurt in Thailand; inspecteer de scooter of jetski samen met de eigenaar grondig voor je ze huurt en neem een kopie van je paspoort mee. Die kun je daar rustig achterlaten, maar zeker niet je paspoort daar achterlaten. Het beste kun je aan de balie van je hotel vragen waar je het beste een scooter kunt huren.

   • martin zegt op

    Goed gezegd. Ben het helemaal met je eens. Je MAG gewoon je paspoort niet afgeven aan derden. De gever is dus altijd fout. Wie zo stom is zijn paspoort af te geven. moet achteraf niet zeuren. Martin

 5. John zegt op

  Thailand is het paradijs niet meer voor de toerist.
  Elk jaar wel iets en elke week is er wel een buitenlander vermoord of verongelukt.
  Ellende met visum aanvraag enz.Omliggende landen zijn wat dat betreft de landen van de toekomst.Nog een jaar en ze worden overspoelt door de dronken Russen.

  Moderator: generaliserende beledigingen zijn niet toegestaan, verwijderd.

 6. Fluminis zegt op

  Hoewel het een goede actie van e Ambassadeur is getuigd de laatste zin in het artikel van enorme naiviteit of geen kennis van Thailand: “Dat heeft al een eerste succes opgeleverd. ‘Van de Thaise regering hebben we nu zwart-op-wit dat het innemen van paspoorten van toeristen voortaan illegaal is.”

  Het innemen van paspoorten is nu illegaal maar NIEMAND die daar dan weer wat tegen doet. Een wassen neus noemt men dat.

  • Khun Peter zegt op

   @ Je kunt nu in iedere geval de toeristenpolitie er bij roepen en je paspoort terug eisen. Dat kon daarvoor niet omdat je hem zelf had afgegeven.

  • Cornelis zegt op

   Het is in ieder geval een stapje in de goede richting. Beetje flauw om dit direct als ‘naief’ af te doen, naar mijn bescheiden mening. Zoals Khun Peter ook stelt, sta je nu in ieder geval in je recht als je je paspoort terugeist. Het begint overigens natuurlijk met het niet afgeven van je paspoort!!

   • Khun Peter zegt op

    @ Je reactie is zoals verwacht en in mijn ogen onjuist. In 1992 zijn alle taxi’s in Bangkok van meters voorzien om een einde te maken aan de oplichtingspraktijken van taxichauffeurs. Sindsdien gaat dat prima op een paar incidenten na. Als Thai er veel last van hebben dan gebeurt er wel wat.

   • Maarten zegt op

    De ambassadeur is er niet alleen om handel te bevorderen, maar ook om op te komen voor zijn landgenoten die in Thailand veelvuldig slachoffer worden van illegale praktijken. Het zal een lange weg zijn om de situate in Phuket te verbeteren, maar dat is met veel zaken in diplomatie. Zodra andere landen zich bij Boer en zijn twee collega’s aansluiten, zal de druk toch toenemen. Ik ben blij dat we een ambassadeur hebben die zijn nek uit durft te steken en niet alleen feestjes af loopt. Het is mij te makkelijk om vanaf de zijlijn te roepen dat het allemaal toch geen zin heeft of niet snel genoeg gaat. Of deze campagne vruchten gaat afwerpen, valt inderdaad te bezien, maar dat is geen reden om niets te ondernemen tegen dit onrecht.

    Verder vraag ik me af in hoeverre jij weet wat meneer Boer al of niet doet om handel te bevorderen.

   • martin zegt op

    Misschien moet je je toch eens afvragen wat de eigelijk opgaaf is van een Ambassadeur. Dat wat jij bedoeld is de opgaaf van een handels delegatie. De Boer doet precies dat, wat hij mag en moet doen-en dat doet hij goed. Doeii. martin

 7. Hans zegt op

  Woon al jaren op Phuket 90% van alle zaken hier op het eiland worden verzwegen en niet gemeld, kranten mogen er niet over schrijven…..de Boer kan helemasl niets hier ze horen het aan lachen een beetje en het gaat gewoon door coruptie hier draaid top. De politie top heeft miljoenen betaald aan mannen in bkk om hier geplaatst te worden dit is niet voor niets. Ben zelf door onr.goed handelaren opgelicht en met mij tientallen helaas kun je er nergens mee naartoe en probeer je wat er tegen te doen krijg je bedreigingen dus dan doe je maar niets meer. Ze lachen je hier gewoon uit……vooral de top politie en politiek

 8. Rene H. zegt op

  Op Phuket is de tuk-tuk branche al jarenlang vergiftigd. Ooit was de bedoeling dat je op Phuket voor 10 baht per persoon voor een (eventueel gedeeld) ritje in een tuk-tuk kon stappen en je naar een gewenste bestemming werd gebracht. Dat werkte, toen het nog bestond, prima. Nu staan ze met tientallen op vaste plaatsen en zijn ze alleen nog geinteresserd in een “tour” van 1000 baht.
  Mijn absolute dieptepunt was een kwartier onderhandelen voor een ritje dat maximaal 50 baht mocht kosten. Na die tijd onderhandelen stemden we in met een belachelijke prijs van 80 baht, om van het gezeur af te zijn. Aangekomen bij het voertuig zei de chauffeur dat hij het toch niet voor die prijs deed, maar dat hij wel een tour kon aanbieden.
  Van mij mogen ze al die lui martelen en ophangen. Wij reizen op Phuket nog uitsluitend per bus en met een auto met chauffeur van ons hotel. Dat laatste voor excursies. Ook duur, maar in vergelijking met Bangkok redelijk. We maken NOOIT meer gebruik van dat tuig in die tuk-tuks.

 9. Khao Noi zegt op

  De ambassadeur heeft binnen de ruimte en mogelijkheden gedaan wat hij kan. Als hij niets doet dan is het voor sommigen ook weer niet goed. Bovendien zijn de problemen op Phuket zo diepgaand dat ook de centrale Thaise overheid er geen vat op heeft, zie daarvoor ook publicaties in bijv. de Bangkok Post.

  Een beetje ervaren reiziger weet al lang dat je jezelf niet moet inlaten met jetski verhuurders, trouwens ook veel beter voor het millieu en de rust op het strand. Tuk-tuk, zoals men die doodkistjes op wielen pleegt te noemen daar, is ook al een verhaal met een baard, veel over geschreven en gezegd maar er beweegt niets, en tegelijkertijd worden de tarieven steeds maar absurder, schrale troost: ook voor de Thais.

  Brommerverhuur, waarom blijven we die dingen brommers noemen, het zijn motoren boven de 110 cc? Waarvoor velen van ons niet eens een geldig rijbewijs hebben. Als de verhuurder je niet oplicht dan kom je mogelijk wel aan de beurt wanneer je bij een van de vele ongevallen betrokken raakt, wat je ook gedaan hebt doet er niet toe: jij betaalt toch, nog even los van de vraag welk letsel jij oploopt. De gruwelverhalen kunnen niet op. Zeker als vakantieganger, gewoon niet doen!

  Als er nu zoveel dingen zijn die je niet moet doen waarom zou je er dan nog heengaan? Ik ga gewoon dus niet meer, ik ben er klaar mee, genoeg alternatieven in Thailand, maar oppassen moet je overal…….

  • martin zegt op

   Uitstekende reaktie. Er gewoon niet naar toe gaan. De boel uitdrogen, taktiek der verschroeide aarde. Dan houdt het van zelf op. De Mafia opreerd alleen daar waar voldoende te halen is. Martin

 10. Thailand John zegt op

  Je motorbike huren bij een goed en betrouwbaar adres, daar behoef je geen paspoort af te geven wordt alleen gekopieerd en je betaalt een garantiesom. Heb dit al vele malen gedaan en er nog nooit problemen mee gehad. Misschien geluk gehad maar er zijn diverse betrouwbare verhuurkantoren of personen. Maak altijd foto’s van de motorbike als deze al bestaande beschadigingen heeft en laat dat op het contract vastleggen. Betrouwbare kantoren of personen hebben deze contracten in diverse talen en als er in staat dat het Thaise modelcontract altijd prevaleert, teken dan niet en kijk elders.

 11. Ton popelier zegt op

  Oplichterij zoals beschreven vind niet alleen in phuket plaats masr in heel thailand waar toeristen zich bevinden en zolang iedereen er aan verdiend zal er niks aan veranderen

 12. andre zegt op

  Ik heb 16 jaar op Phuket gewoond en de toeristen politie doet samen met de verhuurders van motorbike’s en jetski’s.
  Wij hebben ook motorbike’s verhuurd maar alleen aan klanten die ik kon of die onze taal spraken , dit om misverstanden te voorkomen.
  Je gaat deze corruptie er nooit uit krijgen of je moet niet meer komen, maar in die andere aziatische landen is het niet anders, en dit begint al in Spanje en Portugal of nog dichter bij huis.

  • math zegt op

   Beste Tjamuk, wat een slap verhaal weer en ik geloof helemaal niets ervan wat u schrijft!
   Zal het onderbouwen: Ze moet een dot aan rente betalen, ze moet de helft van de verhuur afstaan, de mannetjes staan bij haar op de loonlijst ( meervoud ), afschrijving moterbikes, verzekeringen etc etc. De vriendin van uw dochter gaat dan bijwerken in een restaurantje ( 5000 bht per maand? ), hahaha. Volgens mij doet ze dr verstandiger aan om zelf de verhuur te doen en een mannetje minder op de loonlijst, scheelt geld! En als de moterbikes nou niet verhuurd worden zoals gepland en er dus niet genoeg geld binnenkomt om de aflossing en het loon van de mannetjes te betalen? Wordt zij dan ook bedreigd en geintimideerd? Als ze zo zaken doet en met dat gevaar zou ik mijn dochter ver weg houden van haar, lijkt mij veiliger! Want zo werkt het toch in Thailand zie ik u iedere keer schrijven…..

 13. Evert zegt op

  Folkert ik ervaar je verhaal als een dooddoener van jewelste. Dat het gebeurt is vreselijk of dat nou hier of ergens anders is. Stel je nou eens voor dat het jou overkomt. Hoe voel jij je dan? Of troost jij jezelf met: “Het gebeurt overal”.

 14. Chris Bleeker zegt op

  In het land der blinden is EENOOG Koning,en dat is in dit geval de Thai,de tuktuk driver die te veel wilt ontvangen en de Motor(bromfiets)verhuurder die een voertuig zonder daarvoor een sticker voor verzekering en een sticker voor belasting heeft ( NIET BETAALD ).

  En de BLINDE,…de onschuldige,naive tourist,die naar een land gaat zonder zich te informeren,…en dat niet alleen over het land waar hij naartoe gaat,maar ook als (Nederlands) staatsburger van het land waar hij vandaan komt,.

  Je mag als ( Nederlands ) staatsburger je paspoort niet zomaar uit handen geven,het is namelijk niet van JOU,het is van de Nederlandse STAAT,en jij mag dat gebruiken om je ook in andere landen te legatimeren,…je bent als staatsburger verplicht goed zorg te dragen voor je legatimatie bewijs.

  En zeer zeker geen voertuig huren zonder dat daar de vereiste stickers op zitten,waaruit in eerste instantie is te zien dat daar verzekering en belasting voor is betaald

  Verder is het belangrijk dat een Blog als dit,…daar telkens aandacht aan geeft,,zodat de BLINDE,….misschien in de loop der decennia….ook een EENOOG wordt

 15. ruud NK zegt op

  Afgelopen donderdag mijn gehuurde motertje teruggebracht. Bleek flinke schade te hebben. Waarschijnlijk de nacht ervoor een auto er tegen gereden toen hij geparkeerd stond. Ik had de schade niet gezien tot ik hem inleverde. Noi de verhuurster zag het wel en na wat vragen hoe het kwam en of ik ervan wist besliste ze dat wij samen de helft van de schade zouden betalen. Omdat ik naar huis ging vroeg ze mij 500 bath, wat in mijn ogen veel te weinig was. Heb met haar afgesproken dat ik de helft van de schade over 2 maanden zou betalen als ik weer voor een motertje kom. Betrouwbaar adres Noi’s moterbike, busstaion straat (barrenstraatje) Cha-am.

 16. farang zegt op

  Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.

 17. riekie zegt op

  Nou er staan op vele sites over Thailand waarschuwingen voor motorverhuur en jetski.
  Waarom informeren mensen zich niet van te voren om problemen te voorkomen, ook voor de tuktuk wordt gewaarschuwd dat je voor 30 bath naar juweliers en kledingzaken wordt gebracht.
  Mijn schoonzussen werden verleden jaar met vakantie naar een restaurantje gebracht, betaalden 150 euro voor een maaltijdje.
  Had ze goed gewaarschuwd maar sommige mensen slaan goede raad in de wind.
  Er staat genoeg over deze zaken op de sites, alleen even de moeite nemen om het goed door te lezen.

  Dick: Ik heb uw tekst gefatsoeneerd. Wilt u de volgende keer niet vergeten dat een zin met een hoofdletter begint? Kleine moeite. Normaal weigert de moderator dit soort teksten.

 18. chris zegt op

  Op zich is er niks op tegen dat er prijsverschillen zijn in de toeristische sector en dat voor betere producten en betere diensten meer moet worden betaald. De hotels in Phuket zijn ook niet allemaal hetzelfde en niet allemaal hetzelfde geprijst. Het probleem in het toeristisch produkt van Thailand (ik praat met name over de echte toeristengebieden) ligt in het feit dat er geen (duidelijke, eenduidige, transparante) relatie bestaat tussen de gevraagde prijs en de geboden producten of diensten. Ik ben niet zo’n groot voorstander van alle vormen van regelgeving (een van de belangrijkste problemen in Nederland) maar het volstrekt vrijlaten van het ondernemerschap zoals in Thailand heeft ook zijn schaduwkanten. En dan komt daar de corruptie van overheidsdienaren nog eens bij.
  Ik ben het niet eens met degenen die zeggen dat corruptie een onoplosbaar probleem is. De oplossingen zijn echter wel een kwestie van kleine stapjes, lange adem en volhouden. En: er moet een aantal voorvechters zijn/komen die het aandurven om een (proef)proces aan te spannen tegen misstanden. De consument is bij wet in Thailand zeker zo goed beschermd als in Nederland en menige Thai (die het durfde) heeft een proces tegen misstanden gewonnen. Ik zie nog niet zo gauw een individuele toerist een proces aanspannen in Thailand (tenzij er grote schade wordt geleden of zelfs doden vallen; in dat geval overigens zijn de Thai wel zo slim om direct over schadevergoeding te praten) maar wellicht is daar een schone taak weggelegd voor buitenlandse toeroperators, gesteund door hun ambassades hier.
  Naast deze publieke acties (die de Thai niet echt leuk zullen vinden omdat ze gezichtsverlies lijden) moet ook achter de schermen worden gewerkt aan een oplossing. Uiteindelijk zijn de machthebbers er niet bij gebaat dat het imago van Thailand als toeristisch aantrekkelijk land (en het imago van de politiek) achteruitholt. Binnenskamers zou men de Thai kunnen wijzen op de tactieken en strategieen die toeristische gebieden elders in de wereld met dezelfde problematiek met meer of minder succes hebben toegepast in het verleden.
  De Thai overheid heeft op het gebied van onderwijs nu ook de Verenigde Naties gevraagd hen te helpen. Men begint langzaam in te zien dat je in een internationale wereld niet alle problemen zelf kunt oplossen en dat er elders meer kennis aanwezig is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website