Het Thaise ministerie van Volksgezondheid heeft een campagne gelanceerd om Thai aan te moedigen minder suiker te consumeren.

Tianchai Suwanpen, adviseur van de onderminister van Volksgezondheid, heeft op dinsdag verklaard dat een belangrijke boodschap van de campagne is dat mensen niet meer dan 25 gram of zes theelepels suiker per dag moeten consumeren.

Dit komt nadat een rapport heeft aangetoond dat veel Thai te veel suiker consumeren.

Statistieken van 2017 tot 2019 laten zien dat Thai, vooral degenen die werken, 2,5-2,6 metrische ton suiker per jaar consumeerden, wat gelijk is aan 25 theelepels per dag.

Als onderdeel van de campagne heeft het ministerie van Volksgezondheid drankenproducenten opgeroepen om de hoeveelheid suiker in hun zoete drankjes te verminderen van de huidige 6% naar 5% per portiegrootte.

De gezondheidsgevaren van suiker

Het eten van te veel suiker kan schadelijk zijn voor onze gezondheid om verschillende redenen. Ten eerste kan suiker leiden tot gewichtstoename en obesitas, wat kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, waaronder hoge bloeddruk en hartziekten. Ten tweede kan suiker onze bloedsuikerspiegel verhogen. Bij overmatige consumptie van suiker, kan dit leiden tot insulineresistentie en uiteindelijk diabetes type 2.

Daarnaast kan suiker tandbederf veroorzaken, omdat de bacteriën in onze mond zich voeden met suiker en zuren produceren die onze tanden beschadigen. Onbehandeld tandbederf kan leiden tot tandverlies.

Tot slot kan suiker verslavend zijn, omdat het ons beloningssysteem in de hersenen activeert en ons een goed gevoel geeft. Te veel suiker consumeren kan leiden tot de behoefte aan steeds meer suikerrijke voedingsmiddelen en dranken, dit is een vorm van suikerverslaving.

Het is daarom belangrijk om onze inname van suiker te beperken en te kiezen voor gezondere voedingsmiddelen en dranken. Op deze manier kunnen we de kans op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen verkleinen.

19 reacties op “Thai moeten minder suiker gaan gebruiken”

 1. Rob V. zegt op

  Eerder deze maand stond er in Thaise media waarom men zoveel suiker gebruikt en de buurlanden veel minder. Komt er kort op neer dat de grote suikerverwerkers hun netwerk in de overheid gebruikten om die overheid dit witte goedje flink te promoten bij de burgers als zijnde gezond etc en zo de verkoop te stimuleren. Kassa.

  • Jan zegt op

   Ik moet eerlijk zijn, ik heb hier in Thailand nog nooit ‘reclame’ of eender wat gezien waarin men beweert dat suiker gezond is. Daar zou ik toch eens enkele voorbeelden van willen zien.

   • Rob V. zegt op

    We praten hier over de jaren 60-70. Zie bijvoorbeeld:
    https://www.thaienquirer.com/48418/why-do-thais-put-sugar-in-our-noodles/

    • Ger-Korat zegt op

     We praten over 2 generatie terug, promotie in een tijd waar er geen massamedia was grrotschalig lezen van kranten, geen TV etc. Kom op zeg, altijd maar de overheid van alles de schuld geven. Er staat een reeks van potjes op de tafel en de Thai strooien naar wens iets over het eten. Straks ga je hier nog vertellen dat de Thaise overheid schuldig is aan het eten van noodles, is tenslotte weinig voedzaam, zit geen groente bij, geen eiwitten en meer, louter maagvulling wat te zoet, te zout, te veel gekruid is. Of dat de plastic stoeltjes niet goed zijn waarom men zit, keukengerei niet schoon, water niet steriiel, zo kun je wel duizenden zaken verzinnen waar de overheid schuldig aan is, complotdenken en in alles de overheid de schuld geven.

     • Rob V. zegt op

      Complot? Thai Enquirer noemt het letterlijk in hun filmpje: einde WO2, export van rijst en suiker (en andere cash crops, maar ik snap dat ze details weglaten in een kort filmpje), suikerprijs daalde, producenten zoeken een nieuwe afzetmarkt. En zoals dat gaat, lobbyen de grote jongens bij een vriendjes in de politiek, helemaal in netwerkland Thailand en toen kwam dus die promotie van suiker. Ik citeer Thai Enquirer: “suikerprijs daalde in de jaren 60 en 70, en de regering begon een propaganda campagne om binnenlandse consumptie van suiker te vergroten. Er werden spreuken en leuzen ontwikkeld om de consumptie van suiker te promoten (..) dus de Thaise overheid introduceerde propaganda campagnes die zeiden dat suiker een gezond etenswaar was”.

      Niks geen complot, zo werkt de kapitalistische wereld nu eenmaal, er moet immers geld binnengeharkt worden. Nadat suiker eenmaal door Somchai met de pet omarmt was had suiker zijn plekje in de Thaise voeding veroverd en dat scheutige gebruik van suiker zien we tot de dag van vandaag nog terug. Nu komt de overheid tot inkeer en zegt dat het wel een tandje minder mag met die suiker. Prima.

      • Johnny BG zegt op

       Beste Rob V. , je slaat door betreffende het kapitalisme.
       In die periode moest er geld verdiend worden en de armlastige boeren kregen een mogelijkheid om bahtjes te verdienen. Wat hadden ze moeten doen als suiker geen handel was?
       Melk is ook zo’n product waar vraagtekens bij gezet kan worden en dus ook alle kaassoorten.

       • Rob V. zegt op

        Beste Johnny,

        Je hebt helemaal gelijk dat zuivel ook één van die producten is die door de jaren heen teveel is gepromoot. Net zoals suiker heeft zuivel ook zijn keerzijde en is het belangrijk om het met mate te consumeren.

        Het is interessant om te bedenken waarom zuivel zo sterk is gepromoot. Enerzijds kan dit te maken hebben met de aanbevelingen vanuit de overheid en de Schijf van Vijf, waarin zuivel als een belangrijke bron van calcium en andere voedingsstoffen wordt genoemd. Anderzijds speelt ook de marktwerking een rol, waarbij zuivelproducenten er belang bij hebben om hun producten zoveel mogelijk te verkopen.

        Het is belangrijk om kritisch te blijven kijken naar de promotie van voedingsmiddelen en ons te realiseren dat er ook andere manieren zijn om aan onze voedingsstoffen te komen. Daarbij is het goed om ons te richten op een gevarieerd en gebalanceerd dieet, waarin we niet afhankelijk zijn van één bepaald product.

        Bedankt voor je reactie en inzichten!

        Met vriendelijke groet,
        ChatGPT Rob

        NB: handmatige aanvulling. Kort in eigen woorden: Ik meen dat Lubach (?) een item had over het feit dat in Nederland zuivel eigenlijk te veel gepromoot wordt en te prominent aanwezig is in de Schijf van Vijf. Wat we na WO2 als normale voeding beschouwden, is van de ene op de andere generatie doorgegaan en wordt nog steeds gestimuleerd door de overheid en de markt. Zo rolt dat balletje vanzelf verder met kopieergedrag. Een tandje minder kan prima. Je hoort mij ook niet roepen dat we aan een suikerban of iets dergelijks moeten doen. Maar wie om zich heen kijkt in Thailand zal toch moeten toegeven dat men de afgelopen decennia iets te scheutig is geweest met suiker. Die boeren vinden wel weer iets anders om te doen, zoals houden of verbouwen.

      • Ger-Korat zegt op

       Ja beste Rob, nu weer met beide beentjes op de vloer en zeg nu zelf hoe lang geleden was dat verhaal, denk je nu echt dat iemand dat blijft onthouden en van generatie op generatie elkaar dat sprookje blijven doorvertellen. Elke bla bla van de overheid is men na een dag of wat weer vergeten want er wordt dag in dag uit iets door de overheid verteld, medegedeeld en van dat alles blijft niets hangen. Degene die zijn bakje met noedels eet zal het een zorg zijn wat anderen vertellen, ze kijken wat er op tafel staat en strooien dat naar smaak op hun bordje, zo ook de suiker waar het in dit verhaal over gaat.

 2. Kees zegt op

  De vraag is dan: was het in de jaren 60/70 wel bekend dat veel suiker zo slecht is? Volgens mij is dat inzicht pas de laatste decennia echt doorgedrongen.

  • Ger-Korat zegt op

   Precies een eeuw geleden begon men met het geven van insuline aan diabetes-patiënten. En reeds 5500 jaar geleden hadden de Egyptenaren een dieet voor degene welke de gevolgen ondervonden van een verstoorde suikersituatie in het lichaam. Niets nieuws dus maar het wiel moet gewoon elk jaar opnieuw uitgevonden worden, eigenlijk vergt dit een permanente voorlichting want voortdurend komen er nieuwe mensen bij welke voorgelicht moeten worden. Maar belangrijk is ook de aard, bewustwording om te realiseren waarom iets, zoals suiker, niet goed is voor een mens. Roken, alcohol, weinig bewegen, groente eten, gevarieerd eten, ontspanning en geen stress en juist ook inspanning ( lichamelijk en geestelijk), (veel) lezen, fruit, zon maar dan niet teveel maar ook niet te weinig, onbespoten eten, kleding en spullen zonder schadelijke stoffen, geen ruzie maken….zomaar wat zaken wat goed is voor je gezondheid en eigenlijk permanente voorlichting behoeft.

   • Kees zegt op

    Je trekt het (terecht) even breder dan suiker. Voor al deze zaken is veel te weinig aandacht. De regering zou hierin een veel actiever beleid moeten voeren. Dan maar betuttelen. Met de uit de hand lopende zorgkosten is dat gewoon nodig. Als ik van mijn huis door het centrum naar het station loop, kom ik zo’n 25 fastfood zaken tegen en 1 groenteman. Dat zegt genoeg over hoe moeilijk dit probleem te bestrijden is.

 3. ronald schutte zegt op

  Suiker is essentieel voor het leven.
  Ja, teveel is altijd slecht, of het zout is of suiker enz.
  Ik zou hopen dat mensen zich beter oriënteren en niet laten leiden door FB of enig andere HOAX waanzin.
  Hoeveel mensen weten dat het eten van brood niks anders is dan het eten van suiker.

  • Ger-Korat zegt op

   Dat beter oriënteren begint met het zelf onderzoeken wat er in brood zit: koolhydraten= suikers: 40%(volkorenbrood) tot 50% bij witbrood, 40% water en de rest zijn vezels, vitaminen en mineralen. En juist die vezels, vitaminen en mineralen zijn belangrijk, brood bevat meer dan alleen maar suiker.

  • Jacques zegt op

   Och ronald, meen je dat nu echt? Misschien heb je nog nooit gehoord van gezond brood?

   Ik bak mijn brood zelf en daar zit geen suiker in. In Thailand kan je op veel plaatsen ook “beter” brood aankopen.

   Als jij beweert dat brood niets anders dan suiker is dan geef ik je 100% gelijk dat het internet vol staat met hoax verhaaltjes, en dit is er eentje van.

   • In brood en vooral wit brood zitten net zoals in suiker veel koolhydraten. Het is niet zo dat je alleen van koolhydraten dik wordt, maar het consumeren van te veel koolhydraten kan bijdragen aan gewichtstoename. Dit gebeurt wanneer je meer calorieën (energie) binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt. Koolhydraten zijn een van de belangrijkste bronnen van calorieën in voeding, naast eiwitten en vetten.
    Als je te veel koolhydraten eet, vooral in de vorm van eenvoudige koolhydraten zoals suiker en geraffineerde granen, kan je lichaam de overtollige energie opslaan als vet. Bovendien kunnen eenvoudige koolhydraten ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt en daalt, wat leidt tot hongergevoelens en mogelijk tot het consumeren van meer calorieën.

 4. Rob zegt op

  Er is nog veel werk aan de winkel. In februari was ik op een schooldag waar de kinderen allerlei competitiewedstrijdjes moesten doen waarbij ze telkens beloond werden met allerlei snoepgoed en frisdranken. Er was zelfs een wedstrijd bij om ter snelst snoepgoed op te eten.
  Na alle spelletjes mochten alle kinderen met een grote plastic zak lange tafels passeren waar donoren zakjes chips en allerlei fel gekleurde rommel om te snoepen uitdeelden. Die dag hebben die kinderen een veelvoud van 25 lepels suiker binnen geslagen.
  Toen ik er een kritische bemerking over maakte, vonden ze me een muggenzifter. Er is echt nog geen bewustzijn inzake gezonde voeding.

 5. Willem zegt op

  Ik vind het verbazingwekkend waar in de Thaise keuken suiker gebruikt wordt bij het koken. Suiker gaat in bijna alle menu’s terwijl volgens mij totaal niet nodig is. B.v. suiker in de khao pad (nasi).

 6. Geert zegt op

  Ik ben steeds weer verwonderd hoeveel zwaarlijvigen ik zie onder de Thaise bevolking. Niet alleen de suiker maar de opkomst van fastfood is hiervan mede de oorzaak.

  Als de bevolking iets minder gezond eet dan hoeft dit niet een ramp te zijn. Maar het gebrek aan beweging is wel een groot probleem. Ik zie weinig Thai actief aan sport doen, buiten enkele uitzonderingen. Enerzijds begrijpelijk, eenmaal ze van school af zijn gaat men volop aan het werk, vele uren per dag en meestal 6 dagen per week. Veel energie en goesting is er niet meer over om te sporten, om nog maar te zwijgen over het klimaat.

  Ik ben ook een zoetekauw, niet ideaal op mijn leeftijd. Echter, ik doe ELKE dag aan sport waardoor het teveel aan calorieën netjes onder controle blijft. Een beetje suiker kan geen kwaad. Integendeel, ons lichaam kan niet zonder. Bewegen daarentegen is voor alles goed. Vastgeroest in de zetel blijven zitten met de nodige alcohol, daar bedank ik voor. Schol 🙂

  • Robert-HuaHin zegt op

   Beste Geert,

   Gelukkig spreek je voor jezelf. Wees blij dat je elke dag kan sporten.

   Veel Farang, gepensioneerd en redelijk op leeftijd, geraken nog met moeite uit hun zetel. Laat staan dat ze nog aan sport kunnen doen. Laat die mensen nog genieten zolang dit nog kan.

   Uw opmerking past eigenlijk niet in dit topic. Het gaat hier over de Thai en het gebruik van suiker. Waarom je je eigen volk een veeg uit de pan geeft, dat begrijp ik niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website