Nu er steeds meer kinderdagverblijven in Bangkok bijkomen, opgezet door de Foundation for Slum Child Care, hoeven arbeiders uit Isaan hun kinderen niet meer achter te laten bij familie.

Veel ouders uit Isaan vertrekken van van het platteland naar Bangkok omdat ze daar gemakkelijker werk kunnen vinden. Hun kinderen blijven dan vaak noodgedwongen achter bij grootouders of andere familie. Maar ze hebben nu de mogelijkheid om het kroost mee te nemen naar de hoofdstad en hen in kinderdagverblijven onder te brengen, terwijl zij werken.

In Bangkok en buurprovincies zijn inmiddels 68 kinderdagverblijven die ruim 3.000 kinderen opvangen. Deze centra zijn  opgezet door de Foundation for Slum Child Care in samenwerking met lokale buurten. De stichting werd in 1981 opgericht door bekende sociaal werker, later werd wijlen prinses Galyani Vadhana de beschermvrouwe.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Steeds meer kinderdagverblijven in Bangkok voor ouders uit Isaan”

 1. ruud zegt op

  Gezien de lange werkdagen van de mensen in Thailand, vraag ik mij af, in hoeverre dit een verbetering is.
  Kinderen die bij hun opa en oma wonen zijn beslist niet ongelukkig.
  Natuurlijk missen ze ongetwijfeld hun ouders soms wel, maar de halve dag op een kinderdagverblijf, een uurtje eten, een uurtje met vader en moeder spelen en dan slapen, lijkt me toch ook niet ideaal.

  Los daarvan gaat vaak ook de vader, of moeder alleen naar Bangkok.

  • Johnny BG zegt op

   Het kan helpen om even op de website van die organisatie te kijken http://www.fscc.or.th/eng/children.html

   Er zijn dus ook gevallen waar het bij de families niet altijd pais en vree is en die kinderen worden er sowieso mee geholpen. Daarnaast is er ook een drempel voor de ouders en het lijkt mij dat zij in hun omstandigheden juist wel het beste met hun kind voor hebben en dagelijks contact is dan altijd nog beter dan jaarlijks een weekje.

   Door de opvang is het ook gelijk zichtbaar als de ouders(s) toch een paar steken laten vallen en kan er tenminste nog iemand over aangesproken worden.

  • Thallay zegt op

   mee eens, daarbij wordt er nergens de kosten vernoemd. Ouders moeten hier al een onderkomen zien te vinden met de bijkomende kosten. In het westen zijn we van mening dat kinderen bij hun ouders behoren te blijven en daar opgroeien, zonder dat daar enige onderbouwing voor is. In andere culturen is het heel normaal dat kinderen door familie worden opgevangen zonder enig probleem. In de westerse wereld laat men kinderen opvangen door vreemdelingen omdat familie er geen zin in heeft of te veraf woont. Ouders werken dan om de kinderopvang te kunnen betalen.

   • chris zegt op

    https://www.psychologytoday.com/us/blog/evidence-based-living/201709/when-grandparents-raise-their-grandchildren

    https://prezi.com/m_opymgk3rhv/the-effects-on-children-when-growing-up-with-grandparents/

 2. chris zegt op

  Op zichzelf een goede ontwikkeling want het is natuurlijk niet normaal, noch gewenst dat kinderen worden opgevoed door anderen dan hun ouders tenzij absoluut niet mogelijk. Een Thaise dokter heeft vorig jaar al eens gewaarschuwd dat de generatie die wordt opgevoed door grootouders op verschillende aspecten een verloren generatie is. De verschillen tussen grootouders en kleinkinderen op velerlei gebied (moderniteit, affiniteit met hedendaagse technologie, verandering van normen en waarden, physieke gesteldheid) zijn vaak aanzienlijk, naast de grote verschillen tussen stad en platteland in Thailand. En de rol van een vader en moeder is echt anders dan de rol van een grootvader en -moeder. Ik zie in mijn eigen omgeving met Thais afkomstig van het platteland veel opvoedingsproblemen en ‘boze’ / ‘ontevreden’ kinderen als zij in Bangkok op vakantie komen bij hun ouders .
  Wat ik en mijn vrouw ook zien is dat vele jonge Thaise echtparen in onze ogen wel erg gemakzuchtig zijn en geen verantwoordelijkheid willen (maar echt wel kunnen) dragen voor de kinderen die zij soms al op jonge leeftijd verwekt hebben. Men prefereert een levensstijl zonder kinderen (uitgaan, laat naar bed gaan, feesten, alcohol) terwijl men de verantwoordelijkheid voor het opvoeden van de eigen kinderen afkoopt. Voor hetzelfde bedragen kan men het kind ook zelf opvoeden. Mijn vrouw wordt hierover zo mogelijk nog bozer dan ik.

 3. RonnyLatYa(voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

  Het zoontje van familie gaat tijdens de week ook naar een een kinderdagverblijf in Bangkok en dit omdat beide ouders werken.
  Het kinderdagverblijf is in onze straat. Moeder en zoontje logeren daarom ook gans de week bij ons. Zij vertrekt dan om 0500 naar haar werk (Novotel) en is terug rond 1900. Wij brengen hem dan rond 0900 naar het kinderdagverblijf en rond 1600 gaan we hem terug halen.
  Hij is dan gans de dag samen met een 10-15 tal kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd.
  Het kinderdagverblijf kost 2200 Baht per maand, middagmaal inbegrepen.

  • pete zegt op

   Ik denk dat ze bij de grootouders in het dorp in de isaan stukken beter af zijn .

   Hier kunnen ze na schooltijd spelen, rennen, fietsen, voetballen etc en relaxt leven.

   Daarbij komt dat ondanks de goede bedoeling met een bedrag van 2200 per maand er geld bij zal moeten.

   kinderdagverblijf 1 maand inclusief middagmaaltijd 2200baht, x 10 kinderen = 22000 baht

   10kinderen a 30 maaltijden =300 a 30 baht= 9000 baht 9000 baht

   huur pand min 10000 baht
   ===========
   3000 baht
   Daarbij komt elektriciteit en water en tevens het salaris van de begeleiders voor de kinderen??????

   Zodoende moet er geld bij .
   of je doet schaalvergroting van b.v. 40 kinderen dan kan het wel goed uit ,maar moet je het pand vergrooten wat normaal gesproken uitstekend kan in een paar klaslokalen van een universiteit waar tevens ale faciliteiten voorhanden zijn.

   groet Pete

   • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

    Ik mijn reactie wilde ik alleen even laten weten aan de lezer hoeveel een kinderdagopvang aan enkel van onze familieleden kost. Enkel om de lezers een idee te geven.

    1. Ouders zijn trouwens niet van de Isaan en grootouders zijn er al evenmin.

    2. 2200 Baht is wat gevraagd wordt voor gans de maand en dat komt op +/- 100 Baht per dag. want in het WE is hij er niet. Pampers en reservekledij zelf te voorzien.

    3. Waar haal je die huur van minstens 10 000 Baht vandaan. Ben nu wel niet 100 procent zeker , maar volgens mij is dat lokaal eigendom van de organisatie. Er is trouwens niet alleen een kinderdagopvang, maar ook een dagopvang voor ouderen. Geen idee wat dat laatste kost per dag. Zulk een lokaal kan je trouwens voor een 5000 Baht huren schat ik.

    4. Uiteindelijk, het enige wat voor ouders van belang is, is hoeveel het hun kost.
    Hoe die organisatie aan dat geld komt, of dat voldoende is of niet, hoe ze hun personeel betalen of ze steun krijgen of niet, of ze moeten uitbreiden of niet… van geen belang voor de ouders
    Het is trouwens ook niet mijn taak (en mijn gewoonte) om iemand anders zijn rekening te maken…..
    Het is er al jaren, dus dat zal ook in de toekomst wel lukken.

 4. Edith zegt op

  https://en.wikipedia.org/wiki/Prateep_Ungsongtham_Hata

  Ik vind dat Khru Prateep er wel wat bekaaid afkomt met de verwijzing ‘een bekende sociaal werker’. Ze was in de tijd dat ik nog in Bangkok woonde echt een heldin en rolmodel!

 5. Johnny BG zegt op

  Bedankt voor deze info en zo zie je maar dat er heus wel hulp komt tenzij je je inlaat met een twijfelachtig persoon die zijn telefoonbedrijf verkoopt aan Singapore en vervolgens tegen een minimale aandelenwaarde waardoor de staat veel belasting mist.

  Als je dan ook nog het lef hebt om een partij op te richten wat in de trant is van Thai houden van Thai dan schiet mij maar in een kapotje als dat met de mantel der liefde wordt afgedekt.

  Toch erg dat 500 baht meer doet dan afvragen waar het vandaan komt.

  Dat was het verleden en in 2019 gaat hetzelfde gezeur na de verkiezing weer beginnen.

 6. Ger-Korat zegt op

  Begrijp het artikel niet helemaal tenzij het is om aan te geven dat Bangkok een achtergebleven gebied is wat kinderopvang betreft. Als deskundige, want ik ben een vader in de Isaan, kan ik melden dat in vele steden en ook vele grote en kleine dorpen er van overheidswege of partikulier opvangmogelijkheden worden aangeboden voor kinderen. En voor een vergelijkbaar tarief rond de 2000 baht. En ja ik kom dit overal tegen in de Isaan dus vandaar mijn verwonderde reactie of ze soms geen kinderopvang hadden in Bangkok.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website