(Editorial credit: SPhotograph / Shutterstock.com)

Srettha Thavisin, een voormalige vastgoedmagnaat, is dinsdag verkozen tot de 30e premier van Thailand. Dit gebeurde na overweldigende steun van parlementsleden en senatoren in een gezamenlijke vergadering.

De uiteindelijke stemming resulteerde in 482 stemmen vóór, 165 stemmen tegen en 81 onthoudingen van de gecombineerde 705 parlementsleden en senatoren. Van de 482 stemmen voor Srettha waren er 330 afkomstig van parlementsleden en 152 van senatoren. Van de 164 stemmen tegen hem waren 152 stemmen van parlementsleden en 12 van senatoren. De 81 onthoudingen waren van 13 parlementsleden en 68 senatoren.

Srettha, 60 jaar oud, was een van de drie premierskandidaten van de Pheu Thai-partij, samen met Paetongtarn Shinawatra en Chaikasem Nitisiri. Hij wachtte op het Pheu Thai-hoofdkwartier op de uiteindelijke uitslag van de stemming, aangezien hij geen parlementslid is.

Als voormalig president en CEO van vastgoedontwikkelaar Sansiri Plc, het op een na grootste vastgoedbedrijf in Thailand, heeft Srettha een prominente achtergrond in de vastgoedsector.

Tijdens zijn campagne voor de algemene verkiezingen in mei beloofde hij herhaaldelijk dat hij nooit zou samenwerken met de Palang Prachachart- of United Thai Nation-partijen. Echter, omdat Pheu Thai, als kernpartij in een regeringsvormende coalitie, wanhopig behoefte had aan zoveel mogelijk stemmen in het Huis van Afgevaardigden, moest zij deze verkiezingsbeloften intrekken en beide partijen in de coalitie verwelkomen.

Srettha verklaarde: “Ik deed de belofte in de verwachting dat de Pheu Thai-partij een overweldigende overwinning zou behalen, maar dat gebeurde niet, en de politieke situatie is daardoor veranderd.” Hij probeerde uit te leggen dat hij niet tegen het volk had gelogen en benadrukte dat de partij negen jaar in de oppositie had gezeten en dat de levensstandaard van het volk was gedaald. “Het is dus noodzakelijk om te vergeten wat we hebben gezegd,” zei hij.

Omdat hij geen politieke ervaring had, stelde Srettha ooit dat hij geen voorwaarden had om de nominatie te aanvaarden en dat het belang van het land op de eerste plaats moest komen. “Tegenwoordig maken veel mensen zich zorgen over de economie en ongelijkheid,” zei hij, eraan toevoegend in zijn artikel getiteld “Thailand: dit is onze toekomst” dat Thailand “hoop en inspiratie moet creëren voor de jongeren.”

Srettha, geboren op 15 februari 1963, behaalde een masterdiploma in bedrijfskunde aan de Claremont Graduate University in de VS. Hij begon zijn carrière als assistent-productmanager bij consumentengoederengigant P&G Thailand, alvorens over te stappen naar de vastgoedsector. Hij is getrouwd met Dr. Pakpilai Thavisin, een specialist in antiverouderingsgeneeskunde, en samen hebben ze drie kinderen.

Volgens Wikipedia werd Sansiri in 1984 opgericht als houdstermaatschappij voor het beheer van de bezittingen van de familie Chutrakul, voordat het in 1994 fuseerde met het familiebedrijf Lamsam. Sinds 1996 staat het bedrijf genoteerd aan de beurs van Thailand.

Bron: Thai Public Broadcasting Service 

5 reacties op “Srettha Thavisin (60) is gekozen als 30-ste premier van Thailand”

 1. martin zegt op

  Handje klap, net iets minder als de voorafgaande militaire regeringen, maar desalniettemin hetzelfde
  Kiesleuzen en voornemens zijn overboord gegooid, de kiezer staat wederom in zijn hemd

  En hoe lang staat ‘men’ eea toe…….

 2. Alain Callebaut zegt op

  Benieuwd hoe lang het gaat duren of hij gaat Taksin achterna (corruptie) en/of hij wordt afgezet door de militairen…

  • Chris zegt op

   Het binnenhalen van conservatieve partijen als die van Prawit en Prayut, met waarschijnlijk een van de hun partijleden als Minister van Defensie, moet natuurlijk garanderen dat zo’n coup niet plaatsvindt. In deze ‘afgesproken’ rust kan de PT dan beginnen aan het oppoetsen van het beschadigde blazoen met allerlei populistische maatregelen. Over de meeste daarvan is niet goed nagedacht (zeker niet over de uitvoering) en enkele zijn afhankelijk van de medewerking van het bedrijfsleven. Verhoging van het minimumloon en 25.000 baht per maand salaris voor net afgestudeerde BBA-ers klinkt natuurlijk prachtig maar zonder controle (die er nu ook niet is) is het een wassen neus.
   Als er echt gevaar dreigt in de komende maanden komen de zoons van de koning terug voor een langer bezoek aan hun vaderland. Mind my words.

   • Wim zegt op

    Beste Chris, jouw laatste opmerking. Verklaar je nader. Aan dat cryptische gedoe hebben we niets. Zo kan ik ook een hoop beweren door een waas van geheimzinnigheid op te trekken.

 3. Jos zegt op

  Duidelijk handjeklap, dat ziet het volk ook.
  We zullen binnenkort wel zien hoe het volk gaar reageren …


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website