Anutin Charnvirakul (SPhotograph / Shutterstock.com)

Vandaag hebben de Pheu Thai en Bhumjaithai partijen aangekondigd samen te werken als basis voor een nieuwe regeringscoalitie. Gezamenlijk beschikken ze over 212 zetels in de Kamer en nodigen ze andere partijen uit om zich bij hen aan te sluiten. Hoewel ze claimen al een meerderheid te hebben, geven ze niet prijs welke partijen reeds hun steun hebben toegezegd.

Tijdens de persconferentie werden Pheu Thai vertegenwoordigers, zoals hun leider Cholnan Srikaew, adjunct-leider Phumtham Wechayachai en partijsecretaris-generaal Prasert Chanthararuangthong, vergezeld door Bhumjaithai leiders, waaronder Anutin Charnvirakul en secretaris-generaal Saksayam Chidchob.

Cholnan gaf aan dat ze verwachten dat meer partijen zich zullen aansluiten. Om een effectieve regering te vormen die in staat is de problemen van het land aan te pakken, benadrukte hij het belang van steun van zowel parlementsleden als senatoren.

Opmerkingen over het feit dat Move Forward meer zetels heeft dan de gecombineerde partijen werden door Phumtham gecounterd met het argument dat Bhumjaithai de derde grootste partij is qua zetels, wat aantoont dat er aanzienlijke steun voor hen is.

Cholnan gaf aan dat eerdere pogingen om een regering te vormen met Move Forward mislukten, voornamelijk vanwege hun beleidsvoorstel om de wetten op majesteitsschennis te wijzigen. Dit beleid stuitte op verzet van senatoren en andere partijen. Met Bhumjaithai in hun gelederen verwacht Cholnan dat deze problemen verminderen en regeringsvorming haalbaarder wordt.

Hij voegde toe dat de Palang Pracharath-partij, onder leiding van Prawit Wongsuwan, en de United Thai Nation-partij, waar premier Prayut Chan-o-cha een prominente rol speelt, niet zullen deelnemen aan hun coalitieregering.

De persconferentie werd afgesloten met een oproep aan de aanwezige media om voorzichtig te zijn bij het verlaten van het evenement. Dit verwijst wellicht naar een eerdere verstoring bij het Pheu Thai hoofdkantoor, waar demonstranten met meel en kleurstoffen gooiden.

Bron: Thai Public Broadcasting Service 

3 reacties op “Pheu Thai en Bhumjaithai gaan samenwerken om een regering te vormen”

 1. Soi zegt op

  Wat al vaker in geschreven en online media is gemeld en waar analisten en columnisten zich de vingers blauw aan typen: PT die samenwerking zoekt en krijgt van BJT. Samen 212 zetels in het parlement. Nu nog PPP en UTN erbij en het totaal komt op 288 zetels. Meer dan genoeg om een stevige meerderheid te bezitten tbv wettelijke besluitvorming. De UTN hintte op 4 augustus jl al op deze mogelijkheid. https://www.bangkokpost.com/thailand/politics/2623097/utn-open-to-siding-with-pheu-thai
  Diezelfde analisten en columnisten spreken hun verbijstering uit dat als PT deze weg kiest de partij zichzelf opheft. https://www.thaienquirer.com/50394/opinion-in-bed-with-the-enemy/

  • Conimex zegt op

   Normaliter worden deze 2 partijen, over 4 jaar afgestraft, vooral PT zal het dan zeker doen ontgelden, tenzij ze weer een nieuw trucje gaan verzinnen de komende regeerperiode, in Thailand is uiteindelijk alles mogelijk..

 2. Andrew van Schaik zegt op

  Het plan is nu dat morgen, donderdag de groep Pita erbij gehaald wordt om te proberen een basis te leggen tot het vormen van een nieuwe regering. Komen ze eruit, na gedane consessies dan hebben ze de senaat niet nodig! Lukt dit niet dan komt de groep Payuth, Phawit in beeld. Doch dat is iets wat ze eigenlijk liever niet willen. Het wordt spannend!!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website