Bangkok Post opent vandaag met een groot artikel over de National Reform Council (NRC), een orgaan van 250 leden dat op tal van gebieden hervormingsvoorstellen moet gaan formuleren, en waarvan de samenstelling is uitgelekt. De selectieprocedure ligt onder vuur.

Voormalig regeringspartij Pheu en de roodhemdbeweging voorzien dat het hervormingsproces zal mislukken vanwege de eenzijdige samenstelling van de NRC: veel sympathisanten van het regime maar geen dwarsdoorsnede van de bevolking. ‘Dezelfde oude gezichten, hetzelfde team dat voor de NCPO werkt. Deze groep breng geen verandering’, zegt voormalig vice-premier Surapong Tovichakchaikul.

Tegenstanders van de vorige regering en geelhemden zijn daarentegen in hun nopjes: veel experts op verschillende gebieden en geen dominantie van het leger. Enkele prominenten zijn de bekende anti-Thaksin senator Rosana Tositrakul [over wie ik al vaak geschreven heb] en bekende academici.

Interessant is ook om te zien wie niet geselecteerd is, alhoewel wel gekandideerd. Ik noem voormalig DSI-hoofd Tarit Pengdit (de man die een heksenjacht op Abhisit opende) en kiesraadcommissaris Somchai Srisutthiyakorn, wiens bloed de roodhemden wel kunnen drinken. Somchai zit er niet mee; hij zegt dat leden van [bestaande] onafhankelijke organisaties niet voor de NRC in aanmerking komen omdat de hervormingen ook op die organisaties betrekking zullen hebben.

Voormalig Democratisch parlementslid Atthawit Suwannaphakdi denkt dat het de NRC alleen gaat lukken een nieuwe grondwet tot stand te brengen. Het hervormingsproces zal op opstakels stuiten, met name opgeworpen door de bureaucratie. Om dit te voorkomen dient de NCPO de NRC-agenda te dicteren, zeg hij.

De bekende actievoerder Suriyasai Katasila, coördinator van de Green Politics groep, heeft er wel vertrouwen in. Van de 173 leden [voorgedragen door elf selectiecommissies; daarnaast vertegenwoordigen 77 een provincie] komen slechts 25 uit het leger en dat zijn allemaal academische legerofficieren. Surayasai merkt wel op dat de agrarische en arbeidssectoren niet vertegenwoordigd zijn.

(Bron: Bangkok Post, 30 september 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website