Studenten van de Ramkhamhaeng universiteit op de vlucht voor roodhemden.

Zondag bracht niet de aangekondigde victorie. Wat lukte wel en hoe is de stand van zaken? Een kort overzicht:

 • Vier ministeries werden belegerd: Buitenlandse Zaken, Werkgelegenheid, Handel en Binnenlandse Zaken, alsmede het Public Relations Department. De demonstranten gingen niet naar binnen, maar sloten de toegangshekken met een ketting en hangslot af. Pogingen om door te dringen tot het Government House en het hoofdbureau van de gemeentepolitie Bangkok mislukten.
 • Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat 73 personen zich aan verwondingen in ziekenhuizen hebben laten behandelen. De meesten hadden lichte verwondingen na blootstelling aan traangas.
 • Eerder belegerden demonstranten het ministerie van Financiën (daar gingen ze naar binnen), Budget Bureau, Department of Special Investigation (de Thaise FBI), CAT Telecom Co en TOT Plc. In gebouw B van het Government Administration Centre bivakkeren de demonstranten op de begane grond.
 • Het Rajamangala stadion, waar het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) zaterdag een goed bezochte rally hield, is zo goed als leeg, nadat de leiding haar achterban had opgeroepen naar huis te gaan.
 • Zaterdagmiddag en -avond raakten studenten van de nabijgelegen Ramkhamhaeng universiteit in gevecht met roodhemden. Daarbij vielen drie doden (volgens een mededeling van het gemeentelijk Erawan Centre vier). Ruim vijftig personen raakten gewond.
 • Duizend studenten die vast zaten op de campus van de universiteit zijn onder legerescorte vertrokken.
 • Drie mediagroepen hebben geprotesteerd tegen de intimidatie van de media door demonstranten, nadat die naar vijf commerciële tv-stations en de publieke zender PBS waren gemarcheerd. De demonstranten eisten dat de tv-zenders de ‘declaration of victory’, die Suthep ’s middags zou afleggen, zouden uitzenden. De demonstranten eisten ook dat mededelingen van de regering niet meer werden uitgezonden.
 • Kanaal 11 weigerde de toespraak uit te zenden, kanaal 9 zond 10 minuten uit. De kanalen 3, 5, 7 en Thai PBS bogen voor de eisen. De Thai Journalists Association, Broadcast Journalists Association en News Broadcasting Council of Thailand noemen de intimidatie een bedreiging van de mediavrijheid en in strijd met de democratie.
 • Meer nieuws zie Breaking News.

– De ambassades van de VS en het Verenigd Koninkrijk in Thailand maken zich zorgen over de toenemende politieke spanningen. ‘We urge all sides to refrain from violence, exercise restraint, and respect the rule of law’, schrijft de Amerikaanse ambassade op haar Facebook-pagina. Beide ambassades roepen op tot een vreedzame dialoog.

Ook Myanmar doet een duit in het zakje. De woordvoerder van de president roept regering en demonstranten op hun politieke problemen vreedzaam op te lossen. Staatssecretaris Ye Htut (Informatie) zegt: ‘Wij denken dat nationale verzoening de belangrijkste voorwaarde is om het land vooruit te helpen.’

– In Chiang Rai raakten ’s middags bij het Phor Khun Mengrai monument anti-regerings demonstranten en roodhemden in botsing met elkaar. Ze scholden elkaar uit en er waren wat vechtpartijtjes. De politie scheidden de groepen. De demonstranten trokken daarop naar het Provinciehuis.

Ook in andere provincies lieten anti-regerings demonstranten van zich horen. De krant noemt Satun, Phetchabun, Nakhon Ratchasima, Ratchaburi, Buri Ram, Phitsanulok, Uttaradit en Nakhon Si Thammarat.

In Phetchabun marcheerden driehonderd man naar het Provinciehuis. Van de twee adjunct-gouverneurs mochten ze naar binnen.

In Ratchaburi kwamen duizend demonstranten in botsing met provinciepersoneel, dat het hek had afgesloten. Gewonden zijn niet gemeld.

In Phitsanulok en Uttaradit marcheerden kamnans en dorpshoofden naar het Provinciehuis.

In Nakhon Ratchasima belegerden drieduizend demonstranten het Provinciehuis en de woning van de gouverneur.

– Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) blies zondagochtend zijn rally in het Rajamangala stadion (Ramkhamhaeng, Bangkok) af, nadat zaterdag twee supporters en een student om het leven waren gekomen.

De 21-jarige student Thaweesak Phokaew was het eerste slachtoffer van de protesten. Zijn vader dringt erop aan zijn dood niet te misbruiken als politiek drukmiddel. Thaweesak was eerstejaars student aan de faculteit Business Administration.

De politie is op zoek naar de man die hem doodschoot. Twee mannen die zijn aangehouden omdat ze een wapen bij zich hadden, gaan vrijuit omdat de kogels uit hun vuurwapen niet overeenkomen met de kogel die Thaweesak doodde.

Omstreeks het middaguur zei de rector van de Ramkhamhaeng universiteit dat tweeduizend studenten vastzaten op de campus. Ze durfden niet te vertrekken omdat ze mannen, gekleed in het zwart, hadden gezien op de verhoogde weg voor de universiteit. ‘Men in black’ worden verantwoordelijk gehouden voor veel geweld in 2010. Soldaten excorteerden de studenten later naar buiten.

Om 16 uur ging een bus voor de universiteit in vlammen op. De politie heeft in het toilet van de bus verbrande beenderen gevonden, mogelijk menselijke beenderen. Eerder meldde de krant dat een zwaar verbrand lichaam was gevonden.

– BRN-onderhandelaar Hassan Taib heeft twee nieuwe eisen gesteld aan voortzetting van de vredesgesprekken met Thailand. De eerste eis behelst voldoen aan de vijf eisen die de verzetsgroep in april stelde; de tweede eis plaatsing van de vredesonderhandeling op de nationale agenda door premier Yingluck.

Hassan stelde de eisen in een video op YouTube. ‘De BRN is een bevrijdingsbeweging voor de natie Patani, om haar te bevrijden van de boeien van het Siamees kolonialisme, om recht en voorspoed in de vorm van een onafhankelijk Patani te realiseren.’ Met Patani worden de drie zuidelijkste provincies bedoeld.

De BRN en Thailand hebben sinds februari driemaal vergaderd onder het toeziend oog van Maleisië, de laatste keer in juni. Concrete resultaten zijn nog niet gemeld. De volgende vergadering is vanwege de ongeregeldheden in Bangkok voor onbepaalde tijd opgeschort.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


11 reacties op “Nieuws uit Thailand – 2 december 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De baht stond vanochtend om half negen op 32,225 per dollar tegen 32,285 eerder, hetgeen neerkomt op een daling met 0,5 procent. De huidige koers is de laagste sinds begin september. Wanneer de protesten voortduren, kan de baht verder zakken, verwacht Bloomberg. De afgelopen maand verloor de baht 2,9 procent, de grootste daling in één maand sinds mei.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Anti-regerings demonstranten proberen vandaag het hoofdbureau van de gemeentepolitie, Government House en parlementsgebouw te belegeren. Andere overheidsgebouwen komen misschien later aan de beurt

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Demonstranten proberen op de Rama V weg en de Chamai Maruchet brug prikkeldraad en betonnen barrières weg te halen. De oproerpolitie bestookte hen met traangas granaten. Ze dreigt demonstranten te arresteren die de wegversperringen verwijderen.

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De hoofdcommissaris van de landelijke politie waarschuwt zijn ondergeschikten voor het lekken van informatie naar de demonstranten. Wie dat doet, wordt beschouwd als een verrader en dient te worden geëxecuteerd, zegt hij. De commissaris heeft het vermoeden dat sommige agenten demonstranten informeren over de politiestrategie. De leiding heeft de opdracht gekregen streng op te treden tegen agenten die de kant van de demonstranten kiezen.

 5. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Demonstranten hebben kans gezien een arrestantenwagen van de politie buit te maken. (Bron: Eigen waarneming tv-journaal Thai PBS)

 6. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Premier Yingluck is bereid af te treden, wanneer daarmee een eind komt aan de protesten en de demonstranten huiswaarts keren. Dit zei ze vandaag in een tv-toespraak. Het voorstel van actieleider Suthep Thaugsuban om een ‘Volksraad’ in te stellen noemde ze onacceptabel omdat dit in strijd met de wet is. (Bron: Thai PBS)
  Suthep zei eerder dat Yingluck’s aftreden en ontbinding van het Huis van Afgevaardigden niet voldoende zijn om de protesten te beëindigen. Hij wil het ‘Thaksin regime’ met wortel en tak uitroeien.

 7. Johan De Vogelaere zegt op

  Kleine analyse over Thailand ..,met dank aan Pascal Dufoor…” De betogers willen dat het leger zou ingrijpen, met de nodige slachtoffers zodat zij een reden hebben om de huidige PM op haar verantwoordelijkheid te kunnen wijzen en haar evt te laten terechtstaan, net zoals de huidige betogingsleider Suthep en zijn marionet Abhisit. Op zich is het goed dat de regering hen nog vrij goed laat begaan en men het beperkt tot traangas en waterkanon. Maar voor de betogers moet het nu vooruitgaan, 05 december is een belangrijke dag hier, en het zou van weinig respect betuigen van de ‘royalisten’ om dan nog met een vlag naar bussen staan te slaan, dus, de volgende dagen zal het alles of niks worden hier denk ik. Veel hangt af van het geld dat de lokale besturen hebben om de betogers te betalen, gratis komen die ook niet, de eerste dagen misschien nog wel, maar dit weekend werd eerst gezien door Suthep als de beslissende slag, dus, veel geld uitgegeven om betogers van het hele land naar Bkk te krijgen. Als de regering het nog een paar dagen kan uitzingen dan hebben ze een grote slag gewonnen, want na het lange weekend van 5 december zal het moeilijker worden voor suthep & co…”

  • danny zegt op

   beste Johan,
   Het zou mooi zijn als je veel het politiek nieuws op dit blog zou gaan lezen , voordat je Abhisit als een marionet van Suthep gaat zien.
   Zoals je op dit blog vaak kunt lezen is er op dit moment iets meer aan de hand dan rustig en alleen de verjaardag van de koning te gaan en of kunnen vieren.
   Ook kan ik jou vertellen dat Abhisit en Sethep net als de vele demonstranten op de straat erg koningsgezind zijn.
   De mensen op de straat zijn tegen alles wat corrupt is…ze hebben dus nog een lange weg te gaan…geweldig toch.
   Overigens krijgen de meeste demonstranten geen geld om te demonstreren…het zijn meestal de hard werkende mensen , de studenten , de gestudeerden die nu demonstreren anders dan de meestal betaalde roodhemden.
   Ik wens je veel goede politieke kennis toe.
   Een vriendelijke groet van Danny

 8. Johan De Vogelaere zegt op

  Ik heb een job die heel dicht bij de politiek aanleunt,ik kan alleen maar vaststellen dat de democratie het hoogste goed is…niet?
  Ik weet ook uit héél goede bron dat er mensen “gekocht” zijn om keet te gaan schoppen.
  En ja ..wie is er in Thailand niet koningsgezind…?
  En ja… Suthep zijn laatste uren zijn geslagen …!!Het nieuws gezien in Thailand…?
  Ik persoonlijk denk dat de waarheid zoals altijd wel ergens in het midden zal liggen …maar als een “democraat” kan ik toch héél moeilijk de situatie die zich nu afspeelt in BKK goed keuren…!
  Yingluck Shinawatra speelt het “spel” toch héél verstandig …dat kan je toch niet ontkennen…?
  Ik hoop dat het vlug stagneert …Het land en de inwoners zijn te mooi om alles naar de kl….te laten gaan …!

  • Soi zegt op

   Thailand gaat niet naar de klote, is afgelopen 10 jaar ook niet gebeurd. Thailand krijgt op vele gebieden letterlijk en figuurlijk klappen te verduren, zal een paar stevige stappen terug geworpen worden, maar zal flexibel en strijdbaar blijken. Wat nu gaande is, moet gewoon. Er zijn processen in gang gezet die Thailand de kans bieden een ontwikkeling in te zetten naar verandering ten goede. Dit gegeven serieus nemen is meer aan de orde dan vanwege een tekort aan kennis en inzicht in de precieze Thaise situatie, maar wat aan de zijkant te staan mopperen. En dan ook nog een met een air van het allemaal wel te weten. Let wel: elk land, elk volk heeft het democratisch recht op en tot protestdemonstraties. Thailand maakt daarvan nu gebruik. En natuurlijk lijkt het allemaal hectisch en chaotisch, bedreigend zelfs en roept het angst op. Volledig begrijpelijk, maar absoluut geen reden om er meewarig over te doen. Daarvoor zijn de gebeurtenissen voor Thailand te ingrijpend.

  • danny zegt op

   Beste Johan

   Ook ik ben een groot voorstander van een democratie , maar de stemmen op Yingluck en haar familie werden gekocht of door beloftes bij elkaar verzameld.
   Dit heet corruptie waar de grootste en vooral de arme gebieden in Thailand heel gevoelig voor zijn.
   Het zijn juist deze mensen die weinig tot niet geïnteresseerd zijn in de politiek , maar (vaak) door armoede wel gevoelig zijn voor de omkoop pratijken van de Thaksin-yingluck familie.
   Dit is voor mij dan een schijn-democratie ,die nu door een minderheid wordt bestreden.
   Het gaat deze minderheid niet om de macht maar om de corruptie en dat merk je als je echt tussen deze mensen gaat lopen en praten.
   Het is te hopen dat deze minderheid met goede argumenten de meerderheid achter zich weet te krijgen en mocht jij gelijk krijgen dan gaat de corruptie gewoon door met het zieke rijst systeem en ongeorganiseerde watermanagement uitgaven die de economie naar de afgrond brengen.
   Democratie moet een land verdienen niet kopen.
   een goede groet van Danny.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website