Je moet er maar opkomen. De gevangenissen zijn overbevolkt en in de visserij werken slachtoffers van mensenhandel. Combineer die twee gegevens en zie hier het nieuwste plan van de militaire regering: ze wil kort-gestraften te werk stellen op vissersboten.

Het lumineuze idee is gisteren bekend gemaakt door de hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie. Hij zegt dat het de steun heeft van de ministers van Justitie en Werkgelegenheid. Deelname aan het programma is vrijwillig; ook andere banen komen in aanmerking voor tewerkstelling.

Het idee heeft al de nodige hoon opgeroepen. Surapong Kongchanthuek, mensenrechten advocaat verbonden aan de Lawyers Council of Thailand, vindt het geen goed idee.

‘Hoewel het programma vrijwillig is, denk ik dat gedetineerden niet een echte keus hebben als ze moeten kiezen tussen de gevangenis of werken op een vissersboot. Gevangenen naar zee sturen vormt geen voorbereiding voor vrijlating. Ze kunnen beter werktraining krijgen. Door in een fabriek werkervaring op te doen, ontwikkelen ze vaardigheden en krijgen ze een kans om zich aan de buitenwereld aan te passen.’

Een vertegenwoordiger van het Action Network for Migrants meent dat het programma  beroepsrisico’s inhoudt en hij vraagt zich af hoe de gevangenen in de gaten worden gehouden wanneer ze buitengaats zijn.

Het Corrections Department heeft het plan besproken met de Fishers Trawlers Association (FTA) en ook andere sectoren gepolst of ze aan het programma willen meewerken. Industrieterrein Amata Industrial in Chon Buri wil wel gevangenen aannemen en betaalt hen een loon.

Phubet Chanthamini, voorzitter van de FTA, is positief: ‘Het is iets wat we moeten steunen. We geven migranten zonder papieren of identiteitsbewijs een kans op werk. Gevangenen verdienen die kans ook. […] De werkomstandigheden op trawlers zijn niet slecht, alhoewel veel mensen dat wel denken. De reders dienen zich aan strenge regels te houden.’

Thailand telt 143 gevangenissen met 320.000 gedetineerden. Daarvan zitten 200.000 (70 procent) vast wegens drugsmisdrijven en van die groep zijn 100.000 gebruikers of kleine dealers. Deze groep zou in aanmerking kunnen komen voor het programma. Het Office of Narcotics Control Board gaat een lijst maken van de grote drugshandelaren en kleine dealers.

Een andere manier om de overbevolking te lijf te gaan is elektronische detentie met een enkelband. Justitie heeft er 3.000 gekocht voor gebruik in 22 provincies. De rekening bedroeg 74 miljoen baht. De rechter beslist of een gevangene ervoor in aanmerking komt.

(Bron: Bangkok Post, 23 november 2014)

5 reacties op “Regering wil kort-gestraften op vissersboten laten werken”

 1. LOUISE zegt op

  Hallo Dick,

  Eigenlijk zijn jouw eerste inleidende regels al een knal harde mening.
  Hoe komt iemand op zo’n idee.
  Negen van de tien thaise mensen kunnen niet zwemmen, maar wil niet zeggen dat ze geen vriendje hebben die een bootje kan regelen.
  En ze Mogen nog kiezen of ze willen ja dan nee.

  Zijn wij super intelligent, dat wij dit idee belachelijk vinden of is de regering een paar van die cellen kwijt.

  Arme gesmokkelde mensen die op die boten werken.
  Deze hadden geen keuze mogelijkheid.

  LOUISE

 2. Lieven Kattestaart zegt op

  En wat moet een kapitein van een vissersboot met een waarschijnlijk ongemotiveerde ex-drugsdealer, die hij zodra het schip in de haven aanmeert nog eens extra in de gaten moet houden.
  En waarbij je ervan uit moet gaan dat de nieuwe dekknecht net zoveel van vissen op zee afweet, als van op het rechte pad blijven.
  Een fijn plan, waarschijnlijk tijdens het wekelijkse borreluurtje van het Ministerie geboren.

 3. KhunJan1 zegt op

  Gewoon een goed idee en een van de vele voorstellen waarvan uiteindelijk niets terecht komt, zie de ideeën over verkoopprijzen loterijbriefjes (maximaal 90 baht terwijl openlijk 110 baht wordt gevraagd), ook de registratie van motor bike taxi drivers, zij vervoeren passagiers en dienen een geel kentekenbewijs te dragen evenals minibusjes en grote bussen, heb persoonlijk aan een drukke weg in Pattaya in de afgelopen 4 maanden slechts 2 van deze vervoerders gezien met daadwerkelijk een gele nummerplaat.

  Overigens was het jaren geleden al zo dat kortgestraften voorzien van een blauw T-shirt met herkenbare gevangenisopdruk de riolen placht te reinigen onder mensonterende omstandigheden en het vooruitzicht dat er een gedeelte van hun straf werd kwijtgescholden.
  Niets mis mee dus!

 4. janbeute zegt op

  Bij mij in de buurt zie ik dagelijks enkele lieden die , alhoewel ze nog niet in de Thaise bajes zitten .
  Ze zijn nog niet opgepakt , waarschijnlijk heeft de lokale gendarmerie ze nog niet in het vizier .
  Wel aan alle eisen voldoen om zich ook bij die 100000 drugs gerelateerde gevallen aan te kunnen sluiten.
  De handel in Jaba is weer booming business aan het worden .
  Ik stond er bij en keek ernaar .

  Jan Beute .

 5. hendrik zegt op

  Een beter ideei zou zijn om de junks en dealers onder te brengen bij de junta maar dan wel met een enkelband en streng regime zodat wat disciplines kan worden bijgebracht. En verplicht stellen dat zo ie zo.

  Hendrik


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website