De liquiditeit en credit rating van de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) lopen gevaar door het veel te ruime schuldmoratorium voor boeren, dat het kabinet dinsdag heeft goedgekeurd. In het ergste geval schiet de bank er 6 miljard baht bij in.

De BAAC is voor 90 procent van haar inkomsten afhankelijk van afbetalingen en rentebetalingen op leningen; de rest komt uit investeringsactiviteiten. Klanten toestaan vrijwillig te stoppen met aflossen zonder enige restrictie kan een grote invloed hebben op de financiële positie van de bank, zegt een voormalige topfunctionaris van de BAAC.

Dinsdag keurde het kabinet een schuldmoratorium goed voor klanten van overheidsbanken met een schuld van maximaal 500.000 baht, tenzij wanbetalers. Ze hoeven drie jaar hun schuld niet af te lossen en mogen een nieuwe lening afsluiten. De BAAC schat dat 2,9 miljoen klanten voor de regeling in aanmerking komen. Zouden ze er allemaal gebruik van maken, dan kost dat de bank 6 miljard baht.

Het schuldmoratorium is een kopie van een eerder moratorium onder de regering Thaksin. Maar er zijn drie belangrijke verschillen: het maximum bedroeg toen 100.000 baht, de deelnemers mochten geen nieuwe leningen afsluiten en iemand moest garant staan. Er kwam toen slechts 20 procent van de BAAC-klanten voor de regeling in aanmerking tegen 80 procent nu. Desondanks had de BAAC heel wat uit te leggen aan haar counterparts en de Wereldbank, die vreesden dat de bank failliet zou gaan.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Regering brengt bank in gevarenzone met schuldmoratorium”

  1. HansNL zegt op

    Je zou kunnen zeggen dat Thailand opgeofferd wordt aan het populisme.
    Niets gaat het familiebedrijf te ver om maar weer te kunnen malverseren.
    Schandalig!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website