Foto: Facebook

Gisteren, zaterdag 7 maart, heeft rechter Khanakorn Pianchana zichzelf gedood met een pistoolschot in de borst. Dat gebeurde in Doi Saket, niet ver van Chiang Mai, op het moment dat zijn vrouw en dochter niet thuis waren.

De brief

Voordat hij zichzelf doodde publiceerde hij een brief op zijn Facebookpagina waarin hij wees op de onverdraaglijke gevolgen van de gebeurtenissen in oktober van het vorige jaar: het mogelijke verlies van zijn baan en een strafrechtelijke vervolging. Hij schreef: ‘Ik werd aangeklaagd en werd een verdachte in een criminele zaak. Ik geloof dat ik de baan die ik liefheb zal kwijtraken wat een verlies is voor ieders ware persoonlijkheid. ‘Hij noemde zijn daad in oktober een eerlijke wens recht te doen voor het Thaise volk.

De rechter wees ook op de structurele problemen in het rechtssysteem. ‘Vrienden en landgenoten, zien jullie een kwaadaardige bedoeling in wat ik deed in oktober en wat de aanleiding was voor disciplinaire en strafrechtelijke acties?’ De rechter verwees naar de Grondwet van 1997 die hij de meest democratische noemde en waar inmenging in de besluiten van een rechter werden verboden.

Hij vroeg ook om donaties om de studie van zijn dochter te kunnen betalen.

De gebeurtenissen op 4 oktober 2019

Rechter Khanakorn schoot die dag op zichzelf, na het voorlezen van een vonnis dat 5 verdachten van een gewelddadige actie vrijsprak bij gebrek aan bewijs. Dat gebeurde in een rechtszaal in Yala, een zuidelijke provincie. Hij werd niet ernstig gewond opgenomen in een ziekenhuis.

Die dag publiceerde hij een 25 pagina lange verklaring op Facebook. Hij meldde daarin dat hogere rechters hem sterk hadden aangeraden een schuldig vonnis uit te spreken maar dat hij dat onmogelijk gewetensvol kon doen ondanks de gevaren voor zijn carrière. Hij zag geen voldoende bewijs ze te veroordelen. Hij riep in de verklaring ook op tot ‘Het teruggeven van een vonnis bevoegdheid aan de rechter’ en ‘Het teruggeven van recht aan het volk’.

Een paar dagen later liet een juridische commissie weten dat Khanakorn overgeplaatst zou worden naar Chiang Mai en dat nagedacht zou worden over andere disciplinaire acties. Deze commissie zou ook nagaan hoe in de toekomst concept vonnissen moesten worden bekeken en doorgelicht.

Bron: Bangkok Post

Over de strafrechtelijk aanklacht tegen hem: bezit van een vuurwapen in een rechtszaal

prachatai.com/english/node/8335

Khanakorn’s Facebook pagina

www.facebook.com/kanakorn.pe

2.700 mensen lieten daar een commentaar achter, condoleances, waardering voor zijn werk en heel veel giften.

12 reacties op “Rechter Khanakorn Pianchana doodt zichzelf”

 1. ‘Hij wees op de onverdraaglijke gevolgen van de gebeurtenissen in oktober van het vorige jaar: het mogelijke verlies van zijn baan en een strafrechtelijke vervolging.’

  Waarschijnlijk was hij depressief. Jezelf doden vanwege mogelijk verlies van je baan? En dat terwijl je een vrouw en dochter nalaat? Dat is nogal egoïstisch. Kan er weinig begrip of respect voor opbrengen. 

 2. Erik zegt op

  Een moedig man of iemand die van een incident een drama maakt? Ik weet het niet.

  Had hij het deksel van de beerput getrokken dan was hem mogelijk al iets ‘overkomen’ want ongelukjes zijn in Thailand de orde van de dag. Maar je neemt niet voor niets je eigen leven. Er speelt dus echt wel iets, neem ik aan.

  RIP

  • Johnny BG zegt op

   Niemand zal het weten maar als ieder persoon met een ideaal zoiets doet dan zet het geen zoden aan de dijk.
   Een dode is geen parasiet en hij is te onbekend om als held gezien te worden dus onzinnige aktie waar hij zijn eigen gezin en familie tekort mee doet want in de geschiedenis van de weg naar meer vrijheid zal hem een zeer tot ge
   scheiden rol toegedicht worden.

 3. Mark zegt op

  De man had blijkbaar sterke persoonlijke drijfveren, ondermeer zijn beroepseer als rechter die dreigde te schande gemaakt. Iets dat wij farrang in Thailand makkelijk kwalificeren als “safe the face”.

  Het inhoudelijk signaal dat de man geeft met zijn wanhoopsdaad lijkt me maatschappelijk echter bijzonder relevant. Deze rechter geeft een sterk signaal over de aantasting van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Een cruciaal noodzakelijk element in een rechtstaat.

  Wij farrang gasten in dit mooie land van de glimlach met vele lieve mensen horen ons als gasten niet in te laten met interne Thaise politiek. Dat is voor de Thai.

  Ik slijt echter mijn laatste, niet beroepsactieve levensdeel in dit land, omdat mijn partner na meer dan 30 jaar in koude kikkerland, nog altijd heimwee had naar haar geboorteland.

  Een structurele retour naar iets dat steeds meer richting feodaliteit lijkt te gaan, om een beperkte kliek (leen)heren te plezieren, zie ik met lede ogen aan.

  Alweer een zorgwekkend signaal uit het land van mijn vrouw. Een vrouw en een land die me lief zijn.

  • Tino Kuis zegt op

   Dit is precies zoals ik het ook ervaar, Mark.

   Ik heb ook veel nagedacht, gelezen en geschreven over ‘gezichtsverlies’ , wat in het Oosten een grote rol zou spelen. Nou, in het Westen ook, en ik ben het dan ook eens met deze zin:

   ‘De man had blijkbaar sterke persoonlijke drijfveren, ondermeer zijn beroepseer als rechter die dreigde te schande gemaakt. Iets dat wij farrang in Thailand makkelijk kwalificeren als “safe the face”.’

 4. Tinie zegt op

  Alhoewel mij onduidelijk is waarom dit artikel is geplaatst, wil ik er desondanks toch wel iets over zeggen. Judge Khnanakorn was op 4 oktober verleden jaar niet van plan strenge straffen uit te spreken jegens 4 verdachten van geweldpleging te Yala. Hij was niet overtuigd van hun schuld, maar werd door “hogere” collega-rechters aangezet toch maar te doen wat van hem werd verwacht, lees: opgedragen. Om zijn weigering kracht bij te zetten plaatste hij een statement van 25 pagina’s op Facebook, en schoot zich nadien een kogel door het lijf. Hij werd in een ziekenhuis opgenomen, knapte op en naar Chiangmai overgeplaatst. Een 2e suicide-poging is dus wel gelukt. God hebbe zijn ziel!
  Het is niet zo dat Khnanakorn zich zomaar doodde omdat hij depressief was vanwege verlies van baan. Khnanakorn poogde met zijn wanhoopsdaden wel degelijk misstanden in de Thaise rechtspraak aan te kaarten. Wellicht in westerse ogen een vreemde manier van handelen, maar hier hebben we te maken met Thaise situaties. In een rechtsstaat geldt een scheiding van machten (trias politica). Principes van de rechtsstaat zijn in Thailand ver te zoeken. Khnanakorn heeft dat duidelijk willen maken, en was tegelijkertijd zich zeer bewust van de dissidenten-status die hem zijn opstelling opleverde. De gevolgen ervan heeft hij niet willen dragen. Ook dat is Thai. Men kan niet overweg met emotionele conflicten. Gelukkig dat dit conflict hem zelf raakte, en dat een oplossing ervan niet naar buiten toe werd bedacht, zoals in Korat gebeurde. Hoe het ook zij: Thailand is en blijft een ingewikkelde kluwen van beweegredenen.
  https://www.bangkokpost.com/learning/easy/1765609/judge-shoots-self-in-court#cxrecs_s

 5. RobHuaiRat zegt op

  Je begint met te zeggen dat je niet begrijpt waarom dit artikel is geplaatst. Vervolgens geef je een zeer lange verklaring waarom deze rechter mogelijk zelfmoord zou hebben gepleegd. De enorme problemen binnen de rechterlijke macht en de grote onredelijke druk die op deze man zijn uitgeoefend hebben hem tot deze daad gebracht en dat dan ook de reden dat dit artikel is geplaatst.

 6. Wim van Beveren zegt op

  Veel systemen in Thailand zijn ziek, deze man wilde daar kennelijk niet meer aan meewerken.

 7. l.lagemaat zegt op

  “Gelukkig dat dit conflict hem zelf raakte” is wel erg vreemd gedefinieerd.
  Als de Thaise rechtstaat niet zo corrupt zou zijn, zou er geen conflict zijn, dus ook geen incident!

  Rechter Khanakorn weigerde ” recht te praten wat krom was!”

  RIP

 8. TheoB zegt op

  Toen rechter Khanakhorn Pianchana in oktober vorig jaar te Yala bekend maakte dat hij van hogerhand zwaar onder druk gezet werd om zijn oordeel te wijzigen, dat de rechtspraak in Thailand niet onafhankelijk is, werd hij feitelijk een klokkenluider.
  In het “Westen” is het leven van een klokkenluider al moeilijk, in de Thaise arbeidsverhoudingen is dat ettelijke graden erger. Kennelijk had hij daar geen zin (meer) in.

  @Mark om 09:58: ik zal in jouw ogen dan wel geen goede gast zijn, maar ik zal waar mogelijk mijn mening spuien en helpen om een rechtvaardige, werkelijk democratische Thaise samenleving te krijgen.
  Maar uiteindelijk bepalen de Thai zelf hun (politieke) koers.

  • Mark zegt op

   @ TheoB om 09:41 : Sorry beste Theo, ik voel me niet geroepen jouw te veroordelen tot “slechte gast”. Ik ben jouw rechter niet 🙂

 9. Rob V. zegt op

  Simpelweg diep triest. Een verlies voor het land en voor zijn familie. De man gaf duidelijk om zijn beroep, een eerlijke en onafhankelijk rechtspraak. En ja Theo, helemaal eens: ik zal mijn mening (steun voor een Thailand met trias politica , democratie en mensenrechten) niet onder stoelen of banken steken. Maar de sleutel tot verandering ligt uiteindelijk bij de Thai. Ik/wij kunnen slechts morele steun geven en international aandacht genereren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website