Nederland vraagt te veel geld voor het afgeven van verblijfsvergunningen aan personen uit niet EU-landen. Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie donderdag.

De zaak werd aanhangig gemaakt door de Europese Commissie, die vindt dat Nederland te hoge zogenoemde leges vraagt.

Nederland heeft volgens Europese regelgeving wel veel ruimte om zelf te bepalen hoeveel geld het vraagt voor de afgifte van documenten. Maar die ruimte is niet onbeperkt, aldus het hof. Dat constateert dat het bedrag voor een vergunning in Nederland varieert tussen de 188 en 830 euro.

Het hof stelt echter dat het bedrag niet zo hoog mag zijn dat het personen die niet voldoende financiële middelen hebben, afschrikt.

Bovendien mag het bedrag van de vergunning volgens het hof geen belemmering vormen voor het krijgen van de rechten die aan de vergunning zitten. Dat is in Nederland volgens het hof wel de praktijk. De leges zijn ”overdreven en onevenredig”.

Bron: NU.nl

2 reacties op “Prijs Nederlandse verblijfsvergunning te hoog”

 1. fokke baarssen zegt op

  Hoi wat kan je hier mee?Is het nu beter om te wachten met mvv aan te vragen of gaat nederland hier gewoon niks mee doen.
  Ik vind alle prijzen wie nederland rekent te belachelijk voor woorden,neem het inburgerexamen hier vragen ze 350 euro voor,het examen gebeurt met computer en computer berekent geslaagd of niet hoe kunnen ze zoveel geld durfen vragen.
  Hierna begint het andere traject de dokumenten laten vertalen en legaliseren,veel thai zijn van naam verhandert voor vertalen en thaise stempel 25 euro per dokument.Hierna naar nederlandse ambasade 25 euro per dokument.
  Ik moet 10 dokumenten overhandigen dit is weer 500 euro,dat is bij elkaar 850 euro en we zijn nog geen stap verder.hierna vraagt de ind 1250 euro over te maken voor visa na aankomst in nederland weer 350 om verblijfsvergunning aan te vragen,ticket en verzekering.Alles bij elkaar zijn we rond de 3300 euro lichter om je vriendin naar nederland te halen.

  Weet iemand of het verplicht is naamsverhandering dokument en huizenboekje te laten vertalen en overhandigen.De ind vraagt alleen ongehuwdverklaring maar ambasade vraagt meer.

 2. Tom zegt op

  Mijn lief komt in aanmerking voor naturalisatie. Die koekenbakkers van de IND durven hier 798 euro voor te vragen plus een half jaar tot een jaar wachttijd. Dus na die 350 euro voor het inburgeringsexamen in het buitenland, 830 euro aanvraag MVV, 188 euro voor de VVR, nu nog eens 798 euro betalen voor naturalisatie.

  We doen het maar gewoon dan zijn we er vanaf. Maar het is echt misdadig. Mijn vriendin heeft een baan in de ouderenzorg, betaalt netjes belasting en geeft de ouderen een goed gevoel. Ik vind het absurd dat de overheid zulke idioot hoge bedragen durft te vragen. Maar wat doe je eraan?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website