feelphoto / Shutterstock.com

Premier Prayut Chan-o-cha heeft zondag brieven gestuurd naar 20 multimiljardairs in Thailand en hen gevraagd om de arme bevolking te helpen die zwaar getroffen is door de pandemie. De premier vraagt niet om contante donaties maar om het opzetten van hulpprojecten.

In de brief staat dat de Covid-19 pandemie grote schade heeft toegebracht aan levens, sociale relaties , de economie van het land en de hele wereld: “Het is nu de tijd om elkaar te helpen. Ook de private sector kan daarin veel betekenen, zij hebben kennis, capaciteiten en andere sterke punten in huis. Daarom doe ik een beroep op u”.

De premier schreef dat hij nu al onder de indruk was van de hulp van veel mensen maar hij wil dat er nog meer gebeurt. Prayut vraagt de rijken en topondernemers om hun potentieel te gebruiken, om zo de bevolking snel en efficiënt te helpen in deze tijd met extreme omstandigheden. Hij vraagt concreet om binnen een week te reageren en met voorstellen te komen voor hulpprojecten. De premier zal er voor zorgen dat een verzoek om uitvoering, zoals bijvoorbeeld vergunningen, snel worden toegekend.

Dr. Prasert Prasattong-Osoth, mede-oprichter van Bangkok Dusit Medical Service, zei dat hij van plan is om 100 miljoen baht te investeren in lokale projecten voor het graven van vijvers en het uitbreiden van bestaande vijvers, evenals waterwegen en putten. Daarmee helpt hij mensen de droogte te bestrijden, ook na Covid-19 pandemie. Volgens hem gaat alle aandacht nu uit naar Covid-19, maar is de droogte ook een groot probleem voor het land. De weldoener zegt dat hij genoeg machines en materiaal heeft klaarstaan voor deze taak. Hij is er van overtuigd dat hij met het project mensen binnen 10 dagen van water kan voorzien. Boeren kunnen dan vissen in hun vijvers vangen en hebben genoeg water om rijst te verbouwen.

23 reacties op “Premier Prayut vraagt rijke Thai om de arme bevolking te helpen”

 1. Beter eerst goed het artikel lezen. Het gaat niet om de donatie van geld.

 2. Rob zegt op

  De heer Prayut kan beter eens afzien van al zijn aankopen aan onzinnig oorlogstuig en met dat geld zijn onderdanen helpen, en nu eens echt zijn eerdere beloftes waarmaken.
  Wat een leider eerst iedereen van alles beloven en er dan achter te komen dat het geld op is.

  • chris zegt op

   Het is je misschien ontgaan maar de aankoop van militair oorlogstuig is uitgesteld and deels afgeblazen.

 3. Jan zegt op

  Het ontwikkelen van structurele projecten, zoals die voor het waterprobleem, lijkt me een uitstekende aanpak die naast directe werkverschaffing ook op langere termijn gunstige effecten heeft voor mens en maatschappij. Wellicht kan de crisis zo een positieve bijstelling van de bestaande praktijk betekenen, en de aandacht verschuiven van het eigen belang naar het algemene belang. In deze tijd zou het zelfgenoegzame cynisme dat uit vele reacties spreekt beter vervangen kunnen worden door aanmoediging en vooral: goede ideeën.

  • Rob V. zegt op

   Ja, structurele verbeteringen voor het plebs zou zeker welkom zijn. Maar ik zie met deze regering (niet eerlijke verkiezingen), senaat (aangesteld door de voormalige junta) en het gedrocht van een grondwet niet gebeuren. De elite clubjes verzetten zich al jaren tegen structurele veranderingen die hun macht of geld raken. De grondwet van 1997 (gezien als de meest democratisch, en nee ook niet perfect) is om een reden door de versnipperaar gegaan. Deze eenmalige bedelactie van Prayut is zeker ook niet het antwoord, maar zie het hele parlement, senaat en grondwet maar eens fris op te bouwen met een goede basis die de gewone Thai een eerlijke vinger in de pap geven. Zal niet vandaag of morgen zijn.

 4. Yan zegt op

  Laat de heer Prayut eens een voorbeeld stellen door zijn collega Prawit, die nooit van iets weet, zijn onterechte verworven miljoenen te schenken aan de arme bevolking. In navolging hiervan zouden de 10-tallen overbodige en onterecht rijke generaals dit voorbeeld kunnen volgen…allemaal “schatrijk” maar nooit verworven middels een militair salaris. Na de “schietpartij” in Terminal 21 in Korat kwam aan het licht dat de “generaals” een bedrag van ruim 3,5 Miljard “beheren”….in een “grijs” circuit….Ondertussen worden er op het tv nieuws weer beelden getoond van de militairen die ” een zak rijst met foto” uitdelen aan de armsten….Pijnlijk, w

  • teun zegt op

   Prayuth wordt op ongeveer USD 25 mln ingeschat. Verkregen – naar verluidt – omdat zijn vrouw handig is met ananassen.
   Dus hij zou samen met zijn maat Prawit (ook getrouwd met een kennelijk handige vrouw) een project kunnen starten. Dat is goed voorbeeld voor de overige vrienden en kennissen.

   • chris zegt op

    Prawit getrouwd? dat moet dan met een man zijn want die is al zijn hele leven homosexueel….

    • teun zegt op

     nou, dan heeft hij een man die handig is met ananassen…….

    • Tino Kuis zegt op

     Generaal Prawit moet een rijke vrouw hebben getrouwd, chris, want jij beweerde vele malen dat generaals alleen rijk zijn vanwege hun steenrijke echtgenotes……of woont hij samen met een rijke man?

 5. Johnny BG zegt op

  In een reactie enkele weken geleden had ik al aangegeven dit te verwachten maar niet zo in het openbaar. Op deze manier is het een slimme zet om de elite duidelijk te maken dat er ook van hen iets verwacht wordt en dan met name in de “wederopbouw” fase.
  Critici zullen wel weer zeggen dat het voor de buhne is en dat de elite hier profijt van zal hebben. Zij zullen/kunnen zeggen dat ze onmisbaar zijn in de Thaise samenleving en dat zonder hun steun de toekomst er dramatisch uit zou zien.
  Ook de elite heeft geen baat bij een land waar overleven voor de middenklasser dagelijkse kost wordt.
  Aangezien het niet om geldelijke donaties gaat zullen er zakelijke projecten opgestart gaan worden met als garantsteller de rijkere families.
  Zakelijke projecten levert ook werkgelegenheid op en dan kunnen de meisjes van plezier lekker aan de slag in een ander vakgebied.

 6. Rob V. zegt op

  Moderator: We stoppen de discussies die over de rijkste man van Thailand gaan.

 7. Johnny BG zegt op

  Daar hoef je niet superrijk voor te zijn en het bewijs is de specifieke industrie die ze daar in Thailand voor hebben.
  Ook die mensen die daar gebruik van maken zouden 200 baht per dag kunnen afstaan aan de arme Thaise mensen.
  Ik denk dat ik een plan heb voor Prayut. Iets met een app en chip.

 8. chris zegt op

  Laat ik voorop stellen dat ik er geen moeite heb dat er rijken op deze wereld zijn zolang zij op een eerlijke manier aan hun geld zijn gekomen. Dat kan zijn door zelf hard te werken, doordat je grootvader hard gewerkt heeft, door geluk te hebben (op het juiste moment wat doen of de loterij winnen). Ik vind ook dat als het gaat om publieke voorzieningen en het heffen van belastingen de zwaarste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. En ik vind dat een land regeren echt heel iets anders is dan een onderneming runnen.
  Dit alles gezegd hebben is vragen aan 20 rijke Thais om het land te helpen met projecten (die vooral de armen ten goede komen) een brevet van onvermogen van de regering. Die projecten zou de regering zelf moeten initieren en daarbij kan idereen, rijk en arm, ideen leveren. Maar die ideeen moeten wel ergens aan getoetst worden: duurzaamheid, SEP, korte of lange termijn, doelmatigheid, spreiding over het land?
  Dit toetsingskader ontbreekt ten ene male en dus zullen we binnenkort een groot aantal zinnige en minder zinnige (maar niet volgens de financier) projecten de revue zien passeren die wellicht ook nog eens overlappen of elkaar tegenwerken. En of ze allemaal de armen helpen waag ik te betwijfelen en wordt zeer waarschijnlijk niet gemonitored.
  De regering heeft een kans gemist om krediet op te bouwen bij het volk door ZELF met een lijst van projecten te komen die al dan niet worden gesponsored door een of meer rijke Thais. Als ik me niet vergis is PM Chavalit tijdens de tom yam kung crisis afgetreden omdat hij – naar eigen zeggen – niets begreep van de economie en de mogelijke oplossingen omdat hij een militair was. Je zou willen dat er meer van zulke militairen waren.

  • Tino Kuis zegt op

   Absoluut waar. Dit goede artikel in de Bangkok Post door Atiya Achakulwisut zegt hetzelfde.

   https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1903930/moguls-mustnt-have-monopoly-on-exit-strategy

  • Johnny BG zegt op

   Wat is jouw oplossing?

   • chris zegt op

    Laat ik een paar elementen noemen van de oplossingen:
    – verzameld van onderop, door lokale vertegenwoordgers van de bevolking.
    – gericht op een grotere groep armen of geschikt om uit te rollen als het project succesvol is
    – geen direct geld naar de armen
    – projecten gericht op de middellange termijn, op duurzaamheid, op het jezelf kunnen helpen
    – projecten moeten door eigen mensen worden gecontroleerd (uitvoerbaarheid, financien) en gecheckt door onafhankelijke instanties (zoals accountants, juristen)
    – ethisch correct (geen belangenverstrengelingen)
    – met een bovenlokale organisatie waarin ALLE politieke partijen vertegenwoordigd zijn met openbare vergaderingen.

    De top 20 rijken zijn nooit uit op het algemeen belang tenzij het ook voor hen financieel positief uitvalt. En zij hebben een absoluut andere mening over ‘conflict of interests’ dan goed is voor dit land.

  • chris zegt op

   Een kleine aanvulling.
   De problemen van de arme Thais zijn niet overal hetzelfde. Als je het nieuws volgt, zie je dat voedsel wordt uitgedeeld aan de armen in de grotere steden als Bangkok, Phuket, Chiang Mai enz. Waarom krijgen de arme Thais in de kleine dorpen in de Isan geen gratis rijst? Nogal wiedes: die hebben genoeg rijst zelf en ook ander voedsel omdat ze dat deels zelf verbouwen in hun moestuintje. Sterker: mensen hier in de condo hebben een paar zakken rijst opgestuurd gekregen van hun familie in de Isan, met de trein. Ik maak me sterk dat er niet nog veel meer rijst opgeslagen ligt in de Isan. Waarom dat vervoerd naar de DICHTBIJGELEGEN grote steden en met fikse korting verkocht of wellicht gratis weegegeven? Nu worden de uit de delen pakken rijst bij de groothandel of winkelketens opgekocht. De rijst komt uit de Isan, moet vervoerd en verpakt en wordt dan uitgedeeld in Bangkok. Helemaal niet nodig. Maar er moet wel een logistiek systeem worden opgezet. En de chauffeurs en de benzine moet betaald.

 9. janbeute zegt op

  Als alle overheden op de wereld dus ook in Thailand eens begonnen om ook de rijken belasting te laten betalen naar hun inkomen.
  Misschien hoefden ze dan niet aan te kloppen bij de one procent elite.
  Veel van die zogenaamde beroemdheden en companys lopen te pronken als ze een donatie geven, maar van tax betalen zijn ze vies.

  Jan Beute.

 10. vanneste kris zegt op

  Is er een oplossing ? Winter is coming. Beschavingen overleven door in de zomer te sparen voor de winter. Wie werk heeft moet een beetje sparen voor als hij geen werk heeft…. Na de 7 vette jaren komen de 7 magere jaren.
  Er is geen sociale zekerheid in Thailand. De familie is de sociale zekerheid. Helaas is de kloof tussen de armen en rijken groter en groter geworden, en de arme boeren geraken nergens gezien de macht in handen is van een kleine club elitairen…
  Nochtans is er een grote verborgen rijkdom bij de religieuze sector. Dat was in Europa ook zo… de katholieken waren de rijken en ze onderdrukten de armen…. Luther heeft dat proberen te keren en ook de pest uitbraak (vooral de 12de eeuw) heeft de oplossingen geboden : 1 derde vd bevolking in europa en soms zelf 1/2 van grote rijke steden is uitgeroeid. Vooral daar waar de mensen dicht op elkaar leefden zoals nu in appartementsgebouwen …. We zijn met te veel voor deze aarde, en dan probeert de aarde het evenwicht te herstellen…. De kroon op het werk van God of is het een straf van de duivel … wie zal het zeggen ? Budha….. De oplossing : de religieuze sector en de royale sector zal een deel van zijn rijkdom moeten afstaan aan de armen…. zodat een nieuwe evenwicht ontstaat, tot de volgende plaag, oorlog of ramp het evenwicht terug bijstuurt ….

  • chris zegt op

   Gelukkig maakt het in de moderne tijd niet uit of het zomer of winter is. We gaan in beide seizoenen op vakantie. En in Thailand bestaan de zomer en winter niet.

 11. Georg L. Schele zegt op

  Een van die rijke mensen is de eigenaar van CP, u weet wel, die van het monopolie op supermarkten. Vraag hem (of eis van hem) om de prijzen beduidend te verlagen. Dit kan de mensen direct helpen!

 12. Frans van den Broeck de zegt op

  Verstandig en nuttig idee, maar maak de vijvers dan wel diep genoeg met het oog op de “droge”toekomst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website