Premier Prayut Chan-o-cha wil een onderzoek naar de prijzen van eten en drinken bij de luchthavens Suvarnabhumi en Don Mueang, na klachten van passagiers over hoge rekeningen.

Op een website voor Japanse toeristen die naar Thailand reizen verschenen berichten over de prijs voor een klein flesje water die 40 baht moest kosten.

De premier wil als reactie daarop weten of de prijzen voor eten en drinken op de luchthavens inderdaad veel te hoog zijn, zoals door passagiers wordt beweerd. Zo ja, dan moeten autoriteiten de oorzaak van de hoge prijs achterhalen en ervoor zorgen dat de prijzen voor eten en drinken redelijk zijn. Hij wil niet dat exploitanten van de passagiers profiteren door eten en drinken tegen te hoge prijzen te verkopen, omdat hij bang is dat dit het imago van het land aantast.

Bron: Thai PBS

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Prayut wil onderzoek naar torenhoge prijzen van eten en drinken op luchthavens”

 1. Cornelis zegt op

  Prijzen voor eten en drinken op luchthavens zijn hoog, overal op de wereld. Grotendeels door de grote bedragen die moeten worden neergeteld om op een luchthaven een restaurant/coffeeshop of winkel te mogen exploiteren. Die vormen een heel belangrijk deel van de inkomsten van een luchthavenexploitant. Dat die kosten doorwerken in de prijzen is vanzelfsprekend.
  Lijkt mij geen zaak voor een premier om zich mee te bemoeien – genoeg èchte problemen voor de man…………

  • Cornelis zegt op

   Om een idee tecgeven van de bedragen waar het b.v. op Schiphol om gaat (in Thailand zal dat niet structureel anders zijn): in 2016 inde Schiphol bijna 143 miljoen euro aan concessies voor ‘airside’ winkels en Horeca – nog zonder Schiphol Plaza dus. Zo’n concessie geeft het exploitatierecht, de huur van de benodigde ruimte komt daar nog eens bij………….. Hoe een ondernemer dat weer terugverdient? Door die kosten in de prijzen te verrekenen, natuurlijk. Op zich niks mis mee: marktwerking, vraag en aanbod enz. enz.
   Nogmaals, dat zal wat de Thaise luchthavens betreft niet wezenlijk anders zijn. Ook een luchthaven streeft er naar toch minstens kostendekkend te kunnen werken – halveert men bij voorbeeld de prijzen van de concessies dan moet er elders geld worden gevonden, zoals verhoging van de landingsrechten. Gaan de ticketprijzen als gevolg daarvan omhoog dan wordt uiteraard dáár weer over geklaagd.

   http://www.jaarverslagschiphol.nl/pdfondemand/printpdf?docId=144715&nodes=148529

 2. johank zegt op

  40 thb = €1,10 8)7
  Hij kan eerst eens onderzoeken wat de huur kost van zo’n winkeltje.
  Of hij kan eens een tussenlanding in Amsterdam maken…
  Ik was er laats vertrokken en vond de prijzen ook aardig hoog, maar ja ik weet dat op in (gesloten) luchthaven alles duur is.
  Wou daar een zakje gedroogd fruit kopen 350 thb !
  Maar de Mac of KFC was net zo duur als overal in het land.
  Dit moet die Premier Prayut Chan-o-cha maar eens uitzoeken, hoe kan dat een fastfood restaurant duurder zijn dan in Nederland?

  • Emilio zegt op

   Mac, KFC, BurgerKing, etc. op luchthaven wel degelijk veel duurder dan elders. Net als geld wisselen.

 3. Khun Yan zegt op

  Toch wel goed dat Prayut dit even onder de aandacht neemt…prijzen die op de luchthaven tot 600% hoger liggen is er echt wel ver over…en dan heb ik het enkel over voeding en drank.

 4. Ben zegt op

  Is de luchthaven van de overheid? dan mag de premier zich er mee bemoeien zeker als ze ook de huur die men moet betalen mee gaat rekenen. En waarom zou ene aanpassing dan niet mogen in voordeel van de passagiers?

 5. Theo zegt op

  Beste medereizigers,
  Dat de prijzen op de luchthavens veel te hoog zijn komt vanwege het feit dat eenmaal
  Door de douane je geen kant meer uit kunt.dat ruikt naar zware misbruik.
  Het is voor de gewone man die niet gebruik kan maken van de diverse lounges
  Ikweet dat dit overal gebeurd,maar kan het niet goed praten.
  Hierover wordt meer gediscuteerd dan alleen in Japan.
  Een goede reis gewenst.
  Theo

 6. Johan Mallants zegt op

  Als hij denkt dat dit het imago van het land schaadt, dan heeft de regering al wel andere wetten uitgevaardigd die veel meer schade berokkenen, denk maar oa aan het verbod van strandstoelen en parasols op het strand !!!

 7. Ton zegt op

  Suvarnabhumi airport heeft ook een food court: veel stands met diverse soorten warme/koude gerechten te koop voor normale prijzen. Te vinden op etage alwaar de bussen vertrekken naar Pattaya en Hua Hin.

  • Rob V. zegt op

   Inderdaad, dat is het Magic Food Point, begane grond en dan iets rechts van het midden als je met je neus vanaf de weg richting de terminal kijkt.
   https://www.thailandblog.nl/eten-drinken/goedkoop-eten-bangkok-airport-video/

   Dat andere horeca en winkeltjes op het Suvarnhabhumi vliegveld duur zijn is niet veel anders dan op de meeste andere grote luchthavens ter wereld.

  • Theoweert zegt op

   Dat klopt wel, maar dat is niet op het vliegveld zelf ik bedoel op de Terminal, waarvoor je eerst alle dranken moet inleveren en na de veiligheid het weer duur mag kopen.

 8. Ruud zegt op

  Wat denk u van een saucijzenbroodje op Schiphol van 4.95 euro. Of 11 gulden . Voor een stukje bladerdeeg en gemixt gehakt met brood. Zolang een Thaise maaltijd 200 baht kost hebben wij niet te klagen op Suvarnabhumi.

 9. Haki zegt op

  Wel eens op Schiphol een flesje water willen kopen? Ik meen me te herinneren dat dat nu € 2,40 (THB 80,-) kost. En daar krijg je (via de huurdekking op het flesje) op het rommelige Schiphol heel wat minder voor terug dan de veel mooiere luchthaven Suvarnabhumi………..

  • Khun Peter zegt op

   Prayut gaat niet over Schiphol, dus vergelijkingen met andere luchthavens heeft weinig zin.

 10. frans zegt op

  Wat vinden die japanners van de prijzen, die ze zelf op hun eigen luchthaven moeten betalen? Daar hoor je ze niet over.

 11. Nicky zegt op

  Als Prayut dit laat onderzoeken, komen ze tot de ontdekking, dat de uitbaters veel hogere kosten hebben. Dit doorberekend in hun prijzen en klaar is Kees. Als een streetverkoper, op een gewone plek 1000 baht per maand huur moet betalen, zal hij er op de Airport minimaal 20000 moeten betalen. Ga dat maar eens eerst terug verdienen. Hoef je niet veel voor te onderzoeken hoor

 12. martin zegt op

  Als niemand meer iets koopt gaan de prijzen vanzelf naar beneden maar ja zolang er verkocht wordt gebeurt er niets.
  vraag en aanbod.

  • Nicky zegt op

   Die prijzen gaan niet naar beneden. Integendeel. Als de mensen minder verkopen, moeten ze met minder omzet toch de onkosten blijven betalen. Of had u soms gedacht , dat deze mensen geen onkosten hebben.
   Licentie aan de luchthaven, huur, electro, lonen,social security, eventueel belasting. Deze kosten blijven echt iedere maand terugkomen hoor, met veel of weinig verkoop. Daarbij, wat is 40 Baht op een vluchtprijs naar Europa? En, er bestaat ook nog zoiets als kraantjeswater. Een leeg flesje meenemen, na de security vullen met water en, hop je heb gratis drinken.
   Enkele dagen geleden las ik genoeg commentaar, over gierige mensen, betreffende 100 baht prijsverschil bij entree van een park.

 13. teun zegt op

  Er zijn 2 oplossingen:
  * koop je drink-/etenswaren buiten de luchthaven voor je daar heen gaat of
  * iedereen boycot 1 jaar door niks te kopen.

  Ik denk, dat het mechanism van vraag en aanbod zijn werk zal doen. Net als op dit moment trouwens.(even doordenken aub)

 14. gerrit bokhove zegt op

  laat meneer prayut nou eerst eens kijken wat die hardwerkende mensen aan huur moeten betalen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website