flydragon / Shutterstock.com

Er is steeds meer politieke steun voor een sociale bijstand aan arme ouders met kinderen: kinderbijslag. Vertegenwoordigers van tien politieke partijen, waaronder Pheu Thai en de Democraten, willen dat er een kinderbijslag in Thailand komt. Ze beloven een regeling voor kinderbijslag als ze de verkiezingen winnen en deel uitmaken van de regering.

Sommige partijen pleitten voor verhoging van de leeftijdsgrens van 6 naar 12 jaar en verhoging van de toelage van 600 naar 1.000 baht per maand.

Docent Decharut van de faculteit Economics van de Kasetsart universiteit wil dat de Thaise kinderbijslag naar alle baby’s en jonge kinderen gaat. Volgens hem rammelt de huidige regeling. Zo wordt er niet goed vastgesteld of een gezin arm is en kinderbijslag zou moeten ontvangen, hierdoor vallen veel arme gezinnen buiten de boot.

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Politieke partijen in Thailand willen kinderbijslag als sociale voorziening”

 1. John Chiang rai zegt op

  Niet alleen een kinderbijslag zou erg nuttig zijn,ook dat een vader van een kind,zonder verdere alimentatie plicht het hazepad kan kiezen zou door een wet verboden dienen te worden.
  Veel jonge vrouwen vooral op het land blijven niet zelden met de kosten van hun ouders,als ook met de kosten van een opgroeiend kind zitten,terwijl de verwekker/vader zich,zonder enig gevoel van verantwoording,een ander offer zoekt.

 2. Gino zegt op

  Zie ik nog niet vlug gebeuren.
  Ik ga van de veronderstelling uit dat op 68 milj.inwoners er 15 milj.kindergezinnen zijn met 2 kinderen.
  Dan zou die verhoging van 400 bath/kind/maand de staatskas 144 miljard kosten !!!!

  • Slagerij van Kampen zegt op

   Die bedrag zou in de richting komen als het concept van Decharut wordt uitgevoerd en alle kinderen onder de regeling vallen. Ik begrijp uit bovenstaande echter dat de meeste partijen het willen beperken tot de armste gezinssituaties. In dat geval zal het bedrag aanzienlijk minder hoog worden lijkt mij. Overigens is er in Thailand totaal geen sprake van een dreigend bevolkingsoverschot door grote kinderaantallen. Als ik in mijn omgeving in Thailand zo eens rondkijk lijkt de huidige generatie al tevreden met 1 of 2 kinderen. Straks krimpt de bevolking nog en moeten ze Farangs importeren. Dan zijn we eindelijk welkom.

 3. l.lagemaat zegt op

  Ook in Nederland blijven de ongehuwde meisjes met het ( ongewenste) kind achter.

  De jongens worden nergens aansprakelijk voor gesteld; meisje, ouders van het meisje en de maatschappij draaien op voor dit gebeuren.

  Zeker 30 jaar geleden heb ik dit bij de regering aangekaart om de jongens verplicht financieel aansprakelijk te stellen.Er werd nauwelijks op gereageerd.

 4. Jacques zegt op

  Iedere verbetering en bestrijding van armoede is toe te juichen. De manier waarop en het tijdstip is van bedenkelijk allooi. Kennelijk afhankelijk van het stemgedrag.Wat een manier om zieltjes te winnen. Een zichzelf respecterende politicus zou het belang van de onderdanen hoog in het vaandel moeten hebben en daar naar handelen. Het had dus allang ingebed moeten zijn. Dat dit vrijwel nergens plaatsvindt geeft zeer te denken. De ego’s zijn in de meerderheid en zeker op dit soort belangrijke plekken zien we de voorbeelden. Hoe het niet zou moeten en de de gedachte erachter laat zich raden. Het zijn over het algemeen geen domme mensen dus daar kan het niet aan liggen. Ik denk er zo het mijne van en u zullt dit ongetwijfeld ook doen. De show gaat door en we gaan het meemaken bij leven en welzijn.

 5. Roel zegt op

  Moderator: Graag de discussie bij Nederland houden.

 6. Ger-Korat zegt op

  Het is niet alleen een verhoging maar juist de uitbreiding wat het duurder maakt. Ruim anderhalf jaar geleden is de huidige kinderbijslag ingevoerd maar het geldt alleen voor de kinderen welke nieuw geboren werden vanaf de invoeringsdatum van de regeling. De ouders van oudere kinderen hebben er geen recht op, heb een dochter welke vorig jaar bij de invoering 3 jaar oud was en had dus geen recht op kinderbijslag. Wel voor mijn zoon welke eind vorig jaar is geboren.
  Als ik dan een eenvoudig rekensommetje maak is het per jaar 700.000 kinderen erbij per jaar x 1000 baht x 12 maanden x 6 extra leeftijdsjaren erbij ( leeftijd 6 tot 12 jaar)= 50,4 miljard baht per jaar extra naast de huidige regeling. En dan extra de kinderen die geen kinderbijslag ontvangen maar er dan wel voor in aanmerking komen ( huidige groep vanaf 2 tot 6 jaar ) = 700.000 kinder per leeftijdsjaar x 1000 baht x 12 maanden x 4 jaren = 33,6 miljard baht. Dan kost alleen al de uitbreiding voor de kinderen welke nu nog geen kinderbijslag ontvangen 50,4 + 33,6 = 84 miljard baht (ongeveer 2,3 miljard Euro per jaar. Ben benieuwd of men de kiezers gaat vertellen dat dan de belastingen ook omhoog gaan, zal toch betaald dienen te worden door de belastingbetalers.

 7. tom bang zegt op

  Verkiezings-beloften die meteen na de verkiezing sneuvelen. Bekend fenomeen, ook in Thailand kunnen de heren politici er wat van dat is niet aan alleen aan Nederlandse politici voorbehouden. Ik wacht nog op mijn €1000 Mark.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website