Paniekzaaierij of reële waarschuwing? Volgens woordvoerder Piya Uthayo van de Royal Thai Police hebben de protesterende rubberboeren in Nakhon Si Thammarat gedreigd regeringsgebouwen in brand te steken en hoge functionarissen te gijzelen. Dit zou uit ‘intelligence reports’ zijn gebleken.

Gisteren ging de blokkade van de Khuan Nong Hong kruising onverminderd door. De weg is afgezet met verbrande politievoertuigen en de demonstranten hebben een boom omgezaagd om te voorkomen dat de gereedstaande oproerpolitie de protestlocatie kan bereiken.

De politie houdt de demonstranten vanaf een afstand scherp in de gaten. Om gevechten te voorkomen blijft een peloton oproerpolitie op veilige afstand. Maar indien de demonstranten geweld gebruiken, dat een gevaar vormt voor de bevolking, komt de politie in actie, zegt Piya. De demonstranten worden dan tevoren gewaarschuwd, bijvoorbeeld voor het gebruik van traangas.

Maandag werd bij een mislukte poging de blokkade te breken, ook al traangas gebruikt. De demonstranten gooiden, zegt Piya, zuur naar de politie. Zo’n 78 agenten werden bij schermutselingen gewond en tien politievoertuigen gingen in vlammen op.

Provinciaal gouverneur Wiroj Jiwarangsan heeft de public disaster prevention wet van toepassing verklaard, hetgeen inhoudt dat het publiek geen toegang tot de protestlocatie heeft. Op snelweg 41 heeft de politie controleposten ingericht om het verkeer om te leiden en te voorkomen dat gevaarlijke voorwerpen richting demonstranten gaan. Tegen negentien demonstranten zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd; een aantal is al aangehouden.

Parik Panchuay, een coördinator van de rubberboeren in het district Cha-uat, vindt dat de regering met vertegenwoordigers van de boeren die het regeringsaanbod afwijzen, moet praten. De rubberboeren zijn bereid in overleg te treden.

Maar de regering lijkt niet te willen wijken. Het is slikken of stikken: zoiets zei eerder minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën). De minister weet zich gesteund door andere rubberboeren die wel het regeringsaanbod accepteren. De regering heeft aangeboden rubberboeren een subsidie van 2.520 baht per rai te geven, hetgeen overeenkomt met 90 baht per kilo unsmoked rubber sheets. De dissidente boeren eisen 100 baht per kilo en 6 baht per kilo palmpitten.

Premier Yingluck verklaarde na de kabinetsvergadering van dinsdag dat de protesten een lokale kwestie zijn. De gouverneur en autoriteiten zouden in staat moeten zijn die te beheersen. De adjunct-secretaris-generaal van de premier zegt dat de regering vooralsnog niet overweegt strengere wetten uit de kast te halen, zoals de Internal Security Act en Emergency Decree, die de politie verregaande bevoegdheden geven.

(Bron: Bangkok Post, 18 september 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Politie waarschuwt voor brandstichting en kidnap”

  1. Tino Kuis zegt op

    De Democraten hebben al gezegd dat deze rubberboeren niet verjaagd of vervolgd mogen worden, wat ze ook doen. We willen geen herhaling van 2010 zeiden de Democraten.

  2. chris zegt op

    Als de regering ingrijpt met veel machtsvertoon en er vallen gewonden (en wellicht doden) moet mevrouw Yingluck natuurlijk niet verbaasd staan te kijken dat ze voor zware mishandeling of zelfs moord wordt aangeklaagd; net zoals dat nu het geval is met meneer Abhisit die PM was en de red shirts verjoeg uit het centrum van Bangkok. DAT is de reden dat de regering zich vooralsnog afzijdig houdt en de regionale overheid het vuile werk laat opknappen……het is een delicaat kat-en-muis spel….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website