Al een paar dagen staan de Thaise media bol van verhalen over deze minister. Wat is er aan de hand?

Vlak voordat de ministers werden ingezworen in juli jl. waren er geruchten dat legerkapitein Thammarat Prompow in 1993 in Australië tot gevangenisstraf was veroordeeld wegens medeplichtigheid aan heroïnesmokkel. In een persconferentie ontkende hij dat. Hij zei dat hij ‘op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats’ was, niets te maken had met de handel in heroïne, dat hij na een aantal maanden gevangenis wachtend op een zitting was vrijgelaten zonder veroordeling en daarna nog 4 jaar in Sydney verbleef. Dat verblijf in de gevangenis was bekend maar mede doordat Thammarat zijn naam diverse malen veranderde bleef het zoeken naar verdere informatie en details erg moeilijk.

Gisteren kwam The Sydney Morning Herald onder de titel from sinister to minister met een verslag van een onderzoek naar deze zaak.  Zij konden aan de hand van rechtbank documenten laten zien dat Thammarat wel degelijk veroordeeld was wegend betrokkenheid bij heroïne smokkel, dat hij bekende en uiteindelijk 4 jaar gevangen zat waarna hij in 1997 werd uitgewezen.

Pemier Prayut reageerde zoals zo vaak geërgerd op vragen over deze zaak.  Hij noemde het een onbelangrijk en persoonlijk iets en zei dat de vragen van journalisten zijn humeur bedierven.

Vice-premier en woordvoerder Wissanu zei destijds dat een veroordeling voor een misdrijf in het buitenland helemaal niets met Thailand te maken had.

Ook Thammarat zelf hield een persconferentie gehuld in een geel hemd. Hij zei dat de beschuldigingen niet waar waren en beantwoordde specifieke vragen niet. Hij zei dat de beschuldigingen een ‘complot’’ waren van politieke tegenstanders die hem wilden beschadigen en dat hij iedereen die de beschuldigingen zou herhaalden zou aanklagen wegens smaad. Zelf zou hij er nooit meer op terugkomen.

In de afgelopen dagen zorgde Thammarat voor nog andere problemen. Hij is de man van de Phalang Phracharat Partij die de 10 éénmanspartijen bij elkaar en loyaal aan de Prayut regering moet houden.  Hij vergeleek zijn taak met een dierenverzorger die apen gelukkig moest maken met bananen. Dat grapje viel niet echt in goede aarde bij die partijen. Ik begrijp dat één partij zich al los heeft gemaakt van de regering die afstevent op een minderheid in het parlement.

Oorspronkelijke artikel:

https://www.smh.com.au/national/from-sinister-to-minister-politician-s-drug-trafficking-jail-time-revealed-20190906-p52opz.html

https://www.smh.com.au/national/drug-crime-a-small-issue-as-thai-pm-stands-by-minister-once-jailed-in-sydney-20190910-p52pwu.html

https://www.bangkokpost.com/thailand/politics/1746269/australian-report-challenges-thammanats-claims


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Plaatsvervangend minister voor landbouw, Thammanat Prompow, beschuldigd van drugshandel”

 1. Bert zegt op

  Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald hem wel.

 2. Tino Kuis zegt op

  De Thaise Grondwet 2017 zegt dit ( zie met name nr. 4, 5, en 7) :

  Section 160 • Eligibility for head of government
  A Minister must:
  1. be of Thai nationality by birth;
  2. be not less than thirty-five years of age; • Minimum age of head of government
  3. have graduated with not lower than a Bachelor’s degree or its equivalent;
  4. be of evident integrity;
  5. not have behaviour which is a serious violation of or failure to comply with
  ethical standards;
  6. not be under any of the prohibitions under section 98;
  7. not be a person sentenced by a judgment to imprisonment, irrespective of
  the finality of the case or a suspension of the punishment, except for an
  offence committed through negligence, a petty offence or a defamation
  offence;
  8. not be a person whose office has been vacated on the grounds of
  committing any prohibited act under section 186 or section 187, for a
  period of less than two years up to the date of appointment.

  Maar premier generaal Prayut sprak tijdens de eed aflegging van de ministers alleen de eerste zin uit: loyaliteit aan de vorst en goed doen aan land en volk. De tweede zin: het hooghouden en volgen van de grondwet sprak hij, bewust of onbewust, niet uit. Ook daarover is nog veel te doen

 3. Rob V. zegt op

  Amazing Thailand. Op dit vergrijp zou in Thailand de doodstraf staan, maar omdat meneer คนดี ‘khon die’ is lijkt er geen vuiltje aan de lucht. ‘ klein vergrijp’ , ‘was geen Thaise rechtspraak’ . De mensen uit de andere groepen worden om veel minder getackled en op een zijspoor gezet. Want tja het gaat er natuurlijk om tot welke groep je behoort.

  En ondertussen hangt Prayut liever de struisvogel uit, hem moet je niet lastig vallen met al dat gezaag over criminele coalitie vriendjes, het niet zweren van trouw jegens de grondwet etc. Mond houden en luisteren naar zij die vrede, blijdschap en rust brengen voor het volk…

 4. leppak zegt op

  De regering krijgt steeds meer kleur en och… dat bederft ook mijn humeur!

 5. P. de Bruin zegt op

  Vice premier Wisanu steld dat veroordelingen in het buitenland niets van doen heeft mett Thailand?!
  Moet ene van Laarhoven toch als muziek in de oren klinken……toch?!
  Nog sterker van Laarhoven was onderwerp van onderzoek naar “mogelijke” witwaspraktijken!
  mogen de verantwoordelijke (uiterst creatieve Thai) nog eens verduidelijken.

  • Jacques zegt op

   Wat dit met Van Laarhoven van doen heeft zo en op een weet ik niet. Het gaat erom dat volgens Prayut in het buitenland gepleegde criminaliteit met veroordeling en straf wat hem betreft in Thailand niet meetelt in het theater gebeuren voor Thaise landgenoten. Van Laarhoven was in Nederland verdachte van witwassen en fraude gepleegd met illegale verkregen inkomsten uit zijn drugswinkels. Gezien zijn “opgespaarde” vermogen en het feit dat hij er ook in Thailand geen verklaring voor kon geven in mijn optiek zo schuldig als ik weet niet wat. Had ook in Nederland wel bewezen verklaard geworden, alleen met veel lagere strafuitspraak.
   Van Laarhoven heeft strafbare feiten gepleegd in Thailand, onder andere witwassen en is daar voor veroordeeld. De aanleiding voor het door de Thaise autoriteiten gesteld onderzoek naar Van Laarhoven is een zelfstandig onderzoek geweest, wel is waar nadat ze wakker gemaakt werden door de Nederlandse autoriteiten, maar toch. Is dus niet hetzelfde, maar het blijft een grote schande dat dit gedoe met Wisanu, zelfs na bewezen verklaring, onder het tapijt gemoffeld wordt. Het doel heiligt de middelen en zo klooien we lekker door.

 6. Gerard zegt op

  De beste man is zo fout als het maar zijn kan. Als je alle artikelen en commentaren leest is ook wel duidelijk wie zijn “beschermengel” is, het zal mij benieuwen of die hem tot het uiterste zal verdedigen.

  Wat ik tot mijn verbazing nergens gelezen heb, Tino jij misschien wel?, is of er nu werkelijk helemaal niemand is geweest die de vraag heeft gesteld hoe een legerkapitein in staat is een kapitaal van $ 42 miljoen te vergaren. Dit naast een indrukwekkend wagenpark en allerlei andere luxe artikelen.

  Maar misschien ben ik te achterdochtig en heeft hij alles van een goede vriend in bruikleen gekregen…

 7. KhunKarel zegt op

  De reacties vam Prayut en Thammarat zijn werkeliijk ongelooflijk.
  Dit zijn gewoon witte boorden criminelen van het “good old boys netwerk” die de Van Laarhoven behandeling verdienen.
  Ik walg van deze figuren, en ben ik verrast? Helemaal niet dus! Wie een beetje meeloopt weet wel hoe het met die ”nette” heren zit!

 8. Dre zegt op

  Stel me gewoon de vraag tot hoelang de ” gewone mens ” al dat negatieve nieuws, van de politiekers gaan blijven slikken. Er moet toch innerlijk een wrang gevoel ontstaan van woede en afkeer. Mijn inzien gaat het toch eens de verkeerde kant op gaan. Dàt kan toch niet anders. Begin voor mezelf reeds de vraag te stellen, welk individu het recht heeft te beslissen over wat een ander individu moét doen. Nu kan je argumenteren; als er geen wet is en iedereen doet er maar op los, dan ontstaat er anarchie. Ben er volledig mee akkoord. Doch ik hou m’n hart vast indien ik ooit ( hopelijk gebeurd het nooit ) voor een rechter zou moet verschijnen. De rechtstaat is gewoon niet meer recht en toch zijn er rechters die anderen een veroordeling opleggen ( een straf, al dan niet financieel ). Rechters die zélf boter op het hoofd hebben. Volgens mij beginnen de mensen het respect in al wat te maken heeft met politici en recht ( als dusdanig) kwijt te raken.
  Vroeger, en dan spreek ik van de jaren 1960-1970, was een pastoor, een dokter, een notaris en leraar, in het dorp,een persoon met aanzien. Dààr deed men destijds nog de hoed voor af. De dag van vandaag ????
  Mag me hierin niet druk maken. Tijden zijn veranderd.
  Let wél, bedoel hiermede niet dat we alles zomaar gedwee moeten laten ondergaan, mààr de grens word mij inziens stilletjes benaderd.

  • KhunKarel zegt op

   Bram Moszkowicz heeft ooit gezegd: De tijd dat je de dokter, de pastoor of de politieman nog op zijn blauwe ogen kon vertrouwen, dat is heeeeel lang geleden geleden.

   De mensen worden ook wakker, maar dat gaat heel langzaam, en de foute aangesproken partijen die zich vroeger in allerlei bochten zou wringen om de schade te beperken nemen vandaag de dag die moeite niet eens meer om dat te doen, sterker nog het bederft hun humeur!
   Het maakt hen geen bal meer uit als ze gesnapt zijn, wie doet ze wat, en wat denkt dat klootjesvolk nu wel niet. Orde!!!!! of anders???
   Bestaat er nog een superlatief voor het woord Arrogantie?

   • Jacques zegt op

    Die Bram toch, hij vergat erbij te zeggen dat dit zeker opgaat voor een flink aantal advocaten, notarissen, bankiers, politici, kortom de mensen in het geld. Je ziet overal crimineel gedrag als afspiegeling van de maatschappij, de nieuw ontstane narcotica staat. En blauwe ogen zijn al duidelijk in de minderheid, dus ik zou de kleur bruin ook niet weg willen laten. Maar ik ben het met u eens het grote geld en de macht als verlokkingen daar zijn steeds minder mensen tegen bestand. Wat het volk er van denkt zal ze een worst zijn.

  • Sim pat zegt op

   Heb het meermaals gezegd , geen regels in dit land .
   Ben soms verrast dat sommige “falangs ” hier alles ok vinden of
   of komt het deze mensen just goed hit dat het hier zo aan toe gaat?
   Grts

 9. Tino Kuis zegt op

  Ja, Gerard, die $42 miljoen dollar kwam ook langs. Bij zijn aantreden als minister moest hij, net als alle anderen, zijn bezittingen en schulden doorgeven. Daar worden veel vraagtekens bij gezet. Niemand heeft daar een echt antwoord op en ik onthoud mij ook maar van commentaar.
  Hij heeft twee vrouwen en was vroeger een ijverige aanhanger van Thaksin, ken je die man….? Hij heeft zijn rode hemd ingeruild voor een geel hemd, handig.

 10. janbeute zegt op

  En dan verwijten velen de Thaksin clan van alles en nog wat.
  Wat is erger de Thaksin clan uit het verleden of het huidige zogenaamde bestuur waarvan het dagelijkse humeur niet verpest mag worden.

  Jan Beute.

  • Jacques zegt op

   Alle criminaliteit is verwerpelijk door wie ook gepleegd. Maar schijnheilig en inconsequent gedrag dat hoort zeker in een kabinet niet plaats te vinden. Kijk eens naar sommige landen waar de politiek de rechterlijke macht heeft vervangen door eigen vriendjes. Denk eens aan Turkije en sommige Europese landen. Kijk eens naar Trump die zijn eigen vrienden aan zijn zijde wil hebben en daar toch erg druk mee is. Je zou denken geen politicus kan meer zonder. Kijk naar die malloot in Engeland, de rechterhand van Trump. Enfin zo kan ik nog wel even doorgaan. Het leven is een theaterstuk voor velen en dat kan ik niet vaak genoeg herhalen.

  • KhunKarel zegt op

   Geef mij dan maar de Taxin clan, ook geen zuiver koffie, Maar toen had je tenminste nog niet die extreme farang ”zuiveringsacties” c.q. pesterij.
   Als je echt ‘zuivere koffie wilt dan blijft er niemand meer over om het land te besturen. (geld niet alleen voor Thailand overigens) Good guys in, Bad guys out ! Nou als dat zou kunnen! wat een giller!

 11. Rob zegt op

  Ik hoop toch van harte dat de gewone Thai eens opstaat tegen dit regime, ja en ik weet dat zal levens kosten, maar dit kan toch niet doorgaan zo.

 12. Tino Kuis zegt op

  En dan kwam vanmiddag het nieuws dat het Constitutionele Hof de klacht over de onvolledige eed die de ministers in juli voor de koning aflegden niet in behandeling wil nemen omdat het een zaak betreft tussen de administratieve overheid en de monarchie iets dat het Hof niet aangaat.
  De tweede helft van de eed, het beloven van het ophouden en volgen van de Grondwet, werd niet uitgesproken, alleen het eerste deel over loyaliteit aan de vorst.

  De reactiemogelijkheid in de Bangkok Post onder dit nieuws werd uitgeschakeld.

  • Rob V. zegt op

   Het constitutionele hof gaat niet over de grondwet. Duidelijk toch??

 13. Tino Kuis zegt op

  Bovendien blijkt de heer Thammanat een PhD te hebben in de filosofie van een nep universiteit (Calamus International University) zoals gemeld door de CSI LA website. Veel Hooggeplaatste Personen zijn nu in verlegenheid gebracht. Misschien dat hij zomaar verdwijnt…

 14. KhunKarel zegt op

  .@Misschien dat hij zomaar verdwijnt…:) 🙂

  Dus we hebben hier met een filosoof te maken! Hij heeft uiteraard de werken van Arthur Schopenhauer en Friedrich Nietzsche gelezen toen hij in Australië zat.

  je moet die arme Thammanat wel hebben Tino, ga je nog verder doorspitten? Ha Ha 🙂

  • Tino Kuis zegt op

   Er waren nog wat kleine dingetjes in de geruchten molen maar zonder betrouwbare bron dus dat plaats ik niet.

 15. Rob V. zegt op

  Het is hoe dan ook een bijzondere en creatieve man… Zijn verklaringen wijzigden enkele keren, sommige dingen wil hij niets over zeggen want hij wil niet blijven hangen in het verleden. Wat nobel van hem.

  Het is ook een flexibele man, zo begon hij zijn politieke carrière onder Thai Rak Thai (Thaksin). Een goede karakter eigenschap toch? Of een windvaan die waait waar het meeste te behalen valt?


  https://www.thaipbsworld.com/thammanat-new-lightning-rod-and-hot-potato/
  http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/09/13/fake-degrees-concern-raised-over-thammanats-credentials/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website