Belangrijk nieuws voor vakantiegangers en expats in Thailand. Om het skimmen te voorkomen gaat de Rabobank alle betaalpassen van particuliere klanten standaard blokkeren voor gebruik buiten Europa.

Deze maatregel gaat per 1 juni in, zo laat de Rabobank weten.

Skimmen voorkomen

Klanten van de Rabobank kunnen voortaan alleen buiten Europa pinnen als ze daar zelf voor kiezen. De bank gaat per 1 juni de betaalpassen van particuliere klanten standaard blokkeren voor gebruik buiten Europa. Daarmee moet ‘schade en ongemak’ door skimmen voorkomen worden.

Klanten kunnen de blokkade zelf opheffen en de pinmogelijkheid per werelddeel tijdelijk aanzetten. Volgens de Rabobank is de maatregel in het buitenland al succesvol en is het aantal fraudegevallen sterk gedaald.

In Thailand werkt een Rabopas niet meer

Wie naar Thailand reist (buiten Europa) zal dus eerst de pinpas ‘aan’ moeten zetten. Voor veel toeristen lijkt er niet veel aan de hand. De Europese grenzen liggen voor de Rabobank heel breed, tot in Wit-Rusland en Turkije. Er kan betaald worden met de pas in alle Europese landen waar de EMV-chip werkt. Deze chip maakt het criminelen een stuk moeilijker om rekeningen te kunnen plunderen. Echter skimmers kunnen nog steeds met in Nederland gekopieerde passen hun slag slaan. Ze gebruiken de pas dan in landen buiten Europa, waar de magneetstrip nog werkt.

Bij skimmen nemen criminelen met illegaal verkregen gegevens bij geldautomaten buiten Europa geld op. De omvang van skimming is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2005 werd nog voor minder dan 4 miljoen euro buitgemaakt, terwijl in 2011 op deze manier 39 miljoen werd gestolen. Bij zo’n 24.000 klanten van de Rabobank werd vorig jaar geld van de rekening gehaald.

Op de website van de Rabobank staat de volgende informatie:

“Als de pas ‘uit’ staat dan kan deze niet gebruikt worden om te betalen of geld op te nemen buiten Europa. Dit geldt voor de Rabo Europas, de Rabo WereldPas en de Rabo WereldPas voor Jongeren. Reist u naar een land buiten Europa? Dan kunt u uw pas vanaf 1 juni eenvoudig ‘aan’ zetten voor de periode dat u buiten Europa reist. Uw pas zal na deze periode automatisch ‘uit’ worden gezet. In het landenoverzicht ziet u voor welke landen u uw pas niet ‘aan’ hoeft te zetten.

Uitzonderingen: betaalpas buiten Europa ‘aan’ 

Er zijn enkele uitzonderingen:

 • voor klanten met een Rabo RiantPakket staat de pas standaard ‘aan’;
 • als u in de afgelopen twee jaar uw betaalpas heeft gebruikt buiten Europa, staat uw betaalpas standaard ‘aan’;
 • zakelijke passen staan ‘aan’.

Wij adviseren u om uw pas voor landen buiten Europa ‘uit’ te zetten als u niet reist buiten Europa. Zo maakt u het risico op misbruik zo klein mogelijk. En nog een tip: vergeet uw Random Reader niet als u op vakantie gaat!”


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Pinnen in Thailand straks niet meer mogelijk met Rabopas”

 1. M.Mali zegt op

  Skimmen kan je voorkomen door altijd in grote supermarkt centra te pinnen, zoals in de Market Village Hua Hin en dan nog het liefst in het bankfiliaal zelf, zoals de Aeon Bank.
  Daarbij komt ook nog dat deze supermarkten altijd in de avond gesloten worden en er is altijd bewaking, wat skimmen uitsluit.

 2. Cees-Holland zegt op

  Voor zover ik weet ligt het risico bij de bank als jouw pin-pas misbruikt wordt.

  Toch kan je voor een vervelende situatie komen te staan, zelfs als jouw eigen pas niet misbruikt is.

  Toen ik in februari terug in Nederland kwam, heb ik zonder probleem op Schiphol een treinkaartje gepind.

  De volgende dag bij de Lidl, ging het mis: “Pas onbruikbaar, betaal op een andere wijze.”
  Nadat mijn rood hoofd een beetje weggetrokken was ging ik zonder boodschappen naar het lokale ING-kantoor. Mijn pas werd door het pin-automaat direct ingenomen toen ik daar probeerde te pinnen.

  Voor de ING-medewerker was het meteen duidelijk: Skimming.
  Bij één van de door mij gebruikte pin-automaten was er ergens in de afgelopen 2 weken skimming ontdekt.
  Alle passen, gebruikt in die machine, zijn na ontdekking direct (preventief) geblokkeerd.

  Ik had dubbel ‘geluk’:
  – Geen misbruik op mijn rekening én
  – Ik was inmiddels terug in Nederland, een verblijf in de den vreemde zonder centen is iets te avontuurlijk voor mij.

  Overigens in het buitenland neem ik verschillende passen van verschillende rekeningen, gescheiden van elkaar mee. En ik zorg ervoor dat ze niet ‘ruim-bagage’ zitten omdat ik een keer meegemaakt heb dat de magneet strip op één van mijn passen gewist was. (Misschien door de scan-apparatuur)

 3. Piet zegt op

  Ik neem voortaan cash mee en de rest boek ik op de thaise rekening van mijn vrouw die gewoon gratis kan pinnen.

  Wat een slechte service van de banken!

  • M.C.Veen zegt op

   idd 1.000 baht pinnen kost je bij de ABNAMRO 225 Baht en 10.000 ook, dus altijd 10.000 pinnen dan maar. Misschien ga ik ook overboeken nu het bij de Aeon bank niet meer lukt.

 4. pim zegt op

  Voor bepaalde mensen is het aan te raden een Thaise bankrekening te nemen waarmede het geld rechtstreeks uit NL gestort kan worden .
  Je kan erop wachten dat de andere bankrovers snel zullen volgen.
  Voordeel is dat je geen 150 thb per keer pinnen meer kwijt bent.

  • Joseph Jongen zegt op

   Ook Thaise banken kennen dit probleem, maar in tegenstelling tot Nederlandse banken vergoeden ze aan de gedupeerden niets. Verleden jaar overkwam het mij op mijn rekening bij de Bangkok Bank. Ruim 40.000 baht kwijt. Advies van de bank:”Ga maar naar de Tourist Police.” Daar rapport laten opmaken maar je schiet er helemaal niets mee op. Van niemand krijg je iets terug. Ook in Thailand zullen ze de ATM moeten aanpassen.

 5. Gringo zegt op

  Als Rabocardhouder schrik je even van de titel, maar gelukkig lees je verder, dat pinnen met de Rabocard wel degelijk mogelijk is/blijft in Thailand. De titel is dus fout, althans misleidend!

  De Rabobank heeft een goede maatregel getroffen om skimmen tegen te gaan. Vakantiegangers, die naar Thailand komen moeten hun Rabocard alleen “aan” laten zetten voor de vakantieperiode. Niets is gemakkelijker en goedkoper dan de benodigde Bahts te pinnen, de Rabobank (en andere NL banken) rekenen een gunstige koers ten opzichte van cash wisselen.

  Inderdaad uitkijken waar je pint. M. Mali zegt terecht, dat de beste plek binnenshuis is, bij de bank zelf, in een winkelcentrum, in een ziekenhuis e.d. Pin ook alleen overdag en niet ergens in een donkere straat bij een eenzame pinautomaat.

  Voor mensen, die permanent in Thailand wonen en de Rabokaarten al langer gebruiken, is er al helemaal niets aan de hand. Die kaarten staan al “aan” en dat blijft gewoon zo.

  • khun peer zegt op

   dank je gringo! jouw uitleg is tenminste duidelijk, inderdaad is de titel nogal misleidend en als je al jaren lang in t’land woont en regelamtig geld opneemt is er dus niks ad hand!
   over 10.000 b per keer pinnen hangt van je eigen limiet af, heeft niks te maken met de pinautomaten hier. ik pin elke keer 17.500 b en heb never ‘n probleem!

 6. Leon zegt op

  Ben net terug uit Thailand en het viel mij al op, dat het ook niet meer mogelijk is meer dan 10.000 bath per keer te pinnen. Terwijl dit vorige keer geen probleem was. Ik heb bij terugkomst Abn gebeld, en inderdaad werd dit bevestigd. Heeft te maken met de veiligheid. Atm machines in Thailand zijn nog niet aangepast aan deze nieuwe regels, vandaar de limiet.

  • hans zegt op

   Mijn SNS kaart erin en zonder problemen spuugt die ATM er 15.000 thaise batjes eruit.

   Het lijkt overdreven, maar ik heb een pas bij mij van de Rabo, ING, ABN AMRO en de SNS, het is me een keer overkomen dat ik door allerlei omstandigheden in thailand zonder geld zat en dat gebeurt me niet nog een keer.

   Heb trouwens ook al 2 keer meegemaakt dat de abn-amro kaartlezer er de brui aan gaf na langer verblijf aan de zee.

 7. Thymen zegt op

  Ik heb gisteren met de Rabo Bank gebeld aangezien ik in augustus naar Thailand ga.
  De medewerkster vertelde mij, dat als je binnen 2 jaar na de laatste trip buiten europa verblijft dat er niks verandert voor je, maar het lijkt me goed om voor vertrek even te controleren of het inderdaad geen problemen opleverd.

 8. P.G. zegt op

  Alleen komen onze skimmers uit de landen die nu sinds kort bij de EU horen, met name Roemenie.

  • Dennis zegt op

   PG,

   Of skimmers uitsluitend uit Roemenië komen weet ik niet, maar ontkennen dat het vaak Oost-Europeanen zijn zal ik ook niet.

   Wel is het zo dat de skimmers erg mobiel zijn. Ik zag laast bij “Border Secuity” (over Douane op de Australische luchthavens) dat ze daar een Roemeen (ja, dus toch???) oppakten omdat er skim-apparatuur verstopt zat in z’n draagbare keyboard (elec. orgel).

   Met een opbrengst van duizenden euro’s is het natuurlijk er lucratief en kan het best uit om je criminele activiteiten overal ter wereld uit te voeren. Dus ook in Thailand. En aangezien daar ook veel toeristen komen (die misschien pas weken later bij thuiskomst ontdekken dat ze “geskimd” zijn), is Thailand misschien wel nog veel meer een uitstekende plek om dat te doen.

   Skimmen is een wereldwijd probleem (behalve in België klaarblijkelijk, want daar komt het volgens een Rabobank-woordvoerder nauwelijks meer voor dankzij soortgelijke maatregelen). Oppassen is dus op z’n plaats!

   Op zich vind ik de maatregel van de Rabobank niet slecht, mits goed gecommuniceerd. En het moet eenvoudig uit te voeren zijn, zonder dat je tig formulieren (in 3-voud) moet invullen voordat je toestemming krijgt om überhaupt te pinnen buiten de EU. Maar aangezien banken opdraaien voor de schade en de burger verwacht dat de bank goed op onze centjes let, is ht logisch dat de banken (nu dus Rabobank, maar ik neem aan dat de rest wel snel zal volgen) maatregelen nemen

   • P.G. zegt op

    Skimmen is een wereldwijde plaag, men kan beter eerst binnen de EU de skimmen beter proberen aan te pakken. Maar ik begrijp niet dat Belgische automaten in Belgie skimvrij is door een maatregel dat je je pasje moet activeren om buiten de Eu te kunnen pinnen.

 9. Andreas zegt op

  Ik vind het erg jammer dat op deze site die zo goed gemodereerd zegt te worden, dit soort misleidende titels worden geplaatst. Compleet overbodig.
  Iedereen die iets snapt van skimming zou juist blij moeten zijn met deze actie van de Rabobank als eerste in Nederland. In België bijvoorbeeld doen ze dit al veel langer.

  • Het is vrij simpel. Het is straks niet meer mogelijk om met je Rabopas in Thailand te pinnen, tenzij je deze functie aanzet. Zo is het en niet anders. De kop klopt als een bus en natuurlijk moet je het bericht lezen en niet alleen de kop.

 10. Harrie zegt op

  Een heel goed idee van de Rabobank, de Titel boven dit artikel is misleidend
  een beetje een Telegraaf Titel,
  Pinnen in Thailand straks niet meer mogelijk met Rabopas

  er veranderd niks,
  alleen je moet als je na Thailand gaat Thailand aan zetten en dan kan je wel pinnen ze willen dit straks ook in Europa invoeren,
  ben blij met zo bank scheelt een hoop fraude.

  • Julius zegt op

   Het is eigenlijk een kop overgenomen die ook reeds op nu.nl is verschenen vanochtend, op nu.nl stonden de uitzonderingen er alleen niet bij en hier op TB.nl dus wel 🙂

   Wederom chapeau TB.nl

  • Rob V. zegt op

   Er veranderd wel iets:
   – Rabo klanten die de afgelopen 2 jaar niet buiten de EU zijn geweest zulen hun pasje moeten activeren voor gebruik buiten de EU.
   – Rabo klanten die de afgelopen 2 jaar buiten de EU zijn geweest hoeven hun pasje niet te activeren voor betalingen buiten de EU, voor hen veranderd er niets.

   Maar ik vind de kop inderdaad misleidend en meer iets voor de Telegraaf. Een betere titel had bijvoorbeeld “Rabobank wijzigt gebruik van pinpas buiten EU” of “Pinnen met Rabopas straks niet meer standaard mogelijk in Thailand” geweest.
   Wel weer grappig dat ik dit nieuws via THB moest vernemen, de Rabo stuurt geen post meer op. En dan moet je nog betalen ook voor je betaalrekening… Service??? Hah!

   Het systeem/idee achter het standaard de-activeren van betalingen buiten de EU begrijp ik wel. Maar het was beter geweest als slechts een niet EU land (of een cluster van landen in de reigo) waar je de afgelopen 2 jaar actief bent geweest niet geblokkeerd wordt maar allen andere niet EU landen wel. De afgelopen jaren ben ik slechts in centraal en zuid Europa geweest en Thailand. Van mij mogen ze pinnen in Roemenië, Rusland en vele andere landen waar ik niet nooit ben geweest en niet snel zal komen ook blokkeren. Uiteraard moet je dan wel met een paar minuutjes werk snel pinnen per land/regio kunnen re-activeren en de-activeren.

   • Wel weer grappig dat ik dit nieuws via THB moest vernemen, de Rabo stuurt geen post meer op. En dan moet je nog betalen ook voor je betaalrekening… Service??? Hah!

    Precies! In plaats van het muggenziften over de titel (hebben sommige reagluurder niets beters te doen?) Zou je ook kunnen zeggen, wat fijn dat Thailandblog dit nieuws met ons wil delen. Goed gedaan redactie, bedankt!

    • Frank zegt op

     Wij kregen dit bericht vanmorgen keurig per post aangeleverdvan de RABO.
     Moet je natuurlijk wel een vaste woon- of verblijfplaats hebben 🙂

     Frank

 11. richard zegt op

  bericht vandaag 07-05-2012 Isaan,als je en bankpas heb langer dan twee in thailand,en je bebruik die pas ook hier te thailand is er geen enkel probleem,de passen worden niet geblokkeerd,informatie in gewonnen bij de rabobank te nederland.

 12. M.C.Veen zegt op

  Weet iemand waarom ik niet meer bij de Aeon kan pinnen of heeft er nog iemand dit opgemerkt?

  Bij de Aeon bespaar je je de 150 Baht elke keer maar de automaat werk niet meer mee al 2 maanden lang.

  dus 10.000 Baht pinnen kost me nu steeds 150 Baht + bijna 100 Baht in NL. Misschien toch maar gaan overboeken.

  Hoop nog steeds dat ik weer bij de Aeon kan pinnen zo.

  • M.Mali zegt op

   Kan nog gewoon normaal 20.000 bath pinnen bij de Aeon bank in Hua Hin, maar ook in Udon Thani met mijn Ing pas.

   • M.C.Veen zegt op

    Wat raar he ik pin al 2 jaar bij de Aeon… Het lukt niet meer, en dan loop ik naar bijvoorbeeld een Kasikorn en dan lukt het wel. In Udon gebruikte ik de Aeon ook bij de
    Big-C. Ok bedankt.

 13. M.C.Veen zegt op

  Ach… Een titel mag toch een beetje pakkend en dubbel zijn als alles verder gewoon klopt.

  De één schrijft zo en de ander zó 🙂

 14. Sir Charles zegt op

  Kreeg vanmorgen een sms van de Rabobank met de volgende tekst: Uw Rabobank betaalpas staat aan voor gebruik buiten Europa. Reist u niet buiten Europa? Zet dan uw betaalpas uit. Kijk op http://www.rabobank.nl/betaalpasinstellen

 15. Peter zegt op

  Beste lezers,

  Werk mee aan de regels van Rabobank, uiteindelijk betalen we met allemaal mee aan het verlies dat de bank heeft door het skimmen.
  Zet je pas alleen aan indien je hem nodig hebt buiten Europa, voorkom zo misbruik door criminelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website