Olievlek bedreigt strand van Rayong

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Uitgelicht
Tags:
28 juli 2013

Met man en macht wordt geprobeerd te voorkomen dat een olievlek van 50.000 liter het Mae Ramphung strand van Rayong bereikt. Schepen zijn naar de onheilsplek gestuurd en spuiten oplosmiddelen over de vlek die 2,5 km bij 800 meter meet.

De olie is afkomstig uit een lek, 20 kilometer uit de kust. Het ontstond gisterochtend vroeg tijdens het transport van olie vanuit een tanker via een boei naar de olieraffinaderij van PTT Global Chemical Plc. Kort nadat het lek was ontdekt, sloten werknemers van het bedrijf de afsluiters van de pijplijn en ze plaatsten een 200 meter lange barrière om de olie.

Begonnen werd de olie met olieskimmers (een grote schuimspaan) te verwijderen. Het bedrijf zette daarna vier schepen in. Volgens directeur-generaal Sorasak Saensombat van het Marine Department zijn tien schepen naar de vlek gestuurd. Hij zegt dat het hooguit een week duurt om alle olie op te ruimen.

Een woordvoerder van het bedrijf acht het mogelijk dat de olie het Mae Ramphung strand bereikt, bij toeristen een populair strand. Omdat de wind nu richting kust waait, is dat niet ondenkbaar.

Directeur Penchome Sae-Tang van Ecological Alert and Recovery Thailand maakt zich over de gevolgen voor het zeemilieu, wanneer het schoonmaken niet snel genoeg gebeurt.

Wichien Jungrungruang, directeur-generaal van het Pollution Control Department, heeft de indruk dat de schoonmaakoperatie volgens plan verloopt en goed vordert. Volgens een andere hotemetoot was gisteravond al 30 tot 40 provent van de slick opgeruimd.

(Bron: Bangkok Post, 28 juli 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Olievlek bedreigt strand van Rayong”

 1. Marcus zegt op

  Het uitzetten van een BOOM, een drijvende olie barrier met skimmers (dat zijn geen schuimspanen , lijken er zelfs niet op) Rayong Refinery en Star refinery hebben snel inzetbare booms van een paar honderd meter die met een sleepbootje in korte tijd ui gezet kunnen worden. Moet je er wel om vragen. Verder is er EARL rapid response team dat opgerroepen kan worden. Gebruik van dispersants is natuurlijk niet goed omdat het het marine leven aantast. Ook uitkijken nu met de lokaal gevangen vis , garnalen etc.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Marcus Als skimmers geen soort schuimspanen zijn, wat zijn ze dan wel? Dat lees ik graag. Een mens is nooit te oud om te leren. Ik dacht aan schuimspanen omdat ik Shell in de haven van Vlaardingen wel eens olie heb zien opruimen die uit Pernis was gelekt en naar de overkant was gedreven. Dat schip schepte de slick op.
   Groet, Dick

 2. marcus zegt op

  Er zijn verschillende methodes. Ik heb gewerkt met drijvende afromers die het bovenste laagje, de olie dus, in een “bladder” tank laten lopen of pompen. Ook zijn er spons-achtige slangen die olie opnemem en die dan continu uitgewrongen worden (eindloze slang die in de rondte gaat, de zee in, opzuigen, en er weer uit om uitgewrongen te worden).

  Je hebt ook van die schepen, zoals het “vissertje” lang geleden in Pernis, de petroleumhavens, die met uitgestoken vlerken onder een hoek en langzaam varende de olie naar een opening in de hull sturen. Water dat er in komt wordt weer naar buiten gepompt. Maar een boom om het bij mekaar te houden is belangrijk, met eventueel een hele grote magneet clamp tegen de hull van het lekkende schip. Er met veel schepen doorheen gaan varen, is natuurlijk niet goed want dat gaat de olie emulgeren en verspreiden.

  Boom is drijvende olie barrière, floating devices boven, een skirt met gewichten onder aan.

  Bladder tank is een heel grote zware ballon, 20 kubieke meter of zo, die drijft met 5 procent of zo boven water.

 3. Jan beute zegt op

  Als ik dit lees .
  Weer werk aan de winkel voor de Hollanders .
  Wij zijn nog steeds de beste om deze problemen op te lossen .
  Maar worden veelal , of niet gevraagt of veel te laat .
  Denk oa aan Smit tak , Weismuller en andere bedrijven .
  Nog steeds geloof ik in Hollands glorie .
  De thais kunnen dit echt niet .

  Mvg Jantje .

 4. Rick zegt op

  Al zou je het niet verwachten olie is een van de belangrijkste peilers van de Thaise economie.
  De Thai dikke nekken zullen meer geven over het verlies van 50.000 vloeibaar geld en de opruimkosten.
  Als de schade aan het milieu en de toeristen die ze nu mis lopen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website