Het negatief nieuws over de rijstvoorraad van de overheid houdt maar niet op. De inspectieteams die momenteel rijstpakhuizen en silo’s controleren, zijn al in twaalf provincies op een berg aan verdachte toestanden gestuit, zoals ontbrekende rijst, rijst die verrot is of wemelt van de korenworm.

Pannada Diskul, waarnemend permanent secretaris van het Prime Minister’s Office, noemt als voorbeeld een pakhuis (geen plaatsaanduiding) waar 80 procent van de Grade 2 Hom Mali (jasmijnrijst, het paradepaardje van Thailand) ontbreekt. In een ander pakhuis waren de rijstzakken slordig opgestapeld. Ook daar verrotte rijst, korenwormen, rijst die in poeder was uiteengevallen en nat geworden rijst.

Maar er is nog meer mis, zegt Pannada. Sommige beheerders van pakhuizen weigerden samen te werken met de inspectieteams. Ze zeiden ‘niet klaar’ te zijn om het pakhuis te openen. De inspecteams zullen ‘passende maatregelen’ tegen hen nemen. Ook overheidspersoneel dat betrokken is bij de verdwijning van rijst kan zijn borst nat maken. Hun namen worden gemeld bij de junta.

Wanneer meer dan 5 procent van de rijst ontbreekt, wordt aangifte gedaan bij de politie. Hiervoor is de Public Warehouse Organisation verantwoordelijk. De PWO is een van de twee organisaties waarbij de boeren hun rijst in het kader van het hypotheeksysteem hebben ingeleverd.

De eerste koppen zijn al gerold: twee topambtenaren van het ministerie van Handel zijn naar een inactieve post overgeplaatst [lees: geschorst]. De permanent secretaris van het ministerie werd al eerder vervangen.

De overplaatsing van de twee topambtenaren komt niet als verrassing, schrijft de krant, omdat ze de ballen verstand  hebben van de rijsthandel. Ze worden ervan beschuldigd politici te hebben bevoordeeld in plaats van de belangen van de bevolking te hebben behartigd.

Voormalig Democratisch parlementslid Warong Dechgitvigrom, die al lang waarschuwt voor ontbrekende rijst en corruptie, zegt dat de inspecties nu al [na drie dagen] bewijzen dat de regering Yingluck gefaald heeft de verliezen te beperken.

(Bron: Bangkok Post, 8 juli 2014)

Foto boven: In een pakhuis in Pathum Thani ontbreken 91.000 zakken rijst. De lege ruimte is gestut met een stelling.

Foto homepagina: Vogel-, rattepoep en vogelveren op rijstzakken in Ayutthaya.

3 reacties op “Nu al in 12 provincies verdachte toestanden met rijst”

 1. rebell zegt op

  Langzaam komt boven water, hoe verrot het Thaise rijst systeem gewerkt heeft. Daarom blijf ik bij mijn vroegere stelling nl. alles kontroleren, de boeren betalen, de rijst verbranden en daders jaren lang achter de tralies sturen. Zo schep je vertrouwen voor de toekomst naar iedereen in de wereld, nl. de konsument en de internationale handel.

 2. janbeute zegt op

  Beter is nog om al die daders van corruptie , te straffen door ze alles terug te laten betalen aan de Thaisoverheid .
  Of beter gezegt kompleet Kaalplukken ,
  Laat ze daarna maar een baantje gaan zoeken in de bouw .
  Om cement te gaan mixen en bouwstenen te verslepen bij de dagelijkse Thaise temperaturen .
  Kunnen ze leren hoe het gewone volk aan zijn brood of beter gezegt rijstwinning , dagelijks moet komen .
  Maar de corruptie in Thailand zit niet alleen in het rijstsysteem hoor .
  Ik denk dat als ze alles zouden gaan kontroleren ook bij oa de landoffices , ze nog op veel grotere zaken zouden stuiten .
  De rijstscam is maar het topje van een hele grote ijsberg .

  Jan Beute .

 3. Miles zegt op

  Ik ben erg blij dat het leger aan de macht is !Het is alleen jammer dat het buitenland geen enkel idee heeft
  wat er echt speelt in Thailand .
  De taxi’s worden keihard aan gepakt, illegalen bouwels op het strand worden plat gewalst .
  Helaas dürfen ze niet de land office aan te pakken dan gaan er te veel koppen rollen.
  Waarschijnlijk is 10% van de chanot titles niet correct ze hebben overal gebouwd zo als in natuurparken ,
  reservaten, te hoog gebouwd ,te dicht bij het water of boven een bepaalde meter grens van een heuvel .

  De invloed van het leger is zelfs zo goed dat de SET (stock exchange of Thailand ) gaat alleen maar omhoog zins het leger aan de macht is.

  Voor Thailand zou het beter zijn een partij staat zo als Singapore .
  Want anders blijven we dat gezeur houden tussen de rode shirtjes en gele shirtjes
  die elkaar het leven zuur maken als een of die ander aan de macht is .

  Chokdee
  Miles


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website