Vijfhonderd vrouwelijke arbeiders hebben gisteren op Internationale Vrouwendag bij het Government House gedemonstreerd voor aanpassing van het Women’s Development Fund. Het fonds van 7,7 miljard baht komt alleen ten goede aan ‘bepaalde groepen’, zeggen ze.

Verder eisen ze dat de regering de vrouwen helpt, die door de overstromingen werkloos zijn geworden. Minister Nalinee Taveesin zou hun eisen in ontvangst, maar ze was er niet. Daarom vouwden de vrouwen vliegtuigjes van hun posters en gooiden die op de regeringscompound.

– Supoj Saplom, de tijdelijk op non-actief gestelde permanent secretaris van het ministerie van Transport, heeft de National Anti-Corruption Commission (NACC) gisteren niet kunnen overtuigen dat hij zijn fortuin op eerlijke wijze heeft verkregen. Drie uur sprak de commissie met Supoj en diens advocaat, nadat hij een uur eerder 200 pagina’s aan documenten had overhandigd om zijn onschuld te bewijzen. Supoj moet op 26 maart terugkomen, dan zonder advocaat.

Supoj wordt verdacht van ongebruikelijke rijkdom. Op 12 november werd in zijn woning ingebroken. De inbrekers zeggen een bedrag van 700 miljoen tot 1 miljard baht te hebben gezien. De politie heeft 18 miljoen baht achterhaald, maar Supoj zegt dat 5 miljoen baht is gestolen. Volgens Supoj heeft hij jaren extra inkomsten genoten met het ontwerpen van constructies.

– De meeste parlementsleden van regeringspartij Pheu Thai willen het Constitutionele Hof en de Bestuursrechtbank opheffen. Dit zegt vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Volgens Chalerm is een enkel systeem van gewone rechtbanken beter geschikt voor Thailand dan een parallel systeem met zogeheten onafhankelijke autoriteiten, zoals die twee rechtbanken.

Volgens parlementslid Cherdchai Tantisirin (Pheu Thai) hebben de rechtbanken te veel macht en kunnen ze in alle zaken tussenbeide komen. Parlementslid Wattana Muangsuk riep eerder op tot afschaffing van beide rechtbanken en stelde voor hen onder te brengen bij de Hoge Raad, waardoor hun macht zou worden ingeperkt.

Het Constitutionele Hof en de Bestuursrechtbank zijn ingesteld bij de grondwet van 1997, een grondwet die volgens Pheu Thai en de roodhemden de beste was die Thailand ooit heeft gekend. De bestuursrechtbank werd op 27 maart 2000 opgericht. Het Constitutionele Hof functioneert sinds de militaire coup van 2006.

– Het is de Democratische partij niet gelukt een onmiddellijk verbod van de Administrative Court te krijgen op de compensatieregeling voor slachtoffers van politiek geweld tussen 2005 (begin anti-Thaksin protesten) en 2010 (beëindiging bezetting Ratchaprasong intersection). Gisteren wees de rechtbank het verzoek af, maar de zaak komt terug wanneer het desbetreffende kabinetsbesluit door de secretaris-generaal van het kabinet aan de rechtbank is overhandigd.

De Democraten vinden dat de regeling voor alle slachtoffers van geweld door de overheid moet gelden. Dus ook bijvoorbeeld voor de slachtoffers van de war on drugs onder de regering Thaksin, Black May in 1992 en de slachtoffers in het Zuiden van Thailand.

Gisteren was de eerste dag waarop de slachtoffers zich konden laten registreren; zowel roodhemden als geelhemden kwamen naar het Rajvithi Home for Girls. De nabestaanden van de doden krijgen een vergoeding van 7,5 miljoen baht; voor de gewonden gelden lagere bedragen.

– De ouders van een studente die in 2004 uit een bus viel, is door de Supreme Court een bedrag van 9,8 miljoen baht plus rente toegekend, te betalen door vijf partijen waaronder het openbaar vervoersbedrijf van Bangkok. De chauffeur van de bus kreeg een gevangenisstraf van anderhalf jaar wegens roekeloos rijden. Hij verzuimde de deur van de bus tijdig te sluiten, terwijl hij optrok om een rood verkeerslicht voor te zijn. De 21-jarige studente viel daardoor uit de bus. Ze stierf 10 dagen later als gevolg van ernstig hersenletsel.

– Vier van de tien leidinggevenden in Thailand is vrouw, aldus een onderzoek van consultancy Grant Thornton. Daarmee staat Thailand wereldwijd op de tweede plaats en op gelijke hoogte met de Filippijnen en Botswana. Op nummer 1 staat Rusland. Een jaar eerder stond Thailand bovenaan. Gemiddeld bestaat het topmanagement in de wereld voor 21 procent uit vrouwen.

– Vier soldaten zijn woensdagavond om het leven gekomen bij een bomaanslag in het district Rueso (Narathiwat). Eén soldaat raakte gewond. De jeep waarin ze zaten, werd volledig aan stukken gereten door de bom van 20 kilo.

Vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa en legerchaf Prayuth Chan-ocha gaan volgende week naar het diepe Zuiden voor overleg met veiligheidsdiensten over het regeringsbeleid ter beteugeling van het geweld.

In Pattani is gisterochtend vroeg een rubbertapper doodgeschoten toen hij met zijn vrouw op de motorfiets op de terugweg naar huis was. De vrouw werd licht gewond. Ze werden onder vuur genomen door een passerende motorrijder met duopassagier.

Ook in Pattani overleed gisteren een ranger toen een bermbom explodeerde. Een tweede ranger werd gewond en de rest van het team van zes ontsprong de dans.

Een speciale taskforce van soldaten, rangers en politie heeft gisteren de bewoners van het dorp Poryor uit hun huizen gehaald. Ze waren op zoek naar zes opstandelingen die er zich zouden verbergen.

– Sommige leden van de National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) zijn niet gelukkig met de onthulling van een van hen over giften van bedrijven en haar oproep een gedragscode in te stellen. De vrouw had een iPhone aangeboden gekregen, maar die weigerde ze. Ook doneerden bedrijven dure giften voor een loterijtrekking tijdens het nieuwjaarsfeest van de NBTC-staf. Volgens de desbetreffende collega’s heeft de vrouw de reputatie van de organisatie beschadigd. Ze vragen zich af of de vrouw handelde als commisaris of als actievoerder.

– De tweeling die vorige week een docent recht van de Thammasat universiteit heeft mishandeld, is veroordeeld tot 3 maanden gevangenisstraf. Een van de twee kreeg er 4 maanden bij omdat hij in 2010 een voorwaardelijke gevangenisstraf van 7 maanden had gehad wegens overtreding van de Wapenwet. De twee stompten de docent in zijn gezicht, omdat ze het niet eens zijn met zijn campagne om de majesteitswetgeving te wijzigen.

– Politie en ambtenaren van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation hebben gisteren een groot aantal zeldzame wilde dieren inbeslaggenomen in een particulier dierenverblijf in Saraburi. De eigenaar kon geen documenten overleggen waaruit zou blijken dat hij de dieren legaal heeft verworven. Volgens hem waren die in het bezit van zijn vader; hij zou ze later overhandigen. Niettemin is de man beschuldigd van illegale exploitatie van een dierentuin en illegaal bezit van wilde dieren.

– Van 12 tot 18 maart bezoekt een delegatie geleid door de jongste dochter van de voormalige leider van de Chinese Communistische Partij Deng Xiaoping Thailand. Het bezoek is een initiatief van de Thai-Chinese Cultural and Economic Association.

– Zes Filipijnen die op 3 maart Thailand binnenkwamen en teminste vijf juweliers hebben overvallen, zijn in hun hotel aangehouden. Ze stalen goud en sieraden ter waarde van 6,39 miljoen baht. De bende had gisteren willen terugkeren.

– Premier Yingluck en webmaster Chiranuch Premchaiporn zijn 2 van de 150 vrouwen ‘Who Shake The World’, aldus Newsweek. De lijst bevat de namen van vrouwen van over de hele wereld die revoluties zijn begonnen, scholen hebben geopend en een dappere nieuwe generatie voortbrengen. Chiranuch zit gevangen op beschuldiging van majesteitsschennis. Zij riskeert 20 jaar gevangenisstraf.

– Een Russische toerist (45) is woensdagavond in het zwembad van een 5-sterren hotel in Phuket geëlectrocuteerd. Drie stafleden, waaonder de manager van het restaurant, raakten door de kortsluiting ernstig gewond.

– De Pa Muang Task Force in Chiang Mai gaat met duizend man de bosbranden te lijf, die mede verantwoordelijk zijn voor de neveloverlast in de noordelijke provincies.

– Uit de Chao Praya in Pathum Thani zijn gisteren de lichamen van twee studenten van 14 en 17 jaar gehaald, twee dagen nadat de veerboot waarop ze de overtocht maakten, was gekapseisd. Het lichaam van één student die ook verdronken is, wordt nog vermist. Twee studenten overleefden de ramp. De eigenaar van de boot is aangehouden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website