Nieuws uit Thailand – 8 september 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
8 september 2013

De verlaten terminal T2 van vliegveld Don Mueang, die tijdens de overstromingen van 2011 korte tijd dienst heeft gedaan als opvangcentrum, wordt vermoedelijk eerder in gebruik genomen dan verwacht.

Airports of Thailand, de beheerder van de luchthaven, hoopt snel het groene licht van de National Economic and Social Development Board (NESDB) te krijgen voor een renovatieplan van 3 miljard baht. De terminal zou dan vanaf mei dienst kunnen doen. AoT wil zo voorkomen dat terminal 1 overbelast raakt.

Dit jaar verwerkt de luchthaven 16 miljoen pasagiers, terwijl de jaarlijkse capaciteit 18,5 miljoen bedraagt. Met T2 erbij kunnen 30 miljoen passagiers verwerkt worden. Aanvankelijk was het de bedoeling om T2 pas in november 2014 in gebruik te nemen. Vooruitlopend op de goedkeuring van de NESDB gaat AoT alvast deze maand beginnen met enkele werkzaamheden. Bij de aanbesteding van het grote werk wordt een speciale procedure gevolgd om ambtelijke molens te vermijden.

De 92 (oude) check-in counters worden teruggebracht naar 80, verdeeld over zes ‘eilanden’.  Op de derde verdieping komt een openlucht galerij, waar passagiers het luchtverkeer kunnen observeren. Er komt ook een buiten rookruimte van 20 vierkante meter. T2 gaat gebruikt worden voor binnenlandse vluchten.

– De rubberboeren in het Zuiden hebben hun eis van 95 baht per kilo unsmoked rubber sheets veranderd in 90 baht per kilo (het aanbod van de regering) binnen zeven dagen en 100 baht binnen vier maanden. Dit is gisteren besloten tijdens een vergadering van een rubbernetwerk in Trang, dat vertakkingen in veertien zuidelijke provincies heeft.

Wanneer niet aan hun eisen wordt tegemoet gekomen, dreigen ze met rally’s in elke provincie en blokkades van grensposten en exportroutes om de export van rubber tegen te houden. De boeren willen ook dat de heffing van de zogeheten cess rate (een tarief dat in een fonds wordt gestort) wordt opgeschort en dat (de aangehouden) demonstranten niet worden vervolgd.

Erg eensgezind lijken de boeren niet te zijn, want de planters in vijf districten van Nakhon Si Thammaret wijzen de 90 baht af. Amnuay Yutitham, een boerenleider in Tha Sala (Nakhon Si Thammmarat), zegt dat ze zaterdag een rally houden, tenzij de regering haar aanbod van 90 naar 95 baht verhoogt.

Maar boerenvertegenwoordigers in Cha-uat en Chulabhorn (ook Nakhon Si Thammarat) bedankten gisteren op een persconferentie de regering voor haar aanbod van 90 baht. Ze zeiden dat de prijs voldoende was gezien de productiekosten, die circa 65 baht per kilo bedragen.

In de provincie Songkhla verzetten bewoners zich tegen het dreigement van rubberboeren om de grenspost in Sadao te blokkeren. Boeren hebben dat dreigement vrijdag geuit na een gesprek met een regeringsdelegatie onder leiding van minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën).

– Stoffelijke resten van de sinds oktober 2012 vermiste Brit Paul Clive Hamilton-Ritchie (34) zijn gisteravond op Koh Chang (Trat) gevonden. In een bos in Bang Bao in het zuiden van het eiland trof de politie een menselijke schedel en beenderen aan. Erbij lag een nylon touw met een lus, dat aan een boomtak was geknoopt. Ook werd een tas gevonden met daarin het paspoort van de man. De familie had na de verdwijning van de Brit een website geopend om informatie over zijn verblijfplaats te krijgen.

– Premier Yingluck heeft zaterdag in haar wekelijkse radio- en tv-toespraak haar vele buitenlandse reizen verdedigd. Ze zei dat het aantal buitenlandse investeerders die in Thailand willen investeren, daardoor is toegenomen. De buitenlandse reizen zijn bekritiseerd door oppositiepartij Democraten. Yingluck bezocht tot nu toe 41 landen, wat het lieve sommetje van 300 miljoen baht kostte.

In haar praatje ging de premier verder in op de tegenvallende economische groei, een onderwerp waarover ze nooit eerder iets heeft gezegd, en ze zei dat toeristen nog steeds vertrouwen in Thailand hebben.

– De Barisan Revolusi Nasional (BRN) heeft een uitgebreide toelichting gegeven op de vijf eisen die ze in april aan voortgang van de vredesgesprekken met Thailand stelde. Het document, dat 30 pagina’s telt, wordt momenteel vertaald van het Engels in het Thai. Volgens de BRN zijn haar eisen niet in strijd met de Thaise grondwet. [Ik vermeld de eisen niet, want die heb ik al vaak genoeg genoemd.]

Volgende week vergadert een regeringscommissie over een reactie op het document. Het volgende vredesgesprek staat gepland voor midden volgende maand.

– Het ministerie van Handel gaat niet sleutelen aan de garantieprijs voor rijst, die dinsdag is vastgesteld door het kabinet. Het blijft 15.000 baht per ton paddy in de hoofdoogst en 13.000 baht in de tweede oogst met maxima van respectievelijk 350.000 en 300.000 baht per gezin. De Thai Farmers Association eiste deze week 14.000 baht per ton in beide oogsten en een maximum van 400.000 baht. Ze dreigt met acties.

– Ondanks enkele regens kampen veel delen van Thailand, met name in het Noordoosten, met droogte en dat belooft weinig goeds voor het droge seizoen, want het waterpeil in veel reservoirs is onheilspellend laag. Als het weer het toelaat, gaat het Bureau of Royal Rainmaking en Agricultural Aviation kunstmatig regen opwekken.

– Een leider van de wittte maskers-beweging uit Samut Prakan is gisteren met de dood bedreigd. Hij vond een berichtje op zijn auto met de tekst ‘you die’. Er werd ook een steen door de ruit van zijn kantoor gegooid  en de politie vond kogelgaten. Voor wie het nog niet weet: de witte maskers is een anti-regeringsgroep, die de regering beschouwt als een stelletje marionetten van Thaksin.

– Omwonenden van een goudmijn in Wang Saphung (Loei) verzetten zich tegen uitbreiding van de mijn. Ze hebben nu al last van de werkzaamheden. Vandaag houdt een bedrijf een openbare hoorzitting en daar zullen ze zeker hun stem laten horen.

– Niet vijf, zoals de krant gisteren meldde, maar 939 meest oudere patiënten hebben in juli in plaats van medicijnen tegen hoge bloeddruk medicijnen tegen een hartkwaal gekregen. De Government Pharmaceutical Organisation (GPO) had de medicijnen in de verkeerde verpakking gedaan. De medicijnen waren naar vijf ziekenhuizen gegaan. De patiënten zijn geïnformeerd en de GPO heeft alle medicijnen teruggenomen.

Politiek nieuws

– De parlementaire behandeling van het wijzigingsvoorstel over de verkiezing van de Senaat schiet niet erg op. Gisteren ontbrak het quorum in het parlement, zodat het debat verdaagd moest worden. Er waren 319 parlemensleden, 6 te weinig voor het quorum. De vergadering begon al een uur te laat, waarna de Democraten de voorzitter vroegen het aantal senatoren en leden van het Huis van Afgevaardigden te tellen.

Democraat Chatphan Detkitsunthon verklaarde ‘Vandaag zijn we misleid omdat we op de vergadering moesten wachten.’ Over de afgelopen week merkte hij op ‘Onze mond is gesloten’, doelend op het feit dat leden van de oppositiepartij niet de gelegenheid kregen het woord te voeren. De verdaagde vergadering wordt vanmiddag voortgezet.

Commentaar

Bangkok Post luidt in haar hoofdredactioneel commentaar van zaterdag de noodklok over de oprukkende slechte voedingsgewoonten in Thailand. Niet alleen is Thailand ’s werelds tweede grootste suikerexporteur, maar het land is ook de twaalfde grootste suikerconsument en dat zal niemand verbazen wie wel eens naar een Thais gebit kijkt.

Volgens cijfers van het Department of Health lijden 1 op de 5 pre-schoolers en 1 op de 10 Thaise kinderen aan de gevolgen van slechte voeding. Ze consumeren te veel suiker, eten te weinig groentes, hebben een jodium- en ijzertekort en lijden aan tandbederf.

Alhoewel de Thaise keuken voedzaam is, kost de bereiding tijd en de hedendaagse maatschappij kenmerkt zich door onmiddellijke behoeftebevrediging. Fast food levert die. Dat, gevoegd bij een voornamelijk stedelijke leefstijl met weinig beweging en te veel tijd besteed aan computer en tv, en het wordt duidelijk waarom diabetes een plaag van wereldomvang aan het worden is.

In China is 12 procent van de bevolking diabeet, zelfs een hoger percentage dan in de VS, en in Thailand lijdt 1 op de 13 Thais aan diabetes. Het ministerie van Volksgezondheid wil dat op voedseletiketten waarschuwingen komen tegen suiker en zout. Het zou de moeite waard zijn om die als eerste voor snacks te verplichten – aangenomen dat de stijgende kosten van levensonderhoud ze niet uit de markt prijzen. De Food en Drug Administration moet dit opnemen met de voedselproducenten. Het is geen nieuw voorstel, want het duikt elke twee of drie jaar op en daarna hoor je er nooit meer iets van.

De krant besluit met de constatering dat het gebruik van traffic light labels met gegevens over de hoeveelheid vet, verzadigde vetzuren, suiker en zout mensen kan helpen, die een gezond en voedzaam dieet nastreven. Laten we het een kans geven, schrijft BP.

Economisch nieuws

– Enkele stafleden van de Small and Medium Enterprise Development Bank of Thailand (SME Bank) waren gisteren in het zwart gekleed uit protest tegen het besluit van de raad van bestuur om een herstructureringsplan voor het management aan te houden. Raad van bestuur en management kibbelen over de noodzaak van overplaatsingen, die nodig zijn om het te hoge percentage NPL’s aan te pakken.

Het verlenen van nieuwe leningen is ernstig vertraagd. De eerste acht maanden van het jaar kende de bank 9 miljard toe, ver onder de target van 21 miljard. Vrijwel zeker wordt de jaartarget van 100 miljard baht niet gehaald. De uitbreiding van het leningenpakket is deel van de strategie om het percentage NPL’s terug te brengen.

Het percentage NPL’s bedraagt thans 32 procent oftewel 32 miljard baht. Aan het eind van het jaar zou dit teruggebracht moeten zijn naar 29 procent (28 miljard baht). Vermoedelijk stijgt het aantal NPL’s nog verder, omdat 4 miljard baht aan leningen, die op aanwijzing van de regering verstrekt zijn aan slachtoffers van de overstromingen, als ‘zuur’ zullen worden aangemerkt. Die zouden dit jaar moeten worden afbetaald.

Een van de protesterende stafleden zegt dat er grote interne conflicten zijn tussen RvB en de leiding. In het verleden zouden sommige leningen onterecht zijn goedgekeurd, wat ook het hoge percentage NPL’s verklaart. Een commissie doet momenteel onderzoek bij de bank. Het vermoeden bestaat dat rekeningen zijn vervalst. Door de voormalige president zouden ook dubieuze leningen zijn goedgekeurd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 8 september 2013”

  1. LOUISE zegt op

    300 miljoen baht voor voor een bezoek aan 41 landen??? Hoe krijgt ze dat in hemelsnaam voor elkaar???? Dat is krap 7.5 miljoen per land. Goh, wat zou ik hier graag een specificatie van zien.
    Knap hoor.
    Louise

  2. Lije Vanonschot zegt op

    Ik heb al menig keer de aandacht gevraagd voor het probleem van de gezonde voeding met wat daaraan zoal vast zit, zoals het niet meer stijgen van de levensverwachting en het alom om je heenzien van ziekteverschijnselen zoals de epidemisch geworden obesitas. Er valt echter vrijwel geen mens te bespeuren die het interesseert, en wie het wel interesseert wordt geacht gewoon niet ‘normaal’ te zijn. Als je rookt, patat frites eet, en ander gadvergemes onverzadigd dierlijk met groeihormonen opgefokt vet, of transvet eet, als je voorts bier zuipt of suikerwater drinkt en ladingen zout inneemt, nou ja, de roker wordt al meer en meer gezien als een junk, een paria, maar alle andere gedrag waarvan je voortijdig dodelijk ziek wordt (en door in een levensrekkende therapie belandt) acht men nog niet asociaal. Dat acht men de mensen die zeuren zoals ik. Over het assortiment van de supermarkt bijvoorbeeld. Dat biedt allang niet meer een voldoend gevarieerd aanbod aan gezonde voedingsmiddelen. De “traffic light”, een toegevoegde label moet uitkomst brengen? Plak alle verpakking van voedingswaar die past in een gezond dieet een label op, dan zul je zien hoe weinig -te weinig- voedingswaar voor zo’n label in aanmerking komt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website