Veertig Thaise vrouwen zitten in Brazilië gevangen omdat ze drugs probeerden te smokkelen. Dat is de helft van het totaal aantal van 80 Thais in het land, waaronder ambassadestaf en hun gezinnen.

De Thaise ambassade waarschuwt vrouwen om geen bagage van anderen mee te nemen, want dat is een bekende truc om drugs te smokkelen. De vrouwen worden gelokt omdat er goed geld mee valt te verdienen.

In veel gevallen gaat het om vrouwen die met een Afrikaanse partner zijn getrouwd. De echtgenoot geeft hen de bagage volgestopt met drugs mee, en de liefhebbende echtgenote vraagt niet wat er in zit. De Thaise ambassadeur in Brazilië zegt dat alle Thaise vrouwen, die uit Brazilië naar Thailand reizen en getrouwd zijn met een Afrikaan, streng gecontroleerd worden. Niet doen dus, dames.

– Evenals gisteren opent Bangkok Post vandaag met een groot verhaal over het vermaledijde hypotheeksysteem voor rijst. Bedoeld om de boeren een hoger inkomen te verschaffen, komt het alleen ten goede aan de boeren die veel produceren, handelaars en molenaars. Van het geld dat de regering tot nu toe heeft besteed aan het opkopen van de paddy is slechts 5 procent naar arme boeren gegaan, heeft het Thailand Development Research Institute (TDRI) berekend.

Het hypotheeksysteem is volgens economen ‘one of the worst designed and costliest policies enacted by the Yingluck government’, zegt Ammar Siamwalla, econoom bij het TDRI. ‘Het programma is pro-rijk en anti-arm’ en de hoge prijzen die de regering betaalt, verhogen de kosten van levensonderhoud voor de gehele bevolking.

Volgens Ammar was het prijsgarantiesysteem van de vorige regering efficiënter omdat het geld direct naar de boeren ging. Deelnemers aan het systeem, ontwikkeld in samenwerking met het TDRI, kregen het verschil tussen de marktprijs en een referentieprijs, die regelmatig werd aangepast. De regering kocht ook geen rijst op, zoals thans, waardoor de markt niet verstoord werd.

[De rest van het 4-koloms artikel kan ik onvermeld laten omdat het allemaal ouwe koek is. Geïnteresseerden verwijs ik naar mijn artikel Het rijsthypotheeksysteem in Q&A op http://tinyurl.com/9bqag63]

– De koning heeft een goede vriend verloren. Gisteren overleed op 96-jarige leeftijd Wadeng Puteh, een boer uit Pattani die bevriend raakte met de koning toen de vorst in 1992 naar Sai Buri kwam om een irrigatieproject te entameren.

De koning die te voet was, ontmoette Wadeng ’s avonds en vertelde hem in de Malay-taal over het project. Wadeng voorzag de koning van informatie over het landschap en peddelde de volgende dag de boot waarin de koning zat. Wadeng doneerde ook zijn land aan het project. De koning noemde hem ‘mijn vriend’.

Volgens de gouverneur van Pattani volgde Wadeng de richtlijnen van de koning ten aanzien van duurzame economie en hij stimuleerde anderen hetzelfde te doen om zo de kwaliteit van leven te verhogen.

– Het leek op een spannende actiefilm, maar het was bittere ernst. De politie achtervolgde gisteren een drugsbende die er in een pickup truck vandoor was gegaan richting Don Muang. Daar ontstond een vuurgevecht, waarbij één verdachte werd gedood. De twee anderen konden ingerekend worden, nadat versterking was aangerukt van 50 agenten van het Arintaraj 26 Special Weapons and Tactics korps en een helicopter. De politie vond in de truck 200.000 speedpillen, een AK geweer en drie granaten.

– De nieuwe voorzitter van de Bank of Thailand [een pro Pheu Thai-man] vindt dat de bank haar aandacht moet verleggen van het beteugelen van de inflatie naar het creëren van banen. Volgens hem werkt het systeem om de inflatie in de hand te houden niet meer, omdat prijzen afhangen van vraag en aanbod op de wereldmarkt. Omdat de vraag nu lager is dan het aanbod, vindt hij de focus op inflatie onredelijk.

Sinds 2000 voert de centrale bank een conservatief beleid dat tot doel heeft de inflatie tussen 0,5 en 3 procent te houden. Aanpassingen van de dagrente vinden mondjesmaat plaats. In het buitenland is voor het strenge rentebeleid van de bank waardering, maar de regering Yingluck wil de remmen losgooien. Om de export te bevorderen zou de baht verder moeten verzwakken. [Dus wordt die duurder voor expats en toeristen.]

Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) wil dat de dagrente verlaagd wordt naar 2,5 procent. Over inflatie maakt hij zich geen zorgen. ‘If the baht is weak, some have expressed concern about importing inflation, but it’s something that just needs to be managed. If inflation goes together with growth, it’s not unusual.’

– Premier Yingluck durft nu wel de confrontatie aan met de oppositie. In het door oppositiepartij Democraten aangevraagde censure debate, een debat dat uitmondt in een motie van wantrouwen, gaat ze zelf het woord voeren. Bij vorige gelegenheden liet ze dat over aan kabinetsleden. Maar ze houdt wel een slag om de arm. Wanneer ze in detail weet wat de oppositie gaat zeggen, beslist ze wie over elk onderwerp het woord gaat voeren.

Vice-minister Nattawut Saikuar (Landbouw) heeft wel vertrouwen in de premier. Volgens hem kan ze de vragen van de oppositie in haar eentje beantwoorden en heeft ze geen hulp van ministers nodig. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung denkt dat de oppositie niet in staat is dermate zware beschuldigingen te uiten, dat ze zouden kunnen leiden tot een afzettingsprocedure tegen de premier.

Nog steeds is onduidelijk wanneer het debat plaats gaat vinden. De oppositie zegt geen haast te hebben, want het parlement vergadert tot november. Urgenter is de begroting voor 2013, die op 15 augustus wordt behandeld en een verslag van de resultaten die de regering het afgelopen jaar heeft geboekt.

– Een bom begraven onder de weg, verwondde gisteren in Pattani negen soldaten, die in een Unimog truck zaten. In Narathiwat ontplofte een bom toen een marinebus het vliegveld passeerde. De bus werd beschadigd, de twee inzittenden hadden niets. De explosieven zaten verborgen in een geparkeerde tuktuk.

– De Central Administrative Court heeft zich gisteren gebogen over de (gedeeltelijke) sloop van vakantiepark Ban Talaymok in nationaal park Thap Lan. De eigenaar wil dat het vakantiepark niet verder onder de sloophamer verdwijnt.

In 2001 vonniste de provinciale rechtbank van Kabinburi dat het vakantiepark illegaal was aangelegd en derhalve gesloopt diende te worden. Maar dit was in een strafrechtelijke zaak. De civiele procedure, die vervolgens werd aangespannen door het Forestry Department, is nog niet afgerond, betoogde een van de eigenaren van Talaymok voor de bestuursrechter.

Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation zegt dat Thap Lan 418 illegale vakantieparken c.q. huizen illegaal telt. Wanneer de rechter de verdere sloop van Talaymok zou verbieden, vreest de dienst dat dit ernstige consequenties heeft, niet alleen voor deze zaken maar ook voor zaken elders in het land. Tot nu zijn 49 vakantieparken c.q. -huizen gesloopt.

– Het Network of People in Eight Mekong Provincies heeft de Central Administrative Court gevraagd de overeenkomst tussen Egat, het elektriciteitsbedrijf van Thailand, en Xayaburi Power, de beheerder van de aan te leggen Xayaburi dam in Laos, te annuleren. De groep overweegt ook de banken aan te klagen die de bouw financieren. Ze vrezen voor ernstige milieuschade en voor hun middelen van bestaan wanneer de dam gebouwd wordt.

– Warantthaya Chantharat, die zichzelf ‘street teacher’ noemt, heeft maandag de Outstanding Teachers Award ontvangen vanwege haar werk met achterbuurtkinderen in Muang (Nakhon Ratchasima). In totaal kregen 549 onderwijsgevenden zo’n onderscheiding plus elk 250.000 baht. Andere outstanding docenten waren onder meer een leraar die lesgeeft aan jonge delinquenten en een die lesgeeft aan gehandicapte kinderen.

– De BTW blijft de komende 2 jaar 7 procent en wordt niet, zoals de bedoeling was op 1 oktober verhoogd naar 9 procent. Dat gebeurt nu pas in 2014.

– De Irrawaddy dolfijn in de baai van Trat heeft het moeilijk. Vissers vissen in hun (beschermde) habitat waardoor de dolfijnen uitwijken naar ondieper kustwater en bij eb het loodje leggen. Ook raken ze soms verstrikt in netten. Aldus de Mai Rood conservation groep. Zondag werden de restanten van een dier gevonden op het strand van Hat Mai Rood (Trat). In de baai zwemmen 300 dolfijnen. Een aantal komt uit Cambodjaanse wateren omdat vissers daar hun habitat onveilig maken.

– Naar aanleiding van de vondst van een tas met granaten en munitie in een bus gaat staatsbedrijf Transport Co Ltd de identiteitskaarten van passagiers op interlokale bussen controleren. Ook wordt de bagage gecontroleerd.

– Koriander oftewel pak chee is de meest gecontamineerde groente die op grote markten en vanuit pickup trucks in Bangkok wordt verkocht. Thailand Pesticide Alert Network heeft dat vastgesteld op basis van een onderzoek op 2 markten (Huai Khwang en Pracha Niwet) en een willekeurig aantal geselecteerde trucks. Op nummer 2 staan long beans en Chinese boerenkool.

– Volgens een Facebook-netwerk bestaan er bendes vrouwen die monniken chanteren met valse beschuldigingen van aanranding. Een zo’n geval werd vorig jaar bekend. Een vrouw beweerde dat ze was verkracht door de abt van Wat Yannawa in Udon Ratchatani en ze eiste geld van hem. De tempel deed aangifte tegen haar en in juli beval de Civil Court de vrouw haar excuses te publiceren. Het netwerk heeft de Crime Suppression Division gevraagd onderzoek te doen naar het bestaan van die bendes.

– Aje Thai Co, producent en distributeur van Big Cola (een Peruaans colamerk), is beschuldigd van het illegaal lozen van afvalwater. Dit is door dorpelingen in Chachoengsao ontdekt toen ze een tankwagen tegenhielden. De chauffeur gaf toe dat de inhoud afkomstig was van Aje. De fabriek zegt dat ze bezig is haar verwerkingscapaciteit van afvalwater te vergroten van 250 kubieke meter per dag naar 650 kubieke meter.

Aje lost dagelijks 300 kubieke meter afvalwater, waarvan de helft naar de verwerkingsfabriek van de Industrial Estate Authority of Thailand (IEAT) op industrietterrein Amata Nakorn gaat en de andere helft naar Siam Environment. De IEAT heeft maandag een team ingenieurs naar Aje gestuurd om de door Aje beloofde vergroting te inspecteren. Deze maand moet die gerealiseerd zijn. Wanneer het de fabriek niet lukt de deadline te halen, wordt de productie stilgelegd, zegt Ronachai Khumpibal, directeur van het kantoor van Amata Nakorn.

Chuchat Saitin, directeur van Amata Water Co, pleit voor een strenge controle door de beheerder van het industrieterrein. Hij is bang dat fabrieken overdag behandeld water lozen en ’s nachts onbehandeld water. ‘Wij kunnen niet 24 uur per etmaal de zaak in de gaten houden.’

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

5 reacties op “Nieuws uit Thailand – 8 augustus 2012”

 1. RobN zegt op

  qte
  Om de export te bevorderen zou de baht verder moeten verzwakken. [Dus wordt die duurder voor expats en toeristen.]
  unqte

  Snap ik het niet of lees ik het niet goed? Als Baht verzwakt wordt die toch goedkoper voor expats en toeristen? Als Baht daalt in waarde krijg je toch meer Baht’s voor een Euro?

  • math zegt op

   Beste Rob, het is net andersom in mijn optiek. De baht staat als sterke munt op zichzelf. Deze gaat echt niet verzwakken. Het probleem is dat de Euro een pak slaag heb gekregen en flink in waarde gedaald is. Het voorbeeld wat jij nu noemt van expats en toeristen zijn alleen diegene die als betaalmiddel de Euro hebben. Ik heb me er niet in verdiept, maar het kan maar zo zijn dat de Japanners, Australiers, Noren etc. die allen nog hun eigen munt hebben er helemaal niet op achteruit gaan en nog evenveel Bahtjes krijgen als 1 maand, 3 maanden of 1 jaar geleden…Wij als Eurolanden hebben het natuurlijk wel gemerkt aan onze portemonnee.

 2. ton donders zegt op

  ad: “Sinds 2000 voert de centrale bank een conservatief beleid dat tot doel heeft de inflatie tussen 0,5 en 3 procent te houden. Aanpassingen van de dagrente vinden mondjesmaat plaats. In het buitenland is voor het strenge rentebeleid van de bank waardering, maar de regering Yingluck wil de remmen losgooien. Om de export te bevorderen zou de baht verder moeten verzwakken. [Dus wordt die duurder voor expats en toeristen.”….

  Begrijpt iemand dat? Een verschillende waarde van de baht als iemand op afstand iets koopt in Thailand of op bezoek in Thailand iets koopt voor bv. Euro’s.
  Economie van de koude grond???

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Momenteel bedraagt de baht-euro koers circa 38. Wanneer die zakt naar bv 30 (dat is natuurlijk wel erg extreem) betekent dit dat U minder baht voor uw euro krijgt. Dus wordt de baht duurder voor expats en toeristen.

  Voor exporteurs is dat gunstig want dan krijgen ze meer euro’s voor hun producten. Oftewel: export wordt goedkoper, import wordt duurder.

  Het woord ‘verzwakken’ wordt door de krant gebruikt en geeft het Thais perspectief aan. Dit klinkt inderdaad enigszins verwarrend.

 4. RobN zegt op

  Hi Dick,

  vanuit Thaise standpunt begrijp ik het nu. Bedankt voor follow-up.

  Groeten


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website