Het had zo mooi kunnen zijn, rozengeur en maneschijn, maar ’t is weer hommeles. Deze herkenningstune van het radioprogramma Pension Hommeles uit mijn jeugd speelde door mijn hoofd bij het bericht in de krant van vandaag over de tablets, die vorig jaar zijn uitgedeeld aan leerlingen van Prathom 1.

Het kantoor van de procureur-generaal (OAG) heeft ontdekt dat 30 procent van de 860.000 Chinese tablets kapot is gegaan en er zijn ook problemen met het onderhoud. Herstel van de defecte tablets duurt lang en sommige vestigingen van Advice Distribution, die door de Chinese producent is gecontracteerd om het onderhoud te doen, zijn gesloten.

De informatie is afkomstig van een bron bij de tabletcommissie, tevens ambtenaar bij het OAG.Hij vindt dat er onderzoek moet worden gedaan of het onderhoudsbedrijf contractbreuk pleegt. De commissie dient er rekening mee te houden bij het vervolg van het tablet-programma.

Op 9 september meldde de krant dat alle leerlingen van Prathom 1 en de Mathayom 1 leerlingen in de noordelijke en noordoostelijke provincies de tabletcomputer pas in december ontvangen. De Mathayom 1 leerlingen in de centrale en zuidelijke provincies komen later aan de beurt, omdat de contracten voor die provincies zijn geannuleerd na vermoedens van gesjoemel bij de aanbesteding.

De krant van vandaag meldt dat de distributie in zone 1 en 2 stagneert. [Ik weet niet om welke gebieden het gaat.] Het bedrijf heeft om uitstel van een maand gevraagd omdat een fabriek beschadigd is door brand. De tabletcommissie heeft het verzoek afgewezen. Wanneer niet volgende maand wordt geleverd, wordt het beboet.

De staatssecretaris van Onderwijs lanceerde onlangs het ideetje om de leerlingen een waardebon van 3.000 baht te geven, maar dat idee is alweer afgeschoten door zijn minister.

– De informant, die de politie tipte over de verblijfplaats van opstandelingen in Narathiwat, is gisteren doodgeschoten toen hij op weg was om latex te gaan tappen. Zijn tip leidde zaterdag tot de overval op een huis in Rueso, waar de opstandelingen zich schuilhielden. Bij het vuurgevecht tussen politie, soldaten en de opstandelingen kwamen vier opstandelingen en twee politieagenten om het leven.

De informant, een 35-jarige man uit Rueso, was een voormalige separatist, die overgelopen was om de autoriteiten te informeren over de bewegingen van de opstandelingen. De aanval van zaterdag was gericht op de verdachten van de aanval op een groep bomexperts op 27 september. Drie werden toen gewond en een burger kwam om het leven. Van de groep die zich in de woning schuilhield, zijn twee op de vlucht, zeven gaven zich over. Het artikel meldt waarvan ze allemaal verdacht worden, maar die waslijst laat ik onvermeld.

– Een paramilitaire ranger in Rueso is gisteren doodgeschoten. Evenals de informant van het vorige bericht was hij op weg om latex te gaan tappen. In Muang (Yala) raakten drie soldaten gewond toen een bom die onder de weg was verstopt, ontplofte op het moment dat ze er met hun truck overheen reden.

– Overlevenden van de studentenopstand van 6 oktober 1976 en nabestaanden van de slachtoffers hebben gisteren in het park van de Thammasat universiteit de bloedige beëindiging van het protest herdacht (foto).

Jaran Ditapichai, voorzitter van de commissie die deze herdenking en de herdenking van de opstand op 14 oktober 1973 organiseert, zei dat de protesten tot grote vrijheden op het gebied van meningsuiting en vergadering hebben geleid, maar het gevecht voor democratie is nog allerminst gewonnen getuige conflicten van de afgelopen jaren tussen rood- en geelhemden. ‘Het is belangrijk dat de huidige generatie over de gebeurtenissen van oktober leert.’ Die huidige generatie was overigens nauwelijks aanwezig, want slechts een handjevol studenten was komen opdagen.

Schrijver Watt Wallayangkoon, wiens werken veel jonge activisten in de jaren zeventig inspireerden, zei dat de victorie van de oktober-generatie van korte duur was. Ze is tegengewerkt door ultra-royalistische elementen en de angst voor communisme in grote delen van de samenleving. Thantawut Tweewarodomgul, die gevangen heeft gezeten wegens majesteitsschennis, zei echter dat de oktober-incidenten een belangrijke prelude waren voor de huidige politieke bewegingen. ‘Zonder de moed en bijdragen van de oktober-generatie zou niemand anders in latere jaren voor democratie hebben gevochten.’

– De buitenlandse talenkennis van Thaise leerlingen mag dan zwaar onvoldoende zijn, Thailand brengt ook talentjes voort. De 17-jarige Thai-Japanse leerling Ayaka Sato scoorde in de recente Cambridge International Examinations 100 procent in Chinees en de 16-jarige Tanyawan Chaidarun was nummer 1 bij Engels. Hij scoorde 92 procent. Beide meisjes volgen het internationaal programma van de Satit Prasarnmit Demonstration School.

Ayaka had pas 2 jaar Chinees geleerd, Tanawan was voor grade 1 begonnen met het leren van Engels. Tijdens haar schooltijd nam ze deel aan een uitwisselingsprogramma met de VS.

– Thailand heeft ‘significante vorderingen’ gemaakt bij de bestrijding van kinderarbeid, stelt het rapport ‘Findings on the Worst Forms of Child Labour in 2012’ van het Amerikaanse Department of Labour. Maar als ik het artikel goed lees, baseert het rapport zich op papieren regelingen en heeft geen veldonderzoek plaatsgevonden.

Het rapport noemt bijvoorbeeld de regeling waarbij de minimumleeftijd voor werk aan boord van vissersschepen is verhoogd van 16 naar 18 jaar, de update van de lijst met gevaarlijke beroepen die taboe zijn voor kinderen enzovoort. De regering zou ook bezig zijn een eind te maken aan kinderarbeid in de garnalen- en visverwerkende industrie.

– In de afgelopen 16 jaar hebben burgers 84 wetsvoorstellen voorgesteld, maar slechts 6 daarvan hebben het tot wet geschopt, 32 zijn weggestemd door het parlement en 2 zijn nog in behandeling. ‘Dit betekent dat het recht van de bevolking om haar eigen wetten voor te stellen nog steeds genegeerd wordt ondanks dat dit recht door de grondwet wordt gegarandeerd’, zei Phairote Phonphet, lid van de Law Reform Commission, gisteren op een seminar. Hij drong er bij de bevolking op aan de wetgevende macht te pressen om de toenemende achterstand bij burgerwetten in te lopen.

Sinds 16 jaar biedt de grondwet de bevolking de mogelijkheid om een intiatief-wetsvoorstel in te dienen. Aanvankelijk waren 50.000 handtekeningen vereist, sinds 2007 zijn dat er 10.000. Vertegenwoordigers van de bevolking mogen sindsdien ook zitting nemen in de commissie die de voorstellen beoordeelt.

– Premier Yingluck heeft gisteren met de Chinese president Xi Jinping de plannen besproken voor de aanleg van hogesnelheidslijnen, schone energie, onderwijsbevordering, watermanagement en de ontwikkeling van human resources. De twee regeringsleiders ontmoetten elkaar op Bali waar ze de Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) bijeenkomst bijwonen. De Chinese president heeft voorgesteld een bank op te richten, die de infrastructuur ondersteunt. Yingluck heeft hem uitgenodigd voor een bezoek aan Thailand.

– Het ministerie van Transport heeft Transport Co Ltd, het bedrijf dat 800 interliners heeft rijden, opdracht gegeven een studie te doen naar de installatie van camera’s in de bussen. Het ministerie denkt aan vijf camera’s per bus. Eén camera wordt gericht op de chauffeur om te zien of hij geen gevaarlijke dingen doet, zoals telefoneren onder het rijden. Bij ongelukken kan de politie het beeldmateriaal bekijken om de oorzaak te achterhalen.

Wanneer de camera’s zijn geïnstalleerd, gaat het ministerie onderzoeken of het signaal kan worden doorgestuurd naar de controlekamer van Transport Co. In de bussen is al GPS geïnstalleerd, zodat kan worden gecontroleerd of de chauffeur niet te hard rijdt. Het ministerie wil dat ook particuliere busbedrijven hun bussen met GPS uitrusten. Zij hebben 13.000 wagens rijden, inclusief 5.000 minibusjes.

– Een toestel van Nok Air is gisteren in Udon Thani na de landing van de landingsbaan geschoten. Oorzaak was een defect aan het besturingssysteem. Het toestel kwam in de bosjes naast de baan tot stilstand, zo’n 700 meter vanaf de terminal. Niemand van de 31 passagiers en de bemanning raakte gewond.

– Een Myanmarese visser is gisteren om het leven gekomen toen ammoniakcilinders aan boord van zijn schip, dat afgemeerd lag aan de Khao Nang Hong pier in Paknam (Rayong), ontploften. Zeven anderen raakten gewond. Op het moment van de ontploffing was de bemanning bezig vis te lossen.

– Chinese touroperators moeten sinds dinsdag alle extra activiteiten van een pakketreis in de prijs opnemen. Sommige operators hebben daardoor hun prijzen bijna moeten verdubbelen. Het Thailand Business Information Centre in China vreest dat de prijsverhogingen wel eens tot een vermindering van het toerisme uit China zou kunnen leiden.

– Het kappen en smokkelen van palissander is een lucratieve business, tenzij de politie natuurlijk de contrabande in beslag neemt. En dat gebeurde gisteren in Ubon Ratchathani. In een vijver lagen 500 houtblokken ter waarde van 10 miljoen baht. De eigenaar van de vijver wordt aan de tand gevoeld.

– Countryzanger Kan Kaeosuphan is op 74-jarige leeftijd aan kanker overleden. De bekende luk thung zanger was vrijdag opgenomen in het ziekenhuis en aan de beademing gelegd. Kan leed al twee jaar aan kanker. Bekende liedjes van hem zijn Nam Tan Kon Kaeo (Sugar at glass bottom) en Kaeng Khoi (Khoi river).

Politiek nieuws

– De zoon van premier Thaksin, Panthongtae, wordt klaargestoomd om in de voetsporen van zijn vader te treden. Mogelijk stelt hij zich bij de volgende verkiezingen al verkiesbaar, aldus een ‘highly placed party source’ meldt Bangkok Post. Thaksin gaat ook het huidige hoofd van de gemeentepolitie Bangkok, Kamronwit Thoopkrachan, vragen zich bij regeringspartij Pheu Thai aan te sluiten, nadat hij in september met pensioen is gegaan.

De afgelopen jaren is Panthongtae politiek actief geworden. Hij neemt deel aan activiteiten van Pheu Thai en gebruikt zijn Facebook-pagina om politieke tegenstanders van repliek te dienen. Momenteel reist hij door het land en bezoekt slachtoffers van de overstromingen.

Volgens de bron weet Thaksin nog niet of hij zijn (enige) zoon in Chiang Mai een gooi naar een parlementszetel laat doen of dat hij het parlement binnenkomt via de landelijke lijst. Chiang Mai is een bolwerk van Pheu Thai. Roodhemdleider en parlementslid Cherdchai Tantisirin zegt dat Panthongtae alles heeft wat een goede politicus nodig heeft. Hij is populair en democratisch gezind.

Kamronwit, evenals andere hoge ambtenaren, staat op het verlanglijstje van Thaksin om bij de volgende verkiezingen ingezet te worden. Hij zou een ideale kandidaat voor Pathum Thani zijn, omdat hij daar vandaan komt. Pheu Thai heeft er na de overstromingen bij tussentijdse verkiezingen een gevoelige nederlaag geleden. Thaksin zou hem ook vice-premier belast met politiezaken willen maken. Kamronwit zegt nog niet benaderd te zijn door Pheu Thai en ook niet van plan te zijn de politiek in te gaan.

Volgens de bron houdt Thaksin rekening met vervroegde verkiezingen. Hij heeft parlementsleden en ministers, die hem vorige maand in Macau en Hong Kong opzochten, gevraagd zich daarop voor te bereiden. Anti-regeringselementen zouden erop uit zijn de regering ten val te brengen.

Pheu Thai gaat in enkele provincies een onderzoek doen om de mening van kiezers te peilen over de prestaties van hun (districts) parlementslid en legt hen de vraag voor of ze bij de volgende verkiezingen weer gekandideerd moeten worden.

Corruptienieuws

– Sommige expats die op Thailandblog reageren, vinden dat er niets maar dan ook helemaal niets in Thailand tegen corruptie wordt gedaan en dat het altijd zo zal blijven. Dit soort generaliserende kritiek wordt doorgaans door de moderator geweigerd. Het is waar: corruptie tiert welig in Thailand, maar het is niet waar dat er niets gebeurt.

Bangkok Post meldt het in de rubriek Milestones en ik meldde het al in Nieuws uit Thailand. Acht voormalige agenten draaien de bak in omdat ze geprobeerd hadden leden van het Narcotics Suppression Bureau – nota bene collega’s – af te persen. Ze hielden hen aan, overlegden vervalst bewijsmateriaal dat ze drugs bezaten en eisten een losgeld van 2 miljoen baht. Twee voormalige agenten zijn nog op de vlucht. Er gebeurt dus wel degelijk zo nu en dan iets in de strijd tegen corruptie. (Bron: Bangkok Post, 6 oktober 2013)

Economisch nieuws

– Temidden van alle pessimistische berichten over de trage groei van de Thaise economie en het afgenomen consumentenvertrouwen is er één lichtpuntje, constateert Bangkok Post. In augustus boekte de betalingsbalans een overschot van $1,29 miljard tegen een tekort van $1,64 miljard een maand eerder. Dat is goed nieuws omdat een overschot op de betalingsbalans een gezonde garantie voor groei is, waardoor de verwachte vermindering van de stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse Fed kan worden opgevangen.

BP noemt het ironisch dat dit inzicht nog niet is doorgedrongen tot de regionale economen. Zo verlaagde de Asian Development Bank haar prognose van de economisch groei van 4,9 naar 3,8 procent, maar de bank baseerde zich dan ook op verouderde cijfers. De bank signaleerde wel terecht dat de overheidsinvesteringen vertraagd zijn, terwijl ze juist versneld hadden moeten worden. Immers het herstel in de VS, EU en Japan gaat maar langzaam en de politieke spanningen in Thailand zijn er verantwoordelijk voor dat de investeringen door zowel Thaise als buitenlandse bedrijven vertragen of uitgesteld worden.

Consumenten zijn intussen pessimistisch. Voor de zesde achtereenvolgende maand daalde de consumentenindex. ‘De mensen maken zich zorgen over de stijgende prijzen en het herstel van de wereldeconomie’, zei Thanavath Ponvichai van de UTCC ter verklaring. Dat is ongetwijfeld waar, stelt de krant, maar het is ook irreëel. Consumenten verwachtten hogere prijzen door de hogere gas, benzine en elektriciteitsrekening. Maar de marktprijzen zijn nauwelijks gestegen.

Niettemin, stelt de krant, perceptie is belangrijk en zowel bedrijfsleven en consumenten trappen niet in de mooie praatjes van de overheid. Daarin worden ze ondersteund door nieuws uit Washington. Over de shutdown van de Amerikaanse overheid schrijft BP dat dit al de 18e keer is en dat alle voorgaande keren vaak minuten voor het bankroet de wetgevende macht handelde. Het verschil is nu wel dat de markten 24 uur per etmaal open zijn en dat het nieuws met de snelheid van de bliksem reist. (Bron: Bangkok Post, 6 oktober 2013)

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Nieuws uit Thailand – 7 oktober 2013”

 1. Tino Kuis zegt op

  Een woordvoerster van de regering, Lt Sunisa, ontkende, namens Panthongtae Shinawatra, een paar uur geleden ten stelligste, dat deze zoon van Thaksin, ook maar enige interesse had of heeft om een politieke loopbaan te beginnen. BP, vandaag, 18.45 u.

  DvdL: I.F. Stone, de door mij bewonderde journalist, zei: Alle regeringen liegen tenzij het tegendeel bewezen is. Waarvan akte.

 2. chris zegt op

  Een paar opmerkingen over Panthongtae Shinawatra:
  1. waarom moet een woordvoerster van de REGERING hierover wat zeggen? Wat heeft Pathongtae met de regering te maken behalve het feit dat zijn tante PM is?
  2. volgens mij is hij veel te jong om een geloofwaardig parlementslid te zijn. Als zijn vader hem min of meer dwingt om zich verkiesbaar te stellen (zoals hij deed met zijn twee zussen en zijn zwager) weten we weer hoe de wind waait in Thailand. En wie er regeert.
  3. Yingluck ontkende in het verleden ook in alle toonaarden dat zij de nieuew PM van Thailand zou willen worden. En zie: wat gebeurde?
  4. Ik ben best bereid om Panthongtae het voordeel van de twijfel te geven, als hij zich verkiesbaar stelt op een meer volwassen leeftijd en aantoont dat hij zelfstandig beslissingen kan nemen. Misschien moet hij dan (zoals zovele ‘troonopvolgers’ als prins Charles) wachten tot de eigenlijke vorst overlijdt.
  5. Tot die tijd kan hij dan bewijzen dat hij niet zo’n playboy is als zijn vader.

 3. cor verhoef zegt op

  Het zal de regering een worst zijn of die tablets nu werken of niet. Het heeft ze de stemmen opgebracht die ze nodig hadden.

 4. chris zegt op

  Dat het de Thai regering worst zal zijn of the tablets werken of niet, is net zo’n populistische opmerking als de verliezingsbelofte om de tablets aan te schaffen.
  Het feit dat vele van de tablets niet (goed) werken is de zoveelste smet op het blazoen van de regering Yingluck. Niet de politiek meest belangrijke misser, maar elke misser is er een. Ik hoef de andere missers hier niet op te sommen want vele zijn hier uit-ten-treure becommentarieerd. Het gemor en de ontevredenheid van de Thai bevolking neemt toe; zie de statistieken over het consumentenvertrouwen en de regelmatig verschijnende opiniepielingen. Het in een volwassen democratie werkende principe van check-and -balances werkt niet goed in het Thai parlement. Deze regering is voor een groeiende groep machthebbers in dit land een toenemende bron van zorg en ongerustheid.
  Het zogenoemde democratiseringsproces dat met deze regering, naar eigen zeggen, werd ingezet lijkt vast te lopen in incompetentie, vriendjespolitiek, corruptie en gebrek aan leiderschap.

 5. rebell zegt op

  De vraag is, of ze alleen niet goed werken of echt stuk zijn. Voor het geval deze niet goed zouden werken, heeft elk tablet een -reset- knop die je bv. met open gebogen paperclip kunt indrukken. In tegenstelling tot een PC, start een tablet in de regel veel langsamer. Het is een gewoonte van mensen dit niet af te wachten, maar meteen te willen bedienen. Daardoor loopt vaak het -booten- vast. Vooral bij de goedkopere tablets kan dat gebeuren. Ik ga er nl. niet van uit, dat elke leerling een tablet van ca. 25.000 to 30.000 Bht ter beschikking heeft. Deze modellen zijn sneller bij het -booten-. rebell

 6. cor verhoef zegt op

  “Dat het de Thai regering worst zal zijn of the tablets werken of niet, is net zo’n populistische opmerking als de verliezingsbelofte om de tablets aan te schaffen.”

  Verklaar je nader Chris. Geloof jij werkelijk dat er ook maar 1 kabinetslid is die ook maar 1 minuut wakker ligt van dit debacle? Zo ja, namen graag. Ben razend benieuwd.

  • chris zegt op

   Er woont een man in Hua Hin die zich wel zorgen maakt. En die heeft voldoende kanalen om de verantwoordelijke politici op hun fouten te wijzen.

   • cor verhoef zegt op

    Wow Chris, ik ben nu echt geimponeerd. “Er woont een man in Hua Hin die zich wel zorgen maakt. En die heeft voldoende kanalen om de verantwoordelijke politici op hun fouten te wijzen.”

    Beetje mistig, niet? Wanneer een student van jou dit als een voetnoot aanbrengt in zijn thesis, dan neem ik aan, dat je daar geen genoegen mee neemt. Of wel? Kennelijk wel, want je noemt een voor ons onbekende man, die als onomstotelijk bewijs dient voor datgene wat je daarvoor gezegd hebt.

    • chris zegt op

     Over deze man wordt alleen maar in raadselen gesproken en geschreven, maar 65 miljoen Thai kennen hem.

 7. chris zegt op

  Moderator: u bent aan het chatten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website