De tropische storm Gaemi arriveert vandaag als depressie in de grensprovincie Sa Keao en trekt morgen als lage-drukgebied verder over Chanthaburi, Rayong, Chon Buri en Bangkok met stortbuien van meer dan 100 mm.

De industrieterreinen in Bangkok en het Oosten zijn gewaarschuwd voor zware regen en harde wind. De waarschuwing geldt voor terreinen als Wellgrow in de provincie Chachoengsao, fabrieken op Ban Pho, in Chachoengsao, Lat Krabang (Bangkok) en voor industrieterrein Amata Nakorn (Chon Buri). Ambtenaren van het ministerie van Industrie gingen gisteren een kijkje nemen op Ban Pho en Bangplee (Samut Prakan). Bangplee begint volgende maand met de constructie van een permanente dijk. Die komt naar verwachting in juni klaar.

Bangkok heeft 400 waterpropellers in gereedheid gebracht om de waterstroom in khlongs te versnellen. Een commandocentrum is ingericht om snel te kunnen reageren op mogelijke overstromingen op 10 kritieke plaatsen in de stad.

Ernstige droogte in het Noordoosten

Terwijl de bewoners van Bangkok voor overstromingen vrezen, bidden boeren in het Noordoosten om regen. Verschillende provincies in dat deel van Thailand kampen met een ernstige droogte en die kan in Ubon Ratchatani en omliggende provincies tot het eind van het jaar duren, wanneer Gaemi niet te hulp schiet.

De provincies Buri Ram, Si Sa Ket en Surin kampen ook met een gebrek aan drinkwater. De 13 waterreservoirs in Buri Ram staan gemiddeld voor 63 procent vol. Vorig jaar liep de stad Buri Ram onder water. Het bereikte toen een hoogte van 1,4 meter.

Het waterreservoir Lam Pao in Kalasin, een van de belangrijkste waterbronnen in het Noordoosten, staat voor 24 procent vol. Het water in de Mun rivier staat 3,14 meter onder de oevers, de Chi rivier 3,82 meter. Het grote reservoir Lam Ta Kong in Nakon Ratchasima staat voor slechts 45 procent vol.

Een boer in Ubon Ratchatani zegt al 30 procent van zijn rijstoogst te zijn kwijtgeraakt. Een boer in Yasothon zegt dat het er al drie maanden niet heeft geregend. Zij is de helft van haar rijstoogst kwijt.

Ander nieuws

– Zo’n dertig omwonenden zijn de politie te hulp geschoten bij de zoektocht naar de slachtoffers van Dr Death oftewel politiearts Supat Laohawattana, die wordt verdacht van de moord op twee van zijn werknemers uit Myanmar en een echtpaar. Ze trokken gisteren naar de boomgaard van de arts in Petchaburi om er te zoeken naar de overige slachtoffers. Eerder zijn daar al drie skeletten door de politie opgegraven.

De echtgenote van de arts die vrijdag werd aangehouden, wordt evenals haar echtgenoot niet vrijgelaten op borgtocht, besloot de rechtbank gisteren. Ze wordt beschuldigd van diefstal, bezit van gestolen voorwerpen en het gevangen houden van personen tegen hun wil. Haar echtgenoot is van dezelfde vergrijpen beschuldigd, maar nog niet in staat van beschuldiging voor de moorden gesteld. Het wachten is op de resultaten van het forensisch onderzoek naar de opgegraven lijken.

– De Zuid-Afrikaan die zondag vermoord aan de kant van de weg werd gevonden in Saraburi, was niet ontkleed en was evenmin in zijn mond geschoten, zoals de krant gisteren berichtte. De man had zijn ondergoed aan en was van achteren in zijn hoofd geschoten.

De jongere broer van Oswald Duwel, Hercules, gaf gisteren een persconferentie. De beschuldiging van Duwel’s ex-echtgenote, dat Oswald hun kind mishandelde, noemde hij ‘belachelijk’. Oswald en zijn ex waren verwikkeld in een strijd om de voogdij. Waar de 3 jaar oude jongen thans verblijft, is onbekend; vermoedelijk bij familieleden.

Hercules Duwel vertelde ook dat zijn broer de zorg voor de familie van zijn ex-echtgenote op zich had genomen, nadat ze gescheiden waren. Hij complimenteerde de politie dat ze zo snel arrestaties had verricht. De ex-echtgenote, haar moeder en haar halfbroer zijn aangehouden voor de moord.

– Een Thaise vrouw die een andere vrouw tot prostitutie in Japan had gedwongen, is door Japan uitgeleverd en zal worden vervolgd voor mensenhandel. Het slachtoffer was te werk gesteld in een karaokebar in Ochigi. Ze zou daar 100.000 baht per maand kunnen verdienen, maar bij aankomst kreeg ze te horen voor 2,7 miljoen baht in het krijt te staan bij de Thaise en haar medeplichtigen. De vrouw zag kans eerder dit jaar te ontsnapppen en de hulp in te roepen van de Thaise ambassade.

De Anti-Human Trafficking Division van de politie heeft ook gisteren in Samut Prakan twee personen aangehouden die ervan worden verdacht minderjarige meisjes tot prostitutie te hebben aangezet.

– De Hoge Raad van Vietnam heeft de doodstraf tegen een 24-jarige Thaise gehandhaafd. De vrouw werd in oktober op de luchthaven Tan Son Nhat aangehouden met 3 kilo methamphetamine in haar bagage. Een Nigeriaanse bende had haar 50.000 baht betaald om de drugs vanuit Benin te smokkelen. Haar contactpersoon had ze in een winkelcentrum in Bangkok ontmoet. De studente had al twee keer eerder drugs Vietnam binnengesmokkeld.

Tot vorig jaar werd in Vietnam de doodstraf door een vuurpeleton uitgevoerd; sindsdien met een dodelijke injectie.

– Senioren, studenten en gepensioneerd legerpersoneel hoeven, als het aan minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) ligt, geen baht meer te betalen voor stedelijke busritten. Op dit moment is de bus op een beperkt aantal routes in Bangkok voor alle passagiers gratis.

Gratis busvervoer werd destijds geïntroduceerd om mensen met een laag inkomen te helpen. Maar velen kunnen er geen gebruik van maken omdat ze in gebieden wonen waar die gratis bussen niet rijden.

Minister Kittiratt vindt dat de gigantische schuldenlast van het gemeentelijk vervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) de hoogste prioriteit dient te hebben. Het vermogen van de BMTA bedraagt 7,2 miljard baht, de schuldenlast 78 miljard baht. De minister dringt er bij het bedrijf op aan het mes in de uitgaven te zetten door bijvoorbeeld de bussen op goedkopere terreinen te parkeren. Thans geeft de BMTA 10 miljoen baht per maand uit aan parkeerkosten.

Twee plannen om het tekort van het bedrijf terug te brengen, zijn de aanschaf van 3.183 bussen die op aardgas rijden, en vervroegde pensionering van personeel. Het kabinet moet die plannen nog goedkeuren. Het wagenpark van de BMTA telt 3.000 bussen, waarvan 2.500 kunnen rijden. De nieuwe bussen zouden tot een vergroting van het passagiersaanbod moeten leiden. Nu pakken 2 miljoen personen dagelijks de bus.

– Een 58-jarige monnik wordt verdacht van de moord op de voormalige abt van Wat Sri Sumang in het district Muang (Sakhon Nakhon) een maand geleden. De monnik gaf zich vrijdag aan nadat hij vernomen had dat tegen hem een arrestatiebevel was uitgevaardigd.

De abt werd in september in een toilet gevonden. Hij was met een bot voorwerp verschillende malen op zijn hoofd geslagen en hij was gewurgd. De nu aangehouden monnik ontkent de abt te hebben vermoord. Hij is vrijgelaten op borgtocht. Volgens de politie was een financieel conflict het motief voor de moord.

– Het geweld in het Zuiden van Thailand gaat onverminderd door. In Sai Buri (Pattani) werd een echtpaar op een motorfiets beschoten dat bij een benzinepomp was gestopt. De man overleed, de vrouw werd gewond.

In Yala raakten twee politieagenten en een drugsverdachte in een pickup truck licht gewond toen een bermbom ontplofte. De bom lag in een riolering onder de weg.

Een anonieme religieuze expert zegt dat de opstandelingen een nieuwe methode hanteren om mensen te intimideren. Ze leggen pakketjes voor de woning van sommige bewoners, waarin een zak rijst zit, een bankbiljet van 20 baht en een kogel. Soortgelijke pakketjes worden traditioneel gebruikt als offerande voor de doden. [Ik neem aan zonder kogel.] Ook worden flyers verspreid met dreigementen voor personen die met de autoriteiten samenwerken.

De afgelopen twee vrijdagen bleven tal van winkels in het Zuiden gesloten uit angst voor aanslagen. Ook de klanten bleven weg.

Economisch nieuws

– De regering staat voor 100 miljard baht in het krijt bij de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC). Die schuld is in eerdere jaren onder het rijsthypotheeksysteem opgebouwd en is exclusief de kosten van het systeem in het oogstseizoen 2011-2012.

Voorgaande hypotheeksystemen zijn deels voorgefinancierd uit de cash flow van de bank en deels met leningen, die gegarandeerd zijn door het ministerie van Financiën. De regering kan de opgebouwde schuld op twee manieren afbetalen: door de opbrengst van de veilingen van de door haar opgekochte rijst te gebruiken of door het geld uit de begroting te halen.

In het afgelopen oogstseizoen heeft de bank in totaal 269 miljoen baht aan boeren uitgekeerd voor 18 miljoen ton paddy (ongepelde rijst). Voor het komende oogstseizoen is 405 miljard baht nodig voor 23 miljoen ton paddy in de eerste oogst en 11 miljoen ton in de tweede oogst. De regering heeft al het groene licht gegeven voor 150 miljard baht, dat de BAAC op de geldmarkt moet lenen.

Evenals in het afgelopen seizoen krijgen boeren voor een ton witte rijst 15.000 baht en Hom Mali (jasmijnrijst) 20.000 baht, prijzen die circa 40 procent boven de marktprijzen liggen.

Het rijsthypotheeksysteem, dat door de regering Yingluck is heringevoerd, werd in 1981 gelanceerd door het ministerie van Handel als maatregel om het overaanbod van rijst in de markt te verlichten. De regering boekte voor het eerst gigantische verliezen in 2004 toen de in mei 2007 ontbonden Thai Rak Thai partij van Thaksin aan de macht was. De hypotheekprijs (de prijs die de regering voor de rijst betaalde) lag ook toen ver boven de marktprijs. Critici zeiden dat Thaksin dit opzettelijk had gedaan om de plattelandskiezers te paaien.

De vorige regering Abhisit hanteerde een prijsgarantiesysteem; ze betaalde het verschil tussen de marktprijs en een referentieprijs en kocht de rijst niet op.

– Een verbod op het gebruik van asbest kost de varkenshouderij 125 miljard baht, zegt de Swine Raisers Association of Thailand. [In hetzelfde artikel wordt ook een bedrag van 500 miljard genoemd.] Niet dat die beesten asbest eten, maar het kankerverwekkende crysotile of witte asbest komt voor in cementen golfplaten die je overal in Thailand ziet. Volgens de vereniging is er geen bewijs dat asbest kankerverwekkend is. [Ik zou zeggen: steek je licht eens op bij de zogeheten ‘asbestweduwen’ in Nederland, wier echtgenotes bij Eternit werkten.]

Het voorstel om asbest te verbieden, is gedaan door het ministerie van Volksgezondheid en NGO’s. Het kabinet moet er nog een besluit over nemen. Een universiteit [het artikel zegt niet welke] dat de opdracht heeft gekregen de zaak te bestuderen, stelt voor het gebruik van asbest in 5 jaar af te bouwen.

Srichant Uthayaopas, voormalig directeur van het Hazardous Substances Control Bureau, zegt dat de meeste fabrikanten van golfplaten overgestapt zijn op andere materialen, zoals papiervezels, polyvinyl chloride en polyvinyl alcohol (PVA). Nadeel van die platen is dat ze een kortere levensduur hebben; bovendien is er volgens Srichant geen wetenschappelijk bewijs dat stoffen als PVA niet schadelijk voor de mens zijn.

Asbest is in Engeland in 1999 verboden. Het vervangen van asbesthoudende materialen heeft de varkenshouderij daar (omgerekend) 297 miljard baht gekost, zegt Srichant.

– Vietnam schuift in december aan bij de vergadering van de International Tripartite Rubber Council. Deze keer als waarnemer en in de toekomst wellicht als lid.

De ITRC werd 10 jaar geleden opgericht en vertegenwoordigt ’s werelds drie grootste rubberproducerende landen Indonesië, Thailand en Maleisië. Doel is de rubberprijzen te stabiliseren.

De drie landen zijn goed voor 70 procent van de rubberexport en als Vietnam er als vierde grootste bijkomt voor 80 procent.

Vietnam produceert 500.000 ton per jaar en streeft ernaar in 2023 1 miljoen ton te produceren. De drie huidige ITRC-leden hebben eerder besloten hun export met 300.000 ton terug te brengen vanwege de ingezakte prijs.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website