Ook de familie van de Japanse cameraman Hiroyuki Muramoto, die tijdens de roodhemdrellen in 2010 om het leven kwam, komt in aanmerking voor compensatie.

Dit heeft premier Yingluck laten weten aan de vooravond van haar 4-daags bezoek aan Japan, dat tot doel heeft het vertrouwen van Japanse investeerders te herwinnen. De regering zal een condoleancebrief sturen, maar Yingluck brengt geen bezoek aan de familie.

Gisteren ging het kabinet akkoord met de al eerder aangekondigde compensatieregeling voor slachtoffers van het politiek geweld tussen 2005 (begin van de anti-Thaksin protesten) en 2010 (beëindiging van de bezetting van de Ratchaprasong intersection). Het hoogste bedrag van 7,5 miljoen baht gaat naar de nabestaanden van dodelijke slachtoffers. Slachtoffers die strafrechtelijk worden vervolgd, komen niet in aanmerking voor de compensatie.

Oppositiepartij Democraten dient morgen een petitie in bij de Administrative Court met het verzoek het kabinetsbesluit om 2 miljard uit te trekken voor de regeling, te blokkeren. Volgens de Democraten is er geen wettelijke grondslag voor de betaling en daarom zou het besluit in strijd zijn met artikel 157 van het Wetboek van Strafrecht.

– Eerdere berichten spraken van ‘consensual’ seks; nu heet het verkrachting. De soldaat die seks had met een 16-jarig moslimmeisje en zijn maat die de act filmde, worden beschuldigd van verkrachting en hebben zich gisteren gemeld bij de politie. De vrijage c.q. verkrachting werd bekend door een filmpje op internet.

– Premier Yingluck heeft ‘imprudently’ (onvoorzichtig) gehandeld door Nalinee Taveesin en Nattawut Saikua in de kabinetsploeg op te nemen. Dit zegt de Ombudsman in reactie op een klacht van de Green Political Group. Ze heeft het feit over het hoofd gezien dat de mogelijk twijfelachtige kwalificaties van beiden de geloofwaardigheid van het kabinet en de reputatie van het land zouden kunnen schaden.

Over de betrokken ministers zegt de Ombudsman dat ze niet de ethische code voor politici hebben overtreden omdat de omstreden zaken waarin ze verwikkeld waren, zich afspeelden voor hun benoeming.

Nalinee staat op een zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën omdat ze zaken heeft gedaan met Zimbabwe, een land waartegen de VS sancties heeft ingesteld. Nattawut wordt voor terrorisme vervolgd wegens zijn rol tijdens de roodhemdrellen van 2010.

De Ombudsman heeft de premier 30 dagen de tijd gegeven om opnieuw een beslissing te nemen over de benoeming van beiden.

– Oppositieleider Abhisit heeft voorgesteld de assemblee die de grondwet gaat herzien, niet uit 99 leden te laten bestaan maar uit 150. Regeringspartij Pheu Thai stelt een aantal van 99 voor: 1 gekozen lid per provincie en 22 experts te kiezen door het parlement. Abhisit vindt dat de grote provincies met 2 leden vertegenwoordigd zouden moeten zijn.

Hij herhaalde andermaal zijn pleidooi om de artikelen over de monarchie, de rechtspraak en onafhankelijke organisaties ongemoeid te laten en voegde daaraan toe dat rechtbankvonnissen dienen te worden gehandhaafd. Als aan die eisen wordt voldaan, aldus Abhisit, kan de grondwet worden gewijzigd zonder dat er sprake is van een geheime agenda. [Lees: Thaksin rehabiliteren en terughalen naar Thailand.]

– Legerchef Prayuth Chan-ocha heeft Myanmar en Laos gevraagd bos- en akkerbranden in het grensgebied te beperken om zo de neveloverlast in de noordelijke provincies van Thailand te verlichten.

De oppositiepartijen gaan een interpellatie aanvragen. Ze willen wel eens van de regering weten wat die gedaan heeft om het probleem te verzachten.

In Chiang Rai overschrijdt de concentratie stofdeeltjes in de lucht nog steeds de veiligheidslimiet. De boeren trekken zich er niets van aan en blijven onkruid e.d. verbranden. De overlast is verergerd door een hogedrukgebiedje.

De provincie Phayao stimuleert boeren om het onkruid kwijt te raken door het land te ploegen.

– De eigenaren van 20 uit de UK geïmporteerde auto’s krijgen een naheffing omdat de wagens zogenaamd tweedehands waren, waardoor een lager importtarief werd betaald. Maar feitelijk waren ze nieuw. De wagens werden door studenten meegebracht. De Public Sector Anti-Corruption Commission heeft ook onregelmatigheden ontdekt bij de import van 500 auto’s van verschillende merken door één bedrijf. Het bedrijf krijgt een naheffing van 1 miljard baht.

– In de campagne ‘Unforgotten’ heeft de politie tot nu toe 71 verdachten aangehouden. De campagne, die begin deze maand van start ging, richt zich op de kleine criminaliteit. Posters met de portretten van 300 verdachten zijn verspreid onder alle politiebureaus in Bangkok.

– Een 32-jarige Deen is gisterochtend van het balkon op de zesde verdieping van zijn appartement aan Soi On Nut 25 gesprongen en aan de gevolgen van de val overleden. Zijn Thaise vriendin heeft de politie verteld dat ze ruzie hadden gehad over onbetaalde huur. De man zou naar het balkon zijn gelopen, hebben geprobeerd zijn pols door te snijden en maakte daarna de dodelijke sprong.

– De gemeente Bangkok maakt volgende week een begin met de inspectie van 1.000 gebouwen die voor 1992 zijn gebouwd. Ze beschikken evenals het Fico Place gebouw niet over een sprinkler brandblusinstallatie. Zaterdag werden zeven verdiepingen van Fico Place door brand verwoest. De gemeente overweegt de installatie van sprinklers verplicht te stellen, maar ze wil juridische procedures vermijden omdat een wet (Building Safety Control Act van 1992) dan met terugwerkende kracht zou worden toegepast.

– De politie wil dat Iran wordt gevraagd de man uit te leveren die de mastermind zou zijn achter de geplande bomaanslag, die op Valentijnsdag werd ontdekt door een explosie in een woning aan Soi Pridi 31. Ook de vrouw die de woning huurde, zou de politie graag uitgeleverd zien. Tot nu toe heeft de politie geen verband ontdekt tussen de drie aangehouden verdachten en internationale terroristische organisaties. De Iraniërs zouden een aanslag hebben willen plegen op Israëlische diplomaten.

– Tot nu toe was de aandacht gericht op de mogelijke bouw van 11 dammen in de benedenstroom van de Mekong (waaronder de controversiële Xayaburi dam in Laos), maar er zijn ook plannen voor de bouw van 78 dammen in de zijrivieren van de Mekong en die hebben een evengrote verwoestende werking op de biodiversiteit en het bestaan van mensen die langs de rivier wonen. In Proceedings Of The National Academy Of Science is een studie over die dammen gepubliceerd. De studie is uitgevoerd door het Cambodjaans Inland Fisheries Research and Development Institute en de universiteiten van Stanford en Princeton. De researchers hebben gekeken naar de 27 dammen die gepland staan voor de periode 2015 tot 2030.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website