Nieuws uit Thailand – 7 december 2012

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
7 december 2012
Nieuws uit Thailand

Geweld tussen echtgenotes wordt in Thailand beschouwd als een privézaak, waarover weinig in het openbaar wordt gesproken. Huiselijk geweld maak deel uit van een cultuur van ‘stille acceptatie’. Het wordt tijd dat Thais daarover hun mond open doen.

Aldus enkele sprekers tijdens de presentatie van een studie naar de verslaggeving in de media, huiselijk geweld en discriminatie. Gisteren presenteerde het Media Monitor Project en de Women’s Health Advocacy Foundation voor een gehoor van academici en journalisten de studie.

Om te beginnen met de media. ‘De media zien het geweld tussen de seksen en vooroordelen over seksen als normaal en natuurlijk’, zei Wilasinee Adulyanon, directeur social marketing and media advocacy van de Thai Health Promotion Foundation. Ze riep de National Broadcasting and Telecommunications Commission op regels voor de presentatie van dit nieuws te ontwikkelen.

Kritaya Archavanitkul, verbonden aan het Institute for Population and Social Research van de Mahidol universiteit, zei dat de seksekwestie door de Thaise maatschappij als onfatsoenlijk wordt beschouwd. ‘Daarover praat je niet in het openbaar en dat leidt tot vooroordelen.’

[Ik laat het hierbij, want het bericht is nogal warrig en bevat weinig feitelijke informatie.]

– Omdat ze in 2010 soldaten de opdracht hebben gegeven vuurwapens te gebruiken en omdat ze scherpschutters hebben ingezet, gaan oud-premier Abhisit Vejjajiva, thans oppositieleider, en voormalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban strafrechtelijk vervolgd worden.

Woensdag moeten beiden op het matje komen bij het Department of Special Investigation (DSI) om de tenlastelegging in ontvangst te nemen. Het besluit om de drie te gaan vervolgen is genomen door een tripartite team van onderzoekers van de DSI, politie en openbare aanklagers. Het is gebaseerd op een recente uitspraak van de rechtbank over de dood van een taxichauffeur op 14 mei 2010. De rechtbank achtte het bewezen dat hij door legervuur om het leven was gekomen.

Verder baseert het team zich op bewijsmateriaal uit andere onderzoeken en de instructies van het CRES, het orgaan dat destijds verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand. Suthep was daar voorzitter van.

DSI-hoofd Tarit Pengdith ontkent dat de DSI beiden wil vervolgen op aandringen van politici. Hij zegt dat zowel de toenmalige (Democratische) regering als het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) verantwoordelijk zijn voor het geweld van destijds. Tegen roodhemden lopen 213 procedures, inclusief 64 wegens terrorisme en sabotage, en 62 gevallen van brandstichting. Verder zijn 295 roodhemden gearresteerd en vervolgd.

Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij zegt dat de beschuldigingen tegen Abhisit en Suthep politiek gemotiveerd zijn. De betrokken overheidsdiensten zouden misbruik maken van hun bevoegdheid.

Tijdens de ongeregeldheden in april en mei 2010 zijn 91 personen om het leven gekomen en een kleine 2.000 gewond. Op 19 mei maakte het leger een eind aan de wekenlange bezetting van Ratchaprasong intersection in het centrum van Bangkok.

– De eilanden Koh Samui en Koh Phangan zaten gisteren voor de derde dag zonder stroom, want het is niet gelukt de kabelbreuk te herstellen. Het provinciaal elektriciteitsbedrijf verwacht dat er rond het middaguur een eind komt aan de black-out.

De gouverneur van de provincie Surat Thani heeft beide eilanden uitgeroepen tot rampgebied, waardoor een noodbudget van 50 miljoen baht beschibaar komt. Tevens is een tijdelijke keuken ingericht, er zijn wagens met machines die water kunnen produceren [?] naar gebieden gestuurd waar de drinkwatertoevoer is gestopt, en er zijn generatoren aangevoerd.

De ziekenhuizen op de twee eilanden functioneren normaal dankzij eigen generatoren. Buitenlandse toeristen hebben grotendeels de eilanden verlaten omdat internetcafés, restaurants en winkels gesloten zijn.

Waarnemend gouverneur Namchai Lowatthanatrakun van het elektriciteitsbedrijf zegt dat de breuk het gevolg is van de stijging van het elektriciteitsverbruik omdat het nu hoogseizoen is. Volgend jaar maart hoopt het bedrijf een nieuwe onderwaterkabel te leggen die een capaciteit heeft van 200 megawatt.

– Het voorstel om boeddhistische onderwijzers die in risicogebieden werken, over te plaatsen, krijgt niet de handen op elkaar van het Internal Security Operations Command (Isoc). Het voorstel is gedaan door een groep onderwijzers uit Narathiwat naar aanleiding van twee recente moordaanslagen op onderwijzend personeel.

Het Isoc vindt dat mensen met verschillende geloofsovertuigingen samen moeten kunnen leven. ‘Thailand moet een land zijn van religieuze tolerantie, waar onderwijzers van alle geloven kunnen werken zonder angst voor vervolging’, zegt Udomdej Sitabutr, secretaris-generaal van het Isoc. Hij belooft dat de veiligheidsmaatregelen voor onderwijzers worden verscherpt.

Minister Pongthep Thepkanchana (Onderwijs) bracht gisteren een bezoek aan het Zuiden. Tijdens een bijeenkomst van 1.500 onderwijzers uit de drie zuidelijke provincies zegde hij toe hun verzoek voor verhoging van de gevarentoelage aan het kabinet voor te leggen. Hij riep de aanwezigen op vertrouwen te hebben in de veiligheidsmaatregelen van de regering.

– Een drugsverdachte die met zijn pickup truck in Yaowarat op twee motoragenten inreed, heeft weinig lol beleefd aan zijn ontspanningspoging. Achterna gezeten en beschoten door een agent die een motorfiets had geleend, raakte hij onderweg verschillende auto’s en botste ten slotte tegen een Mercedes. De motoragenten liepen lichte verwondingen op, de verdachte werd geraakt in zijn arm. In zijn tas vond de politie 2 gram chrystal methamphetamine.

– De verpleegsters waren tevreden, maar nu dreigt niet-medisch personeel in ziekenhuizen met een staking. De Nurses’ Association of Thailand dreigde daar eerder mee, maar na een gesprek met premier Yingluck en de minister van Volksgezondheid werd het dreigement ingetrokken. De verpleegsters zijn tevreden met de toezegging dat de komende 3 jaar 22.600 verpleegsters, die nu op contractbasis werken, in vaste dienst komen.

Dat willen wij ook, zeggen nu schoonmakers, bewakers, chauffeurs, conciërges en ander niet-medisch personeel die in gezondheidsinstellingen werken. Het Temporary Public Health Employee Network heeft aangekondigd van 1 tot 3 januari te gaan staken. ‘We werken net zo hard als medische professionals, dus we verdienen dezelfde rechten’, zegt een betrokkene.

– Circa 300.000 buitenlanders die in Thailand zijn geboren of hier lang hebben gewoond, hebben recht op de Thaise nationaliteit. Maar ze dienen wel aan bepaalde criteria te voldoen, die ik onvermeld laat omdat ze erg gedetailleerd zijn.

– De Nationale Ombudsman gaat in beroep bij de Supreme Administrative Court tegen het besluit van de lagere rechtbank zijn verzoekschrift niet in behandeling te nemen. De Ombudsman had de bestuursrechter gevraagd de 3G-veiling ongeldig te verklaren omdat er geen sprake was van ‘free and fair competition’.

– Nooit geweten maar voor leerlingen van middelbare scholen bestaat een gedrags- en kledingcode. En die behelst ook het kapsel. Alleen studenten aan de kunst- en dansacademie mogen hun haar lang dragen. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om jongens. Thai Human Rights Watch vindt dat de restricties op de haardracht een inbreuk op de rechten van leerlingen maken. Het ministerie van Onderwijs gaat de regels herzien of heeft ze al herzien; beide formuleringen komen in het bericht voor.

– Ambtenaren van het ministerie van Handel mogen niet met de media praten over het hypotheeksysteem voor rijst, aldus een bron bij het ministerie. Het verbod is een reactie op het parlementaire debat over het controversiële systeem en het onderzoek dat de National Anti-Corruption Commission naar corruptie gaat doen.

– Een 17-jarig meisje is op de Kanchanaphisek Road (Bangkok) overreden door een vrachtwagen. Ze was van haar motorfiets gevallen tijdens een ‘stunt’ die werd uitgevoerd door een groep jongeren op de motorfiets. Zo’n 100 jongeren haalden er allerlei kunstjes uit. De vrachtwagenchauffeur die het zooitje had gezien, wilde zijn wagen parkeren, maar bij die manoeuvre ging het mis.

Politiek nieuws

– De regerings chief whip neemt het voorstel van een groep senatoren in overweging om de grondwet artikelgewijs te herzien in plaats van de grondwet helemaal te herschrijven. Hij zal het voorleggen aan de Pheu Thai-fractie, die dan maar moet beslissen of ze het een goed idee vindt. Volgens de senatoren, die bekend staan als de groep van 40, is een artikelgewijze herziening de beste manier om conflicten te voorkomen. De groep roept ook de regering op om een referendum te houden en de mening van de bevolking te peilen over de noodzaak van wijziging van de grondwet.

Paibul Nititawan, een van de 40, zegt dat artikel 237 van de grondwet een van de artikelen is, die wijzigingen behoeven. Dit artikel bestraft bestuursleden van een politieke partij, die door het Constitutionele Hof is ontbonden, met een politieke ban van 5 jaar.

Zoals bekend legde het Constitutionele Hof de parlementsbehandeling van het voorstel om artikel 291 te wijzigen, in juli stil. Pheu Thai wil het veranderen om een burgerassemblee in het leven te kunnen roepen, die de gehele grondwet gaat herzien. Een panel met coalitieparlementariërs heeft voorgesteld twee maanden uit te trekken om de bevolking te informeren over de gang van zaken.

Critici zeggen dat de hele operatie geen ander doel heeft dan oud-premier Thaksin te rehabiliteren.

Economisch nieuws

– Het lukte whisky-magnaat Charoen Sirivadhanabhakdi niet hypermarkt Carrefour en de Family Mart-keten te kopen, en daarom begint hij volgend jaar maar zijn eigen keten convenience winkels (een soort kleine supermarkt). En meneer, of beter gezegd zijn handelsfirma Berli Jucker Plc (BJC), pakt de zaken gelijk groot aan. Ze begint met 100 winkels van elk 70 vierkante meter onder de naam BJC Smart. Daarin zijn in het begin alleen merkproducten van BJC te koop. Pas later worden er artikelen van andere producenten aan toegevoegd. Voordat de eerste BJC Smart opengaat, gaat BJC de markt verkennen via een BJC Smart online.

– De Bank of Thailand mag zich dan zorgen maken over de stijgende schuldenlast van huishoudens, Thitikorn (TK), een huurkoopbedrijf voor motorfietsen en auto’s, vaart er wel bij. Dit jaar verwacht het 2,15 miljoen motorfietsen te financieren. Het uitstaande bedrag bedraagt aan het eind van het jaar naar schatting 8,7 miljard baht tegen 7,57 miljard baht vorig jaar.

In de eerste tien maanden van dit jaar schoot de verkoop van motorfietsen omhoog omdat enkele nieuwe modellen werden geïntroduceerd. Het bedrijf verwacht voor volgend jaar een groei van 10 procent naar 10 miljard baht in 2014.

– Vietnam overweegt zich aan te sluiten bij de International Tripartite Rubber Council. Vietnam is ’s werelds vierde grootste rubberproducent. De council bestaat uit de andere grote drie, Thailand, Indonesië en Maleisië. Die besloten eerder vanaf oktober de export te beperken om de prijs te ondersteunen. Als gevolg daarvan steeg de rubberprijs met 29 procent. Ze hebben ook besloten oude bomen te kappen, waardoor 450.000 ton rubber aan de markt wordt onttrokken.

– Alhoewel Thailand 7.967 coöperaties met 10,8 miljoen leden telt, zijn coöperaties niet erg populair. Ze zijn vatbaar voor corruptie omdat slechts een klein aantal mensen de financiën beheert. ‘Op zichzelf is het idee van coöperaties goed, maar degenen die ze beheren moeten eerlijk zijn en zich in de tijd bewijzen’, zegt Somnuck Jongmeewasin, een onafhankelijk community researcher.

Somchai Charnarongkul, directeur-generaal van het Cooperative Promotion Department, vindt het belangrijk om nu, met de komst van de Asean Economic Community eind 2015, speciale aandacht te besteden aan coöperaties. De regering dient coöperaties te steunen en de bureaucratie te verminderen, zodat ze zich kunnen ontwikkelen, aldus Somchai. Hij ziet ze als belangrijke aanjager van de economie.

– Behalve van LPG wordt volgend jaar ook de vaste prijs van CNG (compressed natural gas, aardgas) losgelaten. De prijs gaat waarschijnlijk omhoog van 10,5 baht naar 13,28 baht per kilo. Aan het begin van het jaar kostte CNG 8,5 baht per kilo. De bedoeling was de prijs maandelijks te verhogen, maar onder druk van protesten stopten de prijsverhogingen in april.

Het Energy Research Institute van de Chulalongkorn universiteit heeft sindsdien onderzoek gedaan naar de prijsvorming en kwam uit op een ex-BTW prijs van 10,97 tot 12,65 baht.

De minister van Energie overlegt volgende week met staatsoliemaatschappij PTT Plc over de uitbreiding van het aantal pompen. De transportsector vindt het huidige aantal van 479 te klein. Ook de lokaties zijn niet altijd ideaal. De subsidiëring van CNG heeft transportovernemingen gestimuleerd om over te stappen van diesel op CNG. Naar verwachting stijgt het gebruik van CNG dit jaar met 26 procent.

– De bekende kruideniersketen 7-Eleven gaat volgend jaar volop de strijd aan met de concurrenten Family Mart, Lawson, Mini Big C en Tesco Express. Dat zal niet gemakkelijk zijn want allemaal hopen ze te profiteren van de toegenomen koopkracht en uitbreiding van het klantenbestand. De koopkracht krijgt volgend jaar een injectie door de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht en hogere inkomens omdat agrarische producten in prijs stijgen.

Volgend jaar komen er naar verwachting in totaal naar schatting 1.000 winkels bij, aanzienlijk meer dan het aantal van 750 tot 850 van de afgelopen jaren. 7-Eleven opent 540 nieuwe winkels. Ook het assortiment wordt herzien en uitgebreid met meer internationale merken.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website