Kan het nog gekker? Een Thaise archeoloog beweert dat hij het legendarische Atlantis heeft gevonden. De oude muren bij Doi Suthep, die zijn ontdekt, zouden restanten zijn van de stad Jed-lin, bekend uit folkloristische verhalen over het oude Chiang Mai, en Jed-lin was eigenlijk Atlantis.

Atlantis is een hypothetisch eilandenrijk, in 360 BC beschreven door de Griekse filosoof Plato, waarvan het bestaan uiterst twijfelachtig is. Het zou na een mislukte aanval op Athene in de zee zijn gezakt.

De bedenker van Atlantis in Thailand is Poonsab Wongsasukoipak, secretaris van het Jed-lin antropologisch researchinstituut. Jed-lin wordt gedateerd op 1.600 jaar geleden, Poonsab gelooft dat de ruïnes 10.000 jaar oud zijn. Erg serieus wordt zijn theorie door wetenschappers niet genomen omdat hij zijn claim onderbouwt met een verwijzing naar de online game Atlantica.

Poonsab weet het voor 80 procent zeker. Hij geeft drie argumenten. Net als Atlantis is Jed-lin een ronde stad gebouwd op vier niveaus; Jed-lin ligt op land, omgeven door bergen, rivieren en de oceaan; en Jed-lin ligt op het grootste wereldcontinent. Het definitieve bewijs moet de vertaling van een inscriptie leveren, die Poonsab probeert te ontcijferen.

– Dat is nou pech hebben. Miss Thailand doet in Ordos in het noorden van China een gooi naar de titel van Miss World 2012 en nu is een deel van haar garderobe gestolen. Uit haar hotelkamer verdwenen een avondjapon en de kleding die ze in de sportronde zou dragen. De missverkiezing vindt plaats op 16 augustus. Nachat Muangkod moet het opnemen tegen 115 andere schoonheden.

– Het zakenleven in Hat Yai in het zuiden van Thailand gaat in de buidel tasten om bewakingscamera’s te laten installeren in het stadscentrum en andere kwetsbare gebieden. Het surveillancesysteem wordt verbonden met het al bestaande netwerk van camera’s. Aanleiding is de recente toename van het geweld en berichten over gestolen auto’s en pickup trucks waarmee bomaanslagen gepleegd gaan worden.

Ook gisteren ging het geweld weer door. In het district Tak Bai (Narathiwat) ontsnapte een patrouille-eenheid van 14 soldaten aan een bomaanslag. Een bom die begraven was onder de weg, ontplofte met lichte schade aan het legervoertuig tot gevolg.

In het district Yarang (Pattani) namen gisterochtend vier mannen een politieagent onder vuur, die zijn huis verliet om naar zijn werk te gaan. Bij aankomst in het ziekenhuis bleek de agent te zijn overleden.

– Olympisch kampioene gewichtsheffen Pimsiri Sirikaew is welkom in het leger, zegt legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha. Dat komt dan goed uit, want de winnares van een zilveren medaille had al laten weten graag de wapenrok aan te trekken. Gistermiddag arriveerde ze op Suvarnabhumi, waar ze werd begroet door haar ouders en een menigte fans.

Met de overwinning is Pimsiri’s kostje wel gekocht. Van de vereniging van gewichtsheffers en bedrijven ontvangt ze 13 miljoen baht en wanneer het leger een plaatsje voor haar vindt, krijgt ze salaris, toelagen en andere welzijnsuitkeringen.

– De regering Yingluck bakt er niets van, zegt oppositiepartij Democraten. De meeste van haar beleidsvoornemens zijn mislukt. Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut zegt dat de regering had beloofd nationale verzoening tot stand te brengen, maar in plaats daarvan probeert ze wetsvoorstellen door te drukken, die alleen maar meer verdeeldheid zaaien.

Volgens Chavanond is de compensatie voor slachtoffers van het politiek geweld in 2010 voornamelijk gegaan naar Pheu Thai supporters. Al even negatief is Chavanond over het anti-drugsbeleid, bestrijding van corruptie, de bestrijding van het geweld in het Zuiden, inflatie, stijgende brandstofprijzen enzovoort.

De Democraten gaan al deze zaken aan de orde stellen in een zogeheten censure debate, een debat dat uitmondt in een motie van wantrouwen. Niet dat die enige kans maakt, want Pheu Thai en haar coalitiepartners hebben een comfortabele meerderheid in het parlement.

Noppadon Pattama, juridisch adviseur van Thaksin, zegt dat het debat en de motie van wantrouwen niet als een verrassing komen. Over de zaken die de Democraten aan de orde willen stellen, maakt de regering zich geen zorgen. De strategiecommissie van de partij is bezig munitie te verzamelen voor de beantwoording. Noppadon stoort zich eraan dat de Democraten hun pijlen exclusief richten op premier Yingluck en niet op het gehele kabinet. ‘Dat betekent dat ze een politiek spelletje spelen in plaats van de regering controleren.’

In een peiling van Abac verzette 52 procent van de respondenten zich tegen het debat. Die krappe meerderheid vindt dat de regering goed presteert. Abac ondervroeg 2.275 personen in 17 provincies.

– In een bus van de Ratchasima Tour Company in busterminal Mor Chit (Bangkok) is een tas met granaten, een vuurwapen en munitie gevonden. De politie was gealarmeerd nadat een verdacht uitziende tas was gesignaleerd. Het busstation werd ontruimd en de explosievenopruimingsdienst moest eraan te pas komen om de spullen veilig weg te halen.

De bus was gisteren uit Nakhon Ratchasima vertrokken maar kreeg panne bij het National Memorial. Met een tweede bus werd de reis vervolgd. Volgens de chauffeur verliet een man van middelbare leeftijd in grote haast de bus, voordat die Mor Chit bereikte. De tas werd gevonden in de eerste bus, die na reparatie naar Mor Chit werd gereden.

– Spannende tijden bij het leger. De jaarlijkse overplaatsingsronde komt eraan. Legeropperbevelhebber Thanasak Patimapakorn praat vandaag en morgen met generaals over hun mogelijke promotie. Woensdag krijgt de minister van Defensie een lijst van Thanasak en de drie bevelhebbers van land-, luchtmacht en marine met de voorgestelde promoties en demoties. Op 21 augustus mag premier Yingluck haar handtekening zetten. De jaarlijkse reshuffle is voor regeringen altijd aanleiding om bevriende en betrouwbare soldaten op hoge posten te plaatsen.

– De vorige keer werd er gefraudeerd, dus dat mag deze keer niet weer gebeuren. Volgens de politie is dat ook niet gebeurd, de afgelopen drie dagen tijdens het toelatingsexamen voor de opleiding tot politieonderofficier, dankzij kledingvoorschriften, het fouilleren van de kandidaten en stoorapparatuur. De vorige maal smokkelden kandidaten communicatieapparatuur naar binnen of iemand anders nam tegen betaling de plaats van een kandidaat in. Nadat dit ontdekt was, is de uitslag ongeldig verklaard. Aan het vervangend examen, dat op 42 plaatsen werd afgenomen, deden 360.000 kandidaten mee. 9.500 zijn geslaagd.

– De handel in konijnen op weekendmarkt Chatuchak is stil gevallen, nadat gebleken is dat een gezin in Chom Thong (Bangkok) rabiës had opgelopen door beten van een konijn dat het op Chatuchak had gekocht. Vandaag vergaderen de autoriteiten om de bron van het virus vast te stellen.

– Zaterdag waren het er nog twee, gisteren tien. De jonge roodhemden zijn in hongerstaking gegaan voor het hoofdkwartier van oppositiepartij Democraten. Hun actie is een protest tegen opmerkingen van partijleider Abhisit, die tijdens een bijeenkomst vorige maand heeft gezegd dat ze ingehuurd waren om rally’s te beleggen. Volgens een van de hongerstakers is dat bezijden de waarheid.

– Het Nakhon Phanom Animal Quarantine Station heeft de bevolking om hulp gevraagd bij de verzorging van de 2.052 honden, die gered zijn van een Vietnamees eetbordje. Elke dag kost het voederen van de dieren 50.000 baht en de bodem van de kas komt in zicht. Eerder ontving het station 22 miljoen baht aan donaties. Daarvan is nog 9 miljoen beschikbaar. Gemiddeld sterven twee tot drie honden per dag aan een virale infectie of ademhalingsmoeilijkheden. De overbevolking is ook een probleem, want het centrum heeft een capaciteit van 800 tot 1.000 honden.

– Tien ton gedopte rijst is gisteren onderschept nadat smokkelaars de Moei rivier tussen Myanmar en Thailand waren overgestoken met de contrabande en de rijst op een truck laadden. Het lukte de politie niet de smokkelaars te arresteren.

– De VN-commissie Elimination of Racial Discrimination in Genève buigt zich deze week over de prestaties van Thailand op het gebied van bestrijding van discriminatie op basis van ras. Het is de eerste keer dat de commissie Thailand’s prestaties beoordeelt nadat het land in 2003 de desbetreffende internationale conventie ondertekende. Of Thailand een voldoende krijgt valt te bezien, want etnische groepen, buitenlandse werknemers, vluchtelingen en Malay moslims pleiten steeds vaker om een faire behandeling.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 6 augustus 2012”

  1. bacchus zegt op

    Opvallend hoe vaak je kan lezen dat de daders, in dit geval weer smokkelaars, aan de politie weten te ontkomen. Zou dat nu liggen aan de kwaliteit van de politie of de wel gevuldheid van de beurs bij de daders?

    • Fred CNX zegt op

      De Thaise politie doet me denken aan de Italiaanse maffia, als je niet betaalt wordt je opgepakt of volgt er een inval; de grondslag van deze corruptie moet je waarschijnlijk zoeken in de tijd van Atlantis:-) Toch een eindje varen naar Griekenland…of lag dat toen ook ergens anders;-)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website