Bangkok bereidt zich voor op de regen, die de tropische storm Gaemi de komende dagen in petto heeft voor de hoofdstad. Stuwen in de khlongs zijn opengedraaid om de afvoer van water te versnellen, zodat ze dadelijk voldoende water kunnen opvangen.

De gemeente heeft 95 noodeenheden, bekend als BEST (Bangkok Emergency Service Team), klaarstaan om mensen in nood te helpen. Ook worden 5 miljoen zandzakken gevuld. De gemeente heeft al meer waterpompen geïnstalleerd en in sommige khlongs liggen boten klaar om de waterstroom te versnellen.

Adisak Khantee, adjunct-directeur van het Royal Irrigation Department, zegt dat in de meest kwetsbare wijken waterpompen zullen worden geïnstalleerd. [Is dit een voorbeeld van een perfecte samenwerking tussen de gemeente en de RID, of werken beide vrolijk langs elkaar heen?]

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft voedselvoorraden aangelegd en communicatieapparatuur in gereedheid gebracht. Het ministerie waarschuwt de bewoners in gebieden die het risico lopen te overstromen en houdt daar al evacuatieoefeningen.

Het leger staat standby om te helpen met vervoer en om verkeersproblemen op te lossen. [Is dat laatste niet de taak van de verkeerspolitie?] Militaire terreinen van de 2nd Cavalry Division en het 1st en 11th Infantry Regiment zijn beschikbaar als wateropslaggebied.

Op de industrieterreinen in het oosten en westen van Bangkok houden werknemers de situatie buiten de vloedwallen en in de omgeving nauwkeurig in de gaten. Lat Krabang in het oosten is een zorgenkindje, want dat industrieterrein wordt slechts beschermd door een aarden dijk, die het al een keer heeft begeven.

De industrieterreinen in Ayuttthaya lopen geen gevaar omdat de aanleg van dijken inmiddels klaar is.

De Pruksa wijk in de provincie Chachoengsao staat al een week onder water, nadat de Khlong Prawet Buri Rom was overstroomd.

– Op verzoek van regeringspartij Pheu Thai gaat het Department of Special Investigation (DSI) onderzoek doen naar mogelijke corruptie bij de aanleg van de drainagetunnels in Bangkok. De hoofdstad telt zeven tunnels waardoor water naar de Chao Praya rivier en de Golf van Thailand wordt afgevoerd, maar volgens Nopparit Prompan, woordvoerder van Pheu Thai, functioneren sommige tunnels niet en zijn ze ook niet getest.

Pheu Thai heeft ook twijfels over het onderhoud van de rioleringen in de hoofdstad. De partij baseert zich op uitspraken van de commissaris van politie en het Corrections Department dat de meeste rioleringen die een schoonmaakbeurt hadden moeten krijgen, niet schoongemaakt zijn. Politieagenten en gedetineerden ontdekten dat, toen ze onlangs werden ingezet om rioleringen te ontstoppen. Gouverneur Sukhumbhand Paribatra is niet gelukkig met de actie van Pheu Thai en de DSI.

– Heimwee naar Venetië met het San Marcoplein, het Canal Grande en de gondels? Je hoeft er niet voor naar Italië af te reizen, maar kunt al terecht in Hua Hin. Daar gaat binnenkort een theme community mall open die gemodelleerd is naar Venetië  Bezoekers kunnen er winkelen en dineren in Italiaanse sferen, ’s ochtends wordt een bloemen- en fruitmarkt gehouden, er is ruimte voor concerten en voedselbeurzen en er is een gezins- en kinderzone.

– Reparaties aan het Saranrom paleis, gebouwd onder het bewind van koning Rama IV en voormalig hoofdkantoor van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn slordig uitgevoerd. Tijdens een inspectiebezoek constateerde minister Surapong Tovichakchaivorakul (BuZa) beschimmelde muren, lekkende daken en beschadigd schilderwerk.

Het werk (kosten 480 miljoen baht) is uitgevoerd door Christiani & Nielsen met StoneHenge als consultant. De werkzaamheden zijn in augustus 2008 begonnen en in februari vorig jaar beëindigd. De betrokken bedrijven wijten de tekortkomingen aan het slechte ontwerp en de inzet van laag-gekwalificeerde arbeiders. Het ontwerp van het Department of Fine Art zou volgens de bedrijven nauwgezet zijn gevolgd. Het voorzag in de bouw van een nieuw gebouw van drie verdiepingen en reparaties aan de buitenkant. Aan het interieur hoefde niets gedaan te worden.

Wanneer het renovatiewerk binnen is afgerond (dat nog eens 74 miljoen baht kost), wordt het paleis ingericht als museum en receptieruimte.

– De 12 verslaggevers die samen met de kamervoorzitter een negendaagse, zogenaamde studietrip naar Europa maakten, kregen elk een bedrag van 16.000 baht als zakgeld. Parlementslid Boonyod Sukthinthai (Democraten) vraagt zich af of dit geld tot doel had de media te beïnvloeden. Voor de trip werden 25 verslaggevers uitgenodigd, maar 13 weigerden zich te laten fêteren.

De kamercommissie parlementaire zaken heeft onderzoek gedaan naar de trip, maar alle uitgaven waren netjes gedekt door bonnetjes. Boonyod wil nu dat de kamercommissie parlementaire ethiek zich over het studiereisje buigt.

– Het is vandaag business as usual in het diepe Zuiden in tegenstelling tot vorige week vrijdag toen veel winkels de deuren sloten. De winkeliers waren bang voor een aanval. Ook waren flyers verspreid waarin ze werden opgeroepen hun zaak op vrijdag, de heilige dag van de moslims, niet te openen.

De autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen zich niet te laten intimideren en die oproep lijkt vandaag succes te hebben gehad. Het voormalig hoofd van de Kamer van Koophandel in Pattani zegt dat enkele kleine winkels wellicht vandaag gesloten blijven, maar de grote gaan gewoon open. Religieuze leiders zeggen dat de islam het werken op vrijdag niet verbiedt.

– ‘Wanneer politici worden beschuldigd van corruptie, zijn journalisten er als de kippen bij om hun schorsing te eisen. Maar als ze er zelf van verdacht worden, waarom zouden ze dan niet op dezelfde manier behandeld moeten worden?’ Die bijna retorische vraag stelde mediaexpert Seree Wongmontha tijdens een seminar over de zaak Sorayuth, georganiseerd door de Thai Journalists Association.

De populaire tv-presentator Sorayuth Suthassanachinda van kanaal 3 is door de National Anti-Corruption Commission beschuldigd van het niet afdragen van advertentiegelden door zijn productiemaatschappij. Tot nu toe presenteert hij nog steeds zijn nieuwsshow. Sprekers op het seminar noemden dat in strijd met de journalistieke ethiek. De leiding van de tv-zender zou ook druk op hem moeten uitoefenen zijn werkzaamheden tijdelijk te staken, totdat de zaak is opgelost. Sorayuth zegt dat hij onschuldig is.

– 313 kolonels die tijdens de ongeregeldheden in 2010 een eenheid leidden, zijn beloond met promotie. De meesten zijn van regimentscommandant gepromoveerd tot adjunct-divisiecommandant. De lijst met de 313 namen staat bekend als de lijst van ‘deputy generals’, die in de toekomst worden gepromoveerd tot de rang van generaal. [De legerbevelhebber kan zelfstandig beslissen over de promoties op dit niveau. Het kabinet komt er niet aan te pas.]

– Korn Chatikavanij, voormalig minister van Financiën, was met een vermogen van 865 miljoen baht (van hem en zijn echtgenote) de rijkste minister in het kabinet Abhisit. Abhisit en eega waren goed voor 53,9 miljoen baht. Vice-minister-president en sterke man Suthep Thaugsuban had meer verplichtingen dan vermogen, respectievelijk 347 miljoen en 210 miljoen baht. De cijfers zijn gisteren bekend gemaakt door de National Anti-Corruption Commission, een jaar nadat de regering Abhisit na een verpletterende verkiezingsnederlaag werd vervangen door de huidige regering. Ze zijn gebaseerd op eigen opgaven.

– Afgelopen woensdag is een eind gekomen aan de korting van 1 baht op de tarieven in de MRT (ondergrondse metro). Het afgelopen kwartaal had de BMCL die korting gegeven om de financiële last van passagiers te verlichten. De 50 procent korting voor kinderen en ouderen blijft uiteraard gehandhaafd.

– Minister van Defensie Sukumpol Suwanatat gaat volgende week naar de Oekraïne om een kijkje te nemen bij de defensie en wapenindustrie. Het leger heeft al pantservoertuigen uit de Oekraïne in gebruik en is van plan er tanks te kopen.

– Het lichaam van een 47-jarige Chinees, dat 26 steekwonden vertoonde, is woensdag in een hotel aan de Ploenchit Road gevonden. De politie heeft nog weinig aanwijzingen. Hotelstaf heeft hem zien praten met een 30-jarige man, mogelijk zijn moordenaar. Het was zijn eerste bezoek aan Thailand.

– Zo’n 300 studenten van een zevental universiteiten treden op 16 oktober in het strijdperk bij de finale van het achtste European Union Thailand National Inter-varsity Debate Championship. Voor het eerst wordt de finale buiten Bangkok gehouden en wel in Khon Kaen.

De debatingwedstrijd is een initiatief van de Delegation of the European Union to Thailand met als doel jonge Thaise burgers een platform te bieden voor kritische analyse en een intellectueel debat. Het debatonderwerp van de finale wordt gekozen uit de suggesties van de studenten op het gebied van onder andere politiek en democratie, wetenschap en technologie en internationale verhoudingen.

– De huidige protesten van boeren tegen de gang naar het Constitutionele Hof van 100 academici en studenten van het National Institute of Development Administration (Nida) is misplaatst en ongerechtvaardigd, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van 4 oktober. Het Nida wil geen eind maken aan het controversiële hypotheeksysteem voor rijst. Het wil dat alleen de boeren ervan profiteren en niet, zoals nu, corrupte politici en functionarissen, rijstmolenaars, rijstsmokkelaars en enkele exporteurs die goede politieke contacten hebben.

Maar de regering steekt haar kop in het zand . Ze ziet en hoort niets. Ze gaat door met het systeem hetgeen ‘verontrustend is en wederom een ernstige fout’. Voor het komend seizoen wordt 405 miljard uitgetrokken om de boeren 15.000 baht voor een ton witte rijst en 20.000 baht voor een ton Hom Mali (jasmijnrijst) te kunnen betalen. Die prijzen liggen zo’n 40 procent boven de marktprijzen.

De regering is van plan 150 miljard baht te lenen om de aankopen te financieren; de rest van het bedrag zou moeten komen uit de verkoop van de huidige rijstvoorraad, die in het afgelopen seizoen is opgebouwd.

In silo’s ligt 14 miljoen ton gepelde rijst, inclusief 2 miljoen ton van vorig jaar. Het ministerie van Handel beweert voor 7,3 miljoen ton contracten met andere landen te hebben afgesloten, onder andere met China en Indonesië, maar tot nu toe is geen enkele handtekening gezet.

Bulog, het Indonesische rijstaankoop agentschap, zei in september dat het dit jaar niet van plan is rijst te importeren omdat de rijstproductie naar verwachting met 4 tot 5 procent stijgt. En als het wel moet importeren, dan wordt goedkopere en kwalitatief even goede rijst uit India en Vietnam gekocht.

Het lijkt erop dat het ministerie van Handel zich in een wanhopige situatie bevindt en hulp van buiten nodig heeft, concludeert de krant. Hoe kan de regering haar hoop op het ministerie vestigen?

– Yongyuth Wichaidit heeft nu ook zijn functie van partijleider van regeringspartij Pheu Thai neergelegd. Hij geeft eveneens zijn parlementszetel op. Eerder nam hij ontslag als minister van Binnenlandse Zaken vanwege een akkefietje in zijn vorige baan. Kandidaten om hem als partijleider op te volgen zijn de minister van Defensie, een parlementslid en een politieman.

Een anonieme bron bij Pheu Thai zegt dat die drie geschikt zijn omdat ze aan de leiband van oud-premier Thaksin lopen, die zoals bekend vanuit Dubai aan de touwtjes trekt. Het ontslag van Yongyuth uit al zijn functies moet voorkomen dat hij de partij in zijn val meesleept, wanneer het tot een procedure bij het Constitutionele Hof komt. De Democraten willen dat het Hof zich uitspreekt over Yongyuth’s geschiktheid als parlementslid.

Economisch nieuws

– Het herziene Power Development Plan (2013-1230) gaat uit van een verdubbeling van het elektriciteitsverbruik in de komende 20 jaar van de huidige 32.000 MW naar 70.686 MW. De afhankelijkheid van aardgas dient te worden teruggebracht van 70 naar 57 procent en het kolengebruik blijft op 20 procent staan. Biomassa, biogas units en zonneboerderijen moeten 10 procent opwekken, tweemaal zoveel als thans.

Vergeleken met de vorige versie van het PDP is de energiebehoefte verhoogd met 69.500 MW als gevolg van een sterke vraag uit alle sectoren en de geplande aanleg van 10 openbaarvervoerlijnen en hogesnelheidslijnen.

De grootste uitdaging voor Egat, het landelijk elektriciteitsbedrijf van Thailand, is volgens adjunct-gouverneur Pongdith Potchana de publieke acceptatie, met name van schone kolen- en kernenergiecentrales. Egat doet zijn uiterste best het publiek van de noodzaak daarvan te overtuigen. De eerste schone-kolencentrale staat gepland voor 2019; de eerste kerncentrales voor 2026 en 2027.

– Thaise kinderen lezen gemiddeld 2 tot 5 boeken per jaar tegen Vietnamese kinderen 50 tot 70 boeken. Dat is een verschil om van te schrikken, zegt Craig Steffensen, landendirecteur van de Asian Development Bank. Hij trekt een vergelijking tussen de problemen in het onderwijs en die van de State Railways of Thailand. Beide hebben dringend behoefte aan modernisering.

Steffensen wijst erop dat het gebrek aan investeringen in human resources mede oorzaak is van de hoge income-disparity Gini coefficient van Thailand in vergelijking met de buurlanden, oftewel de kloof tussen arm en rijk.

– Zeven Thaise banken doen verwoede pogingen spaartegoeden binnen te halen om aan de groeiende vraag naar leningen te kunnen voldoen. De afgelopen 2 maanden harkten ze samen 314 miljard baht binnen door de introductie van nieuwe producten en het verlengen van bestaande campagnes. De banken richten zich daarbij op specifieke doelgroepen.

De TMB heeft een nieuwe TMB Free Flow Daily Account. Klanten kunnen tienmaal per maand gratis transacties verrichten zonder een limiet op opnames, overboekingen of betalingen. De bank keert geen rente op de rekening uit.

De KTB heeft enigszins last van de strijd om klanten, met name in het ambtenarensegment, waar de bank van oudsher een sterke positie heeft. Nieuw is een depositorekening van 5 jaar met een jaarlijkse rente van 4 procent. De bank denkt dat die vooral voor gepensioneerden interessant is.

Thanachart heeft een depositorekening van zes maanden, die ook goed is voor een jaarrente van 4 procent.

– De Government Savings Bank (GSB) introduceert nieuwe microfinancieringsproducten, zodat aan alle behoeften in dit segment kan worden voldaan, zoals verzekeringen, besparingen, investeringen en krediet. Deze producten zijn bestemd voor plattelanders met een laag inkomen, die elders niet terecht kunnen.

De GSB is al meer dan 10 jaar de belangrijkste financiële dienstverlener op grass-root niveau. De bank heeft ook een speciaal tarief voor non-performing loans (leningen van wanbetalers). Het microfinancieringsmodel is ontwikkeld door de Krishi bank in Bangladesh, een van de meest succesvolle microfinancieringsinstituten in de wereld.

Op de lange termijn wil de GSB de belangrijkste speler op microfinancieringsgebied in de regio worden. De bank treft al voorbereidingen voor de Asean Economic Community die in 2015 van kracht wordt, door nieuwe diensten te introduceren, zoals handelsfinanciering. De grensfilialen in Mae Sai, Udon Thani en Hat Yai worden omgebouwd tot full-service banken.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 5 oktober 2012”

 1. Sven zegt op

  Heimwee naar Venetie?.
  De laatste maal dat ik daar voorbij kwam,2 maand geleden,zag het er niet uit dat het binnenkort open zou gaan,de enige gebouwen die reeds afgewekrt waren(?) stonden aan Phetkasem Rd voor het overige zag ik uitsluitend betonpalen en een paar kranen.
  Wat bedoel je met binnenkort ? 2 a 3 jaar ?
  Volgende week maandag moet ik er terug langs,zal dan eens zeer goed kijken hoe het met de werkzaamheden zit.

  Dick: Heel goed. Laat me weten wat je ziet, dan plaats ik een rectificatie op het bericht uit Bangkok Post

 2. Arie zegt op

  De minister van defensie gaat naar de Oekraine om tanks te kopen, lees ik in het bericht.
  Weet Sukumpol Suwanatat dat Nederland er nog een aantal in de aanbieding heeft?? Misschien kan iemand hem een tip geven;)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website