Koning Bhumibol heeft gisteren een bezoek gebracht aan Bangpu (Samut Prakan) om een door hem geïnitieerd watermanagementproject te inspecteren.

De koning, die een oranje colbert droeg (geen onbelangrijke observatie, want vaak spelen slimme zakenlui er op in door shirts van dezelfde kleur te gaan verkopen), bezocht eerst de Srichan Pradit tempel en reisde daarna ter ontspanning door naar het Bangpu Recreation Centre. Later in de middag voegde prinses Sirindhorn zich bij hem.

Volgens de krant zag de vorst er gezond uit en lachte hij naar de mensen die zich hadden verzameld om een glimp van hem op te vangen.

– De Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) heeft de regering opgeroepen haar rijstvoorraad snel te verkopen en dit op een transparante wijze te doen. ACT-president Pramon Suthivong vindt dat de regering alle informatie over het hypotheeksysteem moet geven, inclusief de hoeveelheid rijst die ligt opgeslagen, verkoopvolumes en G-to-G verkopen (government to government).

Volgens Pramon is de particuliere sector bereid verliezen te accepteren wanneer de regering laat zien dat het programma transparant wordt uitgevoerd. De ACT wil dat onafhankelijke waarnemers een oogje in het zeil houden bij het opstellen van de Terms of Reference, het bepalen van de standaardprijs en de selectie van de bieders.

Minister Niwatthamrong Bunsongphaisan (Handel) is bereid veel details bekend te maken, maar niet de prijzen die voor de verkopen worden gevangen. ’Het is normaal in de handel dat kopers niet willen dat anderen weten wat ze betalen. Het is een concurrerende markt.’ De minister kondigde aan dat voor het eind van de maand een veiling wordt uitgeschreven.

– Zware overstromingen en grondverschuivingen hebben na dagen van zware regenval in enkele zuidelijke provincies huisgehouden.

In Phangnga liepen drie districten onder water. Op sommige plaatsen bereikte het water een hoogte van 1,5 meter. Huizen werden beschadigd en wegen raakten onbegaanbaar.

In Krabi liepen delen van de stad onder water. Zo’n honderd huizen bij de versmarkt werden getroffen. Het water in twee grote kanalen steeg snel.

In Satun gutste het water vanaf de Bantan bergketen. Twee districten liepen onder water. Twee scholen in Langu waren genoodzaakt de deuren te sluiten; vierhonderd huizen werden getroffen. Vissersboten konden niet uitvaren vanwege de hoge zee.

– Het ministerie van Volksgezondheid wil buurlanden aanmoedigen gratis gezondheidszorg te gaan verlenen. Phnom Penh (Cambodja) is al van plan de gezondheidszorg van Cambodjanen die langs de Thai-Cambodjaanse grens wonen, te gaan subsidiëren. Chanwit Tarathep, permanent secretaris van het ministerie, hoopt dat het plan doorgaat. Cambodja wil per jaar 930 baht per persoon uittrekken.

Thailand verleent gratis gezondheidszorg aan zo’n 450.000 migranten en statenlozen in grensgebieden aan de Thaise kant. Hiervoor is een jaarlijks budget van 450 tot 900 miljoen baht beschikbaar, dat wordt aangevuld door het Global Fund to fight Aids, Tuberculosis and Malaria. De bijdrage wordt binnen twee jaar verminderd omdat Thailand inmiddels als een upper middle-income land wordt beschouwd.

Volgens Rapeepong Suphanchaimat, researcher bij het ministerie, moet er nog veel werk worden verzet om de gezondheidszorg voor migranten en statenlozen te verbeteren. Velen hebben geen toegang tot medische zorg. Bovendien blijkt uit een studie dat het aantal ziekenhuisbezoeken van migranten en statenlozen laag is, ondanks dat de zorg gratis is. In de provincie Tak bedraagt het 0,8 per persoon per jaar. Ook het aantal opnames is erg laag. Mogelijke oorzaken zijn afstand, beperkte ziekenhuiscapaciteit of communicatieproblemen.

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) is een onderzoek begonnen naar World Peace, een online universiteit, die eredoctoraten verkoopt. De DSI is in actie gekomen naar aanleiding van een klacht van een zakenman die de rector van de universiteit hiervan beschuldigt. Maar die ontkent. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat World Peace zich geen universiteit mag noemen. De organisatie staat geregistreerd als ‘Limited Partnership’.

World Peace benadert mensen die zich hebben ingezet voor de samenleving om een bachelor’s, master’s of doctoraal graad in ontvangst te nemen. Hiervoor moet 15.000 tot 350.000 baht worden neergeteld.

– De gevangene (50), die vorig jaar een gevangenbewaarder gijzelde, heeft zich in zijn cel in de Khao Bin Central gevangenis in Ratchaburi opgehangen. De bewaarder werd destijds door hem en twee anderen gegijzeld, nadat hij hen had betraptop het stelen van een graafmachine. Daarmee hadden ze een gat in de gevangenismuur willen maken. De twee andere gevangenen sneden de polsen en nek van de bewaarder door en schoten hem dood.

– Drie vrijwillige rangers zijn gisteren gewond geraakt toen een bom, verstopt in een kunstmestzak, in Chanae (Narathiwat) ontplofte. Twee zijn er ernstig aan toe. De bom ontplofte toen een team van negen soldaten op patrouille was.

– Eén dag nadat de V for Thailand groep (witte maskers) heeft laten weten haar acties in Bangkok op te schorten, heeft ze haar achterban opgeroepen om op 14 juli naar het Lumpini park te komen. Ze gaat dan ‘vieren’ dat de regering Yingluck twee jaar aan de macht is.

– Elf bemanningsleden van een vrachtschip uit Bangladesh worden vermist, nadat het schip zinkende was. De marine heeft met een helicopter zes bemanningsleden uit een reddingsvlot gered.

– Een 15-jarige jongen is na het urenlang spelen van computerspelletjes dood voor zijn computer aangetroffen. Volgens de vader had zijn zoon geen gezondheidsproblemen, maar een arts zei dat de jongen meer dan 135 kilo woog. Waarschijnlijk kreeg hij een acute hartaanval.

– Een school in Muang (Ang Thong) is twee dagen gesloten nadat binnen een week een tweede geval van mond- en klauwzeer was uitgebroken. De school zal worden gedesinfecteerd en gaat maandag weer open. Het gebouw was na het eerste ziektegeval ook al gedesinfecteerd, maar dat heeft blijkbaar geen effect gehad.

Politiek nieuws

– Pas op voor de ice cream gang, waarschuwde minister Chalerm Yubamrung gisteren premier Yingluck op de eerste dag waarop hij aan het werk ging als minister van Werkgelegenheid. Met die term doelde hij op politici ‘rond haar’, door wie ze in de problemen kan komen.

‘Er is een groep politici in Government House, die haar baan als premier moeilijker maken. Een politieke leider heeft een “tijger” nodig om hem of haar overal te schaduwen. Leiders die een “hond” kiezen om hen te volgen, krijgen te maken met rampspoed.’

Chalerm zei dat hij het recht heeft commentaar te leveren op de reshuffle van het kabinet, gegeven zijn populariteit in diverse peilingen en zijn rol bij de bestrijding van drugshandel toen hij vice-premier was. Hij zei geen wrok jegens Yingluck te koesteren omdat ze hem ontheven heeft van zijn functie van vice-minister-president, belast met het veiligheidsbeleid in het Zuiden.

‘Ik geef toe dat het mij niet is gelukt een eind te maken aan het geweld in de drie zuidelijke provincies. Maar alhoewel ik directeur was van het Southern Command Centre, was ik niet bevoegd bevelen te geven.’

Chalerm was dinsdag (opvallend) afwezig tijdens de eerste vergadering van het nieuwe kabinet – hij moest naar de dokter voor een check-up – en ook volgende week dinsdag is hij er niet bij omdat hij aan zijn ogen wordt geopereerd. ‘Maar interpreteer mijn afwezigheid niet als een protest.’

Van enige bescheidenheid kan Chalerm niet beschuldigd worden. Zo beloofde hij het ministerie van Werkgelegenheid te veranderen van een ‘no grade’ ministerie in een ‘A+’ ministerie. Na zijn toespraakje voor het ministeriepersoneel vertrok hij naar Hong Kong, waar (toevallig?) ook oud-premier Thaksin is.

De term ‘ice cream gang’ werd voor het eerst gebruikt door Pheu Thai partijleden. Ze doelden daarmee op politici en assistenten van Abhisit, toen hij premier was.

Economisch nieuw

– Nieuwe bezems vegen schoon, moet de nieuw benoemde vice-minister van Handel, Yanyong Phuangrach, gedacht hebben. Dinsdag had hij een ideetje: we gaan Hom Mali (jasmijnrijst) als souvenirtje verkopen, onder andere op Suvarnabhumi. Kunnen we internationale consumenten vertellen dat Hom Mali een premieproduct is en een rijke voedingswaarde heeft. Tegelijk kan de verpakking worden verbeterd.

Maar Yanyong’s ideetje krijgt weinig handen op elkaar. ‘Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan’, zegt Sisdivachr Cheewarattanaporn, president van de Association of Thai Travel Agents (ATTA). ‘Ministers zouden tweemaal moeten nadenken voordat ze ideetjes ventileren.’ Volgens de ATTA is Hom Mali alleen interessant voor Aziaten, maar lange-afstand toeristen zullen ze mijden omdat ze geen rijst eten.

Kriengsak Chareonwongsak, senior fellow bij het Center for Business and Government van de Harvard universiteit, denkt dat de rijst alleen aantrekkelijk kan zijn voor Aziaten en Afrikanen. Maar waarschijnlijk zullen ze de rijst niet kopen als souvenir, omdat de rijstpakken relatief zwaar zijn en omdat ze al hun eigen rijst hebben. ‘Bovendien is rijst niet een product met een identiteit. Het ministerie van Handel zou twee keer moeten nadenken voordat het zo’n voorstel doet.’

De enige steun die Yanyong krijgt, komt van Somsak Pureesrisak. Maar dat is dan ook een collega-minister van Yanyong met de portefeuille Toerisme en Sport.

– De Islamic Bank of Thailand (IBank) denkt dit jaar haar capital-adequacy ratio op orde te hebben. De bank volgt de richtlijnen van het ministerie van Financiën in plaats van de strengere regels van de Bank of Thailand. Gespecialiseerde financiële instituten hebben die keus. Een en ander betekent dat de Ibank 9 tot 10 miljard baht moet reserveren voor verliezen op leningen in plaats van 15 miljard baht. En dat lukt.

Per 31 december bedroegen de non-performing loans van de bank 38,5 miljard baht oftewel 34,2 procent van het totaal aan verstrekte leningen. Hiervan is 8 miljard baht weggewerkt en voor 7 miljard geldt een schuldregeling. De bank verwacht dat die in november performing zijn. Over 10 miljard baht wordt juridisch gebakkeleid. De helft daarvan kan waarschijnlijk buiten de rechtbank worden geregeld, de andere helft wordt gerestructureerd.

De Ibank is een van de acht gespecialiseerde financiële instituten die onder toezicht van het ministerie van Financiën staan. De andere zijn onder andere de Government Savings Bank, Government Housing Bank en de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperation.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 5 juli 2013”

  1. Gerard Koppenhol zegt op

    Dat de koning een oranje colbert droeg is niet voor de slimme zakenlui. De kleur heeft te maken met de dag van de week. De koning draagt vaak een gekleurd cobert of polo shirt overeenkomstig met de kleur van de dag. Ik ken ze niet allemaak uit mijn hoofd maar bijv zondag – rood, maandag – geel, woensdag – groen enz.
    Met vr gr Gerard koppenhol

    • Dick van der Lugt zegt op

      @ Gerard Koppenhol Je hebt gelijk. De kleur van donderdag is oranje. De kleuren van de dagen van de week vind je hier: https://www.thailandblog.nl/achtergrond/dagen-van-week-thailand/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website