Ernstige droogte teistert 46 districten in zeven provincies in het Noordoosten. Ze zijn uitgeroepen tot rampgebied.

Het ministerie van Natural Resources and Environment wil er putten slaan, want water uitdelen tijdens het droge seizoen is volgens de minister een verouderd systeem en biedt geen langetermijn oplossing.

Het Mineral Resources Department heeft uitgerekend dat er 100.000 miljoen kubieke meter grondwater is en dat is meer dan de 33 grote stuwmeren in het land aan water kunnen opslaan. Ambtenaren gaan op pad om uit te zoeken waar die putten het best geslagen kunnen worden. Maar wanneer de regen voor voldoende water zorgt, wordt het grondwater ontzien.

In Ban Khon Triam (Kalasin) is al zo’n put geslagen. Hij functioneert naar tevredenheid, heeft de minister tijdens een bezoek aan het gebied vastgesteld.

Behalve de 46 districten zijn er nog meer plaatsen die kampen met droogte. Ook de provincies Amnat Charoen, Maha Sarakham en Nakhon Phanom zijn getroffen. Eerder werden zeven districten in Nakhon Ratchasima tot rampgebied verklaard. Rijst op een oppervlakte van 250.000 rai staat te verpieteren. Een lokale boer zegt in 50 jaar niet zo’n ernstige droogte te hebben meegemaakt. De stuwmeren Lam Takhong en Lam Mun Bon bieden geen soelaas. Er kan maar weinig water worden geloosd ter bescherming van het ecosysteem.

– Zijn er nog goede moeders in Thailand? Gisteren berichtte de krant over een moeder die haar 15-jarige dochter als prostituée inzette, vandaag heeft de krant een bericht over een moeder die haar 5 jaar oude dochter het dievenpad opstuurde.

Het meisje stal een iPhone, die onbeheerd in een winkel lag. Een bewakingscamera legde de diefstal vast, waardoor moeder en dochter konden worden aangehouden. De moeder heeft bekend dat zij en haar dochter drie diefstallen hadden gepleegd in Sampheng (Bangkok).

– Zes kinderen van 1 tot 5 jaar uit Myanmar met een aangeboren hartafwijking worden volgende maand in Thailand gratis geopereerd in het kader van de festiviteiten ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van de koning. Zeven andere kinderen komen later aan de beurt. Een team Thaise specialisten bracht onlangs een bezoek aan het kinderziekenhuis in Yangon om de kinderen te selecteren. De kinderen worden geopereerd in het Bumrungrad International Hospital.

Aanvankelijk zouden slechts 2 kinderen worden geopereerd omdat het budget beperkt was, maar Thai AirAsia heeft aangeboden de overige vier kinderen te sponsoren.

– Bewoners in Tha Sala (Nakhon Si Thammarat) verzetten zich tegen de aanleg van een diepzeehaven en een opslagterrein voor chemicaliën door Caltex. Gisteren uitten ze hun zorgen tijdens een forum van het National Health Commission Office. Ze zeggen dat het project ernstige gevolgen heeft voor zowel een van ’s lands meest rijke bronnen van zeebanket als voor de lokale vissers. Ook vrezen ze dat waterstromen worden verlegd als gevolg waarvan de erosie toeneemt. Vissers worden al geweerd van de bouwplaats.

De vereiste milieu- en gezondheidseffectrapportage heeft al plaatsgevonden en is goedgekeurd, maar volgens bewoners bevat die ‘incorrecte informatie’ en worden de gevolgen gebagatelliseerd.

– De nieuw benoemde minister van Science and Technology wil het Ongkharak Nuclear Centre Project nieuw leven inblazen oftewel een kernreactor voor research doeleinden bouwen in Ongkharak (Nakhon Nayok). De anti-kernenergie groep Energy Watch vindt zo’n reactor helemaal niet nodig. Er zijn veiliger en goedkopere alternatieven, zegt de groep.

De reactor zou de huidige reactor in Bangkhen moeten vervangen. Hij gaat 10 MW leveren. Het project ligt al 10 jaar stil vanwege zorgen over de veiligheid en beschuldigingen van corruptie. Omwonenden zijn mordicus tegen.

– Drie personen zijn gisteren gedood en acht gewond geraakt bij aanvallen in het diepe Zuiden. ‘Amper een dag nadat premier Yingluck de leiding heeft genomen over de veiligheidsoperaties in de regio’, schrijft Bangkok Post enigszins suggestief.

Een motorfietsbom ontplofte gisteravond vroeg bij de Ban Yaba Uppakara Wittthaya school in het district Rueso (Narathiwat). Acht personen raakten gewond. Later ontplofte aan autobom achter het politiebureau. Daarbij vonden drie personen de dood. Meer dan tien huizen werden beschadigd.

In het district Saiburi (Pattani) werd een buitenpost van defensievrijwilligers aangevallen. Nadere gegevens ontbreken.

Oppositiepartij Democraten en moslimleiders zijn niet erg te spreken over het feit dat Yingluck herself nu de leiding heeft over nationele veiligheidskwesties. Ze weet, aldus de critici, te weinig van de problemen in het Zuiden en ze zou niet in de gelegenheid zijn om het gebied regelmatig te bezoeken om soldaten, politie, ambtenaren en bevolking een hart onder de riem te steken.

– Siriphen Viratyaporn (27) en Pakinai Anumansirikul kunnen wel een leuk huwelijksfeestje geven want gisteren wonnen ze de ‘Running of the Bride’-race, georganiseerd door een radiostation. Dat leverde een gratis fotoshoot op, een gratis feestje in een vijfsterrenhotel en een huwelijksreis naar Phuket. In een park in Chatuchack moest de bruid met 19 anderen, gekleed in bruidsjapon, diverse opdrachten uitvoeren, zoals een ontbijtje bereiden en de huishoudboekhouding doen.

– Wanneer Thailand het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag toestaat een uitspraak te doen over de schermutselingen tussen leger en roodhemden in 2010, slaat Thailand internationaal een modderfiguur. Dat zou namelijk betekenen dat het land niet zijn eigen boontjes kan doppen.

Dit zegt (enigszins vrij vertaald) Pokpong Srisanit, lector recht aan de Thammasat universiteit. Hij reageert op een uitspraak van minister Surapong Tovichakchaikul, die vrijdag zei dat de regering zo’n uitspraak zou moeten accepteren. Om een uitspraak is in januari 2011 gevraagd door de advocaat van het United Front for Democracy Against Dictatorschip (UDD, roodhemden). De toenmalige regering Abhisit zou zich schuldig hebben gemaakt aan ‘misdaden tegen de menselijkheid’.

Het ICC zou zich over de zaak kunnen buigen wanneer Thailand de rechtsbevoegdheid van het Hof ad hoc erkent, want Thailand heeft het het statuut van Rome, waarbij het Hof werd ingesteld, nog niet geratificeerd. Pokpong vindt dat het land het statuut zou moeten ratificeren als onderdeel van ’s lands pogingen om de mensenrechten te bevorderen en te beschermen in plaats van een ad hoc uitspraak na te streven.

Volgens Pokpong vereist zowel ratificatie als een ad hoc-besluit toestemming van het parlement en kan de regering c.q. minister Surapong niet buiten het parlement om een ad hoc-uitspraak vragen. Vrijdag zei Pheu Thai-parlementariër Jarupan Kuldilok, lid van de kamercommissie voor buitenlandse zaken, dat de minister zelfstandig de rechtsbevoegdheid van het Hof zou kunnen erkennen.

Volgens vice-kamervoorzitter Surachai Liangboonlertchai politiceren regering en oppositie de kwestie. Thailands rechtspleging verliest haar onafhankelijkheid wanneer internationale organen in de zaak worden betrokken, zegt hij. ‘Het is verkeerd om de nationale souvereiniteit van het land te gijzelen met politiek gewin als enige doel.’

[Zie verder het bericht over deze zaak in Nieuws uit Thailand van 3 november]

Economisch nieuws

– Een verstandige regering probeert op allerlei manieren het energieverbruik terug te dringen, schrijft verslaggever Nha-kran Laohavilai in de thaistalige zakenkrant Post Today. Maar wat doet de huidige Pheu Thai-regering? Ze moedigt mensen aan een auto te kopen met haar belastingteruggave voor kopers van een eerste auto, waardoor 500.000 nieuwe wagens op de weg zijn verschenen. Ze subsidieert diesel, een subsidie die ook ten goede komt aan eigenaren van een luxe dieselsaloon. En ze gaat door met het laten zweven van de LPG-prijs voor motorvoertuigen, waardoor meer en meer auto’s worden omgebouwd naar LPG.

Dat alles vertaalt zich in de historisch hoge olie- en LPG-importen dit jaar. Thailand importeerde de eerste negen maanden van dit jaar 9,36 miljoen vaten ruwe olie, een stijging van 16,1 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De import van LPG staat naar verwachting eind dit jaar op 1,7 miljoen ton ter waarde van 50 miljard baht, wat ook een recordhoeveelheid is.

Wanneer Thailand op deze weg doorgaat, schrijft Nha-kran, stevent het land af op zowel een handelstekort als meer luchtvervuiling omdat het verkeer constant vast staat. Een slecht energiebeleid en andere populistische maatregelen creëren problemen die geleidelijk aan de proporties van een crisis krijgen.

– De vastgoedmarkt blijft naar verwachting stabiel, terwijl de woningmarkt in Bangkok tekenen van verzadiging begint te vertonen, aldus het SCB Economic Intelligence Centre (EIC). Projectontwikkelaars kunnen daarom beter nieuwe mogelijkheden elders in het land of in het buitenland zoeken.

De laatste 4 jaar zijn de huizenprijzen in Greater Bangkok met slechts 4 procent gestegen, wat behoorlijk laag is vergeleken met de 15 procent in de periode 1993-1996, dus voor de financiële crisis van 1997. Het aantal hypotheken stijgt met 12 procent tegen 25 procent voor de crisis. Als gevolg van de stijgende inkomens kunnen veel mensen zich een woning of condominium veroorloven.

De condo price index van de Bank of Thailand is de afgelopen 5 jaar met 33 procent gestegen. De stijging wordt toegeschreven aan hogere kosten, de vraag naar condo’s in de buurt van metrostations en speculatie vanwege de grote hoeveelheid liquiditeit.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website