Nieuws uit Thailand – 4 december 2012

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
4 december 2012

Morgen wordt de 85ste verjaardag van de koning op tal van plaatsen uitbundig gevierd. Sanam Luang, het grote plein bij Wat Phra Kaeo, is versierd met decoratieve lichtjes, maar vuurwerk blijft achterwege.

Dit heeft organisator, de Foundation of King Rama IX the Great, besloten. En dat besluit was aanleiding voor het ministerie van Binnenlandse Zaken om alle provinciale gouverneurs te vragen geen vuurwerk af te steken. Geen verbod, zoals hier en daar wordt gesuggereerd, maar een verzoek, aldus Charin Chakkaphak, vice-secretaris van het ministerie.

Het Royal Household Bureau laat weten dat het verbod danwel verzoek niet van het bureau afkomstig is.

– Een Thaise stewardess bij Cathay Pacific is ontslagen, omdat ze tijdens een vlucht naar Hong Kong koffie had willen gooien in het gezicht van Paetongtarn Shinawatra, een dochter van Thaksin. Want, zei ze: Ik kan mijn werk niet doen als ik weet dat de dochter van mijn vijand aan boord is. Ze deed het echter niet, maar maakte dit wel bekend via Facebook. En dat niet alleen, ze zette ook de passagierslijst op internet, wat alleen al een reden voor ontslag zou zijn geweest.

Zo’n vijftig personen demonstreerden gisteren voor het kantoor van de luchtvaartmaatschappij en eisten maatregelen tegen de stewardess. Maar dat was al gebeurd. De manager van Cathay Pacific in Thailand heeft zijn excuses aangeboden. Het incident vond overigens al op 25 november plaats, maar pas gisteren bevestigde de maatschappij dat het had plaatsgevonden.

– De Nationale Ombudsman heeft bakzeil gehaald bij de Administrative Court. De rechtbank heeft zijn verzoekschrift om een uitspraak te doen over de 3G-veiling niet in behandeling genomen. Maar het gehakketak is nog niet afgelopen. De Green Politics Group wil dat de Ombudsman nu in beroep gaat bij de Supreme Administrative Court, een groep van 40 senatoren stapt naar het Constitutionele Hof en de National Anti-Corruption Commission is nog met een onderzoek bezig.

In al deze procedures gaat het onder andere om de volgende vragen: hebben AIS, Dtac en True Move bij de veiling op 16 oktober samengespannen om de prijs te drukken van de 3G-vergunningen; is de telecom-commissie van de NBTC (die de vergunningen uitgeeft en de veiling organiseerde) bevoegd om de veilingresultaten te fiatteren, en waren de veilingvoorwaarden wel oké?

De Ombudsman had de rechtbank gevraagd of bij de veiling sprake was van ‘free and fair’ competitie, zoals de grondwet voorschrijft. De rechtbank nam het verzoekschrift echter niet in behandeling omdat de NBTC geen ambtelijke status heeft en als gevolg daarvan buiten de bevoegdheid van de Ombudsman valt. De rechtbank merkte ook op dat de NBTC grondwettelijk gerechtigd is frequentieveilingen te houden.

NBTC secretaris-generaal Takorn Tantasit zegt dat de telecom-commissie van de NBTC vrijdag vergadert om de verdere gang van zaken te bespreken. Verwacht wordt dat de begeerde vergunningen op 20 december worden verleend onder de voorwaarde dat de tarieven 15 tot 20 procent worden verlaagd. True vice-voorzitter Athueck Asvanont heeft al gezegd dat de tariefsverlaging geen voorwaarde mag zijn bij het verlenen van de vergunningen. Dat belooft nog wat.

– Roodhemdleider Arisman Pongruanggrong is gisteren tot één jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens smadelijke opmerkingen die hij heeft gemaakt over oppositieleider en toenmalig premier Abhisit. Een verzoek om vrijlating op borgtocht werd direct gehonoreerd na storting van een borgsom van 200.000 baht.

Abhisit had in november 2009 aangifte gedaan tegen Arisman nadat die hem verschillende keren in oktober ervan had beschuldigd de koning ziek te maken, het volk de macht ontnomen te hebben, troepen opdracht gegeven mensen te doden en hij beschuldigde hem van corruptie.

Alhoewel de rechtbank Arisman’s recht erkende als politieke rivaal Abhisit te kritiseren, vond ze de opmerking over de koning ongepast. En ze nam het Arisman kwalijk dat hij een video met Abhisit bleef vertonen, waarmee bewezen geknoeid was. Arisman heeft toegegeven dat hij een groep mensen had geleid die bloed naar de woning van Abhisit hadden gegooid.

– De National Anti-Corruption Commissie besluit vandaag of ze een onderzoek gaat instellen naar het hypotheeksysteem voor rijst. Volgens oppositiepartij Democraten, en zij zijn niet de enigen, wordt het systeem geplaagd door corruptie.

De regering zou liegen over contracten die met andere regeringen zijn afgesloten en een Chinees bedrijf diende als dekmantel voor een Thaise exporteur, die daardoor kon profiteren van de hoge prijzen die de regering aan de boeren betaalt.

Behalve de NACC is ook het Anti-Money Laundering Office door de Democraten gevraagd onderzoek te doen. De NACC is ook gevraagd onderzoek te doen naar het SML-subsidieprogramma (Smal, Medium, Large Village Grant Programme). Voornamelijk regeringsgezinde politici en roodhemden zouden van de gelden profiteren.

– Het fiasco van de Bangkok Futsal Arena, die niet op tijd klaarkwam voor de wereldkampioenschappen, zit regeringspartij Pheu Thai nog steeds hoog, want ze heeft het Department of Special Investigation gevraagd onderzoek te doen naar mogelijke onregelmatigheden. Het stadion is gebouwd door de gemeente Bangkok, die wordt gedomineerd door de Democraten.

Pheu Thai beweert dat er gerommeld is met de prijs, het ontwerp zou veranderd zijn waardoor het niet meer aan de veiligheidsvoorschriften voldoet en er zou geprobeerd zijn contractdetails geheim te houden.

– Waar een gesprek met premier Yingluck niet al goed voor is. De Nurses’ Association of Thailand had gedreigd met een 3-daagse staking begin volgend jaar, maar die gaat nu niet door. Na een gesprek met de premier en de minister van Volksgezondheid trok ze haar dreigement in.

Het conflict betreft de rechtspositie van verpleegsters die op contractbasis werken. Zij willen nu eindelijk wel eens in vaste dienst worden genomen.Volgens een plan van het ministerie van Volksgezondheid krijgen de komende 3 jaar 20.000 verpleegsters de begeerde status. Met die toezegging bleek de vereniging wel te kunnen leven.

– Een 32-jarige onderwijzeres is gisteren in Cho Airong (Narathiwat) op de terugweg van school naar huis doodgeschoten. Omdat ze wat langer was blijven werken, reed ze alleen, zonder militaire bescherming.

In Panare (Pattani) hebben 15 gewapende mannen een inval in een school gedaan. De staf werd geboeid en moest toezien hoe de school in brand werd gestoken. De brandweer wist het vuur te beperken tot de lerarenkamer.

Gisteren was de eerste dag waarop de openbare scholen in Pattani weer opengingen. Vorige week dinsdag sloten ze hun deuren uit protest tegen de moordaanslag op een schooldirecteur. De Confederation of the Teachers of the Southern Border Provinces maakte een eind aan de staking, nadat de autoriteiten betere bescherming hadden beloofd. Niettemin bleven zeven scholen gisteren nog dicht.

Een 45-jarige regeringsinformant is in Sai Buri doodgeschoten en in Khok Pho werd in een rubberplantage het lichaam van een vrouw gevonden die was doodgestoken.

– Een 15-jarige jongen heeft zichzelf op een bouwplaats in Bung Kum (Bangkok) opgehangen. Omdat er grote plastic gordijnen hingen, werd het lichaam pas 2 of 3 dagen later ontdekt. Het verhaal gaat dat de jongen van streek was omdat zijn vader had geweigerd hem 5 baht voor sigaretten te geven.

– In Muang (Pathum Thani) heeft een 48-jarige man zijn echtgenote en 3-jarig zoontje doodgeschoten en zichzelf gedood. Toen de politie arriveerde, was de man al overleden, de vrouw en het kind stierven later in het ziekenhuis. Volgens de schoonmoeder was de man depressief omdat hij zijn baan had moeten verlaten toen hij zijn gezichtsvermogen begon te verliezen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 4 december 2012”

  1. Jan DeBoos zegt op

    Moderator: uw reactie is een mengeling van Engels en Nederlands en staat vol fouten. De tekst is daarom voor mij (en dan ook andere lezers) niet te lezen of te begrijpen.

  2. Jan DeBoos zegt op

    Moderator – Re: Jan DeBoos. Ik was 9 jaar oud toen ik uit Nederland immigreerde. Natuurlijk is mijn Nederlands vol fouten, maar lezers kunnen het well begrijpen. Mischien zijn de Moderators not agree met de opinie. Of is dit website alleen voor mensen die fluent in Nederlands Zijn?

  3. willem zegt op

    Moderator: reacties waarin u opmerkingen maakt over de moderator worden niet geplaatst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website