Voor de tweede keer is de trein, die vorige maand in Phrae ontspoorde, uit de rails gelopen. In Phrae raakten dertig passagiers gewond, maar deze ontsporing vrijdagnacht om half vijf leverde geen gewonden op. Aan boord zaten 302 passagiers, meest buitenlanders.

In de Ban Khao Phlueng tunnel in Muang (Uttaradit) liepen twee van de acht rijtuigen uit de rails, en kwamen scheef tegen de tunnelmuur te hangen. De trein is uit de tunnel getrokken en naar station Den Chai gebracht. Het zou enkele uren duren om de gebroken bielzen te repareren. De passagiers zijn met een bus naar Chiang Mai gebracht. Bij het ter perse gaan van de krant, was het treinverkeer op de route Bangkok-Chiang Mai nog niet hervat.

– Jetset ex-monnik Wirapol Sukphol heeft zijn pij nog niet ingeleverd en hij blijft in de VS om van daaruit de beschuldigingen tegen hem te weerspreken. Dit heeft een monnik, die zegt zijn persoonlijke woordvoerder te zijn, verklaard.

Phra Thakrit Kantathammo zegt twee dagen geleden met Wirapol getelefoneerd te hebben. De onttroonde monnik wil terugkeren naar Thailand, maar omdat tegen hem een arrestatiebevel is uitgevaardigd, blijft hij in de VS om de verkrachtingsaanklacht te bestrijden. Wirapol gaat de Amerikaanse rechter vragen of het arrestatiebevel rechtsgeldig is.

Thakrit is een van de zes monniken die door het Department of Special Investigation worden gehoord omdat ze Wirapol vergezelden op een trip naar Frankrijk. Hij suggereert dat de vrouw, die op 14-jarige leeftijd door Wirapol is verkracht en nu getrouwd is, de monnik wil chanteren. Waarom anders zou ze nu pas met haar beschuldiging komen?

Thakrit bestrijdt ook dat Wirapol over enorme hoeveelheden geld beschikte. Van de luxe auto’s heeft hij geen weet en de Vuitton die in de bekende video is te zien, kostte slechts 200 tot 300 baht. De jet op de video zou betaald zijn door de organisatoren van de bijeenkomst waar Wirapol naar toe ging.

– De ex-echtgenote van de Amerikaanse toerist die vorige week in Krabi is doodgestoken, bestrijdt wat de politie over het incident heeft verklaard. Volgens haar kan Carter niet dronken zijn geweest, want hij dronk zelden. De vrouw gelooft ook niet dat er in de bar ruzie is gemaakt.

Ze zegt met de zoon te hebben gesproken, die ter plaatse was. Vader, zijn huidige echtgenote en zoon zouden de bar hebben verlaten toen de band vijandig werd. De band en anderen zouden hen achtervolg hebben. Buiten de bar werd Carter gestoken.

Volgens de politie zou Carter geweigerd hebben het podium te verlaten toen de band Hotel California speelde in plaats van het nummer dat hij had verzocht. Carter zou geweigerd hebben plaats te maken voor andere klanten.

De vrouw van Carter en de zoon zijn vrijdag verhoord, maar details van hun getuigenissen zijn niet beschikbaar.

– Een jochie van 4 jaar is vrijdag overleden na een verblijf in de afgesloten kofferbak van zijn vaders taxi. Zijn 3-jarige broertje die er ook lag, is in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. De politie denkt dat de kinderen zich per ongeluk in de kofferbak hebben opgesloten.

De kinderen werden ’s avonds door de vader ontdekt. Vader zorgt doorgaans overdag voor de kinderen en werkt ’s nachts als taxichauffeur. Dan zorgt hun moeder voor ze. De vader had een dutje gedaan, terwijl de kinderen speelden. Toen de moeder thuiskwam, waren de kinderen spoorloos.

– We hebben weer een gevalletje van corruptie. Het Department of Special Investigation heeft ontdekt dat bij de aanbesteding van een baggerwerk in Saraburi is gerommeld. Vijf verdachten zijn aangehouden. Ze hebben andere bieders geïntimideerd en afgekocht met 1,9 miljoen baht.

De verdachten zouden deel uitmaken van een bende, die dezelfde grap in andere provincies van de Central Plains uithaalt. Het gaat daarbij om projecten ter waarde van 300 miljoen baht. De DSI gaat de gouverneur van Saraburi vragen de baggerwerkzaamheden stil te leggen.

– Het voorstel van premier Yingluck om een politiek breed forum te houden is in goede aarde gevallen bij oppositiepartij Democraten, maar wel met een groot ‘mits’. Alle amnestie- en verzoeningsvoorstellen dienen te worden ingetrokken, alvorens de Democraten aan Yingluck’s ronde tafel aanschuiven.

Bovendien wil oppositieleider Abhisit weten welke onderwerpen precies ter sprake komen en Yingluck moet eens ophouden met haar voortdurende pogingen om Thaksin en zijn ‘associates’ amnestie te willen verlenen, zegt hij.

Yingluck deed haar voorstel na terugkeer uit Afrika donderdagavond op tv-kanaal 9 en 3; op Facebook geeft ze een nadere toelichting. Alle partijen worden uitgenodigd  voor een forum om hun meningsverschillen uit te praten en bij te leggen. Met alle partijen worden bedoeld vertegenwoordigers van de regering, alle politieke partijen, het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden), de PAD, Senaat, onafhankelijke organisaties, de particuliere sector en academici.

In totaal zijn zes amnestievoorstellen ingediend, die in reikwijdte verschillen. Woensdag wordt het voorstel van Pheu Thai-parlementslid Worachai Hema door het parlement behandeld. Volgens de tegenstanders profiteren te veel mensen daarvan. Vandaag beginnen de eerste demonstraties tegen het voorstel (zie het bericht Politie zet zich schrap voor protesten).

Democratisch parlementslid Thaworn Senneam zegt dat Yingluck nationale verzoening tot stand kan brengen, wanneer ze haar werk behoorlijk doet, de belangen van haar broer terzijde schuift en en stopt met haar reisjes over de wereld. ‘Ze moet haar verantwoordeliijkheid nemen door de parlementsvergaderingen bij te wonen. […] Zo werken dingen. Niet door te zeggen dat de regering het mandaat heeft om alles voor de belangen van één man te doen.’

– Alle producten van Fonterra, een in Nieuw-Zeeland gevestigde melkcoöperatie, zijn door de Food and Drug Administration in navolging van de Nieuw-Zeelandse autoriteiten teruggeroepen. Ze bevatten een soort bacterie die botulisme kan veroorzaken. Het gaat om infant formula, sportdrankjes en andere melksupplementen die weimelk proteïne bevatten. De producten worden in Thailand verkocht onder de merknamen Anmum, Anlene en Anchor/Fernleaf.

– De Amerikaanse ambassade in Bangkok heeft de politie gewaarschuwd voor een mogelijke aanval van al-Qaeda. Volgens de ambassade, aldus een politiebron, bestaat de mogelijkheid dat een al-Qaeda netwerk tegen het eind van de Ramadan op donderdag een aanval lanceert. Doel en soort aantal noemt de ambassade niet. De ambassade dringt erop aan de beveiliging van treinen en luchthavens te verscherpen.

De politie bagatelliseert de zorgen. Ze zegt dat de waarschuwing overeen komt met de reiswaarschuwing van de VS, die rond deze tijd in alle landen wordt verspreid.

– Het strand van Ao Phrao op het eiland Koh Samet is voor 95 procent schoongemaakt, volgens oliebedrijf PTT Plc. Minister Pongsak Raktapongpaisal (Energie) zegt het bedrijf na, dat 50.000 liter olie is gelekt.

Over het volume aan gelekte olie bestaan twijfels, omdat PTTGC (dochterbedrijf van PTT) 32.000 liter oplosmiddel heeft gebruikt, voldoende voor het viervoudige. Maar Pongsak zegt dat een grote hoeveelheid oplosmiddel is gebruikt vanwege de hoge golven, waardoor de olie zich snel verspreidde.

De regering heeft een centrum opgetuigd waarbij mensen die door de lekkage gedupeerd zijn, een klacht kunnen indienen. Ook is een tripartite commissie gevormd met vertegenwoordigers van de publieke sector, het bedrijfsleven en bewoners om herstelmaatregelen uit te werken.

Uit een luchtverkenning van het Pollution Control Department is gebleken dat Ao Pae en Pak Khlong Klaeng vrij van olie zijn. Alleen op Ao Phrao ligt nog olie. De afdeling neemt ook watermonsters.

Drie duikers van het Marine and Coastal Resources Department hebben koraalriffen driehonderd meters uit de kust geïnspecteerd. Ze zijn niet aangetast, aldus de minister van Natural Resources and Environment.

– Boze rubber- en oliepalmboeren hebben gisteren voor de tweede keer een deel van de Asia Highway 41 in Nakhon Si Thammarat geblokkeerd. Ze eisen van de regering dat die binnen twee weken tegemoet komt aan hun eisen om prijsgaranties.

Economisch nieuws

– Heb vertrouwen in de bedrijfsvoering van olieraffinaderijen en benzineproducenten, want de industrie hanteert strenge veiligheidsnormen, zegt voorzitter Surong Bulakul van de Petroleum Refining Club, een onderdeel van de Federation of Thai Industries. De bedrijven delen informatie over veiligheid en houden jaarlijks oefeningen.

‘Onze normen ten aanzien van veiligheid en het milieu zijn streng en ze zijn de eerste prioriteit wanneer we zaken doen’, aldus Surong die niet toevallig directeur Financiële Zaken van oliemaatschappij PTT Plc is. Met zijn propagandapraatje reageert hij op de olielekkage van dochterbedrijf PTT Global Chemical Plc (PTTGC).

Volgens Surong kon de olievlek naar Koh Samet drijven omdat het die dag (zaterdag) pijpestelen regende en het stormde. Daardoor lekte de olie over de barrière heen, die om de vlek was getrokken. Surong zegt dat de veiligheidsnormen wellicht aangescherpt worden, maar dat zal afhangen van het onderzoek naar de oorzaak van de lekkage. ‘Normaal boren we alleen bij normaal weer, maar die dag waren er zware regens en stormen.’ Surong denkt dat de situatie op het strand snel weer normaal is.

– Riverside Masterplan Co, de vastgoeddochter van zakenmagnaat Charoen Sirivadhanabhakdi, wil een tweede Asiatique the Riverfront ontwikkelen aan de andere kant van de Chao Praya. Recht tegenover de huidige winkelboulevard heeft Charoen 22 rai gekocht waar Asiatique 2 zou moeten komen. Gedacht wordt aan een winkelpromenade, condominums en een hotel. De uitbreiding heeft een waarde van 2 tot 3 miljard baht.

Charoen is ook een partner bij de ontwikkeling van een winkelcentrum aan de Charoen Nakhon Road  tegenover het Mandarin Oriental Hotel. De andere partners zijn Siam Piwat, de exploitant van Siam Center en Siam Discovery, en de Magnolia Quality Development Corporation. Er komen een retail plaza en condo’s met een gecombineerde waarde van 35 miljard baht.

De eerste Asiatique ging in april 2012 open en trekt dagelijks 30.000 tot 40.000 bezoekers, gelijkelijk verdeeld tussen Thai en buitenlanders. Er zijn 1.500 winkels en 45 restaurants.

– Thailand dient dringend zijn concurrentiekracht en onderwijs te verbeteren om de economie op de lange termijn te versterken, zegt voormalig minister van Financiën Thanong Bida.

‘De huidige sterke economische groei is onhoudbaar. Weliswaar lijken de belangrijkste economische indicatoren er goed uit te zien, maar als we nu niets doen lopen we een groter risico op een crisis’, zei hij gisteren tijdens een seminar. ‘Het werkloosheidscijfer, de economische groei, inflatie en de rentetarieven zijn allemaal heel behoorlijk. Maar die moet je niet vertrouwen, want wanneer we niet snel naar een volgende ontwikkelingsfase gaan, gaan we heel snel achterop raken ten opzichte van vergelijkbare landen.’

Thanong zei verder het niet eens te zijn met het plan om 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken. Dit plan ontbeert een haalbaarheidsstudie.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 4 augustus 2013”

  1. teun zegt op

    Laten we nou vooral een HSL trein invoeren! Dat wordt nog eens echt lachen… Ik ga er nooit (als hij er al ooit komt!) gebruik van maken. Ook niet als de Chinezen de lijn gaan aanleggen…….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website