‘Steun de regering nu we een tijdje aan de macht blijven om het land te besturen. Ik vertrek om voor het land te zorgen. Ik had nooit gedacht dat nog eens te zullen doen.’

Met die woorden heeft landmachtcommandant en premier Prayut gisteren in de Royal Chulachomklao Military Academy in Nakhon Nayok afscheid genomen. Vandaag gaat hij – en gaan met hem 262 officieren, sommigen op eigen verzoek – met pensioen.

In zijn speech vergeleek Prayut het legerpersoneel met bamboe: buigzaam en sterk. Hij zei tevreden te zijn over de prestaties van het leger gedurende de afgelopen vier jaar, waarin hij aan het hoofd stond. Met een parade van de infanterie, voertuigen en in de lucht zwaaiden de soldaten hun oude baas uit.

– Premier Prayut heeft zijn voorspelling dat er binnen jaar een eind komt aan het zuidelijk geweld, al weer ingetrokken. Zo heb ik het niet bedoeld, zei hij gisteren. Ik bedoelde dat de regering verwacht alle groepen en betrokkenen bij het geweld voor eind 2015, wanneer de Asean Economic Community van kracht wordt, rond de onderhandelingstafel te krijgen.

Dat is ook het doel waar de junta naar streeft: niet alleen met één groep praten zoals vorig jaar is gebeurd, maar voor zover mogelijk met alle separatisten. Oké, minister-president, dat klinkt al een stuk realistischer. En verstandiger.

– De veiligheidsmaatregelen in Patani zijn verscherpt, nadat zondag een belangrijke opstandeling in een vuurgevecht is gedood. Woonwijken, regeringsgebouwen en het verkeer op snel- en secondaire wegen worden extra goed in de gaten gehouden. Voertuigen die controleposten passeren, worden binnenstebuiten gekeerd. Bij de inval in een huis in Panare werden ook twee personen (het vorige bericht noemde één) aangehouden. Tegen één lopen zeven arrestatiebevelen, de ander is de eigenaar van de woning.

– Airports of Thailand (AoT), de beheerder van luchthaven Suvarnabhumi, bespreekt in december het afgeslankte plan voor de bouw van een tweede terminal en een monorail verbinding met de bestaande terminal. Het eerdere plan was begroot op 54 miljard baht, het huidige kost 24 miljard baht.

Bestuursvoorzitter Prasong Phunthanet verdedigt de afslanking en zegt dat het nieuwe plan beter voor de passagiers is omdat er meer check-in counters komen. In het oorspronkelijk plan werd uitgegaan van een satellietgebouw dat slechts dienst zou doen als wachtruimte.

De tweede terminal komt ten noorden van Concourse  A en krijgt een capaciteit van 20 tot 25 miljoen passagiers per jaar. De huidige terminal kan 45 miljoen passagiers per jaar aan. Wanneer de NCPO het groene licht geeft, kan binnen een jaar met de bouw worden begonnen en daarna duurt het 48 maanden voordat de terminal in bedrijf komt.

– Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zo reageert een bron bij de Belastingdienst op de suggestie van de nieuwe benoemde voorzitter van de State Audit Commission om politici die zich schuldig maken aan belastingontduiking, op de huid te gaan zitten.

De commissievoorzitter gaat daarover met het ministerie van Financiën praten. Hij wijst erop dat de Belastingwet de mogelijkheid biedt een ambtshalve aanslag op te leggen bij politici die geen aangifte doen. De aanslag kan zelfs gebaseerd zijn op wat anderen in een soortgelijke positie moeten betalen.

De bron heeft er weinig fiducie in. Het vereist de nodige expertise en het kost veel tijd om verborgen vermogen te achterhalen. Bovendien zou de Belastingdienst van discriminatie van belastingbetalers beschuldigd kunnen worden.

– De weduwe van een in 2010 tijdens de roodhemd ongeregeldheden doodgeschoten taxichauffeur en een man die destijds ernstig gewond raakte, hebben beroep aangetekend tegen het besluit van de rechtbank om voormalig premier Abhisit en vice-premier Suthep niet voor moord met voorbedachten rade te vervolgen. Daaraan zouden ze zich schuldig hebben gemaakt omdat ze het leger toestemming gaven met scherp te schieten.

De rechtbank wees de beschuldiging af met als argument dat die thuis hoorde bij de afdeling Holders of Political Positions van het Hooggerechtshof. Niet de DSI (Thaise FBI) die de zaak aanhangig had gemaakt, maar de National Anti-Corruption Commission dient de zaak te onderzoeken, redeneerde de rechtbank. Maar dat wordt bestreden door de advocaat van de twee klagers.

– Een rechter van de Municipal Court in Phitsanulok heeft zijn echtgenote doodgeschoten en daarna de hand aan zichzelf geslagen. De politie vond hun lichamen zondagnacht op de eerste verdieping van hun huis vlakbij de slaapkamer. De 16-jarige zoon zegt gehoord te hebben dat zijn ouders ruzie maakten, waarna drie schoten vielen.

–  Twintig leden van de People’s Movement for a Just Society hebben de regering toestemming gevraagd voor activiteiten maandag ter gelegenheid van World Habitat Day. Toestemming is vereist omdat de staat van beleg bijeenkomsten van meer dan 5 personen verbiedt.

– Honderd hechtingen heeft een dorpeling uit Tha Pla (Uttaradit) overgehouden aan een gevecht met een beer. Hij liep daarbij talrijke verwondingen op en een gebroken neus. De man was samen met een vriend het bos ingetrokken om er op bergpadden en krabben te jagen. Toen ze terugkeerden, sloeg de Aziatische zwarte beer toe. De vriend werd zeker gespaard, want over hem zegt het bericht niets.

– Het National Health Security Office (NHSO) wil alle baby’s die vanaf 2016 worden geboren, vaccineren tegen Japanse encephalitis (JE). Adjunct secretaris-generaal Prateep Dhanakijcharoen maakte dat plan vorige week bekend tijdens zijn bezoek aan het Chengdu Institute of Biological Products in China, dat het vaccin produceert. In tien noordelijke provincies wordt het vaccin al sinds 2009 toegediend.

De meeste vaccins komen momenteel uit Europa, maar de prijs daarvan is gestegen. De NHSO is nu op zoek naar goedkopere alternatieven uit India, China en Indonesië. In Thailand wordt alleen ‘inactivated’ vaccin geproduceerd in Saraburi. [?] Om ‘live attenuated’ vaccin te maken, is meer knowhow nodig, zegt Prateep.

De directeur van de Aids Access Foundation vindt het ‘inactivated’ vaccin beter bruikbaar dan het andere type bij baby’s die met HIV worden geboren omdat ze een lage immuniteit hebben.

JE is een ziekte die door muggen wordt verspreid. Vooral kinderen onder de 10 jaar en met name degenen onder de 4 jaar krijgen de symptomen. De ziekte is in 30 procent van de gevallen dodelijk.

– Het meisje dat drie jaar geleden haar benen verloor, toen ze in Singapore van een metroperron viel, en haar vader staan morgen voor het Hooggerechtshof. Het Hof vonnist dan over hun beroep tegen het vonnis van het Singapore High Court dat de geëiste schadevergoeding van 81 miljoen baht afwees. Het station, oordeelde de rechter, was ‘redelijk veilig’ en de gedaagden (de metro-exploitant en de Land Transport Authority) waren niet nalatig geweest.

De vader heeft er destijds op gewezen dat perronschotten ontbraken, alhoewel de wet dat wel vereist. Zeker 24 passagiers waren al op dezelfde wijze om het leven gekomen, van wie twee op het desbetreffende station. De medische kosten voor behandeling van het meisje waren geheel voor eigen rekening; de exploitant betaalde geen cent.

– Het Hydro and Agro Informatics Institute heeft een mobiel datacentrum ontwikkeld dat bij overstromingen accurate informatie geeft op basis waarvan snel en efficiënt kan worden gereageerd op noodsituaties. Het centrum heeft een satelliet verbinding en kan snel alle verzamelde informatie verwerken, met name informatie over het waterpeil. De autoriteiten kunnen dan voorzorgsmaatregelen nemen om ernstige overstromingen te voorkomen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Asian Games: Tweemaal goud, maar atleten stellen teleur
Hartziektes in opmars
Samenstelling Hervormingsraad oogst kritiek en lof


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website