Alsof er het hele weekend niets is gebeurd, besteedt Thailand’s tweede engelstalige krant The Nation de gehele voorpagina aan de opmars van het e-book.

De dagelijkse rubriek ‘Nieuws uit Thailand’ moet het daarmee mee doen, want de vaste nieuwsbron Bangkok Post was niet bezorgd bij de boekhandel, waar ik hem elke ochtend koop.

Een paar aardige weetjes:

  • Nanmee Books, uitgever van enkele bestsellers waaronder de Thaise versie van de Harry Potter-boeken, heeft 121 e-boeken in de catalogus staan, allemaal geschreven in de Thaise taal.
  • Voor Engelstalige e-boeken moet je bij Asia Books zijn, waar je kunt kiezen uit 700.000 titels van 600 uitgevers, inclusief een kleine duizend Thaise titels.
  • De belangrijkste online boekwinkels zijn AIS en B2S. AIS zegt dat maandelijks 300.000 e-boeken worden gedownload, B2S 70.000. AIS beschikt over 2.000 Thaise titels, B2S 6.000. Bestsellers zijn Thaise mannentijdschriften en de Thaise vertaling van de biografie van Steve Job. Er wordt nog niet veel geld mee verdiend, de verkoop bij beide is slechts goed voor 1 procent van de omzet in boekverkopen.
  • Een e-boek is gemiddeld 30 procent goedkoper dan een papieren boek.
  • Vorig jaar besteedde elke klant bij Asia Book gemiddeld 100 à 200 baht aan e-boeken, dit jaar 1.200 baht.
  • Amazon.com heeft 950.000 boektitels, Barnes & Noble 2 miljoen.

– Wie schoot als eerste? Zat er een tweede man in de wagen van de man die verantwoordelijk is voor de dood van Farut Thaiset, de zoon van een Chartthaipattana-parlementslid? En waar is het wapen waarmee Farut werd gedood?

Die drie vragen wil de politie nog beantwoorden alvorens het onderzoek af te sluiten. Volgens de inzittenden van Farut’s wagen, vier familieleden, schoot Mun Phoolsab (40) als eerste. Daarbij werd Farut in zijn hoofd geraakt, waarna de wagen tegen een elektriciteitsmast crashte. Maar volgens Mun werd hij als eerste onder vuur genomen, toen hij op 20 augustus de wagen van Farut inhaalde. De schietpartij was een reactie op geknipper met grootlicht van Faruts wagen en een schijnwerper op de achterkant van Mun’s wagen.

De familieleden, die als een gesloten front achter Farut staan, zeggen verder dat er een tweede man in Mun’s wagen zat. Dat zegt ook de vader van Farut, die in een andere wagen passeerde. Maar Mun ontkent dat. En verder is de politie op zoek naar het vuurwapen van Mun, dat hij zegt een eind verder te hebben weggegooid.

Een handicap bij het politieonderzoek is het feit dat Farut moslim is. De islam verbiedt het opgraven van het lichaam. Wanneer de politie aandringt op autopsie, zal de familie daarvoor toestemming moeten verlenen. De advocaat van Farut’s vader noemt dat ‘extremely difficult’. ‘Persoonlijk denk ik dat autopsie niet nodig is omdat de verdachte heeft toegegeven op de wagen van Farut te hebben geschoten.’

– Een ruime meerderheid van de respondenten in een peiling van Abac vindt dat minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) moet aftreden. Door toe te geven dat hij eerder dit jaar had gelogen met zijn voorspelling van de exportgroei, vormt hij een slecht voorbeeld voor de jeugd. Jongeren zouden nu geneigd zijn om zijn gedrag te kopiëren. Een ruime meerderheid denkt ook dat investeerders hun vertrouwen in Thailand hebben verloren.

Abac peilde ook de meningen over de test van de kanalen om Bangkok. Woensdag en vrijdag wordt er extra water in geloosd om te bezien of ze bestand zijn tegen het water dat in september en oktober wordt verwacht. 60 procent is tegen, 39 procent voor. De tegenstanders wezen op het risico van overstromingen.

Het bericht vermeldt niet hoeveel personen, hoe en wanneer ondervraagd werden. Ook geen woord over de geografische verspreiding of leeftijden, allemaal factoren die een peiling kunnen beïnvloeden.

– De in Thailand verboden film ‘Shakespeare Must Die’ heeft vorige week haar wereldpremière gekregen tijdens het Cinema Digital Seoul Film Festival. Eigenlijk mag de film niet in het buitenland worden vertoond, maar die regel is omzeild door de film onder de titel ‘Teenage Love Story’ te versturen.

‘Regisseurs in Thailand hebben minder dan mensenrechten’, zei regisseur Manit Sirwanichpoom tijdens de openingsceremonie. ‘But I promise “Shakespeare Must Die” is not boring. I made it like a Mexican soap opera and a Thai horror film. You can see it, event though Thai people can’t see it.’

Shakespeare Tong Tai  is gebaseerd op het toneelstuk MacBeth en gaat over een denkbeeldige natie waar een populaire politicus de macht verwerft. Volgens de censuur ondermijnt de film de eenheid van het volk. Het is de tweede keer dat een Thaise film een totaalverbod heeft gekregen.

Door sommigen wordt de film geïnterpreteerd als een anti-Thaksin film, maar de regisseur verwerpt die interpretatie, ook al omdat ze het script in 2008 schreef toen de roodhemden nauwelijks actief waren. De film bevat beelden van de brandstichtingen in mei 2010 en de massamoord in oktober 1976. Volgens de regisseur gaat de film over megalomanie. ‘Tirannen in elke cultuur lijden nog steeds aan dezelfde paranoia’, zegt ze.

– Celebrities, atleten en prijswinnaars: opgelet. De belastingdienst gaat jullie eens haarfijn uitleggen dat je netjes belasting moet afdragen en hoeveel. Dat wordt allemaal verteld op een seminar, georganiseerd naar aanleiding van een recent geval van vermeende belastingfraude door de bekende actrice Chermarn Boonyasak, beter bekend als Ploy.

Het seminar richt zich met name op die drie groepen omdat ze een rolmodel zijn, zegt vice-minister van Financiën Tanusak Lekuthai. Ik denk: als je de belasting kunt tillen, weet je ook precies hoeveel belasting je had moeten betalen, dus heb je dat hele seminar niet nodig. Misschien moet er ook eens een seminar komen voor politici, hun familie en personeel.

– En met deze povere oogst, waarde lezers, moet u het vandaag doen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: The Nation

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website