Nieuws uit Thailand – 3 april 2012

Door Redactie
Geplaatst in Kort nieuws, Nieuws uit Thailand
Tags: ,
3 april 2012

Meer dan de helft van de hotelboekingen voor Songkran in Hat Yai (Songkhla) zijn geannuleerd als gevolg van de bomexplosies op zaterdag. In geld uitgedrukt bedraagt de schade voor het toerisme en het lokale bedrijfsleven 200 miljoen baht. Gerekend was op een omzet van 500 miljoen baht.

Somchart Pimthanapoonporn, hoofd van de Songkhla Tourism Business Council en de Hat Yai-Songkhla Hoteliers Association, denkt dat het 3 tot 6 maanden kan duren voordat het toerisme zich hersteld heeft.

Tanit Sorat, vice-voorzitter van de Federation of Thai Industries, maakt zich zorgen dat niet alleen de twee desbetreffende provincies worden getroffen, maar ook andere zuidelijke provincies zoals Phuket, Phangnga en Krabi de gevolgen zullen ondervinden.

– Legerbevelhebber generaal Prayuth Chan-ocha denkt dat de bomexplosies van zaterdag te maken hebben met het feit dat niet met alle groepen opstandelingen wordt gepraat. ‘Iedere verzetsgroep wil laten zien waartoe ze in staat is om andere groepen te bewegen zich bij hen aan te sluiten’, aldus Prayuth. Hij reageert op berichten dat de secretaris-generaal van het Southern Border Provinces Administrative Centre een team naar Maleisië had gestuurd om van bepaalde leiders te horen wat ze nu precies willen.

Volgens Prayuth bedraagt het aantal opstandelingen vier- à vijfduizend tegen tienduizend eerder. Het aantal leiders schat hij op 300. De meesten behoren tot de BRN Coordinate, die met het toegenomen geweld probeert de aandacht van het buitenland te trekken.

– 136 particuliere en overheidsorganisaties hebben gisteren de campagne ‘Safe Songkran, Alcohol Free’ gelanceerd met als doel het aantal verkeersongelukken drastisch terug te dringen. Ze willen 70 alcoholvrije zones in 50 provincies instellen. Khao San Road in Bangkok heeft zich nog niet bij de campagne aangesloten.

– Het gebrek aan coördinatie tussen de betrokken overheidsdiensten zal ertoe leiden dat de maatregelen om overstromingen te voorkomen, mislukken. Deze vrees uitten de directies van de Siam Cement Group (SCG) en Charoen Pokphand (CP) op een seminar gisteren van de Federation of Thai Industries. Een zwak punt volgens hen is de top-down werkwijze van het Strategic Committee for Reconstruction and Future Development, terwijl lokale overheidsdiensten bottom-up werken.

Apichai Intakaew van SCG pleitte ervoor dat de particuliere en overheidssectoren de besteding van de overheidsgelden nauwkeurig in de gaten houden, zodat de geplande projecten tijdig en volgens plan worden uitgevoerd.

– Vice-minister Wirun Techapaiboon (Financiën) pleit ervoor om bij sommige projecten op het gebied van watermanagement aanbestedingen achterwege te laten, zodat ze sneller kunnen worden uitgevoerd. Tot nu toe is 39,6 miljard baht van het budget van 120 miljard baht uitgekeerd. Het geld wordt op de korte termijn besteed aan baggerwerkzaamheden en op de lange termijn aan het graven van nieuwe waterwegen, de aanleg van dijken en compensatiebetalingen aan boeren wier land onder water wordt gezet.

– De waterafvoer uit het Bhumibol stuwmeer is vanwege de te verwachten droogte in juni en juli gisteren teruggebracht van 60 miljoen kubieke meter per dag naar 22 miljoen. Op dit moment is 57,45 procent van het stuwmeer gevuld met water. Vorig jaar bevatte het stuwmeer aan het begin van het regenseizoen te veel water, wat de ernst van de overstromingen heeft verergerd. Eerder wilde de overheid dat meer water zou worden geloosd, zodat de stuwmeren op 1 mei op 45 procent zouden uitkomen.

– Chaikasem Nitisiri liep in 2008 een benoeming als bestuurslid van de Bank of Thailand mis, omdat hij geen financiële achtergrond had. En nu is de voormalige procureur-generaal benoemd tot voorzitter van de Securities and Exchange Commission. Er is nog een vlekje op zijn blazoen. Als lid van de raad van bestuur van Airports of Thailand zou hij in 2008 betrokken zijn geweest bij onregelmatigheden bij de aanschaf van de CTX bom detectors op Suvarnabhumi.

– Thaise en Cambodjaanse delegaties houden vandaag een informeel gesprek over troepenterugtrekking uit het gebied rond Hindu-tempel Preah Vihear. Morgen komt voor het eerst de Joint Working Group bijeen, die is ingesteld om de details van de troepenterugtrekking te regelen. In juni vorig jaar stelde het Internationale Hof van Justitie in Den Haag een gedemilitariseerde zone in en beval beide landen hun troepen uit het gebied terug te trekken.

Volgens een bron gaat Thailand voorstellen de terugtrekking uit te stellen totdat het Hof in Den Haag een uitspraak doet over het eigendom van de omstreden 4,6 vierkante kilometer bij de tempel.

– Een 53-jarige Amerikaanse toerist is zondagavond van de 24e verdieping van een flatgebouw in Pattaya gevallen en overleden. De politie heeft op zijn lichaam een notitie over suïcide en een mobiele telefoon gevonden. Onderzocht wordt of er werkelijk sprake van suïcide was.

– Achtentwintig Cambodjanen, waaronder kinderen, zijn gisteren in de provincie Sa Kaeo gearresteerd omdat ze het land illegaal waren binnengekomen. De politie vermoedt dat de volwassenen de vijf jongens en acht meisjes naar Bangkok en Pattaya wilden smokkelen om daar te bedelen.

– Uncle SMS oftewel Ampon Tangnoppakul heeft gratie aan de koning gevraagd. De 61-jarige man werd in augustus 2010 gearresteerd omdat hij vier sms-jes verstuurd zou hebben, die beschouwd worden als majesteitsschennis. In november vorig jaar werd hij tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Borgtocht is tot nu geweigerd.

Eveneens voor gratie gaat roodhemd activist Tantawut Thaweewarodomkul, die 13 jaar heeft gekregen. Hij werd wegens een door hem geposte video veroordeeld.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website