Nieuws uit Thailand – 29 januari 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
29 januari 2013

En weer is een groep Rohingya vluchtelingen over zee naar Thailand gekomen. 108 mannen, vrouwen en kinderen hebben zwemmend de kust van Surin Tai bereikt, nadat hun boot 1 kilometer vanaf het eiland was gezonken. Vrijdag hield de politie te water al een groep van 96 Rohingya aan bij het eiland Ra.

De National Security Council (NSC) heeft voorgesteld drie detentiecentra in de provincies Songkhla en Rayong te bouwen, waarin de ‘illegale immigranten’, zoals de overheid hen beschouwt, maximaal zes maanden worden ondergebracht. Daarna worden ze gerepatrieerd naar Myanmar of gaan ze naar een derde land. Thailand zal een langer verblijf niet toestaan omdat dit een aantrekkende werking op andere Rohingya zou hebben, denkt de NSC.

‘We moeten nu contact opnemen met de landen die ons willen helpen met de Rohingya en hen vragen of ze bereid zijn hen op te nemen’, zegt luitenant generaal Paradon Pattanathaboot, secretaris-generaal van de NSC. ‘Ik heb de ambassadeurs van veel landen al ontmoet. Ze hebben Thailand gevraagd te helpen. Ik heb hen verteld dat we bereid zijn dat te doen, maar deze landen moeten ook zelf Rohingya toelaten.’

Voor de Rohingya is Thailand geen eindstation, want ze willen naar een moslimland, bij voorkeur Maleisië of Indonesië. Thailand gaat ook de VS, Australië en de Europese landen vragen hen op te nemen. De regering blijft de Rohingya beschouwen als illegale immigranten en niet als slachtoffer van mensenhandel, want in dat geval zou het lastig zijn hen uit te wijzen, aldus Paradon.

– Het consumentenblad Chalard Sue waarschuwt voor afslankdrankjes die op koffie zijn gebaseerd. Het blad verwijst naar een onderzoek in Duitsland waaruit blijkt dat de uit Thailand geïmporteerde drankjes het verboden sibutramine bevatten. Volgens de Food and Drug Administration zijn de negen in Duitsland geteste drankjes niet in Thailand gemaakt, maar zijn ze Thailand binnen gesmokkeld en daarna naar Europa geëxporteerd.

– De politie vermoedt dat de werknemer, die zondag bij de brand in het Grand Tower Inn hotel om het leven kwam, de brand heeft aangestoken. De man werkte als ober in het hotelrestaurant en lag overhoop met het management. Getuigen hebben hem twee dagen voor de brand horen beloven dat hij met het hotel zou sterven. Brandstichting lijkt waarschijnlijk omdat de brand bijna gelijktijdig op negen verschillende plaatsen uitbrak.

– De St Gabriel Foundation, toezichthouder van het Assumption College en dertien andere rooms-katholieke scholen, heeft directeur Anat Prichavudhi van het Assumption College geschorst in afwachting van een onderzoek naar financieel wanbeheer. Vrijdag protesteerden zo’n driehonderd leraren en (oud)leerlingen tegen de voorgenomen fusie van de lagere school aan de Sathon Road en de middelbare school in Bang Rak (Bangkok).

– Jittanart Limthongkul, directeur van de ASTV-Manager Group, denkt dat de beschieting van de vier bedrijfswagens van dagblad ASTV Manager het werk kan zijn van ‘een naaste medewerker van een politieke figuur met invloed op het politiekorps’.

Volgens het hoofd van de gemeentepolitie maakt het onderzoek naar de dader goede voortgang. Drie personen zijn al gehoord: een taxichauffeur, een voorbijganger en een motorrijder. Ze ontkennen elke betrokkenheid. Ook zijn twee bewakers van het bedrijf ondervraagd.

Vrijdagnacht vuurde een onbekende man op de wagens, op elke auto eenmaal. De krant, opgericht door geelhemdleider Sondhi, vader van Jittanart, lag onlangs nog in de clinch met het leger. Maar ook daar wordt ontkend. ‘Zulke vormen van geweld steun ik niet, omdat ze tegen de wet zijn’, zegt legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha. Volgens hem kan een soldaat niet geschoten hebben.

– De landelijke politie heeft een nieuw onderzoek gelast naar een politieofficier die samen met acht anderen is aangehouden omdat ze aan het jagen waren geweest in nationaal park Kaeng Krachan (Phetchaburi). De acht worden vervolgd, de politieman niet alhoewel hij wel is overgeplaatst naar een inactieve post. Tegen hem zou te weinig bewijs zijn.

– Veera Somkwamkid, de coördinator van het militante Thai Patriots Network, die in Cambodja gevangen zit, wordt in eenzame opsluiting gehouden en mag niet lezen en schrijven, zegt senator Jet Siratranont, die hem vrijdag heeft opgezocht. Hij heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd Veera te helpen.

Veera zit een gevangenisstraf uit van 8 jaar wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied en spionage in december 2010. Hij kreeg onlangs een strafvermindering van zes maanden. Mogelijk komt hij dit jaar in aanmerking voor een gevangenenruil.

Zijn secretaresse, die zes jaar had gekregen, wordt vrijdag vrijgelaten. Zij heeft gratie gekregen.

– De helft van het onderwijzend personeel van de Ban Tanyong school in Narathiwat heeft om overplaatsing gevraagd, nadat daar woensdag tijdens de lunchpauze een onderwijzer in koelen bloede was vermoord door opstandelingen. Gisteren gingen de 378 scholen in de provincie weer open, nadat zij na de moord uit protest de deuren hadden gesloten. Slechts zeven van de veertien onderwijzers van de Ban Tanyongschool kwamen gisteren opdagen.

De vermoorde onderwijzer is de 158ste onderwijzer die sinds 2004 is gedood. Donderdag zijn twee verdachten van zijn moord aangehouden en gisteren deed de politie een inval in tambon Ba Rae Tai (district Bacho) op zoek naar vier andere verdachten. Het brein achter de moord zag kans te ontsnappen.

Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha bezocht gisteren Narathiwat waar hij door commandanten werd bijgepraat over de veiligheidsmaatregelen voor onderwijzers.

In Pattani zijn 17 bewakingscamera’s in brand gestoken en in Nam Dam ontplofte een bom vlakbij een brug. Er waren geen gewonden.

– De exploitanten van steengroeven in het district Chalerm Prakiat (Saraburi) vervuilen de lucht ’s nachts met stof en daarom heeft het Pollution Control Department de provinciale autoriteiten gelast hier een eind aan te maken. De hoogste concentraties stofdeeltjes zijn tussen 16 en 8 uur gevonden.

De vice-gouverneur heeft de 27 exploitanten uitgenodigd voor een gesprek, maar hij zegt geen wettelijke mogelijkheden te hebben de werktijden te beperken. ‘Ik kan alleen om hun medewerking vragen.’ In 2004 is het desbetreffende district aangemerkt als ‘pollution control zone’.

Deze maand is gedurende 24 dagen een gevaarlijk stofniveau gemeten. De bewoners zijn gewaarschuwd tussen 16 en 8 uur binnenshuis te blijven. Volgens een van de exploitanten wordt op slechts enkele groeves ’s nachts gewerkt.

– Volgende maand gaat de zogeheten ‘medical service fee’ van overheidsziekenhuizen met gemiddeld 5 tot 10 procent omhoog. Het tarief geldt voor diensten waarbij gecompliceerde technologie wordt gebruikt, zoals radiologie. Daarentegen gaan andere tarieven weer omlaag, omdat de vereiste techniek gemakkelijker beschikbaar is.

De verhoging moet worden opgebracht door de drie ziektenkostenverzekeringen die Thailand kent. Alleen buitenlanders en sommige Thaise patiënten worden getroffen door de verhoging omdat ze niet onder die verzekeringen vallen.

– Medio maart wordt een overtocht met een veerboot van de Chao Phraya Express Boat Co 2 baht duurder. De tarieven variëren dan van 12 tot 22 baht.

– De politie in Nakhon Ratchasima heeft honderd motorfietsen van straatracers inbeslaggenomen. Vermoed wordt dat sommige met gestolen onderdelen zijn opgevoerd. De politie onderschepte motoren en berijders bij een checkpoint op de snelweg in Pho Klang.

– Driehonderd meter van een betonnen dijk langs de Pa Sak rivier in Ahyutthaya heeft het zondag begeven. De dijk die voor een tempel ligt, is ingezakt doordat het water zakte en door het zware verkeer op het water.

Politiek nieuws

– Suharit Siamwalla, DJ, muziekproducent, zakenman en nu onafhankelijk kandidaat voor de post van gouverneur in Bangkok, voert een afwijkende verkiezingscampagne. Hij gebruikt geen spandoeken en billboards, maar voert alleen campagne via de social media. Daarbij richt hij zich op jonge kiezers en degenen die genoeg hebben van politiek.

Suharit’s Facebook wordt al gebruikt door 2 miljoen kiezers, zijn Twitter-account telt 60.800 volgers. Ter vergelijking: de Twitter-account van de Pheu Thai-kandidaat telt 3.324 volgers, die van Sukhumbhand Paribatra 114.00, maar die is dan ook al 4 jaar in de lucht sinds hij 4 jaar geleden tot gouverneur werd gekozen.

Suharit laat ook een afwijkend geluid horen. ‘De inwoners van Bangkok moeten niet stemmen op basis van hun loyaliteit aan politieke partijen maar op basis van beleid. Ik wil hen laten zien dat ze een gouverneur kunnen kiezen door zich te bevrijden van politieke beïnvloeding.’

Volgens Suharit heeft de stad een comfortabel en uitgebreid openbaarvervoersysteem nodig om mensen uit hun auto te krijgen. De bus voor korte afstanden, de monorail voor langere afstanden. Verder pleit hij voor het recyclen van de 9.000 ton afval die de stad dagelijks produceert. Met de opbrengst moeten groene gebieden worden aangelegd.

Zaterdag geeft Suharit lopend het startschot voor zijn verkiezingscampagne. Hij gaat ‘1 miljoen stappen’ doen, onderweg problemen fotograferen en die uploaden op de social media. Op 3 maart gaan de inwoners van Bangkok naar de stembus.

Economisch nieuws

– Thailand zou munt kunnen slaan uit de Asean Economic Community, die in 2016 van kracht wordt, door munten voor andere landen te gaan slaan. Wanneer de AEC in werking is getreden, nemen de arbeidsmobiliteit, handel, financiële stromen en transport in Thailand en de regio toe en dientengevolge stijgt ook de vraag naar munten en bankbiljetten, verwacht Tassanee Ponglamai, adjunct-directeur-generaal van het Treasury Department. Ze wijst erop dat nu al handelaren langs de grens met Cambodja en Laos de Thaise valuta gebruiken.

De Royal Thai Mint produceerde in 2012 1,64 miljard munten en verwacht dit jaar 1,87 miljard munten te slaan. De Munt heeft ook de capaciteit om munten voor andere landen te slaan.

– Vanaf april gaat de prijs van LPG maandelijks met 50 satang omhoog van de huidige 18,13 baht per kilo naar 24,82 baht. Dan komt een eind aan een periode van meer dan 20 jaar, waarin LPG werd gesubsidieerd.

In 2008 werd Thailand een netto-importeur van LPG toen de wereldolieprijs een recordhoogte van $140 per vat bereikte. Sindsdien zijn veel automobilisten overgestapt van benzine op LPG. LPG werd ook naar buurlanden gesmokkeld waar die duurder is. Uit een studie van het Energy Policy and Planning Agency is gebleken dat de vraag naar LPG voor huishoudelijk gebruik gemiddeld met 10 procent per jaar stijgt tegen 3 tot 4 procent voor andere brandstoffen.

Om protesten tegen de verhoging te voorkomen worden straatverkopers van voedsel en lage-inkomenshuishoudens die minder dan 90 kilowatt/uur gebruiken gecompenseerd. De prijs van LPG voor industrieel gebruik is al eerder verhoogd en bedraagt nu 30 baht per kilo; in de transportsector ging de prijs de eerste vier maanden van vorig jaar omhoog naar 21,38 baht, maar verdere prijsverhogingen werden na protesten geschrapt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Nieuws uit Thailand – 29 januari 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Ben het belangrijkste nieuws vergeten. Weliswaar niet uit Thailand, maar uit Nederland. Koningin Beatrix maakte gisteren om 19 uur Nederlandse tijd bekend dat ze op 30 april troonsafstand doet.

  • Rob V zegt op

   Ik ben benieuwd of de abdicatie nog de Thaise media haalt (nu en/of rond 30 april als deze daadwerkelijk plaatsvindt). Bhumibol zal vast zijn felicitaties zenden dus dat zou het (de felicitatie) sowieso nieuwswaardig moeten maken voor de Thaise media?

   • math zegt op

    Ik denk zelfs @ Rob V dat er iemand van het Thais Koningshuis aanwezig zal zijn in de Nieuwe kerk. Ook al aangezien Prins W.A het Grootkruis van de Thaise Ridderorde bezit.

    • Rob V zegt op

     Ik ga daar ook vanuit al zal het niet koning Bumibhol en koning Sirikit zelf zijn, had natuurlijk wel leuk geweest voor de mensen hier die een binding met Thailand hebben.

  • Rob V zegt op

   Ander landen vragen Rohingya op te nemen als vluchteling en dit zelf niet willen doen en deze mensen weer het land uitschoppen? Trieste zaak, lijkt me ook niet verstandig ivm de Tear 2-3 list (en de daaraan gekoppelde economische sancties).

   Te weinig bewijs voor iemand die toevallig politie-officier is.. Jaja…

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Rob V De Rohingya mogen zes maanden in Thailand blijven. Die lijst wordt in februari of maart herzien en daarna kan Thailand weer een jaar vooruit. Of ben ik nu al te wantrouwend?

  • Khun Peter zegt op

   Dat feestje kan ik niet meemaken zit dan in Thailand.

  • Rob V zegt op

   Klopt, die weddenschap kun je trouwens niet winnen:

   “Koningsdag vanaf 2014 op 27 april. AMSTERDAM – Koninginnedag wordt in het vervolg Koningsdag genoemd en zal gevierd worden op 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander.” Bron: http://www.nu.nl/troonswisseling/3015467/koningsdag-2014-27-april.html

 2. ruud NK zegt op

  Zaterdag geeft Suharit lopend het startschot voor zijn verkiezingscampagne. Hij gaat ‘1 miljoen stappen’ doen, onderweg problemen fotograferen en die uploaden op de social media.
  Een geweldig man die Suharit. 1 Miljoen stappen, dat is rond de 800.000 kilometer. Blijft weinig tijd over voor een campagne.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Ruud NK Thaise mensen maken heel kleine stapjes. Leuk dat je zo’n mededeling hebt nagerekend. Je bent in de wieg gelegd voor journalist.

  • Franske zegt op

   800 000 km in 1 miljoen stappen?
   Dat kan enkel met zevenmijlslaarzen hoor. 🙂
   Ik denk dat 800 km dichter in de buurt komt…

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Franske Ik heb het toch ook maar even nagerekend en 800 km is inderdaad correct. Laten we aannemen dat meneer 5 km per uur aflegt dan is hij 160 uur onderweg en dat allemaal op 1 dag. Wat zijn politici toch knap!

   • Jacques zegt op

    Franske, je hebt helemaal gelijk.
    800 km is ook nog veel, dat zijn passen van 80 cm. Ik denk dat die korte Thaise beentjes hooguit 60 cm halen, dan moet Suharit zo’n 600 km lopen in ruim een maand. 20 km per dag, is te doen.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Bangkok Post Dutch Queen Beatrix to abdicate
  29 Jan 2013 : Queen Beatrix of the Netherlands announced Monday that she would abdicate in favour of her son Crown Prince Willem Alexander after 33 years in power.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website