Laat de passagiers maar komen, wij zijn er klaar voor, zeggen King Power en The Mall Group, die de belastingvrije winkels en horeca op Don Mueang exploiteren.

Maandag begint Bangkok’s oude luchthaven aan een nieuw leven met de komst van AirAsia, die met 3 maatschappijen vanuit Suvarnabhumi verhuist.

Vijf budgetmaatschappijen hebben dan Don Mueang als thuisbasis: AirAsia (waaronder Thai AirAsia), Nok Air en Thai Orient Airlines, die al eerder verhuisden. Vrijdag hield Don Mueang met personeel van Airports of Thailand en ambtenaren een generale repetitie. Volgens AoT-president Anirut Thanomkulbutra is die succesvol verlopen.

King Power heeft zeven belastingvrije winkels met een winkelvloeroppervlak van in totaal 1.112 vierkante meter, The Mall Group 2.700 vierkante meter met horeca.

2200 taxi’s hebben zich laten registreren om op Don Mueang passagiers te mogen oppikken. Ongeregistreerde taxi’s worden door Airports of Thailand, de beheerder van de luchthaven, geweerd. Tegen de eigenaren wordt aangifte gedaan en dat geldt ook voor illegale tourgidsen. Passagiers die gebruikmaken van de taxidienst van de luchthaven betalen 50 baht extra. Tussen Suvarnabhumi en Don Mueang rijdt tussen 5 en 22 uur een shuttlebus.

Overstromingsnieuws

  • De politie staat stand-by om hulp te bieden wanneer Bangkok de komende dagen op 21 plaatsen overstroomt. Tot het eind van het weekend worden zware regenbuien verwacht. Vooral de bewoners in de lagergelegen wijken kunnen natte voeten verwachten.
  • Automobilisten is geadviseerd de Pracha Rat Bamphen Road en een deel van de Ratchadaphisek Road in Huai Khwang te vermijden omdat de riolering daar inadequaat is. De politie in Huai Khwang heeft de opdracht gekregen de verstopte rioleringen te ontstoppen en pompen in gereedheid te brengen. Dinsdag om 14 uur liepen dertig wegen in Bangkok onder water als gevolg van de zware regen. Om 17.30 uur hadden werkploegen kans gezien de wegen weer berijdbaar te maken. Er viel die middag in één uur 138 mm water, aanzienlijk meer dan de 60 mm die de meeste rioleringen aankunnen. Daar bovenop kwam nog eens de vloed om 17 uur, waardoor de afvoer via de Chao Praya werd vertraagd.
  • Op het toeristeneiland Phuket veroorzaakten zware regens dinsdagnacht overstromingen. Op sommige wegen in de stad Patong bereikte het water een hoogte van 50 cm tot 1 meter. In de stad Nakhon Phuket steeg het waterpeil in het Bang Yai kanaal. Bewoners en winkeliers aan de Thaland Road sleepten zandzakken aan uit angst dat het kanaal bij hoogwater zou overstromen.
  • In Chiang Mai werd dinsdagavond in Ban Pian Kong een brug vernield door een waterstroom vanuit het Doi Fa Phahom Pok National Park. De bewoners zochten ijlings een veilig heenkomen. Gisteren keerden ze weer terug.
  • In Phitsanulok blokkeerde een aardverschuiving een deel van de Nakhon Thai-Dan Sai Road. Het kostte twee uur om de weg weer begaanbaar te maken. Omdat dit regelmatig op deze weg gebeurt, hebben de autoriteiten de regering om maatregelen gevraagd. De weg leidt naar het Phu Rua National Park in de provincie Loei, dat een belangrijke toeristische trekpleister is.

Ander nieuws

-Volkskrant-correspondent Michel Maas zegt geen ‘men in black’ te hebben gezien tijdens de schermutselingen tussen veiligheidstroepen en roodhemden op 19 mei 2010 op Ratchadamri Road. Hij heeft dit gisteren verklaard bij het Department of Special Investigation. De zogeheten mannen in het zwart, die zwaar bewapend waren, opereerden vanuit het roodhemdkamp. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor de dood van negen soldaten.

Maas werd op 19 mei in zijn schouder geraakt door legervuur. De DSI wil de kogel onderzoeken, die de artsen uit zijn schouder haalden. Maas beloofde de kogel, die hij in zijn huis in Djakarta bewaart, te zullen afstaan.

– De brand op 17 augustus in de Tiger Disco in Phuket is ontstaan door kortsluiting in het plafond. Daardoor vatten schuim en andere brandbare materialen vlam. Het vuur verspreidde zich vervolgens in hoogtempo door de ruimte. De brand eiste twee levens en twee anderen werden ernstig gewond.

– Vanuit zijn eigen partij neemt de druk op Yongyuth Wichaidit, minister van Binnenlandse Zaken en partijleider van regeringspartij Pheu Thai, toe om af treden. Zowel Pheu Thai als roodhemden in Surin hebben de Kiesraad gevraagd een uitspraak te doen over zijn status. Oppositiepartij Democraten wil de zaak voor het Constitutionele Hof brengen.

Yongyuth bungelt vanwege een uitspraak van de National Anti-Corruption Commission (NACC), dat hij zich in 2002 schuldig heeft gemaakt aan een ambtsmisdrijf. Als adjunct-secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf hij toestemming voor de verkoop van tempelland aan Alpine Real Estate en Alpine Golf and Sports Club ondanks een uitspraak van de Raad van State dat tempelland niet verkocht mocht worden. De grond kwam later in handen van oud-premier Thaksin. Het Civil Service Committee besloot deze maand Yongyuth met terugwerkende kracht te ontslaan.

Tussen de NACC en de Raad van State bestaat verschil van mening of Yongyuth in aanmerking komt voor de Exoneration Act van 2007. Naar verluidt zou hij de steun hebben van premier Yingluck. Partijleden oefenen echter druk op hem uit de eer aan zichzelf te houden, omdat hij in een procedure voor het Constitutionele Hof de partij in zijn val zou kunnen meeslepen.

Veelbetekenend was Yongyuth’s afwezigheid tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering op dinsdag. Die had hij moeten voorzitten omdat Yingluck in New York is voor een algemene vergadering van de VN. Yongyuth bracht die dag echter een bezoek aan Prachin Buri om de overstromingen in ogenschouw te nemen.

– Het leger gaat opnieuw een poging doen het controversiële luchtschip Aeros 40D Sky Dragon, dat twee jaar geleden werd gekocht, in de lucht te krijgen. Aria International Inc maakt de zeppelin voor 50 miljoen baht vliegklaar. De fabrikant denkt dat de Aeros in november de lucht in kan.

Sinds de aanschaf voor een bedrag van 350 miljoen baht zijn er problemen met het luchtschip. Eerst lekte het en na reparatie crashte het vorig jaar augustus.

Maandelijks moet het gevuld worden met helium om zijn vorm te behouden en lekkages te voorkomen. Dat kost telkens 200.000 tot 300.000 baht. Het luchtschip is aangeschaft om ingezet te worden in het Zuiden, maar het is nauwelijks bruikbaar vanwege het regenseizoen dat er acht maanden duurt.

– Met haar roman Kon Krae (The Dwarf) heeft Vipas Srithong de SEA Write Award 2012 gewonnen. De jury prees het boek omdat het ‘het probleem van menselijke relaties aan de orde stelt en de troosteloosheid onthult van een groep mensen die de moderne samenleving vertegenwoordigen’.

Vipas publiceerde eerder een bundel korte verhalen en een engelstalige gedichtenbundel. Vier jaar geleden meenden literaire critici een opvallende gelijkenis te zien tussen een van haar korte verhalen en het kort verhaal Peeling van Booker Prize-winnaar Peter Carey. Voor de prijs waren zeven schrijvers genomineerd.

– Sinds 21 jaar is Thailand weer in gesprek met Saoedi-Arabië. Gisteren sprak minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) in New York met de Saoedische vice-minister van Buitenlandse Zaken. Surapong en premier Yingluck zijn in New York voor de algemene vergadering van de VN.

De verhouding tussen beide landen verzuurde na de diefstal van juwelen van de koninklijke familie door een Thaise werknemer in 1989, de moord in 1989 en 1990 op vier Saoedische diplomaten in Bangkok en de verdwijning in 1990 van een Saoedische zakenman.

Saoedi-Arabië verwijt Thailand die zaken op hun beloop te hebben gelaten. Surapong is recentelijk benoemd tot voorzitter van een commissie, die ze moet onderzoeken. De juwelendiefstal is overigens al verjaard, tenzij Saoedi-Arabië nieuwe informatie kan ophoesten.

– Uitgekookt zijn ze, de exploitanten van energiebedrijfjes, die biomassa gebruiken om elektriciteit op te wekken. Ze brengen hun maximumcapaciteit terug naar 9,9 MW, zodat ze geen milieueffectrapportage hoeven uit te voeren, die pas vanaf 10 MW verplicht is.

De Northeastern Thailand Development Foundation heeft de regering erop geattendeerd en vraagt strengere controles. Volgens de stichting hebben omwonenden van de centrales last van ademhalingsmoeilijkheden. Als brandstof gebruiken de bedrijven houtsnippers, suikerriet, rijstvliesjes, agrarisch afval en zelf varkenspoep. In totaal zijn er 84 van dit soort bedrijfjes met een gezamenlijke capaciteit van 1.397 MW.

– Vanaf 5 december is de bovengrondse metro naar de twee nieuwe stations Pho Nimit en Talat Phlu op de Silomlijn gratis. Maar omdat nog slechts één van de twee sporen klaar is, moeten passagiers wel overstappen. In mei is de andere baan ook klaar en dan moet er betaald worden. Eind 2013 komen er nog eens twee stations bij: Wutthakat en Bang Wa.

– Voor de derde achtereenvolgende maand is het exportvolume verminderd als gevolg van een kleinere vraag uit Europa, de VS en Japan, en zelfs de andere Aseanlanden en China, wat ‘high-potential’ markten zijn. In augustus liep de export met 6,95 procent op jaarbasis terug, in juli 4,46 procent en in juni 2,31 procent.

Dat was dan het slechte nieuws, maar er waren ook lichtpuntjes want de industriële sector boekte vorige maand een geringe winst van 1,1 procent, vooral door de export van auto’s, auto-onderdelen, constructiematerialen, edelstenen en sieraden.

De eerste 8 maanden van dit jaar werd voor $152 miljard geëxporteerd (min 1,31 pct op jaarbasis) en voor $165 miljard geïmporteerd (plus 7,6 pct op jaarbasis), waardoor het handelstekort $13 miljard bedroeg.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website