De Italiaanse fotograaf Fabio Polenghi is op 19 mei 2010 vrijwel zeker door regeringstroepen doodgeschoten.

Dit concludeert het Metropolitan Police Bureau na het horen van meer dan tien getuigen, maar het wachten is nog op het ballistisch rapport om het onderzoek af te ronden. De politie heeft de zaak opnieuw onderzocht op verzoek van Polenghi’s zuster. Polenghi vond tijdens gevechten tussen roodhemden en veiligheidstroepen op Ratchadamri Road de dood.

– Acht ziekenhuizen die ressorteren onder het ministerie van Volksgezondheid, zijn betrokken bij het smokkelen van pseudoephedrine bevattende pillen tegen verkoudheid, die worden verwerkt tot methamphetamine. Dit is gebleken uit een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid bij de 875 ziekenhuizen onder het beheer van het ministerie.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de verkoop van de omstreden pillen over de toonbank verboden. Ze mogen nu alleen nog maar door een arts worden voorgeschreven. Van de willekeurig onderzochte 413 pharmacies bleken 29 ze nog te verkopen. Hun vergunning wordt voor 3 maanden ingetrokken. Inmiddels zijn tegen zeven ziekenhuisdirecteuren en apothekers al disciplinaire maatregelen genomen.

Volgens de politie zijn tussen 2006 en 2012 48,32 miljoen pillen met pseudoephedrine bij 40 gelegenheden inbeslaggenomen.

– Het politieonderzoek naar de dood van Khattiya Sawatdiphol is nog niet afgerond, zegt adjunct-commissaris Anuchai Lekbamrung. De politie betrekt in haar onderzoek ook de bewering van vice-minister-president Chalerm Yubamrung dat Khattiya gedood is door een scherpschutter van de politie. Khattiya, die de leiding had over de beveiliging van de roodhemd protestlokatie op Ratchaprasong Intersection, werd op 13 mei 2010 in zijn hoofd geschoten, terwijl hij met een journalist praatte. Hij overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.

– Koreaanse bedrijven zouden vaker moeten investeren in Thailand omdat het een vriendelijk land is om zaken te doen. Dit vertelde premier Yingluck gisteren een forum dat werd bijgewoond door 450 Thaise en Koreaanse investeerders. In de afgelopen jaren hebben 500 Koreaanse bedrijven in Thailand geïnvesteerd. Vorig jaar nam de handel tussen beide landen met 12 procent toe tot 15,1 miljard Koreaanse won; het investeringsvolume steeg met 51 procent. Eén miljoen Zuid-Koreaanse reizigers bezochten vorig jaar Thailand; in omgekeerde richting gingen 310.000 Thais. Premier Yingluck en gevolg brengen een bezoek van 4 dagen aan Zuid-Korea.

– Supoj Saplom, uit wiens woning in november een grote hoeveelheid geld werd gestolen, heeft de National Anti-Corruption Commission (NACC) niet van zijn onschuld kunnen overtuigen. Gisteren werd de op non-actief gestelde permanent secretaris van het ministerie van Transport voor de laatste keer gehoord door de NACC. Na 3 uur kwam hij met een gezicht als een oorwurm naar buiten. Volgens de adjunct-secretaris-generaal van de NACC heeft Supoj niet de noodzakelijke (belasting)documenten overhandigd die zijn ongebruikelijke rijkdom zouden kunnen verklaren. De NACC hoort nog de 12 getuigen die Supoj heeft ingebracht. Ze hoopt haar onderzoek in mei af te ronden.

– Kasem Wattanachai, lid van de Privy Council, waarschuwt Thais tegen het helpen van buitenlanders bij het verwerven van land. Hij reageert op berichten dat veel rijstvelden verkocht of verhuurd worden aan investeerders uit het Midden Oosten. Boerenland moet gereserveerd blijven voor Thaise boeren om te bewerken en er een boterham mee te verdienen, zegt hij. Volgens een studie, gedaan in opdracht van de Ombudsman, is een derde van de grond in Thailand in buitenlandse handen via lokale stromannen.

– Het ministerie van Onderwijs gaat onderzoek doen naar ongeregeldheden bij de aankoop van leermiddelen ter waarde van 884 miljoen baht door het Office of the Education Commission. Negentien beroepsopleidingen ontvingen leermiddelen op het gebied van elektronica en autotechniek. Gebleken is dat de leermiddelen te hoog geprijsd waren. Zo kost een transformator 3.000 tot 4.000 baht, maar er werd 40.000 baht voor betaald. De zaak is ter attentie gebracht van het kantoor van de National Anti-Corruption Commission.

– Een Thaise man was een van de drie personen in een pickup truck, die zaterdag voor stroomuitval in de Birmese stad Tachilek zorgde, enkele uren voordat twee bommen ontploften op een golfbaan. De wagen was tegen een elektriciteitsmast gereden. De autoriteiten in Myanmar verdenken de drie ervan betrokken te zijn bij de bomexplosies. De Thai raakte gewond bij de botsing en wordt nu behandeld in het ziekenhuis van Chiang Rai.

– Vier mijnenleggers zijn zaterdagavond bij de Thai-Cambodjaanse grens door Cambodjaanse troepen aangehouden omdat ze zich illegaal op Cambodjaans grondgebied bevonden. De vier waren op weg naar de provincie Oddar Meanchey om er te werken, maar toen ze werden aangehouden konden ze geen reisdocumenten overleggen. Verschillende Thaise diensten hebben contact gezocht met de Cambodjaanse autoriteiten om het viertal te helpen.

– Vier zwaar bewapende mannen hebben gisteren in Sing Buri een geldtransport overvallen en zijn er vandoor gegaan met 4,1 miljoen baht. Ze sloegen toe toen een medewerker zakken met geld naar de geldwagen bracht en openden het vuur op de wagen en de man, die in zijn been werd geraakt. De dieven hadden daarna het nakijken want de chauffeur schoot weg met de geldwagen waarin nog 16 miljoen baht lag.

– Dertig huizen langs de Chao Praya rivier in Bang Ban (Ayutthaya) dreigen het water in te zakken als gevolg van erosie. De bewoners roepen de autoriteiten op de rivoeroever te herstellen of een dijkje aan te leggen. Sinds het water na de overstromingen van vorig jaar weer naar een normaal niveau is gezakt, zijn stukken van de oever afgekalfd.

– De broer van de echtgenote van een politieagent heeft de Crime Suppression Division gevraagd het onderzoek te heropenen naar de agent, die verdacht is geweest van de moord op de vrouw in oktober 2010. Het OM seponeerde de zaak wegens gebrek aan bewijs. De agent beweerde destijds dat zijn vrouw vergif had ingenomen, maar sporen daarvan werden niet gevonden bij een autopsie.

– Een vrouw die aan Alzheimer lijdt, heeft in hun condominium in Pathum Thani drie dagen doorgebracht met het dode lichaam van haar moeder (64).

– In een sinaasappelboomgaard in het district Muang (Yala) is het lichaam gevonden van een jonge vrouw, die was doodgeslagen. Een stuk hout met bloed lag naast het lichaam. Er waren geen sporen van aanranding. De vrouw moet van elders komen, want dorpelingen konden haar niet identificeren.

– Zondagavond is een politieagent doodgeschoten in het district Yarant (Pattani), toen hij zijn huis verliet. Acht opstandelingen openden het vuur op hem.

– Een 62-jarige Amerikaan, die 25 jaar geleden in de VS uit de gevangenis ontsnapte, is in Chiang Mai aangehouden. In 1987 werd hij wegens drugsbezit veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. Na 3 jaar zag hij kans te ontsnappen en in 2008 kwam hij voor het eerst met een vals paspoort in Thailand. In oktober vorig jaar kwam hij weer het land binnen en vroeg een retirement visum aan.

– Een Amerikaans echtpaar heeft 30 nang yai (schimmenspel) poppen geretourneerd. Het had de poppen gekocht van een Duitse vrouw, wier echtgenoot ze in 1910 van een Thaise poppenspeler had gekocht. De poppen vertellen het verhaal van Ramayana en zouden 200 jaar oud zijn. Ze worden thans gerestaureerd in het magazijn van het National Museum in Pathum Thani.

– De Democratische partij dreigt zich terug te trekken uit de kamercommissie nationale verzoening, omdat de voorzitter weigert de voorstellen van het King Prajadhipok Institute (PKI) opnieuw op de agenda te plaatsen. De oppositie vindt dat de voorstellen opnieuw beoordeeld moeten worden om te voorkomen dat sommige punten bepaalde partijen bevoordelen.

De oppositie heeft ook het KPI zelf gevraagd die punten terug te trekken. Ze zouden misbruikt kunnen worden om amnestie te verlenen aan politieke overtreders en het schrappen van beschuldigingen wegens corruptie tijdens de regeringsperiode Thaksin. Volgens de oppositie kan dat nieuwe politieke conflicten oproepen.

Het controversiële PKI-rapport komt vandaag ter sprake in het parlement en niet op 12 april, zoals eerder gemeld. Er wordt echter niet over gestemd, zegt de secretaris-generaal van het Huis van Afgevaardigden. Punt van discussie is de vraag of het rapport in de huidige zittingsperiode van het parlement wordt behandeld (dus voordat het parlement met reces gaat).

– Voormalig minister-president Chavalit Yongchaiyudh steunt de voorstellen van het King Prajadhipok Institute. Amnestie is een redelijke oplossing voor de huidige conflicten, zegt hij. Hij trekt een vergelijking met de manier waarop begin jaren tachtig een eind is gemaakt aan de communistische beweging. Dat beleid kenmerkte zich door een vreedzame benadering, waarbij geen arrestaties werden verricht. ‘By granting an amnesty to political offenders, the power of the judiciary would be strengthened in a democratic process’, aldus Chavalit.

– Airconditioners worden 3.000 tot 20.000 baht duurder wanneer het ministerie van Financiën weer een accijns van 15 procent gaat heffen. Het land dreigt dan zijn regionale koppositie in de markt te verliezen, waarschuwt de Federation of Thai Industries (FTI). Omringende landen kennen zo’n heffing niet.

In 2009 schrapte de regering Abhisit de accijns met als motivatie dat airconditioners niet langer in vochtige tropische landen als Thailand beschouwd kunnen worden als een luxe artikel. Samen met een lokale belasting geïncasseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken bedroeg de heffing in totaal 16,5 procent.

In Thailand worden jaarlijks 17 miljoen airconditioners geproduceerd, waarvan 1 miljoen voor de binnenlandse markt. De export van airconditioners, koelkasten en onderdelen bracht 377 miljard baht in het laatje.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website