De 17-jarige Thaise Ariya Jutanugarn, die haar debuut als professional maakte, is het gisteren niet gelukt het Honda LPGA Thailand golftoernooi in Pattaya op haar naam te schrijven. Weliswaar sloeg ze een hole-in-one op het twaalfde hole, maar op het achttiende en laatste hole ging het mis. Haar bal belandde in de bunker (zandkuil), was onspeelbaar en dat kostte een penalty drop.

Uiteindelijk had ze acht slagen nodig op het par-5 hole. De Zuid-Koreaanse Park Inbee kon daarna de felbegeerde trofee en het prijzengeld ad US$225.000 in ontvangst nemen, Ariya incasseerde het altijd nog niet onaanzienlijke bedrag van US$140.305 en ze won een Honda CRV voor de hole-in-one. Maar ze was wel in tranen. De Amerikaanse Stacy Lewis, die het toernooi de eerste twee rondes had geleid, eindigde op een gedeelde derde plaats met een Spaanse en Zuid-Koreaanse speelster.

– Opstandelingen in het Zuiden hebben dit weekend met 29 bijna gelijktijdige bomaanslagen en brandstichtingen in zes districten van Pattani wraak genomen voor de mislukte aanval van 13 februari op de mariniersbasis in Narathiwat, waarbij zestien van hun kameraden omkwamen. Bij een van de bomaanslagen werden zeven defensievrijwilligers gewond, maar verder vielen er geen gewonden of doden.

Van de 29 aanvallen vonden 8 plaats in Yarang, 7 in Muang, 7 in Yaring, 4 in Nong Chik, 2 in Sai Buri en 1 in Khok Pho.

 • In Muang kon een bom tijdig onschadelijk worden gemaakt; later werden er op vier plaatsen autobanden in brand gestoken, gevolgd door brandstichting in een telefoonmast en een bomaanslag waarbij de defensievrijwilligers gewond raakten.
 • In Yaring werd brand gesticht in een schoolgebouw en een leegstaande woning, op drie plaatsen werden autobanden in brand gestoken en een transformator werd beschoten, die daardoor uitviel. Ook ging een brandweerauto in vlammen op. Verder waren er nog diverse brandstichtingen.
 • In Nong Chik, Sai Buri en Khok Pho ging het ook al om autobanden, in totaal op negen plaatsen.

– De lunchbijeenkomst van de ministers van Defensie van Thailand en Cambodja gaat morgen niet door. Die lijkt het slachtoffer te zijn geworden van een politiek steekspel in de aanloop naar de Preah Vihear-zaak bij het Internationale Hof van Justitie in Den Haag.

Aanvankelijk zouden de heren in een tent bij de tempel lunchen, in het gebied van 4,6 vierkante kilometer dat door beide landen wordt betwist. Maar het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken vond dat geen goed idee; het zou de zaak in Den Haag kunnen schaden. Dus werd de afspraak verplaatst naar een hotel in Surin, iets waarmee Cambodja in eerste instantie akkoord ging. Maar nu heeft Cambodja zich alsnog teruggetrokken.

Volgens een bron bij het ministerie van Defensie zal een poging worden gedaan de afspraak op een latere datum te plannen. Maar ik denk: van uitstel komt afstel.

– Thailand moet een voorbeeld nemen aan Brazilië als het gaat om de bestrijding van kinderarbeid. Dit advies gaf Maurizio Bussi, directeur van de ILO-kantoren in Thailand, Cambodja en Laos, onlangs tijdens een forum in Bangkok. Het forum, dat gewijd was aan de Braziliaanse praktijk, werd bijgewoond door inspecteurs van de Thaise Arbeidsinspectie en vertegenwoordigers van de Fishery Association of Thailand.

Volgens Bussi zijn regering en politici in Brazilië vastbesloten een eind te maken aan kinderarbeid, waarbij ze de richtlijnen van de ILO (International Labour Organisation) volgen. De regering heeft een aanzienlijk budget ter beschikking gesteld om het probleem op te lossen en alle partijen helpen om kinderarbeid uit te roeien. Als gevolg daarvan is een eind gekomen aan kinderarbeid in de visserijsector en is Brazilië verwijderd van de mensenhandellijst.

Volgens Bussi zijn (onaangekondigde) controles door de Arbeidsinspectie een belangrijke middel om werkgevers te dwingen zich aan de wet te houden.

– Paniek bij 1.600 studenten van de E-sarn universiteit in Khon Kaen. Alle cursussen, die er werden gegeven, zijn ongeldig verklaard door de Raad van State. Het slechte nieuws werd gisteren bekend gemaakt door voormalig rector Sumon Sakolchai tijdens een bijeenkomst met vijfhonderd studenten die een bachelors, masters en graduate cursus volgden.

De Raad van State boog zich over de geldigheid van de cursussen op verzoek van het ministerie van Onderwijs, dat de universiteit in oktober gelastte te sluiten, nadat bekend was geworden dat ze diploma’s aan studenten had verkocht. De beslissing van de RvS betekent dat alle studenten zich elders opnieuw moeten inschrijven. Het gaat om 51 studenten die voor een bachelor studeren, 1.257 voor een masters en 257 graduates.

– Nadat het ministerie van Volksgezondheid een pleidooi had gehouden voor het westerse zittoilet ter voorkoming van gewrichtsaandoeningen en het kabinet besloot dit officieel regeringsbeleid te maken, dacht Bangkok Post: kom, laten we eens nagaan wat de bevolking daarvan vindt. De uitkomst zal niemand verbazen: de meerheid blijft liever hurken.

Enkele reacties: Het is onhygiënisch om in openbare toiletten de wc-bril met anderen te delen. Ik denk niet dat openbare toiletten schoon zijn. De meeste zittoiletten op openbare plaatsen zijn smerig, waarschijnlijk door verkeerd gebruik en omdat ze niet goed worden schoon gehouden.

Een benzinepomphouder zegt dat de ombouw hem een heleboel geld gaat kosten, want niet alleen het toilet moet worden vervangen, maar ook de waterleidingen moeten worden aangepast. Zijn station telt één zittoilet en daarop wordt ook gehurkt. ‘We proberen het schoon te houden, maar dat is lastig als de gebruikers ons niet helpen.’

Een schoonmaker, werkzaam in het gebouw van de krant, zegt dat een hurktoilet veel gemakkelijker en sneller is schoon te maken dan een zittoilet. Als gebruiker geeft hij daarentegen de voorkeur aan een zittoilet. ‘Dat is veel comfortabeler.’

Volgens de Buildings Accessible and Usable for the Elderly and Physically Disabled Act van 2005 dienen openbare gebouwen en benzinestations minimaal één zittoilet te hebben.

– De media hebben het weer eens gedaan. Ze moeten harder werken om de waarheid over het geweld in het Zuiden te onthullen. Publiceer meningen en gevoelens van lokale mensen, want die kunnen helpen de problemen er op te lossen, zei kolonel Parinya Chaidirok, voormalig woordvoerder van het Internal Security Operations Command, gisteren tijdens een seminar, georganiseerd door de Thai Broadcast Journalists Association naar aanleiding van de aanval in Bacho waarbij 16 militanten werden gedood.

Volgens Parinya hebben de media de afgelopen negen jaar, sinds het geweld weer de kop opstak, hun taak verwaarloosd, maar enig bewijs daarvoor leverde hij niet. Hij zei ook dat de media soms terughoudend dienen te zijn in hun verslaggeving omdat dit invloed zou kunnen hebben op de gevoelens van de lokale bevolking.

– Het hoofd van de kiescommissie in Bangkok heeft gebruikers van social networks gewaarschuwd dat ze op de avond voorafgaand aan de gouverneursverkiezing in overtreding zijn wanneer ze dan campagne voeren voor een kandidaat. Daar staat een maximale gevangenisstraf van 10 jaar en een boete tot 200.000 baht op. De restrictie geldt niet voor interpersoonlijk, niet-openbare contacten.

Het is ook verboden om een foto te maken van het ingevulde stembiljet, want dat leidt tot de verdenking dat iemand geld krijgt voor zijn stem op vertoon van de foto. Buiten het stemlokaal mag wel gefotografeerd worden. Kiezers die niet komen opdagen, moeten binnen zeven dagen de reden opgeven om hun lokale stemrecht te behouden.

Volgens Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit hebben mensen geklaagd over illegale registratie van kiezers in de districten Phasicharoen, Bang Kae en Wang Thonglang.

Onafhankelijke kandidaten voor de post van gouverneur hebben gisteren een vuurtje gestookt op de Royal Plaza uit protest tegen verkiezingspeilingen. Ze bevoordelen de twee grote rivalen en misleiden de kiezers, vinden ze.

– Wat is er in de nacht van 14 op 15 februari gebeurd in Nakhon Si Thammarat?

Versie Schotse vrouw (20): Een pickup truck met vier mannen stopte naast me en de mannen namen me mee een gebouw in. Daar werd ik door twee van hen verkracht.

Versie verdachte, ondersteund door camerabeelden:  De vrouw was voor het restaurant gevallen en een andere man en ik hebben haar geholpen. We volgden haar naar de eerste verdieping van een gebouw, waar ze ging liggen. Ze stemde toe in seks, maar het lukte niet omdat ze te dronken was. Later kwam ik nog een keer terug, maar lukte het weer niet.

Politie: Het slachtoffer heeft de man niet geïdentificeerd, ze kan zich het incident niet meer herinneren.  De zaak is een beetje gecompliceerd omdat het slachtoffer geen feitelijk verslag van het begin heeft gegeven. Het is onzeker of ze het bedacht heeft of dat ze niet in staat was het zich te herinneren.’

De vrouw heeft woensdag Thailand verlaten. Het incident vond plaats nadat zij en haar Schotse vriend hem flink geraakt hadden en de vriend huiswaarts was gekeerd.

– Thailand mag dan door de Financial Action Task Force (FATF) van de donkergrijze naar de grijze lijst van landen met dubieuze financiële transacties zijn gepromoveerd, maar er moet nog veel gebeuren om het witwassen van geld de kop in te drukken. De FATF heeft geadviseerd een nieuwe ‘Know Your Customer’-wet te maken, die banken verplicht inlichtingen over hun klanten in te winnen en hun identiteit te verifiëren.

Thailand heeft onlangs twee wetten geïntroduceerd: een ter bestrijding van het witwassen van geld en een ter bestrijding van de financiering van terrorisme. Volgens de FATF dienen controles op geldtransfers over de grens te verbeteren, bedrijven dienen hun financiële zaken aan de autoriteiten te melden en hun financiële transacties beter in de gaten te houden.

– De Full Moon Party op Koh Phangan verschuift van vandaag naar morgen omdat vandaag Makha Bucha Day is. Ook de feestjes die samenvallen met twee andere boeddhistische feestdagen schuiven op:  het feest op 24 mei gaat naar 25 mei, het feest op 22 juli gaat naar 24 juli.

– Macabere vondst: een menselijk skelet in een grote waterton in Bang Bo (Samut Prakan). De ton stond bij een verlaten huis. De politie vond een schedel, botten, een lange broek en een shirt. Bovenop de schedel zaten twee gaten, vermoedelijk veroorzaakt door een klap met een hard voorwerp. Dat moet minstens een jaar geleden zijn gebeurd.

– Een man die dacht voor te kunnen piepen om eten voor zijn zoontje te halen, heeft dat met de dood moeten bekopen. In een tempel in de provincie Chiang Mai had zich een lange rij gevormd van mensen die ook op eten stonden te wachten. Toen de man de rij verliet ontstond rumoer en twee teenagers belaagden hem. Een van hen sneed zijn nek door met een gebroken bierfles. De man, een Mon uit de Shan State in Myanmar, overleed later in het ziekenhuis.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 25 februari 2013”

 1. Ton Donders zegt op

  Wat een gedoe over die hurktoiletten. De hurkende houding is het meest natuurlijk daar dat de anatomisch optimale houding is voor het “ontlasten”. Er worden tegenwoordig voetenbankjes aangeboden in bijpassende stijl van de Westerse “zit” toiletten. Zo’n bankje is ca 10 cm lager dan het toilet en dient om de voeten op te zetten terwijl men op het toilet zit, “zodoende wordt de ideale hurkhouding bereikt” zegt een advertentie.
  Da’s pas goed: geen belaste knieën en toch de juiste houding.

 2. Frans v St. zegt op

  Ik ga binnenkort weer naar Thailand en heb een schotelantenne met internet nodig, heeft iemand een tip? Ik woon in Surin Isaan. Alvast bedankt Frans.

  • H muis zegt op

   Een ips schotel nemen dan heb je bvn een perfecte kwaliteit ,maar let op ik was in de winkel de een zei ja we hebben bvn en de ander zei van niet en die had gelijk .dus goed informeren en zeggen dat je bvn beslist wil hebben ,internet 3 bb is ook goed soms even eruit net zoals het stroom en water .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website