De arts die de autopsie op het lichaam van Natnaree Melgul heeft verricht, was zes maanden eerder afgestudeerd en had nog nooit een autopsie gedaan. Bovendien was hij geen expert in forensische geneeskunde.

Tijdens een hoorzitting van de kamercommissie politiezaken, die zich in de zaak verdiept, heeft hij toegegeven dat hij onervaren was en enkele cruciale fouten heeft gemaakt.

De autopsie werd verricht in het ziekenhuis en niet op de plaats delict, zoals voorgeschreven. Volgens de lokale politie van Bo Phut had de verpleegster zich opgehangen. De arts nam die doodsoorzaak kritiekloos over. Maar gezien haar verwondingen (die de arts over het hoofd zag) wordt daar inmiddels sterk aan getwijfeld. De verwondingen werden door de moeder opgemerkt toen ze het lichaam voor de begrafenis klaarmaakte.

Inmiddels is het onderzoek heropend. Het nieuwe politieteam gaat de voormalige vriend van Natnaree en reddingswerkers aan de leugendetector leggen. De twee agenten die destijds nalieten een arts op te roepen, zijn wegens plichtsverzuim overgeplaatst.

[Zie verder: Gedwarsboomd door de politie, onterecht beschuldigd? De Club for Justice helpt]

– Vijftig vooraanstaande personen, waaronder voormalige premiers, ex-kamervoorzitters, ex-partijleiders, academici en vertegenwoordigers van burgergroepen geven vandaag acte de presence op de eerste bijeenkomst van het verzoeningsforum, een ideetje van premier Yingluck. Ze gaan brainstormen over verzoening en oplossingen om een eind te maken aan politieke verschillen.

Grote afwezigen zijn oppositiepartij Democraten, de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden; inmiddels stuurloos want vrijdag hingen acht leiders hun lier aan de wilgen) en veertig senatoren. Parlementslid Ong-art Klampaibul (Democraten) zegt dat de regering met het forum de aandacht wil afleiden van de grondwetswijzigingen en het amnestievoorstel. ‘De belofte van de regering om nationale problemen op te lossen is onoprecht.’

De oppositie riep de regering eerder op haar oprechtheid te tonen door het amnestievoorstel terug te trekken. Dit voorstel is in eerste lezing door het parlement goedgekeurd en wordt thans bestudeerd door een zogeheten scrutiny committee. Daarna komt het terug in het parlement, eventueel met wijzigingsvoorstellen.

Minister Varathep Rattanakorn (PM’s Office) zegt dat het forum wellicht niet met comprehensive solutions voor de politieke conflicten kan komen omdat partijen die bezwaar maken, er niet aan deelnemen. Niettemin moet het forum doorgaan. ‘Meningen van tegenstanders kunnen we later beluisteren.’ Ze mogen van hem alsnog aanschuiven, maar het amnestievoorstel wordt niet teruggetrokken, zegt hij. Wel acht hij het mogelijk dat de forumleden zullen suggeren het voorstel uit te stellen.

De vergadering begint vandaag zonder agenda. De regering luistert, zegt Varathep, en verzamelt aanbevelingen voor de toekomst van de natie. Er geldt geen beperking voor de gespreksonderwerpen, maar het forum gaat zich niet bezighouden met partijconflicten.

– De blokkade van rijksweg 41 in Cha-uat (Nakhon Si Thammarat) door rubber- en oliepalmboeren ging gisteren haar tweede dag in. Het Thai Rubber Farmers Network dreigt op 3 september ook op andere plaatsen in het land blokkades op te werpen, wanneer de regering zich doof blijft houden voor de eisen van de boeren: een hogere prijs voor hun latex en palmpitten.

Volgens Nawaranont Anantworanakorn, leider van de rubberboeren in het Oosten en de Centrale Regio, staan in het Noorden vijfduizend boeren klaar om een weg in de provincie Uttaradit af te sluiten en drieduizend boeren in het Noordoosten om een kruispunt in Sikhiu (Nakhon Ratchasima) te blokkeren.

Nadat op de eerste dag 43 personen gewond waren geraakt bij schermutselingen tussen politie en demonstranten, heeft de politie zich vrijdagavond teruggetrokken. De demonstranten wordt geen strobreed meer in de weg gelegd. Volgens de politie heeft ze vrijdag geen geweld gebruikt om de blokkade te breken, maar demonstranten zeggen dat dit wel is gebeurd. Acht van hen zijn gearresteerd.

– Drie gepensioneerde dorpshoofden zijn gisteren in Raman (Yala) doodgeschoten. Ze zaten bij een theehuis in de laadbak van een pickup truck toen opstandelingen met automatische wapens het vuur op hen openden. [Op de website van Bangkok Post zaten ze in het theehuis.] Een vierde man werd gewond.

Volgens een woordvoerder van het Internal Security Operations Command (vierde regio) zouden volgens inlichtingen opstandelingen onderwijzers en soldaten aanvallen, dus kwam de aanval op de dorpelingen onverwacht.

Eerder gisteren werden eveneens in Yala, in het district Than To acht bewakingscamera’s in brand gestoken. In Kabang (Yala) werden twee rubbertappers gewond, toen ze beschoten werden.

Twintig soldaten hebben gisteren in het district Muang (Yala) rubberplantages uitgekamd. Opstandelingen zouden daar explosieven hebben opgeslagen. En dat klopte: ze vonden een gasfles, elektrische draden, spijkers en kunstmest.

Bij een bomaanslag in Sungai Kolok (Narathiwat) zijn gisteren vier soldaten en vier dorpelingen gewond geraakt. De bom was verstopt in een afvalbak.

– Nog steeds vertrekken Thais uit Egypte. Gisteren arriveerden elf Thais en vandaag vliegen nog eens acht Thais met Singapore Airlines naar Suvarnabhumi. Sinds het geweld vorige week in Egypte losbarstte, hebben zo’n duizend Thais het land verlaten. Driehonderd meest arbeiders blijven in het land. Volgens een bericht op de Facebook-pagina van de ambassade kunnen 28 plaatsen in Caïro maar beter vermeden worden. In acht ervan wonen Thais.

– Het script van de soap Fah Jarod Sai wordt met hulp van islamitische experts door Channel 7 herzien, nadat de Muslims for Peace Foundation had geklaagd over de manier waarop moslims in de serie voorkomen. Van godsdienst en cultuur zou een verkeerd beeld worden geschetst. Er resteren nog acht afleveringen over de romance van een halfbloed Thaise en Shariff, een officier in een denkbeeldig woestijnkoninkrijk.

– De gouverneur van Ubon Ratchatani is naar een inactieve post overgeplaatst omdat hij verdacht wordt van omkoping. Uit een geluidsopname blijkt dat hij 10 procent aan steekpenningen heeft gevraagd aan de organisator van een evenement tijdens de boeddhistische vastentijd. Volgens de gouverneur is er met de opname geknoeid.

– In de provincie Phetchabun is de Pasak rivier buiten haar oevers getreden. Tha Kok Pho en Wat Thung zijn onder water gelopen. Het water bereikte een hoogte van 50 tot 70 centimeter. Zandzakken hadden geen effect.

In Chiang Mai zijn honderd huizen, akkers en boomgaarden onder water gelopen, nadat een rivierdijk van de Mae Tak was bezweken.

Uren van zware regen veroorzaakten in Phitsanulok een waterstroom vanaf de Phetchabun bergketen. Die hield in vier tambons in het district Nakhon Thai huis. Ruim 2.000 rai boerenland werd beschadigd.

– Hoe moet het verder met de anti-Thaksin beweging nu acht leiders van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) zijn afgetreden? Daarover zijn de meningen verdeeld. Volgelingen van Thaksin denken dat de huidige protestbeweging verzwakt is, maar Thaksin’s opponenten verwachten een hergroepering. Een groot aantal aanhangers van de geelhemdbeweging kan zich nu bij andere groepen aansluiten, zeggen ze.

Sondhi Limthongkul, een van de afgetreden leiders, zei vrijdag dat hun beslissing een tactische zet is om een nieuwe politieke aanval mogelijk te maken; het is geen aftocht. Maar Pheu Thai-partijleden noemen die bewering retoriek. Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit ziet zelfs een verband met het idee van premier Yingluck voor een verzoeningsforum. Dit forum heeft tot doel door middel van een dialoog in plaats van straatprotesten een einde te maken aan de langdurige conflicten tussen anti- en pro-Thaksingroepen. Kamervoorzitter Nikhom Wairatpanich denkt dat de voormalige PAD-leiders nu openstaan voor het forum.

Prompong gelooft niet dat PAD-supporters zich bij andere groepen zullen aansluiten. Ze blijven volgens hem loyaal aan hun voormalige leiders, omdat die een magneet voor straatprotesten zijn. ‘Ze hebben veel ervaring hoe mensen op de been te brengen’, zegt hij.

Maar daar is ex-PAD-leider Parnthep Pourpongpan het weer niet mee eens. ‘De PAD-supporters hebben nu meer vrijheid om op politiek gebied iets te leren en te ervaren zonder op de bevelen van hun leiders te moeten wachten.’

Volgens Bartjens (en die kan het weten) telt Thailand momenteel twaalf anti-regerings groepen. Ze zijn allemaal bereid om samen met oppositiepartij Democraten tegen de regering Yingluck te strijden. Voor het moment gaan ze door met hun eigen activiteiten, maar als de tijd rijp is, slaan ze de handen ineen, zegt Democraat Nipit Intarasombat.

– De overheid dient snel te zorgen voor behoorlijke tijdelijke opvangcentra voor de Rohingya vluchtelingen. Dit pleidooi hield Niran Pitakwatchara, commissaris van de National Human Rights Commission, tijdens het seminar ‘The Rohingya: Unwanted and Alone in Thailand’.

Al zeven maanden worden de vluchtelingen op verschillende plaatsen in vaak armzalige omstandigheden vastgehouden. Alhoewel Thailand de VN vluchtelingenconventie niet heeft ondertekend, dienen de autoriteiten uit het oogpunt van mensenrechten de opvang te verbeteren, betoogt Niran. Hij wees erop dat de Rohingya door smokkelbendes worden uitgebuit en afgeperst.

– De twee dode groene zeeschildpadden die voor de kust van Rayong zijn gevonden, zijn niet het slachtoffer van de olielekkage maar van afval in de zee, dat ze hebben gegeten. Dat is gebleken uit een onderzoek van het Department of Marine and Coastal Resources.

Weefsel van het vrouwtje dat donderdag werd gevonden, wordt nog onderzocht op cadmium, kwik, arseen en lood. Het mannetje dat eerder deze maand werd gevonden, is waarschijnlijk verdronken omdat het verstrikt was geraakt in een visnet.

Elke maand worden in Rayong, Chantaburi en Trad tien dode schildpadden gevonden. De helft raakt verstrikt in netten, 30 procent heeft afval gegeten.

– De diefstal van 300 visumlabels uit de Thaise ambassade in Kuala Lumpur heeft niets te maken met de onrust in de zuidelijke provincies, zegt minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken). Hij weerspreekt geruchten, die een verband leggen met het terrorisme in het Zuiden omdat twaalf personen uit landen, die een terroristische dreiging voor Thailand vormen, zijn aangehouden. Ze kwamen onder andere uit Pakistan en Iran.

Uit een eerste onderzoek is gebleken dat Maleisisch personeel betrokken was bij de diefstal. De politie in Bangkok en Nong Khai heeft gisteren drie personen aangehouden, die in het bezit waren van een gestolen visum. In Soi Nana werd een Nigeriaan aangehouden, in Nong Khai een man uit Burundi en Ghana.

Volgens de adjunct-commandant van de Tourist Police Division zijn 259 buitenlanders met een gestolen visum Thailand binnengekomen; 55 van hen zijn er nog. Hotels en resorts hebben van het ministerie van BuZa het verzoek gekregen visumnummers van buitenlandse toeristen te noteren en op te sturen.

Varia

– De oogkleppen die studenten van de Kasetsart universiteit tijdens een examen droegen om spieken te voorkomen, inspireerde Guru, het ondeugende vrijdagzusje van Bangkok Post, tot een artikel waarin andere creatieve oplossingen worden belicht. Eén daarvan was de plaatsing van containers bij drie benzinestations en een motorway service area in de periode 10 april tot 9 mei 2013.

In die periode valt niet toevallig Songkran, het Thaise Nieuwjaar dat elk jaar weer goed is voor een recordaantal verkeersslachtoffers. De containers waren uitgerust met stapelbedden, wat eenvoudig meubilair en air-conditioning. Doel: chauffeurs de gelegenheid bieden een dutje te doen in plaats van achter hun stuur in slaap te vallen. Het idee krijgt een dikke voldoende van Guru, immers: geen enkele sloot koffie uit een blikje kan iemand beter nieuwe energie geven dan een heerlijk air-conditioned slaapje.

Economisch nieuws

– Wat wordt het: continuering van de huidige garantieprijs van 15.000 baht maar alleen voor de hoofdoogst of 13.000 baht per ton in beide seizoenen? De boeren zijn verdeeld, de regering heeft de knoop nog niet doorgehakt. Over de voortzetting van het hypotheeksysteem voor rijst werd vrijdag overleg gevoerd door het ministerie van Handel en vertegenwoordigers van vier boerenbonden. De neuzen staan nog niet één kant op en dat zullen ze wel nooit doen, want de belangen verschillen.

De regering is er alles aangelegen het verlies te maximeren op 100 miljard baht, de boeren in de Central Plains oogsten tweemaal per jaar dus die zien niets in het schrappen van de tweede oogst en de overige boeren opteren voor de 15.000 baht. Dit weekend proberen de boeren overeenstemming te bereiken waarna het National Rice Policy Committee met premier Yingluck als voorzitter maandag de knoop mag doorhakken.

Wichian Phuanglamjiak, president van de Thai Agriculturist Association heeft nog een derde optie: het verlagen van de garantieprijs zou alleen voor witte rijst moeten gelden en niet voor Hom Mali en kleefrijst. De National Farmers Council is bereid de eerste optie te accepteren, mits boeren mogen deelnemen aan het keuren van de rijstkwaliteit en de vochtigheid. Naar verluidt zou daar vaak mee gefraudeerd worden, zodat boeren minder dan de garantieprijs voor hun paddy (ongepelde rijst) krijgen.

– De banden tussen Maleisië en Thailand moeten worden aangehaald met als doel de bilaterale handel tegen 2015 te verdubbelen tot US$25 miljard. De eerste bijeenkomst van de Malaysia-Thailand Business Council (MTBC) legde de lat gelijk maar hoog. Thans wordt de handel op $12,5 miljard geschat, waardoor Maleisië Thailand’s vijfde handelspartner in Asean is.

Stimulering van de bilaterale handel zal tevens Thaise investeringen in Maleisië bevorderen, verwacht Megat Mizan Nicholas Denney, vice-voorzitter van de MTBC. Vorig jaar namen de directe buitenlandse investeringen in Maleisië met 13,3 procent af naar $343 miljoen.

Maleisië streeft ernaar ’s werelds grootste producent van halal voedsel te worden. Thailand exporteert jaarlijks 30.000 ton aan halal producten via Maleisië en Singapore. Volgens Denney beschikt de Thaise voedselindustrie over meer know-how en materialen met producten dankzij bedrijven als Charoen Pokphand Foods.

Thailand heeft Maleisië gevraagd de regel te versoepelen dat bussen en trucks aan de grens moeten worden geparkeerd zodat de goederen door Maleisische voertuigen kunnen worden vervoerd. MTBC-voorzitter Surong Bulakul vindt dat de regels in overeenstemming dienen te zijn met de Asean Free Trade Agreement. Volgens hem wordt er gewerkt aan een versoepeling.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website